Malé potoky, časovaná bomba

Kategorie: Všeobecné

Valašsko /FOTOGALERIE/ – Potoky na Valašsku představují pro starosty i místní lidi tikající bombu, která čas od času exploduje. Koryta jsou totiž zanesená tak, že se z nich voda vylije při každém prudším lijáku.
Starostové na to Lesy ČR upozorňují roky. A teprve teď jim správce vyšel vstříc. Začal v obcích a městech potoky čistit. Bagruje koryta a zpevňuje břehy.
„Jsme za to strašně rádi. Zašovský a Veselský potok nám působil strašné problémy. Stačilo, aby patnáct minut lilo, a voda se vylila z břehů,“ popsala starostka Zašové Anna Mikošková.

http://valassky.denik.cz/zpravy_region/spravce-lesu-cisti-valasske-potoky20110912.html

rover, 14.9.2011

Diskuse k bleskovce

rover - Profil | St 14.9.2011 14:35:57

Není nad "přírodní" kámen, ...a je potřeba brát i ohled na estetické hledisko. Takový taras s přírodního kamene, to je přeci taková nádhera ...

nofish - Profil | St 14.9.2011 13:58:04

sliver - samolibý vůl >> člověče vždycky jde o problémy s pozemkem. Když volovi budeš podmáčet louku tak začne řvát. Bez toho abys tu vodu někam dočasně "uklidil" nic nenaděláš. JN alespoň nemusíš na houby v holinkách a ještě když děláš v betonárce, víš že bude práce dost no..... Je to těžké.....

sliver - samolibý vůl - Profil | St 14.9.2011 13:53:45

nofish >> na zmiňovaném Valašsku nejde o rybniční stoky, ale o potoky. Tam je režim jiný. No, ale zase nějaké plusy to má. Třeba když na houbách musíš přeskočit potok, máš jistotu, že nespadneš do bahna, maximálně si odřeš koleno o betonovou dlaždici.

Seru na to, to nemá smysl, začíná mi z takových věcí jebat, asi stárnu.

nofish - Profil | St 14.9.2011 13:47:51

sliver - samolibý vůl >> meandry jsou potok, potok teče loukou, louka patří blbci, blbec tě na pozemek nechce pustit- běžná praxe pokud jde o rybniční stoky. NIkdo tě nenechá zaplavovat jeho louku, i když ta je mu k ho*nu... Předpokládám, že s potoky to bude obdobné. Jako první řešení všech problémů by asi chtělo vyřešit problém s "ochránci" přírody, to by se pak řešilo.... :-D

sliver - samolibý vůl - Profil | St 14.9.2011 13:44:23

nofish >> co by měli skupovat, potoky mají meandry dodnes, i když zanesené. Přes vesnici ten rygol ať si klidně dělají, krásný pohled na kopřivy a pneumatiky v něm. Ano, nefunkční drenáže jsou problém, jejich zasypání si prosadili ochranáři.

nofish - Profil | St 14.9.2011 13:38:55

sliver - samolibý vůl >> technika existuje snad na vše :-) Nemyslím si, že by někdo vytvářel meandry a skupoval kvůli tomu pozemky a podobně. ONo ty kdysi třeba i fungovalo, to narovnání potoků, a podobné psí kusy. Jenže lidi zapomínají že byly i funkční stoky, drenáže, všechno okolo. Je to těžké, lidi kterým teče potok okolo baráku nechtějí vodu ve sklepě, jiný nechce aby tekla rychle pryč.......

sliver - samolibý vůl - Profil | St 14.9.2011 13:35:05

nofish >> všeho dočasu, se říká. Technika, která čistí a udržuje meandry existuje, ale beton a kámen je krásně výdělečný. To se musí změnit, jinak jsme v prdeli úplně.

nofish - Profil | St 14.9.2011 13:31:07

sliver - samolibý vůl >> bohužel to nikdo už jinak dělat nebude. Má to x důvodů. První je, že se jim to zase pak dobře znovu čistí, nemělo by se to tolik zanášet, na potoce zapomeň na meandry a záplavová území.. Pořád to ale neřeší ten počáteční problém, tím je zadržení vody v krajině. Louky, lesy musí tu vodu brzdit, aby netekla všechna hned. Tady by se mělo začínat. Teď nikdo baráky bořit nebude, aby se potok měl kam rozlívat. Stačí se na to podívat realisticky. To máš stejně jako Heřmínovy. Teoreticky mají zadržovat vodu z řeky (povodeň), ale o kolik se pak zvednou spodní vody? KOlik vody co se vsakovalo teď rovnou poteče?

Venca888 - Profil | St 14.9.2011 13:28:10

výtečnej nápad... připadá mi, že čtu zprávu z roku 1978.

sliver - samolibý vůl - Profil | St 14.9.2011 13:25:22

nofish >> vyčištění si ale představuju jinak, než napřímit a vydláždit.

nofish - Profil | St 14.9.2011 13:21:58

Mrknato >> Ad ten odpad. Člověče a kam se vozí odpad z měst? Většina skládek není ve městě ale někde mezi vesnickýma polema...... Nám chtěli za barákem kdysi postavit spalovnu, drsně řečeno : "ať to smrdí 1500 obyvatelům, než celému městu" takže bych zas tak nevyřvával :-) Co mám projetou republiku tak většina bordelu se z měst vozí ven, ve městech skládky nejsou.....
Takové ty potoky s hlobkou 20cm a metrem bláta jsou fakticky problém, kubatura teče po dešti stejná jako tekla, jenže už neteče korytem. Stejně jako rybniční stoky už udržuje snad jen Třeboň a lesy už na čištění stok v lesech taky tak trošku kašlou. Spousta problémů je kvůli tomu že se neudržuje to co kdysi fungovalo. Znám místa, kde třeba stoky v loukách nefungují, tím pádem jsou louky pořád podmočené (vysoký stav spodních vod) a při lijáku žádnou vodu neberou, vše teče hned pryč. Pak ti to dojde do potoka co má prd hloubku a voda je zbytečně všude jen ne v korytě.

sliver - samolibý vůl - Profil | St 14.9.2011 13:20:51

proboha, jak na to mohli dostat to povolení ? A to mají v plánu všechny potoky ! A konečně si oddechli, jaká dobrá práce se jim podařila.

Butchi - Profil | St 14.9.2011 13:11:13

Přesně tak. Narovnáme to, zregulujeme, aby to odskákali lidi níž po proudu a nebyl to náš problém. Taky budeme vesele stavět dál u vody, na přírodu serem.

Mrknato - Profil | St 14.9.2011 12:58:06

No, kdyby to, co udělala starostlivá starostka Mikošková, udělal každý, tak sice možná u nich v podhůří problémy ustanou, ale těmi koryty je exportují natošup do nížin.... Já bych potom na oplátku paní starostce vyvezl domovní odpad z větších měst za jejich humna, protože i u nás je odpad časovaná puma a je dobré se o ni podělit, stejně jako o tu vodu ......