Českomoravský kaprařský spolek pořádal Víkend mladých rybářů

Kategorie: Všeobecné

Nový projekt, který byl určen pro naše mladé rybáře, je úspěšně za námi. V nádherném prostředí rakvické Kačenárny se o prodlouženém víkendu setkala šestnáctka vybraných rybářů z kroužků organizací Lysic, Tovačova, Kútů a Rakvic. Tuto akci financoval ČMKS z prostředků získaných z vítěžků losů které si zakoupili účastníci 5. ročníku Carp Maratonu Tovačov. Toto losování proběhlo na lednové akci Carp Show Moravia 2011, které se konalo v Břeclavi. Všem, kteří přispěli na dobrou věc děkujeme.

Tří denní akce začala ve 12 hodin, kdy se děti začali sjíždět do areálu. Po vybalení a postavení tábořiště přišlo na řadu losování lovných míst a předání dárků od sponzorů. Jednotlivé dvojice si losovali místa, na kterých lovili celé tři dny. Břeh byl rozdělený na 8 stanovišť, kde lovící byli se svou dvojicí vždy jen po dobu chytání.

Když všichni byli obeznámeni programem akce, mohlo přijít na přednášku o feederu, kterou si pro děti připravil vedoucí kroužku Slava Ruman. Po teorii přišla praxe, mladí rybáři mohli zúročit rady z přednášky a poměřit své síly ve feederovém závodu. Ulovilo se celkem 2323 cm bodovaných ryb. Nejlépe se svého úkolu zhostil Tibor Lacina z rakvické organizace, který ulovil 338 cm bodovaných ryb. Po únavném dnu děti poseděli u táboráku a opekli si buřty. Následovalo krátké obeznámení ze sobotním programem od vedoucího akce Václava Lukeše a všichni do jednoho šli na kutě.

Po ranním budíčku, který byl naplánován na 6 hodin, proběhla slibovaná ranní rozcvička, kterou si vzal na starosti Petr Tydlačka starší, jakožto bývalý sportovec naprosto dobře věděl, jak děti protáhnout. Hygiena, snídaně a mohlo se jít na lovná místa. Dopoledne měly možnost zdokonalovat libovolné rybolovné techniky. Každý volil dle svého gusta, jak techniku, tak prezentaci nástrahy. Během lovu proběhlo také poznávání ryb, ve kterém si mladí rybáři mohli připsat až 85 bodů na svůj účet. Kolem 13 hodiny byl ukončen lov, děti opustili svá lovná místa a přesunuli se do areálu na oběd. Mistr šéf kuchař Dušan Mikerásek si dal záležet na výborném řízku s kaší a okurkem. Po obědě byla pro děti připravena přednáška o výrobě boilí, kterou vedl Petr Koch. Během přednášky si děti vyzkoušeli, jak se tato nástraha krok za krokem připravuje. Když už měli jasno ve výrobě, byla potřeba přednáška, která by objasnila, jak boilí prezentovat rybám. Mirek Matějovič, představil několik montáží, které se používají na položenou. Přesný nához, který je nezbytně důležitý si děti trénovali v soutěži v hodu na cíl. V odpoledním závodě děti lovily na položenou především kapra a cejna. Závod byl zároveň soutěží o největšího uloveného kapra. Jakožto domácí mazák vyhrál Matouš Marek s uloveným kaprem o délce 49 cm. Celý den na sluníčku dal všem zabrat a po večeři se všichni uložily k spánku.

Nedělní slunečné ráno uvítalo děti do závodu, který začínal v 6 hodin. Byla povolena libovolná technika, ale děti lovili především na feeder, protože věděli, že potřebují co nejvíce bodů. Bílá ryba převyšovala nad kapry. Za 6 hodinový závod bylo uloveno celkem 1960 cm bodovaných ryb. Nejlepší závodník, který ulovil 412 cm bodovaných ryb se stal Tibor Lacina z MO Rakvice, který se stal zároveň nejúspěšnějším lovícím této akce, s celkovým počtem 835 bodů. Po ukončení lovu se děti přesunuli do areálu, kde před obědem sklidili tábořiště. Následoval oběd z „dílny“ mistra Mikeráska. Nedělní program vyvrcholil slavnostním vyhlášením vítězů. Největší rybu s délkou 53 cm ulovil Marek Zavřel z Tovačova. Nejúspěšnějším kroužkem s celkovým počtem 1806 bodů a náskokem rovných 700 bodů se stává domácí organizace Rakvice. Na druhém místě se umístila organizace Siget Kúty s celkovým počtem bodů 1106, na třetím místě se umístila organizace Lysice s celkovým počtem bodů 1051 a na čtvrtém místě se umístil Tovačov s 953 body. Nejúspěšnější rybáři a organizace obdržely hodnotné ceny od sponzorů akce. Všechny děti si odnesly kromě rybářských zážitků i pamětní medaile, které jim věnovala rakvická radnice.

Závěrem bych jménem ČMKS, o. s. chtěl poděkovat vedoucím kroužků a všem, kteří se podíleli na této akci, protože byla uspořádána pro naše mladé nadějné rybáře. Dále bych chtěl poděkovat sponzorům, bez kterých by tato akce nevznikla, jmenovitě to jsou - Vasr, Imothep Baits, Karel Nikl, Lk Baits, Rybolov, Carpion, Mivardi, Indeco, Madoil, Effect Design, Obec Rakvice, MRS MO Rakvice, Pistachio a Řeznictví Rybka.

Ještě jednou děkuji všem za super akci.

Petr Tydlačka ml.



Názory mladých rybářů na akci:

Marek Zavřel: Líbilo se mi chytání a dělání boilies. Nelíbilo se mi nic.

Matouš Marek: Líbilo se mi místo, soutěže, přednášky a organizace. Nelíbilo se mi nic, vše bylo super.

Hana Vlachová: Líbilo se mi prostředí a organizace závodů, přednášky o boilies a feederu.

Tibor Lacina: Moc se mi tady líbilo. Místo bylo super, jídlo taky, dobrá akce velmi se povedla.

Frederik Horečný a Samo Džogan: Skvělé tady byly přednášky a výroba boilies. Ale nelíbilo se mi, že jsme museli nosit věci na místo rybolovu.

David Haman: Líbilo – Všechno. Nelíbilo – Horko.

Jakub March: Líbilo se mi, že jsem se něco naučil. Nelíbilo se mi, že bylo vedro.

Jakub Skoupil: Líbilo se mi všechno. Nelíbili se mi toalety.

Michal Stříž: Líbila se mi trička, dárky, koupání, trička prostě vše.

Vlastimil Dostál: Líbilo se mi všechno.

Sofie Danácová: Líbilo se mi, že jsme měli volnější prostor a nemuseli jsme jen chytat, jak jsme vařili boilie a chutnaly mi jídla. Super lidi! Nelíbila se mi dálka od stanoviště až na naše místo. Ale za to nemůžete :P.
http://www.kaprarskyspolek.cz/spolek/33-VIKEND-MLADYCH-RYBARU

Pítrs, 18.6.2011

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.