Jak na ně?

Na našem rybníku cca 1ha nasadili před 4roky candáty kolem 60cm odhaduji,že by mohli mýt mezi 80-90cm.Už rok se je snažím ulovit a nic.Dorazilo mě,že před tejdnem tam dědek na medovku chytil candáta přes 60cm.Určitě to nemohl být jediný,protože jsem tam vyčeřínkoval candátí droboť.Prosím poraďte jak je přelstít!!!
Autor diskuse: pindus-findus - , 30.10.2005 dravci - techniky lovu

Petrson - Profil | St 2.11.2005 5:02:46

>> slon1211 > asi to tak bude, protože ani BP nijak nevymezují nástražní rybky (pouze s tím rozdílem, že se smí chytat do čeřenu), takže se na ně de juiri vztahují opatření jako na všechny ostatní úlovky. Ta druhová shodnost rybky nastražené s tou v revíru běžnou je samozřejmě na místě z hlediska důvěryhodnosti k záběru - dravci spíš vezmou to, co jsou zvyklí dlabat "každej den", souhlas.

slon1211 - Profil | St 2.11.2005 0:16:01

Petrson:
Myslíš že v této souvislosti je nástražní rybka považována zákonem za úlovek a tím pádem nepřenositelná do jiného revíru ??
Myslím že zde se jedná o ryby ponechané při lovu ve vezírku kterých hmotnost příp. počet nedosáhl denního limitu anebo se jedná o úlovek z předešlého dne a jiného revíru.( což se mne netýká protože všechny ryby pouštím a na živou ani mrtvou už dávno nechytám ::)))
Já myslím,že spíše jde o to chytat na druhy rybek které se v tomto revíru vyskytují i když byli chyceny příp. zakoupeny jinde a to i ve vlastním zájmu - zvýšení šance na příp. úspěch.
I když na místě je i zamezení šíření nákaz a rozmnožování nepůvodních druhů.

Pindus: tak se tímto omlouvám za mou výtku ohledně mazání příspěvku. Jsem na mrku a zároveň dělám asi čtyři jiné věci a v tom shonu jsem sice napsal příspěvek ale nyní jsem si všiml že zůstal v jiném okénku neodeslán : tak sorry.

Petrson - Profil | St 2.11.2005 0:02:30

>> Slon 1211 > tuším, že v novém zákoně je zákaz přemísťování ryb - úlovků mezi jednotlivými revíry. Asi ti těžko někdo dokáže, že´s tu nastraženou rybku lapil jinde, ale má to svůj význam - jde o zamezení rozšiřování chorob, cizopasníků a samotných nežádoucích rybiček - např. střevličky východní tam, kde se ještě neusádlila. Sice mrtvá se už nerozmnoží, ale pádný argument je to u živých. Z této pozice je vlastně ilegální používat rybky zakoupené.

>> Zbojo > přesně takový háček používám, ten s těmi horními protihroty, ony v hřbetě rybičky perfektně drží. Původně je určen na úhoře.

>> Tuším jsem tu někde viděl dotaz na signalizaci, nějak to teď nemůžu najít (??) tak nevím komu bude tato odpověď určena, ale to nevadí - klasickej policajt mezi očka s větším okem postačí, nemusí být ani nijak zvlášť velkej. Pouze nechávám větší průvěs (asi 0,5 m). Někdy odklápím překlapěč, aleto jen když tuším záběr větších kusů, stejně vždy sekám hned, jakmile vyjede k prutu, ani to nenechávám běžet dál. Zásek u jasné jízdy sedí skoro vždycky, jen váhavé a nedobrané občas zůstanou bez proměny.

slon1211 - Profil | Út 1.11.2005 23:24:20

Pindus: nevim proc mazes moje prispevky kdyz reaguju na odpoved a v ramci tve otazky se ptam na upravu lovu na zivou rybku na slovensku - a jeste ke vsemu ses tady anonymne ......... proste klasika ...

Jaro - Profil | Út 1.11.2005 22:14:42

Flip,Zbojo - kedy sekáte, myslím po akom čase od záberu.

Zbojo - Profil | Út 1.11.2005 20:58:53

Flip,dik,ja mam pipak,a mam velky previs ale nie tazky policajt,moze vazit asi tolko ako kocka polystyrenu,vyrabal som ich len na tento ucel,vyroba mi zabrala asi dve hodiny ale stoja za to...ja som len chcel pocut iny nazor nejaky...

Flip - Profil | Út 1.11.2005 20:52:16

Polystyren nepoužívám,protože když je sezona candátů,tak to u nás na pískovně na břehu vypadá jako v prodejně stavebnin.Velký průvěs mi také připadal nešikovný,protože musíš u toho být aby si povolil a je tam přeci jen nějaká váha policajta.Já osobně používám pořádně rozevřený kroužek od záclony,který pověsím pod odklopený naviják.Svojí malou vahou pod navijákem zamezí samovolnému odvíjení,když se pověsí na kraj rozevření ,tak po prvních zatažení sám obvykle spadne,nebo ho pohodlně sundám rukou a má to candoš uplně bez odporu.Když fouká vítr,nebo táhne voda tak ho pod navijákem zatížím malým kamínkem ze kterého při záběru vyklouzne.V kombinaci s dobrým hlasičem mohu doporučit i v noci.Když nepoužíváš hlásič,tak tam na cívku polož zátku od piva pod to kousek plechu kterých se u vody válí víc než dost a ubezbečeji tě že v tiché noci dopad zátky na plech zní,jak rána z děla.

Patrik | Út 1.11.2005 18:50:14

Mohl by ste mi někdo poradit kam v liberci na dravce??

Zbojo - Profil | Út 1.11.2005 18:08:41

Flip,diky,to som presne nevedel to pouzitie,ale kedysi to kamarat pouzival,ale ako si napisal,zubac sa zazral,a mal to dobre az neviem kde...poriadne v zaludku...je to dost nehumanne,hlavne pre zubacikov do 50cm,ktore potom uz nezachranis na sto percent...
mozem sa spytat aku pouzivate signalizaciu zaberu pri love na tazko?klasicky kocka polystyrenu a preklopeny navijak,alebo lahky policajt,velky previs a pri zabere sa este moze popripade pustit nejaku tu vzdielenost a potom sekat...

Flip - Profil | Út 1.11.2005 17:59:29

Pro Zboja:Candátí dvojháčky je vynikající záležitost obzvláště,když to jsou mazáci kteří berou opatrně.Málokdo,ale zná jejich správné použití.Bohužel to nemohu nakreslit ,tak to alespoň popíšu.Rybička se napichuje na menší háček ze zhora v oblasti hřbetní ploutvičky rovnoběžně s tělem směrem špičkou dozadu a dost hluboko(mrtvé rybce je to fuk).Větší háček,který svírá 90 stupňů je tím pádem odstávající otočený špičkou dozadu.Candát polykající rybku od hlavy necítí tím pádem žádný problém a vletí to do něj jako nudle.V opačném případě při nějakém podezření při vyvržení si otočený háček do hltanu vrazí sám.Je to účinné,ale prasárna,protože se téměř nepovede ho chytit za kraj.V 99 případech ze 100 to má v sobě nachlastaný a tím pádem je vymalováno,proto to sám nepoužívám.Pro toho kdo by to chtěl zkusit mohu ještě poradit,že v případě delších náhozů,nebo použití starší měkké rybky je dobré při náhozu zafixovat rybku u ucasu PVA šnůrkou,která se podle teploty vody rychle rozpustí.l

Zbojo - Profil | Út 1.11.2005 12:38:26

tak toto je ten special na zubace,ale neni to bohvie ako nakreslene,lebo na rychlo a ani sa mi s tymnechcelo piplat,ale da sa to pochopit...:D,ale ja ho casto nepouzivam,radsej obycajny jednohacik...

Zbojo - Profil | Út 1.11.2005 12:18:24

Person,dobry nazor...aj ten hacik,ved specialny hacik na zubaca,alebo na candata ako mu vy hovorite:D,je obycajny hacik s predlznenym ramienkom na ktorom su male dva protihroty aby drzal v rybicke...podobny ako na dazdovky...alebo este existuje zubacovy special,je to vlastne dvojhacik,ale tvori ho obycajny jednohaik a kolmo nan je privareny mensi jednohacik,neviem ci viete predstavit,skusim najst na nete a poslem sem...ale dôlezite ja dlhsi nadväzec,ako som pisal 40cm nic nepokazite a olovko na priebezno aby nic nezacitil,myslim nejaky odpor...

Jaro - Profil | Út 1.11.2005 10:47:05

Slon - neviem teda ako u Vás, ale u nás je určite možné použiť len rybku z miesta lovu. Ja nerozmýšľam tým smerom, že mi aj tak nikto nič nedokáže, mne ide o to predložiť rybe to čo je jej vlastné a čo je jej obľúbenou korisťou. Netvrdím, že by si nechytil aj na niečo iné ako sa tam vyskytuje, ale pre zubáča je určite menej podozrivé ak mu predložiš jeho obvyklú potravu. Pretože z pindusovej otázky jasne vyplýva, že má problém.

slon1211 - Profil | Út 1.11.2005 10:32:42

JARO: to jako chces rict ze nekde v radech je zakaz chytat na rybku ktera se v reviru nevyskytuje ???
Jestli ano tak to mam mezeru kterou si rád doplním.
Je pravda že na rybky nechytam tak jsem se o to ani nezajimal.
Hlavne bych chtel videt jak mi nekdo dokaze ze jsem tu nastrazenou rybku neulovil zrovna v tom reviru ???

šeptal - Profil | Út 1.11.2005 9:08:57

Jasně, že se kořist požírá od hlavy. I já načínám prase ovarem a ne šunkou.

Jaro - Profil | Út 1.11.2005 8:57:00

Je to tak, pretože každý predátor v prírode žerie inštinktívne svoju korisť od hlavy a tak si ju aj obracia aj keď ju chytí za spodnú časť, ale vôbec sa nebránim tomu, že menšie kusy môže zožrať aj od zadu. Zubáč rybku poväčšine chytne od chvosta, je to logické pretože svoju korisť aktívne vyhľadáva, ide teda po pachových stopách rybiek a k tej rybke príde spravidla od zadu a tak ju aj chytí, asi preto ten mýtus, že ju tak aj žerie. A kľudne sa môže tak aj seknúť. Je to ale riadny špekulant. Koľko krát sa mi stalo - keď som ešte prešíval -, že mi užral len hlavu z rybky a tesne pred 2háčikom zbytok vypľul.
Pindus - nejako sa nehlásiš, odporúčal by so ti v prvom rade zistiť, akú potravu uprednostňuje v tom tvojom rybníčku. To je zásadna otázka - v žiadnom prípade nemôžeš dať niečo čo sa tam nevyskytuje. Je blbosť chytať na iný druh rybky len preto, že niekto na ňu chytil 10 kg zubáča na druhom konci republiky a ty budeš presvedčený, že musíš dať to isté. Je to jednak zakázané, ale v prvom rade je to pre zubáča krajne podozrivé. Ak toto zistiš tak ostatné je už len vecou techniky a predloženia koncovej nástrahy, tak ako ti radí Petrson.

xycht - Profil | Út 1.11.2005 8:08:00

Hlavní je se vykašlat na dvoj- a trojháky ....protože to je nejlepší cesta k tomu jak candátovi, hlavně takovýmu co nemá míru, ublížit.....takže já osobně bych povolil trojháky jen pro lov sumců. Candáty chytám vždy s jednoháčkem a není problém.

Petrson - Profil | Út 1.11.2005 6:23:47

>> Pindus-findus > a zapoměl jsem dodat - dvoj- a vícehák netřeba. Při dobře seřízené udici (koncová udice - delší ramínko, forpas min. 30 - 40 cm, průběžná zátěž) jsou záseky při nekompromisních "výtazích" větších jedinců spolehlivé, nedobrány a upadeny zůstávají spíš jen nejisté záběry jinochů. O tom rybařina taky je, dát šanci i rybě, zvlášť dorostu. Ono to má i své plus - candát (zvlášť větší) teď, na konci sezóny, při čistější vodě, je opatrný a nenápadně vstrojený simple-hák snadno přehlédne.

Petrson - Profil | Út 1.11.2005 2:42:12

>> Zbojo, Flip > myslím, že Zbojo má pravdu v tom, že candát téměř vždy bere rybku od ocasu a teprve pak ji v mordě rovná. Je to mrchožrout, ale taky o něm platí, že je velmi dobrým lovcem. A jako takový má vypěstovaný instinkt útočit na rybu ze zadu - od ocasu. Myslím, že tento pud přejímá i při pozření rybky mrtvé, je to pro něj přirozené. Svědčí o tom i to, že záseky candátů, lapených na rybku s háčkem u ocasu, téměř vždy seděly, zatímco rybka za tlamku u menších záběrů byla často vyplivnuta, aniž by se zaseknul. Asi ji jen ochutnal, a poznav zradu, hned ji pustil, aniž by s háčkem až na druhém konci nástrahy přišel do kontaktu. >> pindus, findus > tak nastražuji rybky (s delším háčkem, jehož špička čučí z ocasní části směrem k ocasu), které vylehčuji polystyrenovou kuličkou v tlamce. Účinné.

Zbojo - Profil | Po 31.10.2005 20:53:19

Flip:ja som tomu nechcel uverit ale poslednych par krat sa mi stavalo,ze mi proste rybku chytil,ale potom pre nejaku pricinu vyplul...ale asi som sa aj ja zle vyjadril...on tu rybku najprv prezuva,a stlaca v papulke,ale berie ju od chvost a potom ju zuje a vychutnav si ju,a vlastne aj zistuje ci je vsetko v poriadku.ale prehlta ju asi,teda nie asi ale urcite od hlavy...ja som sa zle vyjadril...ja som kedysi presival ako na stuku,ale teraz za papulku...tak beriem spat co je tam apisane...a dik za opravu...ale zle som to napisal...dufam,ze nevzniknu ziadne nedorozumenia...
Petrov zdar...

Flip - Profil | Po 31.10.2005 17:17:56

Pro Zboja:Proti první části tvé rady nemám námitek a dá se použít i praxi.ALE!!! Zamysli se nad tím,jak tvrdíš ,že candát polyká rybku od ocásku.Představ si třeba jak od ocasu do sebe láduje okouna a musí se ti ježit všechny chlupy na těle.Za více než 35 let rybaření jsem nachytal mnoho candátů a žádný neměl v trávícím traktu okounka ocasem napřed(velikost 6 cm a větší) a nebo že by se mu po smrti ve střevech obrátili?

Zbojo - Profil | Po 31.10.2005 15:48:35

pindus:ja ich chytam na system s 20g olovkom,potom mala gumenna gulicka,obratlik,a nadväzec so snury,ktoru inak pouzivam na kapra,ale aspon 40cm dlhy,pretoze zubac ma mensiu sancu to zaciti.ako nastraha sa mi osvedcila mensia ploticka,pretoze zubac si nevybera,ale mensia je lepsia.alebo dobry je na zubaca ostriez,pretoze mu zerie ikry a ked ho zubac najde nema zlutovanie...a dobry je aj hruz...na koniec jednohačik owner číslo 1.v pohode staci.nemozem nic zle na tento system napisat.a zubac si rybicku vychutnava,cize neodporucam presivat rybku a hacik k hlave lebo moze zacitit.on totiz prehlta rybicku od chvosta!vychutnava si to...mozno cudne ale je to tak...cize hacik rybke za papulku alebo cez oci..neviem ako u vas,ale ja chztam max 15 metrov od brehu...a hlavne treba aj stastie,tak vela stastia a ked sa nieco podari,mozes sa tu pochvalit...dufam,ze ti moje rady pomozu,takto chytam zubace ja...caf

karelc - Profil | Ne 30.10.2005 11:46:45

pindus: zkus si tohle:
http://www.mrk.cz/otazky.php3?action=archiv

zadej si tam filtr - dravci, obsahující slovo candát. Je tam hafo informací o lovu candátů, ať už vláčkou nebo na rybku.

roman - Profil | Ne 30.10.2005 11:17:30

JW-na co dvojhák??? Nestačí ti jednohák? Možná máš zásek jistý-ale taky malý candát to má jisté....

Jiří Wolf | Ne 30.10.2005 11:05:20

To jestli ti candát zabere záleží na spoustě okolností(počet býlích ryb v rybníce, počasí atd.).Nejlepší nástrahou na candáty podle mě je ocásek z polotice(která měla okolo 15-18cm), nebo plotice velikosti 10-15cm.Nejlepší je lov na položenou prošitím rybičky tak , aby měla dvojháček u hlavy, můžeš taky rybyčku rozříznout , nacpat do ní polistiren, aby plavala.Velice dobré je také mrtvé plotičky nebo ocásek nechat tak 2-3 dny před lovem ve vodě, oni pak velice zapáchají a to candáti milují.Sám osobně na tyto metody chytám , zatím můj největší candát měl 82,5cm a 6kg.Na fotce je ryba z tohoto týdne 63cm.Přeji ti mnoho úspěchů.

Jaro - Profil | Ne 30.10.2005 7:33:39

pindus-findus - neviem, či si mladý rybár, alebo nejaký skúsený harcovník, ktorému by ma ani nenapadlo radiť. Zrejme to prvé. Nenapísal si ani čo všetko si už skúšal, podľa toho by sa dalo nejako zareagovať.