Diskuse k článku: Přívlač s woblery

Diskuse k článku Přívlač s woblery

Autor diskuse: pikemaniac - Profil , 4.1.2011

Tom& - Profil | Ne 27.11.2011 22:23:51

ahoj, po poprecteni diskuze se musim priklonit k tomu ze 16ka vlasec neni idalni. Pred 4 dny jsem byl vlacet z lodky na rece (cilova ryba okoun,tloust) tedy "cajk" na lekou privlac - prut 2,1m do 7g, vlasec 0,16mm s lankem. Behem lovu se me podarilo vydrazdit az k hrane lodky velkou stiku (metr a vic), po dalsich nahozech jsem ji zasekl, bylo me jasne ze budu muset hodne opatrne zdolavat ale vypady byly tvrde a velmi dlouhe. Nakonec asi po 2min zdolavani me pri dalsim z mnoha vypadu vlasec prasknul. Tot moje zkusenost.

lump - Profil | St 9.2.2011 7:36:31

mascha >> A proto hned napíšu panu Rapalovi ať ty uzly na ty krabičky nedává , protože to je nesmysl.Jo já neřek že nikdy nepoužívám lanko! Ale ještě mi to neukousla.A myslím,že to je konec diskuze.

Vash - Profil | Út 8.2.2011 11:02:59

Dík za prima článek! Chytám asi rok a hltám každou informaci...Používym vlasec 0,28 a lanko na konec a to vždy!Nevim jistota je jistota...Wobíky mam taky mooc rád,nejvíc štiček sem nachytal na popík.Letos bych rád zakusil Jerkování tak sem zvědav.Dík a ať se daří!!

mascha - Profil | Út 8.2.2011 10:11:21

lump >> jo, do takové diskuze se nemá cenu pouštět, protože to už se tady řešilo milionkrát. A devět z deseti lidí, kteří se na štiky zaměřují ti řekne, že o ničem jinym než lanku dnes už ani neuvažují.

lump - Profil | Út 8.2.2011 10:02:11

mascha >> Lanko nebo bez je široká polemika do které bych se radši ani nepouštěl.Každý chytá jak se mu líbí a vyhovuje.Ale děkuji za info jak chytáš ty.
Petrův Zdar.

vrchni dojička - Profil | Po 7.2.2011 18:17:23

Ráďo je to božííííííííííí!

rybomil - Profil | Po 7.2.2011 8:32:45

Martin M. >> teď je nová náhrada FC, která se doporučuje na návazce. Mělo by to být na výstavě. Cena bude opět zřejmě nehorázná. Na Slovači už se to snad prodává.

rybomil - Profil | Po 7.2.2011 8:30:05

Na voblery nechytám, ale asi brzy začnu, ty barvy nástrah v krabici mě skoro všechny fascinovaly.
Vyzkouším to na těch revírech co autor chytá a uvidím. Když se zadaří, vyrazím hned do nějakého štikařského ráje, nejspíš do Švédů :§)
Dal jsem za 1, hlavně proto, že chodí na stejnou školu co jsem byl....

pikemaniac - Profil | Po 7.2.2011 8:07:31

S pletenou šňůrou jistě ucítíš větší počet výpadů ryby. Rád jí používám na pískovnách, kde tahám s gumami a jigou 8-12 g. Ta guma se ale s letovými podmínkami wobbleru rovnat nemůže.

Ale proti gustu žádný dišputát ;)...

mascha - Profil | Ne 6.2.2011 19:46:30

lump >> asi máš štěstí, a to se jednoho dne unaví. škoda, že to pak odsere štika, a zřejmě to bude nějaká větší...
občas vláčím tlouště na menší nástrahy na vodě, kde štiku nepředpokládám (strouha 2m široká, půl metru hluboká), loni jsem na takové vodě měl dva záběry od štiky a obě mi to odkously. čili to že ti to neuhryzne je náhoda a nedá se na to spoléhat. Pokud budu vláčet tam kde štika pravděpodobně je, nebo dokonce půjdu na ní cíleně, pak jedině lanko. vážu si sám z metráže zhruba 40cm dlouhý návazce (a jsou lovci, kterých si vážím, a kteří tvrdí, že by bylo lépe mít 60-80cm návazec). Cenově vyjdou ty lanka zhruba stejně jako padesátka FC a jsou mnohem tenčí a proti odkusu spolehlivější.

a ještě k pleteným šňůrám na kmeni - používám je skoro celoročně, až do zámrzu. Jsem spokojený, jednak šňůra má větší nosnost při menším průměru a jednak mám lepší kontakt s nástrahou vlečenou na dalekých hodech. vlasec na můj vkus příliš pruží.

P!F - Profil | So 5.2.2011 21:55:53

Martin M. >> Co sa tyka privlace s tym skusenosti nemam (daval som FC, ale kvoli sumcim kartacom, to je nieco ine ako stucia ziletka), stuky som lapal pred rokmi a na rybku, pouzival som ako nadvazec hruby silon namiesto lanka - hlavne z dovodu ze v tej dobe som nevedel zohnat lanko cez 30cm co mi prislo kratke. Pouzival som stary este za komancov vyrabany 0.60, ten co mal na predku tu plastiku stucej hlavy. Bol to silon co mal hodne stary a stvrdnuty, lezal na chate mozno 15-20 rokov od kedy umrel dedo po ktorom som ho zdedil. Ani raz mi ho stuka neodkusla a to som ich na to vytiahol kvantum, vzdy bol iba poskriabany a bolo ho treba menit. Ked mi dosiel, kupil som novy silon z obchodu a hned prva... V dnesnej dobe ked si clovek moze kupit micro wire a podobne je to blbost na kvadrat pouzivat na stuky nieco ine, sice je super ze je FC neviditelny, trochu ma zaraza ze nikoho nenapadlo ze pri takej hrubke ho ta ryba pochopitelne vnima bocnou ciarou...

: vydrák - Profil | So 5.2.2011 19:01:19

pikemaniac >> Vždy hrozí ztráta ryby.Ještě si asi neměl na prutě velkou rybu.
Nemyslím to zle,pouze konstatuji vlastní zkušenosti.Petrův zdar

pikemaniac - Profil | So 5.2.2011 18:54:25

Zdravím Vás. Přišlo mi pár dotazů do SZ, jak moc kvalitní používám vlasce o tak tenkém průměru. Značku preferuji SHIMANO. Téměř většina vlasců nad 400 kč / 100 m jsou kvalitní, nekroutí se, neodírají se, ale jen cena Vám kvalitu samozřejmě nezaručí.. Chápu, že se někomu průměr 0,16-0,18 mm zdá slabí, spousta mých kolegů na to s údivem přihliží. Fakt je v tom, že proti vázce máte malou šanci. Chvění wobbleru snadněji ucitím v rukou. Co se týče boje ztráta ryby nehrozí.

illa - na FC jsem zvyklí od mého dědy, co mě k rybařině přivedl. Takže sympatie s ním, je mi už někde v hlouby duše zarytá i když se neohlížím na jeho přednosti, které jsem v článku zmínil.

illa - Profil | So 5.2.2011 17:44:38

Oprvdu moc pekny clanek aspon si muzu vzit nejake ponauceni.

rada01 - Profil | So 5.2.2011 16:30:47

pikemaniac - >> ahoj, já chytám asi 20let. z toho jsem se dal na vláčení cca před 15 lety a s lovem štiky přívlačí mám docela velké zkušenosti. Co se týče materiálu tak poslední dobou používám kmen. vlasec 0,22 mm a na konec přidávám wolframové lanko. Je to super materiál a troufnu si říct, že je naprosto někde jinde než FC. Třeba na řece používám cíleně v letních měsících jen pletenku. Ta mi zachránila spousty nástrah před zrátou ve vázkách.Ale jak tady bylo zmíněno, v zimě je nepoužitelná.
K těm úlovkům se stavím tak, že pokud něco chytnu a chci si to vzít, klidně si to vemu. Mám na to právo:))) ale taky na druhou stranu nejsem žádnej masař :))

FrancJosef - Profil | So 5.2.2011 16:13:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdar, článek pěknej, jen mě překvapil rychlej konec a použítí 16 vlasce. S takovou nitkou bych si na štiky netrouf, stejně musí bejt pevnej návazec (lanko,fc...) tak to nemá smysl. Když se urve, tak musí tahat woba i s lankem- jen můj názor. Osobně používám poctivou 28 v kombinaci s lankem, nebo monochromem a pokud se mi kudla mojí blbostí nevyřízla, tak byli všechny na břehu a pak zase ve vodě :-). Proti braní ryb dom nic nemám, ale musí to být v rozumném množství. Když slyšim, že bude alespoň čim nakrmit slepice, otvírá se mi kudla v kapse :-(, ale to jsem odbožil.
Petrův zdar a spoustu chycených ryb

mio - Profil | So 5.2.2011 15:45:53

k tomu braniu či nebraniu šťúk...
ja žijem dlhodobo v UK a tu je normálne ryby púšťať...
Všetci sa spravajú ako svätý,keď im poviem že som jedol chyťenú šťuku či kapra a sú nadmieru pohoršený...
pred mesiacom sa roztopil ľad na vode a mali ste vidieť tú spúšť...
Zopar šťúk niektoré cez meter,všetko zásluhov svätých sportmanov ktorý púšťaju aj ryby ktoré nemajú šancu na prežitie...
aby som to zhrnul,podľa mňa nieje najdvôležitejšie ryby púšťať skôr sa chovať s úctov nie len k rybám ale k celemu prostrediu

rbr - Profil | So 5.2.2011 11:20:42

Mr.Stick >> svätá pravda tiež som experimentoval so všetkým možným a skončil pri železe

lump - Profil | So 5.2.2011 10:51:07

mascha >> Já mám asi štěstí chytám bez lanka přímo na vlasec ten používám 0,30. Měl jsem i pletenku ,ale to není ono stačí trochu mrazu a ste v pr-deli protože zamrzne a taky oproti vlasci se dost motá než to chytnete do ruky.Prostě rybařina je hodně o štěstí ,ale lanko je jistota. Petrův Zdar

jannovakakolektiv - Profil | So 5.2.2011 5:12:53

mr.stick jenom ocel nebo i wolfram?

TOKR - Profil | So 5.2.2011 3:33:50

ferdinat2 >> jen si rýpnu, že ty jsi za poslední 3 roky štiku nechytl tak jsi si ji nemohl vzít :)), jináč já ryby taky pouštím, nikomu to necpu ... je to na každým, jestli si jí vezme.

A neboj vláčkařů ještě bude :).

TOKR - Profil | So 5.2.2011 3:25:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pikemaniac - >> no já bych si na článek netroufl, a to vláčím už chvilku, nejradši mám právě woblery,
sepsal jsi pěkně svoje zkušenosti, které se časem určitě rozšíří ... Ale pokud chceš jít na velkou štiku tak 0,16 ani FC nebude to pravé ... protože říkat, že dám rybě šanci tím, že použiji slabý vlasec, je nesmysl (tohle jsi tam neměl to je jen můj názor), to raději tu štiku nechytím vůbec , než aby pak chcípla a já se kasal jakej jsem športmen, že všechno pouštím (opět můj názor)... jinak pěkný, na to jak dlouho chytáš a kolik ti je , že jsi se do toho pustil je super a hodně štěstí v budoucnu .... Petrův zdar Tom ...

boyscout - Profil | Pá 4.2.2011 22:00:20

Jinak článek je hezký, spoustu věcí v kterých jsem tápal jsem si ujasnil. Už vím kde dělám největší chyby a letos jim to určitě nandám :-)

boyscout - Profil | Pá 4.2.2011 21:52:47

Martin M. >> nejsem opravdový lovec štik, ale myslím že pokud má vlasec nebo FC průměr 1mm, tak už je odolný proti překousnutí. Samo, musíš ho po každém úlovku zkontrolovat, ale to platí i pro lanko.

Mr.Stick - Profil | Pá 4.2.2011 20:03:14

Martin M. >> Vyzkoušel jsem snad všechny možné varianty návazců na štiky. A všechny do jednoho mi dřív nebo později štiky překously. Já už prostě cíleně na štiku nedám nic jiného, než železo.

sliver - samolibý vůl - Profil | Pá 4.2.2011 19:26:04

obdivuji odhodlání pisatele . Podle obsahu soudím, že se štikama a vůbec s vláčením má tolik zkušeností jako měl můj kluk v pěti letech. Je obdivuhodné , jak si dneska ti mladí kluci věří.

Martin M. - Profil | Pá 4.2.2011 19:09:21

Zajimal by mne nazor opravdovych lovcu stik na pouziti FC jako navazce misto lanka. Mam na mysli FC o prumeru treba 1mm a stiky +1m. Proc se na cabelasu prodavaji FC navazce na stiky, kdyz je to fuj?

markus aurelius - Profil | Pá 4.2.2011 18:06:01

autor sa snažil, na jednej strane je chválitebné že ničo napísal a že sa odhodlal ale .... podobne ako ostatní, článok ma moc nezaujal, skôr som ho len preletel. Najviac ma "prekvapilo" zavrhnutie šnúry, ako keby na kvalitnú šnúru ani nelovil