Peníze z krajské kasy pomohou v Bulharech a Lanžhotě zkrotit velkou vodu

Kategorie: Všeobecné

Celkem deset milionů korun rozdělí kraj na vytvoření projektových dokumentací pro boj s velkou vodou. Částku rozdá mezi třiašedesát obcí, z Břeclavska se dočkají v Lanžhotě, Bulharech a Moravské Nové Vsi.

viz: http://brno.idnes.cz/penize-z-krajske-kasy-pomohou-v-bulharech-a-lanzhote-zkrotit-velkou-vodu-1lc-/brno-zpravy.asp?c=A110413_1566246_brno-zpravy_bor

M!ld@, 17.4.2011

Diskuse k bleskovce

M!ld@ - Profil | Út 19.4.2011 11:37:13

kozic >> jj snad. Ty programy tady nejsou až tak dlouho a v našem státě je peněz málo takže se s nimi budem setkávat pomale. Ale alespoň už nejsou dávány peníze do projektů, které zhorší současnou situaci. Jj to máš pravdu, není to jen poválečné budouvateství, proto jsem to tak zaobalil napsal ,,doby dřívější,, :-)
A celkově to nelze sváďet pouze na zásahy do toků, retenční schopnost krajiny je daleko nižší než bývala dříve a stále klesá a to není důsledek špatných zásahů ve vodním hospodářství, ale spíše v zemědělství atd.

kozic - Profil | Út 19.4.2011 11:20:58

M!ld@ >> No, tak snad to někdo již vezme za správný konec. Já jsem se s tím zatím ještě nesetkal.
Jen malá připomínka, aby se všechno poroučení větru a dešti neházelo na na poválečné budovatelství- Např. první na sebe nenávazné počiny v regulaci Moravy můžem dokumentovat již za CK Rakouska.

M!ld@ - Profil | Út 19.4.2011 10:58:47

kozic >> v zásadě si myslím, že máš pravdu, ale to co píšeš platilo pro doby dřívější, zvláště to narovnání toků atd. Dnešní plány revitalizace toků, obnovy retenční schoponosti krajiny atd. jsou nasměrovány tak jak je to nejspíše správně a jak si to myslíš asi i ty.
A právě ono nesmyslné snažení, narovnávání toků, myšlenka že voda musí co nejrychleji odtéct, rozorávní mezí, remízků atd, které se prováděli v minulosti se dnešní programy a plány atd. snaží vrátit zpět.

kozic - Profil | Út 19.4.2011 1:25:12

Místo toho, abyse hledělo na přírodu, která si sama ví nejlíp rady, se kolikrát až nesmyslně dokola dělá vše naopak, snad jen proto, aby se vykázala nějaká práce (snaha) a aby toto snažení mělo za následek další kšeft.
Příkladem budiž "upřímné" narovnávání toků, následné pravidelné čištění takto vzniklých kanálů (jam o dvou holých náspech). Aby se v těchto místech posléze voda je prohnala (náležitě nevstřebala do krajiny) a o tovíc se vylila níže, v místech, kde ještě nebyla patřičně zkrocena.
Toto má pak za následek vymýšlení všelijakých dalších staveb, např. tzv. suchých poldrů.
A dál se vymýšlí, projektují a realizují velkolepé nesmyslnosti, jak kdyby si těch nejzákladnějších jednoduchostí z běhu přírody stále nebyl nikdo schopen všimnout.
Příkladem vezměme Moravu. Při pohledu na mohutné koryto v Uh. Hradišti člověka svádí k myšlenkám, že s proudem dál bude ještě mocnější. Chyba lávky. Když její tok dospěje o pár km dál ke Strážnici, kde teče již nespoutaně, ihned si kdokoli trochu všímavý uvědomí, jak je mocná přirozená retenční schopnost krajiny. Kdy tato výš mocná řeka jde najednou přebrodit.
Nehledě na to, že regulace nezničí jen řeky samotné, ale ovlivní zásadně i biotop lužního lesa, což je také v případě Dyje podstatné.

pepa-č - Profil | Ne 17.4.2011 23:14:40

"odklonit tok dál"....klasika. poručíme větru dešti a řece řekneme ať teče jinde.
to "funguje" a jsou s tím jen pozitivní zkušenosti v celé republiky. :-(
to jsem viděl v roce 2002 na povodních u nás. zregolovaná Blanice najednou tekla původním korytem a vůbec jí nevadilo, že podle vodohospodářů, bagrovačů, betonářů, a narovnávačů má být o víc jak km jinde. A co jí stálo v cestě, v jejích původním korytě (bez ohleda na to, že teď tam to koryto není...) to si vzala s sebou, a všichni se moc divili...
no, každopádně někdo si zabarguje, zabetonuje, a udělá si hezké koryto, a z toho bagrování a betonování bude taky hezké koryto.