Půlbalaton

Feeder > Paternoster

Klasický balaton, ale jen se spodním háčkem.

  • Kmen: monofil 0,14 - 0,20 mm, vzácně i víc
  • Návazec: monofil nenápadné barvy slabší než kmen, návazec vedoucí k zátěži z feederové gumy
  • Háček: podle velikosti nástrahy (18 – 6)
  • Ryby: cejn a zase cejn, dále cejnek, karas, kapr, ostatní ryby jen občas
  • Nástraha: všechny běžné nástrahy, poměrně úspěšné je, když se nástraha vznáší ve sloupci

Klasický Balaton – montáž s koncovou zátěží a dvěma krátkými postranními návazci není třeba představovat. Už několik desítek let je položenářskou klasikou a s objevem feederu se stal i oblíbenou montáží vyznavačů chvějivých špiček. Pokud ho používáte, asi jste si všimli, že v případě použití krmítka zabírá většina ryb na dolní návazec – tedy ten blíže krmítku. Při pokusech o cílený lov cejnů na stojatých vodách jsem nakonec zjistil, že druhý návazec téměř nepotřebuji a chytám jen s „dolní půlkou“ Balatonu, což je vlastně paternoster s velmi krátkým návazcem.

Cejn nedělá při sběru potravy výrazné pohyby. Sestava s 15 - 20 g těžkým krmítkem a návazcem z vlasce 0,10 – 0,12 mm a malým ostrým háčkem působí na tyto ryby poměrně zhoubně i ve chvílích špatného braní. Bez gumového odpružení je lov na tak slabé návazce nemožný. Cejni pak někdy trhají díky hmotnosti zátěže i průměr 0,16 mm.
S rostoucí velikostí úlovků je třeba zesilovat kmen i návazec. Pro kapra jsou výše popsané průměry návazce nedostačující.
Při lovu lze používat dvě strategie – při špatném a jemném braní se ryba na háčku jen zachytí a během 1 - 3 sekund se sklepe. S nejjemnějšími špičkami jsou tyto záběry dobře vidět a dají se sekat.
Ve druhém případě (vhodné pro aktivnější braní) použijeme silnější špičku a vypneme kmen tak, aby se do jisté míry napjala i guma vedoucí ke krmítku. Použijeme o stupeň silnější návazec, protože ryby se sekají téměř samy.
S délkou návazce pohybuji v rozmezí 6 – 15 cm podle velikosti a aktivity ryb.

Postup

Kmen zakončím mikrokroužkem. K němu přivážeme návazec a feederovou gumu, na jejíž druhý konec navážu klasické hranaté krmítko. Návazec je dobré občas vyměnit, protože často lovím na hranici nosnosti materiálu a po větší rybě nebo po zdolání několika menších dochází k praskání v uzlících.
Velmi důležité jsou háčky. Kvalitní dobře vybraný háček ovlivňuje úspěšnost této sestavy v řádu desítek procent.

osprey - Profil, 7.2.2006
Průměrná známka: 1,60

Diskuse k montáži

Meelek - Profil | St 27.2.2013 14:12:29

V cem tkvi vyhoda mikro krouzku pro spojeni kmene, navazce a fousu na krmelec oproti pouziti klasickeho obratliku, pripadne trojobratliku? Diky, M

mates202 - Profil | Pá 24.2.2012 16:38:29

osprey - >>
Ahoj,
s feedrem letos začínám a tato montáž bude asi má první, kterou vyzkouším = podobnou používám na položenou a je to OK.

mirmen - Profil | Ne 3.2.2008 8:23:09

Aďo, mám jiný názor.
Netrhám kmen, ale pouze návazec , který má nižší nosnost, než je nosnost kmene .
Navíc kmen pruží na celé délce, k dosažení bodu, kdy se trhá návazec, postačuje pouhých 5-10 % jeho délky.. což je u balatonu většinou jen 0,5-2 cm.
Balaton ( půlbalaton ) většinou používám při postavení prutu špičkou k obloze .. a - samozřejmě - ne na místech, kde by kmen šel přes mušle nebo něco, o co se trhá.

Aďo - Profil | Ne 3.2.2008 3:22:07

Z pohladu sportoveho rybolovu absolutne nevhodna montaz. Pri pretrhnuti kmenoveho silonu blizsie k udici ostava ryba napevno spojena z olovom!!!