Příprava krmení

Kolegové, nějak se nemůžu vypořádat s přípravou krmení. šrot spařím horkou vodou, nechám nasákat asi 30 min, přidám strouhanku, vločky, kukuřici a posilovač. Nepoužívám mouku ani chléb(namočený). Problémem je, že směs se jeví jako rozpadavá (nedělá v kýbli hrudky), ale při přípravě koulí se lepí a při hodu dopadne nahladinujak šutr (nevím jak se na dně chovají-rozpadavost). Při zalévání studenou vodou se mi nedaří koule dělat, hrozně se při přípravě rozpadají. Co dělám špatně. Hloubka použití 1,5 - 3 metry. Poraďte mi někdo, jak připravit dobré krmení na dno. Jak má směs vypadat (koenzistence, lepivost): Díky už mě to štve a dokonce se mi o tom zdá :-)
Autor diskuse: jarda - , 25.6.2001 plavaná - nástrahy, návnady

fanik - Profil | Čt 28.6.2001 9:37:28

MEDVED :) hmm! :)))

medvěd | St 27.6.2001 21:54:45

Martin M,fanik.pánové děkuji za radu,ale jak to tak vidím tak zůstanu u toho rozmočenýho chleba

fanik - Profil | St 27.6.2001 13:45:41

MM na Dyji pod Mlynama jiste ne, tedy podle me :) psenicnej davam z vycuranosti, temer kazda ryba v republice zna tu vuni a signalizuje ji to potravu. Temer vsude se krmi psenici, proto mezi partikly ktere pouzivam nechybi :)
Jinak pravda na cistej psenicnej srot jsem jeste nechytal... :) Neni to skrob nybrz lepek. Osobne micham takhle:5 dilu kukuricneho a 3 dily psenicneho, dle me je to akorat.

Martin M. - Profil | St 27.6.2001 13:06:26

medved> psenicnej je vlastne mouka a tou vrouci vodou z toho udelas nefalsovanej knedlik/nok. Je tam hodne skorbu nebo ceho a to jak zahrejes, tak se to srazi asi jako varene vajicko. Zkus tam nedavat te vody moc a pak do dolit studenou - nebo jak rika fanik. Osobne psenicneho pouzivam co nejmene, na stojate skoro vubec. Nekde jsou na to ale ryby zvykle od krmitkaru.
fanik> asi zalezi na duvere v to ci ono... Ja treba verim, ze na Dyji je psenicnej srot k nicemu, ale mozna je to jen muj vnitrni pocit...

Medvěd | St 27.6.2001 12:52:51

fanik:míchám jak blázen,ale nedávám pul na pul.Teď to zkusím.S kukuřičným šrotem problémy nemám,tam to jde samo.Asi jsem se to i naučil.

fanik - Profil | St 27.6.2001 12:36:59

Medved a to sparujes jen ciste psenicny srot? Je dobre ho smichat nejmene pul na pul s kukuricnym srotem. Jiank osobne okamzite po spareni mam v rukou vidlicku a cele to jeste s vrouci vodou poradne promicham at se voda dostane vsude a prave at nemam nejake knedliky :)

Medvěd | St 27.6.2001 10:55:19

fanik:při spaření pšeničného šrotu se mi sem tam udělá knedlík.který nejde ,nebo jen velmi těžce protlačit sítem.Kde dělám chybu?

fanik - Profil | St 27.6.2001 9:31:13

MM proste jsem za tech vic jak 20 let vyzkousel vsechno mozny vcetne chleba a nejen ceskeho a vychazi z toho proste nejhure... alespon pro me zpusoby lovu. Nezatracuji ho ale uplne, navstevuji nekolik mist s hlubokou taznou vodou, opravdu velmi silnou a tam je to s chlebem jednodussi. Proste mi chleb nevoni a nepasuje, psenicny spareny srot udela stejnou sluzbu a neni s nim tolik prace

Martin M. - Profil | Út 26.6.2001 22:05:28

fanik> ten namoceny chleba nepouzivas proc? Podle mne je to super. Je tezkej a lepi tak akorat.

fanik - Profil | Út 26.6.2001 9:26:35

Nepouzivam vubec namoceny chleba... ALE vlocky uz primichavam pdo srotu pred jeho sparenim, dale pak strouhanka musi byt vyprazena a NE CHLEBOVA, nybrz rohlikova a pokud mozno jeste vyprazena do hneda. :)

Normalne zaleji srot varici vodou, necham ho 30-60 min v klidu a pridavam strouhanku, zpravidla byj i melo byt asi 30% mnozstvi spareneho srotu, ale pokud jsem srot premokril, tak ji pridam i vic abych dosahl pozadovane konzistence.

Posilovace vzdy primichavam do strouhanky a ne do srotu ktery budu zalevat horkou vodou, pze posilovac zprvidla prelitim vrouci vodou ZNICITE. Take nepridavam cukr, takto upravene krmeni zacina pomerne rychle kvasit a jsem-li nekde pres noc, tak je mi z rana uz k nicemu. Pokud sladit tak pouzivejte umela sladidla, ktera nekvasi. Pridam hlinu a bud jeste dovlhcim, nebo pridam jeste neco strouhanky. POZOR pri pridavani strouhanky, take dokaze natahnout hodne vlkosti z krmeni, tak aby potom nebylo zase prilis suche :)

krtek - Profil | Po 25.6.2001 14:49:41

Podle Tvého popisu mě bere podezření, zda směs není moc mokrá (lepí se víc na ruce než k sobě a dopad na hladinu je "kamenný"). Směs tvořím podobně jako Medvěd, jen někdy pasíruji rozmočený chleba přímo do suchého šrotu a pak dovlhčuji(malá hloubka).

Mario | Po 25.6.2001 14:44:30

skoda ze nepouzivas namoceny chleba, ja mam s nim velmi dobre skusenosti jednak dobre poji a pri dopade na hladinu ma tendenciu sa rozpadat takze gula s krmivom leti vzduchom krasne vcelku nerozpada sa a aj na väcsiu vzdialenost, a potom ked dopadne na hladinu ak mas spravnu vlhkost krmiva nez dopadne nad dno uvolní sa z nej asi polovica krmiva co sa roztrusi v okoli gule. Namoceny chleba vzdy poriadne vymackam a v rukách rozdrobim ide to uplne v pohode lebo sito sa mi nechce nosit :o) A az do neho pridavam suchy šrot.
pokial mi aj chleba slabo poji pridam rozmočeny rohlik ten to krasne stmeli ale nedavam ho moc potom sa mi gula prechodom cez vodu menej rozpadá.
Konzistenciu krmiva mam vlhku ale sypku a ked ju zoberies do ruky a stlacis tak musi drzat po kope ale nie ako kamen!!!

Medvěd | Po 25.6.2001 13:02:50

zaliji sladkou horkou vodou jen 2/3 šrotu a zbytek přísad dávám až potom odle potřeby během míchání.Šrot nechávám nasát třeba celou noc.Pokud připravuješ krmení u vody tak je dobrý použít rozmočený chleba,který vymačkaný protlačíš sítem do mokrýho šrotu,a pak přidávám ostatní.Mouka.nebo pomleté vločky Ti pomůžou.Hlínu používám nejraděj z krtinců.Pak to chce jen zkoušet,třeba tak jak to popisuje Martin

Martin M. - Profil | Po 25.6.2001 12:15:26

asi predbehnu S plavanou na kapry 8, kde bych chtel dat tuto otazku s odpovedi take, ale asi takto:
kdyz udelas z krmeni kouli, zkus ji hodit asi 20m kolem brehu do melke vody. Pak tam jdi a podivej se, jak dopadla na dno, jestli a jak se rozpada atd. Kdyz je vse ok, tak se stejne bude chovat i na tvem miste, kde lovis. Experimentuj s horkou vodou - nemusis s ni zalivat cely obsah, ale jen cast a pak primichat suchy srot do jiz vychladle smesi. Vetsinou nebudes mit k dispozici varici vodu (u rybnika) tak zkusej i bez ni - ja pouzivam posledni dobou hrubou mouku - je levna a poji jako hrom. V kombinaci s kukuricnym srotem si udelas krmeni, jake potrebujes- tedy aby vydrzelo let a castecne i dopad na hladinu a co nejdrive se ve vode rozpadlo. Rozpadavost zlepsis hlinou (nesmi to byt jil, spis piscita zemina), na pojivost "na suchu" hlina nema prilis vliv - jen slabe lepi. S hlinou je vyhoda, ze vidis nebo nevidis na hladine v miste dopadu barevnej flek - pak poznas, jestli koule pukla nebo ne. Pri krmeni na dno v 3m by puknout nemela. Jestli je to na cejny nebo kapry, tak se neboj ani krmeni dost tuheho - takove, co se rozpada pomerne dlouho. Oni si to ti cejni a kapri castecne rozbiji sami.