Filety na dijonské horčici s petrželovou natí + FOTO

Pečení ryb

Recept je vhodný pro kteroukoliv rybu, kterou by jste si rádi připravili. Já osobně jsem si zvolil kapra, ale nebál bych se použít ani na pstruha, lososa a další ryby.

SUROVINY:

1 kg Filety z ryby
Několik střoužků petrželové natě
6 lžiček dijonské horčice
2x středně velký citrón
1-2 lžičky drcený kmín
Česnek
Cukr
Sůl
Pepř
Máslo dle potřeby

Poznámka: s množstvím surovin můžete experimentovat, každopádně základ tohodle receptu tvoří především dijonská hořčice, petrželová nať a česnek a na těchto surovinách nedoporučuju šetřit, natož je vynechat.

POSTUP:

1) Filetování
- naší připravenou rybu nafiletujeme, snažíme se o přímeřeně stejnou tloušťku

2) Příprava surovin
- připravíme si všechny potřebné suroviny včetně nafiletované ryby
- rozehřejeme troubu na cca 200 °C

2) Marináda
- vezmeme misku na marinádu
- do misky budeme přidávat následující suroviny (nezáleží na pořadí)
- omyjeme petrželovou nať a tu nasekáme (můžeme jak na hrubo, tak na jemno)
- vymačkáme citronovou šťávu ze zvoleného počtu citrónu, já zvolil 2 středně velké na cca 1 kg filety
- přidáme zhruba 5 lžiček dijonské hořčice, kdo má rád výraznou chuť, tak může i víc
- nasekáme česnek, já osobně mám rád česnek, přidávám 6-10 stroužků česneku
- 5 lžičky soli, 3 lžičky pepř, drcený kmín (Je dobré ho tam dát, ale zárověň to s ním nemá cenu přehánět - doporučuji 1-2 lžičky) a 1-2 lžičky cukru
- máme hotovo, suroviny promícháme

Poznámka: ochutnejte promíchanou směs a podle chuti přidejte případně některou z ingrediencí.

3) Příprava pekáče
- do pekáče dáme takové množství másla, aby po rozehřátí filety nebyli v másle úplně potopené.
- k rozehřátému máslu přidáme část naší marinády a tu rozprostřeme po našem pekáči

4) Obalování v marinádě
- naše filety si můžeme ještě před marinováním mírně osolit a opepřit
- na každou filetu z horní strany (POZOR: rybu kůží dolu) rozprostřeme naší marinádu a mírně jí na maso vtlačíme

5) Pečení
- filety přidáme na pekáč (pokud máme kůži, tak kůží dolů)
- pečeme v troube kterou jsme si už rozehřáli na 200 °C cca 45 minut (pro ty, co by chtěli rypu více do zlatova a křupavější, tak doporučuju zvýšit mírně doplotu)
- rybu průběžně kontrolujeme a proléváme

Máme hotovo, rybu podáváme s přílohou dle vašeho výběru. Jako dresink můžeme přidat jednoduše dijonskou hořčici.

MALEJ TIP NA ZÁVĚR: do pekáče přidáme nakrájené brambory a pečeme je spolu s naší rybou a stejně tak jako rybu i je proléváme v průběhu pečení.

 

shotty - Profil, 3.6.2014
Průměrná známka: 1,00

Diskuse k receptu

shotty - Profil | St 24.2.2016 21:59:46

KAPRAL >> Tak to jsem rád :-)

KAPRAL - Profil | St 25.11.2015 17:11:44

Pro příznivce diety to moc není, ale nám to chutnalo.

marmyš - Profil | St 25.11.2015 17:06:50

KAPRAL >> Stálo to za tu námahu?

KAPRAL - Profil | St 25.11.2015 16:40:54

Postupoval jsem dle receptu a na závěr pečení jsem prolil rybu s bramborami smetanou na vaření s jednou lžičkou dijonské hořčice a několika stroužky česneku a dopekl.