Ve vodě nežijí jen vodníci

Kategorie: Všeobecné
Na podzim loňského roku byl Středočeským územním svazem prezentován projekt "Ve vodě nežijí jen vodníci", který je zaměřen na propagaci rybářství mezi děti. Cílem projektu je dětem ze škol a školek ukázat co rybařina obnáší. Tato akce se však neodehrává ve třídách, nebo na plakátech, ale na březích našich vod. Díky tomu mají děti možnost si vše oshat a vyzkoušet v praxi, protože jedině tak opravdu zjistí, jestli je rybaření zajímá. K tomuto projektu poskytuje Středočeský územní svaz materiály i pomoc organizacím, které se do něj chtějí zapojit a níže jsou reportáže ze dvou nedávných akcí tohoto projektu.


Vodníci v Brandýse na Labem

„Ve vodě nežijí jen vodníci“ a v Brandýse nad Labem nežijí jen rybáři, ale také děti školou povinné. Právě pro ně je akce s vodníky v názvu, aby se o životě rybářů dozvěděli co nejvíc a zažili pocit, který rybář zažívá při lovu ryb.

Na břehu Královického rybníka si tedy rybáři z naší Brandýské MO připravili pro celkem 175 dětí ze Staroboleslavských škol na čtvrtek a pátek sedm samostatných stanovišť. Na prvním z nich děti seznamovali se životem ve vodě a okolo ní a s prací rybářů nutnou pro zachování a rozvoj našich revírů a jejich rybí obsádky. Druhé stanoviště bylo ve znamení naší největší ryby sumce. Nahodit těžkou sumcovou udicí se stalo pro mnoho dětí poctivým sportovním výkonem. Následovala plavaná s ukázkou velice produktivního lovu ryb na tzv.děličku. Ukázalo se, že drobná živá nástraha chutná všem rybím obyvatelům vodní říše. Hned vedle bylo stanoviště s moderní feedrovou technikou. Stejně produktivní jako plavaná. Obě techniky jsou závislé především na přesném krmení. O kousek dál byl postavený na břehu stan. Ale co to povídám. To by mi kapraři zvedli mandle. Je to přece bivak umožňující kaprařům pohodlný spánek pod střechou během dlouhého čekání na ty největší kapry. U něj několik nastražených udic a spousta kapřích dobrot i s kobrou. To není nebezpečný asijský had, ale vrhací pomůcka k přesnému krmení na velkou vzdálenost. Naproti projížděly vodou pestrobarevné vláčecí nástrahy všech možných barev a rozměrů. Naučné kolečko uzavírala královská rybolovná technika - lov na umělou mušku s ukázkou nástrah, které mnohdy připomínají šperky, a praktickou výukou házení muškařskou udicí.

Největší zájem dětí na všech stanovištích samozřejmě poutaly živénástrahy a právě ulovené ryby, které si často sami děti zkusili zdolat do připraveného podběráku. To bylo natažených rukou s touhou dotknout se ryby a získat právo před ostatními bezpečně rybu vrátit zpět do vody. Nejčastějším úlovkem byli čiperní a stále hladoví pstruzi duhoví, následovaní bílou rybou, karasem, kaprem a okounem. Nejzajímavějším úlovkem bylo několik krásných pstuhů obecných od 50ti do 65ti cm. Není divu, že děti po oba dny po posledním zapískání posmutněli. To totiž bylo znamením, že dopoledne ve společnosti rybích kamarádů končí a čeká je návrat do školy. Na cestu dostali všichni tašky s propagačními předměty SÚS, které jim v případě zájmu pomohou najít nejrychlejší a nejjednodušší cestu do Petrova cechu a budou jim připomínat tuto povedenou akci. Svatý Petře díky za krásné slunečné počasí.

A když už děkuji našemu rybářskému patronovi musím poděkovat rybářům naší MO, kteří se starali o ukázky na jednotlivých stanovištích a pomáhali vedoucím stanovišť. S děličkou si oba dny užil Pavel Mihál z firmy Mivardy, feedru skvěle šéfoval dlouholetý závodník Petr Kabát, kaprařský bivak obýval testovací rybář firmy Jet Fish Honza Slaminka, muškařskou šňůru vodil vzduchem státní trenér juniorské muškařské reprezentace Martin Grün a zbylá tři stanoviště obsadili naši vedoucí rybářských kroužků Alena Jandourková, Milan Šulc a David Janoušek. Ti všichni se těší na nové zájemce o rybaření, kterých se hned na místě několik hlásilo do kroužků. Vše pak po celou dobu dozoroval hospodář naší MO Bořek Rotek. Ten pak celou akci spolu s natáčením dokumentu uzavřel slovy: „Ty děti jsou u vody úžasné. Při pohledu na ně jsem se vrátil do svých dětských let. Takových akcí není nikdy dost. Už se těším na reprízu.“


Roman Vlček MO Brandýs nad Labem-Stará Boleslav

Vodníci v Kladrubech

Vážení přátelé cechu rybářského, dovolujeme si Vás informovat o aktivitě handicapovaných rybářů Kladruby, kteří v rámci projektu Středočeského územního svazu „Ve vodě nežijí jen vodníci“ uspořádali na nádrži Záhorská báječné kulturní dopoledne. Akce se v pátek 29. dubna účastnilo 38 dětí spolu s kantorským doprovodem z 2. a 3. třídy ZŠ Trhový Štěpánov.


Naučně zábavné dopoledne začalo přivítáním a představením členů ČRS MO Kladruby, představením revíru a seznámením s připraveným programem. Prvním bodem bylo seznámení se s historií i současností rybaření a rybářství. Děti se aktivně zapojovaly se svými dosavadními znalostmi, předháněly se s doplňováním názvů ryb a potěšily nás svými akčními dotazy. Po ukončení výkladu našeho vedoucího rybářského kroužku byly děti rozděleny do skupin a rozešly se ke třem připraveným stanovištím. Zde jsme pod vedením zkušených rybářů presentovali jednotlivé způsoby rybolovné techniky.

První stanoviště bylo zaměřeno na plavanou. Ukázka různě barevných splávků a další částí montáže děti zaujala. Nejzajímavější částí pro ně dle předpokladů byla chvíle, kdy si sami mohly vyzkoušet nahodit a ulovit, pro některé, svou první rybu. Nadšení dětí při zdolávání pstruhů a kapříků bylo veliké. Při této příležitosti bylo dětem vysvětleno, jak s ulovenou rybou zacházet, aby bylo možné obratem úlovek šetrně vrátit vodě.

Na druhém stanovišti jsme přichystali povídání o způsobu lovu na atraktivní techniku - feeder. Po představení feedrových prutů, druhů vyměnitelných špiček a možnosti nejrůznějších montáží, přišel výklad zaměřený na krmení a přípravu krmných směsí. Součástí informací zde předaných, byl výklad o povinném vybavení rybáře, o pravidlech získání povolenky k lovu a o pravidlech, které je nutné při rybolovu dodržovat. Největším zážitkem po nahazování feedrovým prutem, bylo zakrmování lovného místa červi pomocí praku!

Třetí stanoviště bylo zaměřeno na přívlačový způsob lovu. Po vysvětlení principu lovu a ukázce nástrah, si každý mohl zkusit nahodit a vyzkoušet si práci s woblery, třpytkami i twistery. Tato část „výuky“ měla u dětí největší úspěch, vzhledem k rozmanitosti předváděných nástrah. Některé děti ani nechtěly přejít na ostatní stanoviště.

Po ukončení praktických ukázek na stanovištích se děti odebraly pod pergolu, kde poobědvaly grilované maso a doplnily tekutiny. Po občerstvení probíhala praktická ukázka různých druhů ryb, které jsme předem na našem revíru nachytali. Probrali jsme jejich fyziologii a došlo k focení. Na základě získaných znalostí jsme tak, jako ve škole, započali se zkoušením nabitých znalostí. Za úspěchy jsme neznámkovali, ale rozdávali propagační předměty Středočeského územního svazu. Dalším zpestřením dopoledne byla disciplína dovedností rybolovné techniky a to házení na terč, které se setkalo opět s velkým nadšením.

Věříme, že jsme se projektu řádně zhostili, že jsme dětem rozšířili obzor a možná, v blízké budoucnosti, je budeme moci přivítat v našich řadách - cechu rybářském. Myslíme, že tento projekt SÚS je tím správným směrem, jak přilákat omladinu k rybařině, a že i ostatní spolky se k projektu připojí, a budou šířit myšlenku sportovního rybolovu.

Petru zdar ČRS MO Kladruby
 

Diskuse k miničlánku

Sa(l)micka - Profil | St 8.6.2016 11:22:59

Palce nahoru, krásná práce!

DEDEK 36 - Profil | Pá 27.5.2016 16:27:56

mnoho stesti a jen tak dal