Jaké množství návnady použít na úvodní zakrmení?

Autor diskuse: Martin M. - Profil , 1.9.2022

RK - Profil | St 5.10.2022 20:22:27

Martin M. >> napsal jsi to přesně. Lépe bych to nenapsal. Takže konečně jsme našli konsensus,ale, že to trvalo, že...😀😀

Martin M. - Profil | Po 3.10.2022 0:06:31

RK >> rikej si tomu klidne srkacka, psi stekaj a karavana jde dal :-)

RK - Profil | Ne 2.10.2022 14:17:09

Chvilku jsem tu nebyl a to co jsem psal v dávnověku se vrátilo, jak bumerang😀 Nebudu tu jitřit někoho city.... Metod je prostě srkačka, jak vyšitá. A může být bezpečná a nebo se budou vymýšlet kulišárny. To samé, jako u té první prasácké a jejích různých ekvivalentů. Jak praví staré české rybářské pořekadlo.,,Krmítko srkačku nedělá" Ale jeho uvázání a hlavně délka návazce.😀😀😀
😁😁😁

Macron - Profil | St 21.9.2022 21:43:24

Martin M. >> určitě to není o dohadování se. Jen je to názor. Ryby padají vždy v nějakém poměru. Jen někdy více a jindy méně. Neovlivníme na 100% kde se háček zapíchne. Často je to značným poškozením jejich tlamek. Já sem toto opustil a zásadní změnu sem za sebe nevypozoroval. Jen zdolávám jinak, než dříve

Martin M. - Profil | St 21.9.2022 21:00:39

Macron >> chytam ryby skoro 40 let a porad mi ryby padaji a tohle mi dost pomaha, takze predpokladam, ze to bude pomahat i vsem nemehlum ode mne dolu :) Krmitko jezdi se zarazkou hodne zlehka, kapr jej posune pri prvnim vypadu treba i 3m a u brehu pro podebirani citim, ze se zase po kouskach vraci k rybe. Nekdy je krmitko posunute i kdyz si myslim, ze jsem nemel zaber. Jde to fakt zlehka tam i zpet. I jihocesi maji v RR, ze nad zatezi nesmi byt "pevna" zarazka, coz je vyslovna zmena oproti predchozi verzi, kdy byla zakazana (jakakoliv) zarazka. Z tohou soudim, ze posuvne zarazky jsou ok.

Macron - Profil | St 21.9.2022 20:39:05

Martin M. >> za mne je úspěšnost nejvíce ovlivňující styl a praxe při zdolávání ryby a také správné použití vybavení jako třeba háčků. Ano, nějaký bonus to je, ale pokud to budou používat lidi, kteří používají nevhodné části koncové montáže, nebo třeba opotřebované vlasce, tak to vede k možnému vyššímu úhynu. Prostě nevím, zda ten bonus za to stojí.
Docela se mi líbí řešení Jihočechů

Martin M. - Profil | Út 20.9.2022 14:42:05

Macron >> rozumim, ale podle mne ten "samosek" je nevyznamny bonus proti uplne prubeznemu methodu, proste nemusis se zasekem spechat tak ci tak. Spise tam vidim vyhodu v uspesnosti zdolani ryby. Pokud se to zakaze, nebudu s tim mit problem.

Macron - Profil | Út 20.9.2022 10:41:47

Martin M. >> popravdě Martine, já pevně doufám, že bobek v čepičce se neuchytí. Za mne bych fixované i polofixované montáže z principu zakázal. Pak si lovec nevšímá prutů (systém ala samozásek) a pak se ryby zbytečně trápí ve vázkách i se více poškozují. To, že chytáme nemusí znamenat, že to nemůžeme dělat šetrně.
Je to jen můj úhel pohledu.

Diamond - Profil | So 10.9.2022 20:38:19

peterb >> nieee 😁 ved tycova bojka je tiez minimalisticka a je ju vidiet na tych 100m v pohode. Ak sa pouzije plavak s gulickou hore bude ho vidno ... aj marker som tak pouzival ..

peterb - Profil | So 10.9.2022 17:51:36

Diamond >> To aby si si zobral so sebou dalekohlad 🙂 Bez neho neviem ako by si trafil raketu na ten plavak.

Diamond - Profil | Pá 9.9.2022 22:10:51

Martin M. >> to je zaujímavá finta! To ma nenapadlo, ale uz len kvoli informácii ako to naozaj je, to stojí za pokus! Aj ked s raketou na tu vzdialenosť sa aj tak uplne netrafim ...

Martin M. - Profil | Pá 9.9.2022 21:26:15

Diamond >> na tak hluboke prehrady chodim akorat v zime a to chytam jemnotu bez krmeni raketou. To uz je tak abys sis pridelal na hacek velky splavek a po nahozeni na klip a dopadu na dno odklipoval a nechat jej ze dna vyplavat na hladinu a raketu pak zaklipovat aby dolitala presne na tento splavek a porovnat pak zaklipovane vzdalenosti.

Diamond - Profil | Pá 9.9.2022 21:09:47

Martin M. >> to je fakt, tiez to tak vnímam. Myslel som napr. ze pokial chytas na hlbke nad 10m povedzme a nahadzujes cez 70m ci nepridávas trochu viac...

Pindˇa - Profil | Pá 9.9.2022 20:05:57

Daty >> ne

Martin M. - Profil | Pá 9.9.2022 17:14:33

Diamond >> pridavam tak 2m, ale krmeni raketou na muj vkus neni nikdy uplne presne.

Daty - Profil | Pá 9.9.2022 16:48:09

Pindˇa >> Nepoznáš špendlík? :-)

Diamond - Profil | Pá 9.9.2022 16:34:22

Páni kolko metrov kmena pridávate na klipe pre krmitko oproti spombu podla hlbky a vzdialenosti náhodov ked chcete aby dopadalo presne do zakŕmeného miesta?

Pindˇa - Profil | Pá 9.9.2022 9:23:23

davidbroz >> Taky jsem to nepochopil. Co je např. to ve smyčce?

novel - Profil | Pá 9.9.2022 8:21:57

davidbroz >> Nějak jsem z toho nepochopil k čemu to je a kam dáváš to metod krmítko.

davidbroz - Profil | Čt 8.9.2022 16:38:29

Ja pouzivam takovy tmel kterym obalim uzlik nad krmitkem. Obratlik musi byt vetsi aby to snim projelo a ryba je volna. Vlevo vazu kmen. Ryba ma tak 10 cm potahu nez narazi na tmel (mirny odpor) ten muze fungovat jako samosek.

Éčko:-) - Profil | Ne 4.9.2022 22:19:09

Martin M. >> Chápu. Ale neřekl bys jak často to vidím u vody, dokonce i u starší generace rybářů a oni to tam mají, protože to viděli tady, ale neví vlastně proč, jen jim to chytá kapry tak je to v pořádku. Né každej co někde něco vidí umí promyslet proč to tak je a k čemu to bylo původně vymyšlené.

Jinak já poslední dobou opět u toho bobku mezi špičkou a krmítkem upustil, ale to proto, že chytám do 50 metrů a protože mi to bez toho chytá víc. Paradoxně. Ale je to kombinace délky návazce, háčku a vlasce.

Martin M. - Profil | Ne 4.9.2022 22:11:12

Éčko:-) >> jo to by slo. Jen k tomu puvodu metodu - ono se to uplne puvodne, v te verzi jak method chapeme ted, pouzivalo opravu napevno, sice pres gumu ale uplne napevno. Potom zacaly ruzne zastrkavaci obratliky a az pak uplne na prubezno. Bobek nad krmitkem neber jako standard, standard je porad uplne prubezne krmtko bez jakyhokoliv fixovani. Bobek pouziva par lidi v CR, ve svete to neznaji, a bobek pod cepickou je (zatim) uplne okrajova vec, ktera ceka na sve masovejsi rozsireni. Bohuzel veskera zahranicni videa, ktera udavaji trend i u nas, budou jen a pouze s uplne prubeznymi krmitky a monofilnim navazcem, protoze jen tak to je povoleno na zavodech. Rekreacni method se bohuzel nepropaguje a pak vypadam s nekterymi upravami montaze nebo cele strategie jako exot ;-) Napr. method s 14mm nebo i vetsi peletou je ulet, ale u nas vklidu pouzitelne a nekde dam i vetsi.

tomvec - Profil | Ne 4.9.2022 22:01:49

Éčko:-) >> myslím, že většina odpal běžně nepoužívá, potom ten bobek nad krmítkem není problém. Další věc je, kolik lidí tam má i ten bobek. Máš pravdu, že při použití odpalu (a tím většího uzlíku) je ten bobek past. To by se měl každý rozumný člověk zamyslet, jestli je ta montáž bezpečná. Na druhou stranu, pokud použiju silnější návazec než kmen, nebo pletenku, a rupne kmen dvacet metrů od nástrahy, je to taky špatně.

Éčko:-) - Profil | Ne 4.9.2022 21:24:41

Martin M. >> Ahoj, nejsme ve sporu, pokud to máš vyzkoušené, tak je super, že víš. Ale všiml jsem si, že spoustu lidí ve feederových diskuzích co čtu, nejdříve hanila srkačku a jak je to jiné. Nakonec jsme se dopracovali k tomu, že jsme ty montáže na method vytunili přes okliku (návazce z pletenky co neprasknou dřív než kmen, šokovka, bobek nad krmítkem atd.) po čase opět do podoby srkačky. Spousta lidí vidí ty montáže na fotce nebo videu, čte o bobku nad krmítkem a už je třeba nenapadne, jak to vlastně funguje když utrhnou. Proto jsem na to chtěl upozornit.

Pokud můžeš, rád bych od tebe viděl video u stolu, kde tu montáž navážeš a klidně lidem ukážeš jak to používat, ale hlavně jak to používat bezpečně. Říct A ale i B, popřípadně jakou kombinaci zvolit aby to bylo stále šetrné k rybě. Spousta lidí tě má za vzor, ale né každý má tu myšlenku jako ty nebo autor případné montáže a pak si to každý vytuní ještě trochu víc do extrémní chytlavosti a nakonec jsme zase zpět u srkačky a přitom tvrdíme jak je to jiné.

Martin M. - Profil | Ne 4.9.2022 15:26:12

Éčko:-) >> ahoj, chapes to spravne ale 2 detaily ti tam chybi. Zarazku lze vybrat takovou, ze se pri slabem tahu posunuje po vlasci a u uzlu sokovky se vsune do tycky krmitka a projde. Druhy detail je, ze krmitko je ICS a i kdyby se zarazka neprotahla krmitkem, tak ryba bude tahat krmitko za sebou, dokud se nekde nezaklini mezi kameny a pak se z trubicky sesune a odpadne. Nejnebezpecnejsi je zde samotna sokovka, ktera se muze nekde zamotat do korenu, krmitko je ale bezpecne. Video se tomuto tematu nevenuje, proto jsem to tam nerozebiral, a navic si myslim, ze tam je jeste prostor vyresit to lepe, pripadne ani lidem tohle reseni neukazovat, protoze sokovka je potreba jen malokde.

Éčko:-) - Profil | Ne 4.9.2022 14:28:47

Martin M. - >> Ahoj Martine, myšlenky za mne super, ale mám postřeh k tomu co jsem na videu viděl.

Používáš odpal, asi silnější než kmenový vlasec (a je jedno v jaké délce) a zároveň k tomu návazce z pletenky a simákovu metodu bobku ve špičce methodu. Pokud jsem viděl špatně tak mne oprav. Také jsem tuhle kombinaci zkusil, ale upustil jsem od toho, protože právě tahle kombinace všech tří věcí dohromady dělá z té montáže po utržení smtelnou kombinaci. Předpokládám, že nejslabší článek je kmen, tudíž pro uříznutí krmítka nepřejde následně bobek s krmítkem přes uzel mezi odpalem a kmenem.

Nejbezpečnější řešením pro rybu je z rovnice jeden článek vynechat a udělat metodu bezpečnější. Buď mít návazec z vlasce (nejslabší článek sestavy), nebo vynechat odpal aby nebyl uzel mezi odpalem a kmenem (krmítko může sjet z vlasce po utržení) a nebo vynechat bobek nad krmítkem (krmítko průměrem přejde uzel mezi kmenem a odpalem po utržení).
Ale klidně si to zkus, kombinace zvýše uvedených tří věcí dohromady prostě pro rybu nedopadne dobře. Samozřejmě si člověk podle situace na vodě musí vybrat, kterou z těch tří možností vynechá.

Je to jen věc na zamyšlení, nemusíš se tím řídit, ale lidi by to mohli kopírovat a pak v tom není rozdíl od pevné montáže nebo srkačky napevno.

Martin M. - Profil | Pá 2.9.2022 20:42:35

Tolot >> sice jsou oba 80g, ale supera je jemnejsi prut a 60g krmitko uz je pro ni pro silne hazeni moc, jedine na nejake stredni vzdalenosti. DM to zvladne lepe.

Tolot - Profil | Pá 2.9.2022 20:09:05

Mas ve videu 2 pruty s gramazi 80g. Rad bych vedel, jestli je s nimi mozne pouzivat MF krmitko 60g + krmeni, nebo radsi jenom 45g krmitko. Dik.