Trvanlivé potraviny - Hotovky
Zařazení: Outdoorové vybavení, Hotovky
Určeno pro: kaprařina, sumcařina, všeobecná rybařina
Mnoho z nás tráví na rybách poměrně dost času a není výjimkou, že jsme u vody celý den, víkend, nebo i mnohem déle. S delším pobytem u vody je spojeno mnoho činností, které se samotným rybařením už tolik nesouvisí. Jednou takovou činností je jistě příprava jídla. Možností jak se u vody nebo prostě v přírodě stravovat je mnoho, od studené stravy, jako jsou paštiky, oplatky a podobně, až po hostiny a grilování, na které budete dlouho vzpomínat. Každopádně se dá říct, že teplá strava je lepší, jen její příprava může zabrat dost času, který bychom na rybách asi raději věnovali rybaření. Alternativou mohou být instantní polévky nebo těstoviny. Ty se dají připravit docela rychle, jsou však plné konzervantů, chemických dochucovadel a jiných „éček“. Asi ideálním řešením jsou hotová jídla, která stačí jen ohřát, a takové jsou i Hotovky.
Hotovky jsou hotová jídla balená buď v zavařovacích sklenicích, nebo speciálních sáčcích. Tyto pokrmy jsou sterilované vysokou teplotou, čímž je dosaženo dvouleté trvanlivosti jídla a také možnosti uchovávat jej při teplotách 1-28 °C, takže není nutné mít chladničku. Pro cesty do přírody budou jistě lepší jídla v sáčcích - sáčky mají opravdu zanedbatelnou hmotnost v poměru k množství jídla. Sklenice jsou zase recyklovatelné, jsou ale naopak náchylné k rozbití při neopatrné manipulaci nebo přepravě. Výrobce Hotovek toto riziko vyřešil pevnou kartonovou krabicí, ve které pokrmy dodává. Ta se pak dá použít i dál při delším pobytu u vody.
Základem těchto jídel jsou kvalitní suroviny od lokálních dodavatelů z Beskyd. Díky speciálnímu způsobu sterilování jídel není třeba žádných chemických konzervantů. Chuť zaručují právě kvalitní suroviny a běžné koření, není tedy potřeba ani žádná chemická dochucovadla.
Z nabídky Hotovek jsem vyzkoušel deset jídel, všechny s obsahem masa. Podíl masa byl buď 30 %, nebo 44 %, jen u polévky to bylo pochopitelně méně: 15 % (játrové knedlíčky). Bylo zřejmé, že k výrobě byly použity pěkné kousky masa, žádné drobné odřezky nebo zbytky. V guláších a játrech na cibulce byly tak velké kusy, že jsem si je musel lžící rozdělit na menší. Maso bylo uvařené do měkka, takže se dalo rozlomit jen lžící, ale nerozpadalo se na jednotlivá vlákna, jako když se vaří příliš dlouho.
V nabídce jsou samozřejmě i bezmasá jídla. Celkem výrobce nabízí přes dvě stovky různých jídel, většinou tradičních českých receptů, ale nechybí ani některá neobvyklá a netradiční jídla. Nabídka zahrnuje i několik bezlepkových variant.
Velikosti porcí jsou vcelku slušné. Na jednu porci je většinou počítáno 340 g samotného jídla, a pokud se k tomu přidá příloha, je to opravdu dost. Některá jídla označená jako jedna porce jsem si dokonce dával se ženou napůl, protože bych je sám nesnědl.
Samotná příprava jídla je velmi rychlá, stačí jej ohřát. Omezená nabídka jídel s přílohou nás ale bude nutit uvařit přílohu, případně si vystačit s pečivem. Hotovky nabízí jen pět jídel s brambory jako přílohou, ale jak jsem se u výrobce informoval, pracují na rozšíření nabídky příloh.
Jídlo se dá ohřát i pomocí samoohřevného sáčku, který výrobce také prodává. Sáček se vyrábí jak pro jednoporcová, tak pro dvouporcová jídla. Jde o igelitový sáček, ve kterém je menší bílý balíček obsahující látku, která reaguje s vodou. Ohřev trvá 12-18 minut podle okolní teploty a podle teploty pokrmu před započetím ohřívání. Není to zrovna krátká doba, v ešusu na vařiči to jde mnohem rychleji, ale pokud jdete na lehko, je to dobré řešení. Ohřevný sáček totiž váží jen pár desítek gramů a nezabere skoro žádné místo. K ohřevu se dá použít i voda z rybníka, protože se při ohřevu nedostane do kontaktu s jídlem - to zůstává uzavřené ve svém obalu.
Celkově musím jídla hodnotit velmi dobře. Je znát, že jsou z dobrých surovin, drží se většinou tradičních a oblíbených receptů a jsou dobře dochucené. Jako mínus vnímám omezenou nabídku jídel s přílohou - v podstatě jen pět jídel s brambory. Výrobce už však údajně nějakou dobu pracuje na rozšíření nabídky o další přílohy, jen je ještě třeba zkoušet a testovat, než to vyladí. Porce jsou opravdu vydatné, balení v sáčcích je skladné, odolné a lehké.
chuť a kvalita jídel
bez konzervantů
dlouhá trvanlivost
Výrobce: HOTOVKY s.r.o., Česká Republika
Dodavatel: HOTOVKY s.r.o., Dobrá 240, 739 51 Dobrá
O autorovi recenze: Jiří Jakeš, rybaří od roku 1992, vystudoval obor rybář na Střední rybářské škole v Třeboni a nástavbové studium podnikání v oboru na téže škole. Poté pracoval dva roky na rybí líhni a od roku 2007 pracoval jako redaktor magazínu Kapr, který později (2009-2012) vedl jako šéfredaktor. Od jara 2012 je redaktorem rybářského serveru MRK.cz. Od roku 2014 je členem výboru a hospodářem MO Most.
Hodnocení uživatelů
Igo. - Profil | Ne 26.11.2017 16:16:24
nabídka bez lepku
chuťově jedny z nejlepších konzerv
široká nabídka
pytlíkové balení
možnost zakoupení "celého jídla"
Expres menu mi jak nabídkou tak chuťově vyhovuje lépe
javasaki - Profil | Ne 26.11.2017 15:33:19
není co vytknout. od hamé drahé plus konzervanty.
nejde objednat hned posezoně
bacek - Profil | So 25.11.2017 8:47:16
V nabídce není vegetariánské jídlo ani polévka, to v dnešní době nechápu.
Kde to žije - všechna témata
1:19🚷 zabezpečení výbavy a místa k lovu🚷 94
ÚtVDE - Robinson , vše kolem . 36
ÚtÚhyn kaprů v rybníku 1,5ha 35
ÚtKaras obecný - pomozte najít lokality (MiniČlánek) 155
ÚtHALDORÁDO - kompletný sortiment . 14
ÚtChov okrasného ptactva 840
ÚtOhře, úlovky, nástraha 819
ÚtFrantiškův rybník jak to tam jde 20
ÚtFeeder videa - výběr MM 147
ÚtVlastní výroba multifunkčního vozíku za kolo ( elektrokoloběžku ) na převoz rybářských věcí. 33
ÚtSahara- názory a zkušenosti 69
ÚtRevír Dyje 11 36
Útvydra říční 144
ÚtPoradna: Chov ryb, rybníkářství 1279
ÚtLowrance hook 9 4
Co je nového - všeobecné
PoBleskovka: V JAR proběhl 45. kongres C.I.P.S.
NeBleskovka: Děti a rybáři společně oživili řeku Bílinu novými obyvateli
. . . Bleskovka: Kvůli invaznímu sumečkovi se v Pasohlávkách vypouští mokřady
. . . Video: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . Článek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . Článek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . Miničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . Recenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . Miničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Akční nabídky
Za 1.790 Kč
XK-BONE Feeder jsou výborně vyvážené pruty pro feedrový rybolov na stojatých nebo pomalu tekoucích vodách. Větší očka umožňují i použití pletené šňůry.
Za 46 Kč
Špičkové method feederové krmítko, navržené vývojovým týmem značky Delphin. Už na první pohled se vyznačuje specifickým tvarem žeber, díky kterému krmivo během nahazování výborné drží na krmítku a po dopadu na dno se snáze uvolňuje.
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
26.4.Benátský Blinkr 2024
27.4.OBSAZENO !!!! Jarní rybářské...
27.4.Jarní rybářské závody Víceměřice...
27.4.Přísnotické jarní závody
27.4.Rybářské závody DOMAŽLICE 2024
27.4.rybářské závody Trojice Jaroměř
27.4.Rybářské závody na rybních pod...
27.4.Rybářské závody v Horním...
28.4.O putovní pohár MO ČRS Příbram -...
28.4.Rybářské závody Čelákovy -...
Doporučujeme e-shop
www.chytil.cz
Firma Chytil byla založena v roce 2000 a od té doby vyrábí nejrůznější návnady a nástrahy pro lov nejen kaprovitých ryb....