Vláda se poradí jak zmírnit dopady sucha

Autor diskuse: MAXXSKATER - Profil , 24.7.2015

Vítek - Profil | So 25.7.2015 23:06:29

MAXXSKATER >> asi ho ty vrbičky rušily, nebo mu něco připomínaly, třeba hřbitov, kam se projednou chystá už teď :-)))))

Big Mike - Profil | So 25.7.2015 22:49:02

Já to říkám pořád, dokud tu bude člověk, Zemi se moc dařit nebude, ale někam nás ten nahoře prsknout musel a tak Země a lidi lidskou blbostí a nepoučitelností trpí!:)))

Chce to giga povodeň, pak aby do toho už nikdo "nekecal" a láčkovci či jiní jednodušší si tu budou lebedit do skonání věků!:) Kámen! Nebo ámen?

venybit - Profil | So 25.7.2015 21:11:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vláda se poradí :((( dál netřeba číst. Jediná učiná věc by byla vzít si mapu, a kde lemujou řeku pole či les. Vykoupit vybagrovat na uroven 50cm pod hladinou a vytvořit lužní lesy , kde se voda bude moci vsakovat a obnovovat zásobu podzemní vody. Takových lesů jsou potřeba vytvořit tisíce hektarů , které jsme zničily nesmyslnou regulací, jako tupej dobytek co si myslel, že mu vše na této planetě padne k nohám. Ale toto řešení vláda nevymyslí, na to tam seděj moc hloupí a zdegenerovaní lidé. Místo toho vymyslej , že zdražej vodu. Neexistuje dostatečně sprosté slovo , aby vystihlo politika.
Opravdová řešení jsou odsouvána ,pro zájem korporací.

nofish - Profil | So 25.7.2015 14:55:13

Dopady sucha se zmírní dotacemi pro zemědělce, protože neměli výnosy jaké očekávali. Něco jako předloni, kdy je neměli, protože bylo moc mokro. A tak zase vesele zaplatíme všichni to, že už díky jiným dotacím točí na polích jen tři vybrané plodiny, louky se likvidují, betonu je všude víc a víc a ten vodu nesaje... Sbíráme starý papír, že prý to ušetří stromy v lesích? Opravdu? A nebo zbude víc dřeva na export? Platíme daně a z nich podniky povodní, aby likvidovaly řeky a chránili majetek lidí, kteří si postavili barák půl metru nad hladinou řeky a nečekali, že se výška hladiny může někdy změnit...
Tohle jednou nedopadne dobře, ale vzhledem k tomu, v kolika budeme chodit do důchodu, nebude pro půlku práceschopných lidí práce, tak bude zajímavé, kdo tyto experimenty vlastně bude platit...

MAXXSKATER - Profil | So 25.7.2015 13:58:13

Vítek >> My jsme sázeli k řece a k místnímu náhonu vrby, ale nějakej dobrák je okamžitě vytrhal. :-)))

Anýzový dědek - Profil | So 25.7.2015 13:54:11

Vítek >> Neblázni, to je práce a dneska přeci pracuje jen blázen... :-) Řecko náš vzor :-))

Vítek - Profil | So 25.7.2015 13:51:39

Sázejte stromy!

tuzemak - Profil | So 25.7.2015 13:21:46

sven >> ahoj,přesně tak,furt za všechny prasárny můžou komouši.JJ přiznat chybu?to dnes nikdo neumí,natož sjednat nějakou nápravu,zase budem brečet a čekat,jestli nám EU nedá nějaký juro.-(((.-(((

sven - Profil | So 25.7.2015 13:19:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

tuzemak >> ahoj. Hlavně, že se po sametu řvalo, jak ti zlí komouši těžkými traktory dusají zem, jen práškují a málo hnojí.... a tak poslali ŠT 180 do šrotu a výrobce STS Doksy do věčných lovišť..... jo, dnes už ani hnojit není čím, bo velkochovy zlikvidovali... ledaže by chodil pan ministr zemědělství se svou squadrou, srát mezi řádky...
No a stačí se podívat, co po polích lítá za obludy dneska....

Anýzový dědek - Profil | So 25.7.2015 12:49:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

splavek >> Tuzemák má taky pravdu, že na vině je také způsob obhospodařování půdy. Co si pamatuju, tak dříve se na jednom poli plodiny střídaly během vegetace a nepěstovala se na jednom poli pořád jedna plodina jako dnes třeba řepka, která půdu dokáže zbavit všech živin.
No a to co se provádí na pozemkovém fondu za ruletu s polnostmi, to nemá smysl komentovat...:-(

splavek - Profil | So 25.7.2015 12:44:18

Anýzový dědek >> No také zastávám názor, že většina polistopadových ministrů zemědělství(až na čestné vyjímky viz. pan Lux, nebo současný pan Juračka) v životě nešlápli do kravěnce a nerozeznají pšenici od ječmene.

tuzemak - Profil | So 25.7.2015 12:41:40

splavek >> ano,nejní to jen o tý technice co tam jezdí,ale co staří kulaci říkají,má na to ta technika velký vliv,a za další jaký plodiny pěstují.-)))

Anýzový dědek - Profil | So 25.7.2015 12:40:02

splavek >> ono to je ruku v ruce Ničí se lesy, nejlepší ornice se osází řepkou, nebo prodá developerům popř. osadí solárními panely. Pak někdo nahoře na ministerstvu,kterej pole viděl možná tak na obrázku, rozhodne, že se tam bude stále pěstovat řepka a kde jsme, v rititi
Ale hlavně, že má doktorát za to, že objevil, že tele patří ke krávě a hnůj na pole :-))
promiň ten sarkasmus ...))

splavek - Profil | So 25.7.2015 12:38:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

tuzemak >> No na druhou stranu ty monstara mají obrovskou plochu kol, takže ten tlak na půdu v tomhle směru zase možná až tak velký nebude. Já si spíš myslím, že tu ornici degraduje způsob jakým se obhospodařuje, než to jakými stroji se to dělá.

tuzemak - Profil | So 25.7.2015 12:33:59

splavek >> sám vidíš jak těžký monstra jezdí po polu,ta voda nemá šancu se vsáknout....

splavek - Profil | So 25.7.2015 12:29:33

Anýzový dědek >> Určitě, ale já to psal spíše z pohledu zemědělce, přeci jenom třicet let v jednom zemědělském podniku se musí na jedinci podepsat :-):-):-))))

Anýzový dědek - Profil | So 25.7.2015 12:16:08

splavek >> Zapomněl jsi ještě na funkci lesa při zadržování vody. Všude se jen kácí a zůstávají holiny. A když se něco vysadí tak jsou to pouze mělce kořenící stromky.

splavek - Profil | So 25.7.2015 11:59:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Velký problém ze vsakováním vody do půdy má na svědomí i zemědělství. Všimněte si, kde se ještě oře akde se jen povrch ornice zdiskuje . Oračka dokáže pojmout daleko víc vody než jen takové to posvinění povrchu ornice. Má to pozitivní vliv jak při jarním tání, tak i při větší průtrži , myslím, že by ubylo i bleskových povodní. Ale bohužel je to orání finančně náročnější a v tom je problém. To pole chce aspoň jednou za dva-tři roky pořádně proorat. Třeba na některých polích je vidět na óvrati, že jen to diskování a podrývání nestačí( špatně tam vše roste a vschází). Dřív se pěstovalo i víc okopanin a ty prokypřují půdu. Teď to je postaveno na obilninách, řepce na biopaliva a kukuřici pro bioplynové stanice. A pokud chce zemědělský subjekt přežít, tak mu téměř nic jiného nezbývá, než tohle dělat. Bohužel. Toť můj subjektivní názor.

Big Mike - Profil | So 25.7.2015 11:26:28

RST >> já tuhle také už dal jeden podnět na ČIŽP, prý se to ale může táhnout půl roku, ale ten jez už teče. Hlídám si už jen náš revír, ostatní ať se starají o svůj, nemohu být prostě všude:)

Ale ten server Suché jezy je dobrý, lehce to sleduji už nějaký rok. Chce to odkaz na něj dávat kam se to vejde a hodí:))

Tyhle archimedovy šrouby by snad měly být šetrnější, ale vodu to bude potřebovat také. Jsem zvědav, až to rozjedou.

RST - Profil | Pá 24.7.2015 23:08:21

Big Mike >> No to máte blbé, v našem regionu nejede ani jedna MVE tak aby usušila jez. A když se to stalo stačí oznámení na vodoprávní úřad a na ČIŽP a je po problému. Musím říct že letos to funguje jako hodinky.

Jestli si u vás nechávají svazy v tomhle počasí s.át na hlavu je třeba vyměnit "kompetentní" opravdu pokud člověk zavolá kam má tak se stav urychleně řeší.......
Před časem sem řešil:

http://www.suchejezy.cz/jez-Reka-Becva-ricni-km-18-​Povodi-Moravy.aspx?ID=175

A než to na tom serveru admini zveřejnili, byl jez tak jak má být - pravda dneska jsme pod ním museli zakázat lov v důsledku stahování ryb za kyslíkem ale voda teče a teče a teče, stačil jeden telefonát.

Big Mike - Profil | Pá 24.7.2015 22:46:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

My bláhoví... Myslíte si, že dopady sucha na stav rybí obsádky se bude někdo zabývat!?!?
Když už, tak tím, jak i za tohoto stavu nějak rozjet MVE! Třeba dodat mega čerpadla aby za dotace od státu či EU čerpaly vodu nad jezy a MVE mohly vyrábět "čistou" energii za draho pro stát a majitelé MVE aby byli v klidu a za vodou!

Na Lužnici v Klenovicích najednou zmizelo měření průtoku. Porucha, záhada!?! Ale kdež, myslím si, že je to cílené! Kdo se kouknul na měření průtoku, bylo mu nad Slunce jasnější, že v tomto období sucha stejně částečně MVE na Lužnici jedou!!! A nikoho to moc nezajímá - Povodí Vltavy má suché jezy? Asi někdo od nich "něco" dostává za to, že to nesleduje, nekontroluje, to samé na životním prostředí u příslušných úřadů. Kdo chce nějaké problémy!? Nikdo, jen pitomí rybáři pořád něco mají a to jde o ryby, které nejsou ničí a nebo vlastně všech!

Mrknato - Profil | Pá 24.7.2015 22:21:45

Chosé 2 >> Ryby dotacemi přemluvíme, aby nikam neodplouvaly a třely se tam, kde momentálně jsou.......

Nachos - Profil | Pá 24.7.2015 21:12:56

Chosé 2 >> samozřejmě že za tím stojí funkce a peníze. MVE jsou hold dnes velký bussines a vše ostatní jde stranou . výšku koruny si budou projektanti a spol obhajovat ruznymi nesmyslnými studiemi o výšce hladiny apod. ....viník chybného projektu se samozřejmě nikdy nenajde a vše zmizí do ztracena stejně jako ta voda na jezu .. :(

Chosé 2 - Profil | Pá 24.7.2015 21:08:56

Nachos >> No, ale proč ta firma postavila korunu jezu tak, že přes ní nejde voda do vývařiště a jez tak nesplňuje základní funkci, jako zrychlení toku a jeho samočistění včetně té migrace přes jez. Přece tam musí být nějaký stavební dozor včetně Povodí. To je snad vědomá a zaplacená liknavost i dalších úředníků z odboru životního prostředí :-(

Nachos - Profil | Pá 24.7.2015 21:00:04

Chosé 2 >> a přesně za to bych jim narval pokutu že by to tu MVE zničilo

Chosé 2 - Profil | Pá 24.7.2015 20:59:01

unudle >> Nejhorší z pohledu rybářů na tom je to, že ryby ze spodního toku byly zvyklé tudy proplouvat za třením do přírodních trdlišť výše.

Chosé 2 - Profil | Pá 24.7.2015 20:55:35

Nachos >> Přihodil jsem schválně fotku před 2 roky protrženém a opraveném jezu firmou Metrostav. Foto je z konce dubna letošního roku. Žádný přechod pro ryby a vše přes elektrárnu bývalého mlýna při plném stavu vody v korytě Jizery.

unudle - Profil | Pá 24.7.2015 20:52:06

Chosé 2 >> Nebo postavit zábranu před náhonem, která by zaručovala ten správnej průtok v řečišti.

Nachos - Profil | Pá 24.7.2015 20:47:26

Chosé 2 >> máš pravdu , je to prakticky nereálné :P

Chosé 2 - Profil | Pá 24.7.2015 20:46:32

Nachos >> Ale to by napřed museli snížit nově postavené jezy tak, aby voda už nešla pouze např. bývalými mlýnskými náhony přes česla a turbíny vodních elektráren :-)

jirisyky - Profil | Pá 24.7.2015 20:36:42

Poručíme větru dešti :-D

Nachos - Profil | Pá 24.7.2015 20:29:58

stačí odstavit elektrárny a bude průtok jak víno

Rožnovák - Profil | Pá 24.7.2015 20:22:18

Stačilo kdyby se lidi naučili s vodou šetřit.A ne jak je tomu teď,že kdo může tak si vodou z řeky či potoka pomůže k vlastnímu prospěchu a potěšení(zahrada,bazén,malá vodní el.,umělé zasněžování apod.)a samozřejmmě zadarmo.