Průběžná srkačka

Feeder > Method

Netradiční veze srkačky s feederovým krmítkem.

  • Kmen: monofil 0,18 - 0,22 mm, může být i pletenka, kterou doporučuji zakončit 2 m vlasce o nižší nosnosti (trochu to pruží a neničíte si konec pletenky otíráním o nerovnosti dna)
  • Návazec: je z pletenky a složený ze 2 částí, které spojuje mikrokroužek
  • Háček: podle velikosti nástrahy (10 – 4)
  • Ryby: kapr
  • Nástraha: tužší odolnější nástrahy (bílí červí, kukuřice,…) navlečené v obloučku ostrého háčku

V minulosti jsem musel několikrát skousnout hořkou pilulku – přechytal mě pro prostý lidový rybář se srkačkou navázanou na třicítce vlasci. Můj obdiv k srkačkám ale skončil v okamžiku, kdy jsem zjistil, že tato montáž je nebezpečná rybám a loví je dokonce i po utržení z kmenového vlasce. Hledal jsem proto montáž s úspěšností srkačky schopnou uvolnit zátěž po přetržení kmene.

Existují i jiná a elegantnější řešení, ale tohle je moje vlastní a celkem funguje. Cílovou rybou je výhradně kapr.

Při aktivním lovu plavačkovým nebo lehkým feederovým prutem nahazuji těžší prut (nemusí být nutně feederový) s touto montáží na lov „bonusových ryb“. Povolená brzda je samozřejmostí. Díky 1 – 3 dotaženým záběrům za vycházku mi nevadí určitá pracnost navázání.
Celkem to funguje.

Postup

Na kmen navleču těžké (min 40 g) krmítko s pevnou konstrukcí, gumový korálek a obratlík. Návazec z tenké pletenky složím ze dvou částí spojených mikrokroužkem. Do této chvíle se jedná o normální průběžnou montáž. Jenže když mikrokroužek napevno přivážu slabým vlascem (0,08 – 0,12 mm) ke konstrukci krmítka, prakticky získám jednonávazcovou srkačku. Ryba, která se na háček samovolně zasekne, přetrhne propojku z vlasce a je zdolávána na normální průběžné montáži. Dolní část návazce je možno udělat tenčí než horní a pak si ryba v případě utržení odnese opravdu jen krátký kousek návazce.

osprey - Profil, 7.2.2006
Průměrná známka: 1,65

Diskuse k montáži

Žádné zápisy.