Lov perlínů

Kategorie: Plavaná
Mladí perlíni a plotice jsou si velmi podobní jak barvou, tak tvarem těla a mohou být snadno zaměněni. Spodní část perlínovi tlamky převyšuje horní, u plotice tomu tak není. Hřbetní ploutev perlína je také posunutá více dozadu. Barva je velmi podobná, velcí perlíni mají červenější ploutve a jsou celkově žlutější. Kusy okolo 0.5 kg jsou již pěkní, kiloví jsou trofejní. Ačkoliv je perlín spíše obyvatelem stojatých vod, najdete ho i v pomalu tekoucích vodách. Kvůli tendenci k přemnožení málokdy dosahují trofejních velikostí. Na jezerech s mnoha štikami lze chytnout ty největší perlíny.
Perlíni hledají potravu především na povrchu vody nebo přímo na hladině, ale čím jsou větší, tím více se živí blíže u dna. Perlín se chytá spíše na mělčinách, nejlépe kolem vodní trávy a rákosí.
Tření se odehrává během května a června. Během těchto dnů hlídkují kolem nejteplejších míst v jezeře.
V zimě téměř nepřijímají potravu, snad jen v nejteplejších dnech, nejlépe přes poledne.

Náčiní

Prut
Doporučuji delší bič nebo plavačkový prut jakékoliv akce, tam kde se musí chytat daleko od břehu se používá prut na odhoz s waglerem.

Naviják
Smekací naviják s vlascem okolo 0.14 mm, návazec 0.08 mm.

Splávky
Malé a střední waglery, tak akorát aby se s nimi dalo nahodit. Většina broků kolem splávku pro jeho upevnění na vlasci a dole jen malý broček.

Háčky
Háček musí odpovídat velikosti nástrahy.
Tip: při nahazování před dopadem splávku na hladinu vlasec přibrzděte aby se to nezamotalo.

Nástrahy

Perlíni mohou být chyceni na mnoho nástrah. Někdy vystačím s plechovkou lančmítu, ale většinou je nejlepší pečivo, červi a žížaly, kukly.Vykrajovaný toastový chléb - odřízněte kůrku z chleba z plátku bílého chleba, napařte jej nad hrncem, dejte jej do fólie a vezměte k vodě. Vyřezávátkem na pečivo uděláte malé nástrahy, které se ve vodě zvětší a budou lehké. Rohlíkové vločky - utrhněte kousek pečiva a namačkejte jej na háček, nechte hrot volný. Rohlíkové těsto - odřežte kůrku a namočte dužinu a v hadříku ji vymačkejte. Prohnětejte a nastražte na háček velikost 12, opět nechte hrot volný.
Červi a kukly se používají samostatně nebo ve dvojici na háčku velikosti 18-20. Kukly mohou posloužit jako nástraha pro lov z hladiny.

Taktika

Na krátkou vzdálenost použijte malé waglery. Během dne bude nejlepší chytat kolem rákosí apod. V noci budou efektivní mělčiny. Perlíni mohou žrát kdekoliv mezi hladinou a dnem, zkuste lovit s pomalu padající nástrahou, abyste poznali, kde zrovna jsou. Pokud ryby žerou dobře, splávek se rychle potopí a zmizí. Často se záběr projeví jako ujíždění po hladině. Budete muset zkoušet, kdy je nejlepší zaseknout. Pokud nablízko nelze lovit, použijte větší splávek a zátěž. Pokud neznáte své loviště (povrch dna), zkoušejte nahazovat různými směry a najít tak hejno.
Až ho najdete, nahazujte vždy kousek za něj, abyste ryby nepoplašili.
Na opravdu velkých jezerech je nejlepší lovit z loďky. Vnaďte červy a kuklami prakem každou minutu hrstičku. Něco musí pořád padat do vody.

Souhr

Chytání ryb na propad může být těžké, ale velmi účinné zvláště na perlíny. Pokud lovíte na váhu a nevadí vám malé ryby, perlín je správným cílem. Trofejní kusy najdete tam, kde je méně ryb, ale jsou větší. To vyžaduje vytrvalost, ale výsledek stojí zato.

www.rybareni.euweb.cz

 
- 25.4.2007

Diskuse k miničlánku

Žádné zápisy.