Rychlá hladinová montáž

Lov z hladiny > Volně plovoucí

Rychlá hladinová montáž

  • Kmen: 0.16mm
  • Háček: č.2+č.8
  • Ryby: Kapr, amur a ryby beroucí z hladiny
  • Nástraha: Chleba, pečivo v kombinaci s těsty a kukuřicí

Jedná se o alternativu lovu z hladiny vylepšenou o druhý menší háček. Na větší háček č. 2 napíchněte klidně větší kus chleba třeba o průměru 5 cm, ale vždy obloukem háčku do středu kůrky je totiž pevnější a déle drží. Na druhý volně vlající háček č. 8 dávám cokoli od kuličky chleba, kukuřice nebo těsta s tím, že špička kouká ven. Před nahozením chleba 2x krátce namočím a nahazuji až 40m. Ihned dám prut do vidliček a odklopím vlasec navijáku, záběry jsou mocné a razantní. Není vyjímkou odvinutí až 20m vlasce v případě velkého Amura. Ryba nejprve zkoumavě obeplouvá a potom se pustí do chleba. A většinou nasaje právě ze spodu ten druhý volný a menší háček s nástrahou. V podstatě svého času se jednalo o převratnou metodu pocházející z Maďarska a velice účinnou. Spočívá v dopravě většího sousta na delší vzdálenost až 40m nezatížené a nemusíme spoléhat na dobu prožrání ryb k jedinému háčku. Navíc je montáž velice účinná i po letech a na opatrnější ryby jako je Amur nebo větší kapr. Pokud se ryby skutečně krmí z hladiny, není vyjímkou ve velice krátké chvíli a po razantním záběru ulovit i větší počet ryb. Vždy nám zůstane v místě kus odtrženého většího chleba z velkého háčku a ten nám zaručí že ještě nějakou dobu jsou ryby zaměstnány.

Postup

Jednoduchá sestava ze dvou háčků na jednom jmenovém vlasci 0.16mm. Není za potřebí ani návazce a závaží. To nám dělá namořený chleba. Nejprve naváži menší hářek č.8 a poté velký č.2 s tím, že by háčky neměly být od sebe víc jak 2-3 cm. Delší vlající háček od chleba je už podezřelý. Výsledná a správná montáž by měla vypadat tak, že kostka chleba 5x5x5cm a vedle ní vyčnívá malý háček s nástrahou.

Jiří 22 - Profil, 28.8.2006
Průměrná známka: 1,69

Diskuse k montáži

nofish - Profil | Ne 21.5.2017 19:53:22

Roman88 >> to udělej přes ten knoflík, nebo obratlík a olovo. Je to to samé. Ryby žerou z hladiny vesměs když je klidná. Teda na malé vodě mi to tak připadalo. A ten záběr fakt nepřehlédneš. Kamarádova vychytávky, když jsme byli malí, bylo, že dával vlasec přes větvičku u "křaku" a záběr byl jasný :-)
Nedělej z toho vědu. Základ je, že musíš mít vodu, kde se ryby naučí na rmení z hladiny, pak to jde samo :-) Akorát tam nesmí být moc drobotě, co ti tu nástrahu za 5 minut rozeberou na atomy :-)))

Roman88 - Profil | Ne 21.5.2017 19:46:48

nofish >> díky za rychlou odpověď. Tak nějak jsem s tím počítal,že na noc tohle prostě neni. Možná to navázat na těžko s dlouhým návazcem (podle hloubky), tam už záběr bude indikovat čihátko aj...
.

nofish - Profil | Ne 21.5.2017 15:29:48

Roman88 >> Stačí ti háček a skoro tvrdý chleba. Pokud chceš házet dál, tak se dával knoflík a do jedné dírky ji navlékl vlasec, do druhé uvázal olovo - obratlíky nikdo nevedl.
Ale ne všude se dá takhle chytat, někde ryby z hladiny prostě nežerou, ani kdyby ses po...
V noci? Musíš vidět kde je nástraha a po tom co to ryba nasaje už poznáš, jak mizí pryč :-)

Roman88 - Profil | Ne 21.5.2017 14:54:50

Starší rybáři mi říkali,že se chytá na kostku chleba, ale když jsem to pak zkoušel (klasická položená), chleba mi padal atp...tohle vypadá zajímavě, taky nehrozí žádné motání atp. Mate někdo zkušenost jak chytat v noci? Zkoušel někdo místo odklápění navijáku použít baitrunner?

JohnySp - Profil | Pá 3.8.2012 19:28:04

Mohu poprosit o radu jak ty 2 háčky navázat? normálně klasický uzel na lopatku a konec vlasce nestříhat a nechat delší a na ten navázat ten druhý (menší) háček? díky

Steel - Profil | Čt 14.7.2011 23:58:37

NICE JOB .... Moc dobré ;)

Ati - Profil | Ne 25.10.2009 21:41:17

Díky za nápad už se těšim až tento způsob lovu vyzkoušim.Na bublinu chytám nejraději, ale toto bude na bublinu bez bubliny.