filé s broskví

Pečení ryb

Oblíbený plátek kuřete s broskví a hranolkama lze najít v nabídce kdejaké restaurace. Dovolím si nabídnout jednoduchý recept na trochu podobný, ale úpně jiný a vzhledově zajímavější pokrm.

Základem je obyčejný plátek filé. Pokapaný citronem, osolený a posypaný kořením na ryby. Položený na kolečka cibule a upečený v troubě, nebo úsporněji v remosce. V polovině pečení pokrytý půlkou broskve z kompotu.

Přílohou je efektně upravená bramborová kaše. Do oloupaných brambor se přidá také oloupaná a na tenké plátky nakrájená červená řepa. Ta se po uvaření brambor vybere a vyhodí. Do brambor se nedá mléko, ale nechá se v nich trochu červené vody, ve které se vařily a rozmačkají se na kaši. Také například trochu másla zlepší chuť.( Zbytek vývaru nevylívat, ale libovolně okořenit a přidat do něj nějakou zavářku a je z něj výborná polévka typu červený bořč. ) Kaše dostane efektní mrkvově-lososovou barvu a na talíři pak spolu s broskví vypadá dost zajímavě. Lze to dozdobit i pár kousky brusinkové, z černého rybízu, nebo jiné červené marmelády.
Sladké k rybě chuťově ladí.

 

Šinic - Profil, 22.12.2015
Průměrná známka: 1,80

Diskuse k receptu

Robur - Profil | Pá 8.1.2016 15:15:32

v poho, do brkaše se dává i pomerančový jujce

Šinic - Profil | Pá 8.1.2016 13:52:41

Robur >> Zdravím.
Já chápu, že se červená barva bramborový kaše každýmu nepozdává, ale snažil jsem se sem přinést pro inspiraci něco nového a neokoukaného.
Filé s broskví jsem nikde na internetu neviděl, zkusil jsem to a výsledek mě uspokojil. Broskev dodala poměrně nijakému masu výbornou šťavnatost a chuť.
Obarvenou kaši červenou řepou jsem okoukal v televizi v prestižní soutěži kuchařů, ale dělali to jinak. Do hotové kaše nalili kupovaný koncentrát. Má to pak více červenou, "masovou" barvu.
Někomu chemie v instantních výrobcích nevadí, mě jo. Dělám si koncentrát taky, ale na rozdíl od Biopodvodníků opravdu bez chemie. Kvašením jako Poláci. Nastrouhám na hrubo červenou řepu. Naplním tím asi ze dvou třetin pětilitrovou petku. Přidám česnek, bobkový list, trochu soli a cukru a doleju vodou. Nakonec do toho přihodím krajíček žitného chleba, který nastartuje kvašení a při bytové teplotě je to za dva, tři týdny hotové. Stačí to přecedit a v petkách to v pohodě vydrží v ledničce víc jak měsíc. Velmi jsem si v Polsku oblíbil jejich tradiční vánoční pokrm: červený bořč s uškami, na který koncentrát hlavně používám. Údajně je to i velmi zdravé pití, něco jako nálev z kysaného zelí.

Robur - Profil | St 6.1.2016 18:00:10

tak jako dobrý, až najdu v hajzlu hemeroid, tak též budu hovořit o efektivní lososově mrkvovo řepné barvě:-). Ale dobrý to být může.