Rozklad nástrahy v dravcích

Pánové, zajímalo by mě, jestli máte někdo zkušenosti s dobou rozkladu trojháčků (woblera) v rybích útrobách. Před dvěma týdny mi pěkná štika ukousla firelinku i s pěknym woblerem. 12 dní na to jsem na tom místě chytil zubatku 76cm v domění, že to bude ona. Ale doma jsem na ní teda v ní neshledal žádný poškození, nebo zbytky po tom wobleru. Snad jen, že v sobě neměla ani žádnou rybku. Ale samozřejmě to nemusela být ona.
Autor diskuse: DeProfundis - Profil , 31.8.2005 dravci - ostatní

šeptal - Profil | Pá 9.9.2005 10:44:05

Ondra: Pochybuju, že štika nebo sumec dokáží trávit celulózu, takže jestli z nich ten wobler vyjde, tak nejpíš celý, maximálně v jiným odstínu.

Ondra | Pá 9.9.2005 10:37:18

Zdravim.
Vsetko zalezi od toho ako bola chytena. Pokial by sa zapichol do ust len trojhak, po urcitom case sa posobenim vody rozpadne, pokial prenikol az do zazivacieho ustrojenstva a neposkodil ho /vobec alebo nijak vazne/ posobenim stiav sa rozlozi. Drevo /v tomto pripade balza s ktorej bol wobler vyrobeny/ sa natravi a prejde ustrojenstvom pricom je pravdepodobne ze ho ryba vyluci. /ryby nemaju uztvoreny traviaci cyklus/ Otazkou ostava ci sa toto udeje bez komplikacii. Vi vseobecnisti vsak viem ze pokial maju dravci chyteni wobler len v tlame, dokazu sa ho velmi efektivne zbavit.
Prajem vela uspechov.

rybomil | Po 5.9.2005 11:16:18

Někdy po sametové revoluci jsme chytali na hrázi Malého Lipna. Kolegovi to vzala větší zubatka a zajela do vázky, takže to musel utrhnout. Asi za měsíc jsem tam jel vláčet z lodi. Vyjela mi za rotajdou, ale náhle se prudce otočila a byla fuč.
Vrátil jsem se tam pak zpět a zkoušel ji znova. Asi na 3 nához zabrala, ale něco při zdolávání nehrálo. Byla totiž uvázaná na kačeně z měsíce předtím. Tak 75, pohublá, jícen sešitý dvojhákem na lanku, který byl jak nový.
Nějakých 0,35mm monofil byl asi na ni přece jen moc. Věřím, že většina víc než mírových štik se voblera dejme tomu nad 6cm , pokud není 3hák v jícnu dokáže brzy ( řádově hodiny až dny) zbavit. Ještě jsem nikdy nenašel uhynulou s voblerem, zato s montáží typickou pro lov živou už minimálně několik desítek.

Catfish | Po 5.9.2005 9:49:20

Z páteční zkušenosti - nekvalitní trojháček byl docela ve špatném stavu - ale plastem potažené lanko z žaludku až 20 centimetrů ven z tlamy bylo v pořádku.

Jirka K (původní) - Profil | Pá 2.9.2005 8:29:45

Mirmenův odhad, že Ownery vydrží v rybě dýl, mužu potvrdit osobní zkušeností. Jednoháček Owner s očkem vydržel ve štice téměř netknutý asi dva měsíce a nebyl v dutině ústní (nebo jak se tý tlamě u ryb vlastně řiká), ale v jícnu nebo žaludku.

mirmen - Profil | Čt 1.9.2005 20:52:36

Asi záleží na materiálu a povrchové úpravě.
U dřívějších "oceláčků" byl rozpad působením trávících šťav zřejmě otázkou několika týdnů.

Kdysi jsem chytil štiku, která narazila odhadem 7-10 dní před začátkem sezony na pytláka a jeho nástrahu.
V žaludku měla trojháček, který "byl načatý". Zlomit se dal silným zmáčknutím, na povrchu zjevné stopy koroze.
U kvalitních trojháčků (owner,gamakatsu aj.) bych odhadl, že jejich rozpad bude mnohonásobně delší.
Větší dravec dokáže nepřijímat potravu i několik měsíců, ale za cenu ztráty zásob energie, většího ohrožení nemocemi apod.
Zda dokáže rozložit trojhák za 2-3 měsíce-nedokážu odhadnout.

Vláďa S. - Profil | Čt 1.9.2005 13:45:44

šeptal> jestli se Ti v krku houpá wobler na jedno nebo trojháčku je jedno, stejně se vybl... z podoby :-) Jasně v jícnu je problém vcelku všechno a čím míň háků, tím líp, ale musím to zaklepat, že se mě to poslední dobou stává vcelku výjimečně - až snad občas na nějaké štíhle co jde divoce po strýmrdovi.

šeptal - Profil | Čt 1.9.2005 13:38:12

Vláďa S.: Čelist by problém, myslím, nebyl. Ale co jícen? Tam, když už, tak může být "prospěšný" jen jeden hrot.

Vláďa S. - Profil | Čt 1.9.2005 13:34:30

šeptal> Ten dvojhák by ale opravdu výrazně pomohl. Když si představíš jak dravec zaútočí, tak se výrazně omezí situace, že mu dvojhák sešije obě půlky čelisti k sobě.

šeptal - Profil | Čt 1.9.2005 11:15:57

pz: Promiň, ale to co jsi teď napsal mi nějak nejde k sobě. Co užíváš za vercajk, že cca 3 kilovou štiku zdoláváš půl hodiny? A k tomu supersilonu bez lanka se radši už vyjadřovat nebudu. Už jsem se tu o jistotě s lankem napsal dost. A rozdíl mezi troj a dvojháčkem v tomhle taky nevidím.

pz - Profil | Čt 1.9.2005 11:00:55

trojhak je pruser a i kdyz neni s protihrotama, tak se ho ryba spatne zbavuje - proto mam na mensich nastrahach uz jen dvojhaky bez protihrotu a trojhaky bez protihrotu mam v kombinaci se silnejsim teflonovym silonam - stika 3/4 metru to ani po pul hodinovem boji nerozrizne....

Jirka | St 31.8.2005 19:37:24

loni jsem chytil štičku - rezavý trojhák v jícnu, totálně vyhublá, myslím že moc šancí na přežití neměla. A nebyla jediná - teď když jdu na štiky ( chytám na mouchu, lanko a jednohák bez protihrotu samozřejmostí) tak s sebou nosím pro podobné případy štípačky a snažím se starý lanka a trojháky aspoň uštípnout, když už nejdou vyndat. Myslím, že chytat bez lanka není k rybě moc fér.

splavkař - Profil | St 31.8.2005 19:18:16

před lety jsem v zapadlém mlýnském náhoně chytil štíhle na rybičku. Trojhák měla zažranej až v žaludku tak jsem to ucvak a pustil. Myslím,že dva,možná tři roky na to jsem ji chytil a hned mě napadlo,že to bude ona-v dutině břišní jsem našel dva hroty z mého trojháčku,téměř nepoškozené. byly to části háčků,co pronikly skrs stěnu žaludku a tam zůstaly celou dobu bez poškození.

Abe | St 31.8.2005 16:17:59

ty úvahy tady jsou převážně správné, ale myslím si, že háček (trojháček) v těle ryby způsobí reakci asi jako tříska (iver) v našem těle, tzn. je nežádoucím předmětem a organismus se ho snaží zbavit sám, takže pravděpodobně se místo zanítí a háček má lepší možnost vypadnout

Sagar - Profil | St 31.8.2005 8:44:02

Kámoš před několika lety chytil štiku na rybičku a štika tu rybičku měla až v žaludku, nechal jí do druhýho dne plavat ve vaně, pak jí zabil a podíval se co zbylo z trojháčků, a když vzal trojháček do prstů, tak ho lehce rozmáčknul. Myslím že šťávy v žaludku buduo dost agresivní na jakýkoliv háček, ale v čelisti to bude špatný.

Vláďa S. - Profil | St 31.8.2005 8:06:37

Protože jsem neměl dost jednoháčků, používal jsem teď na woblerech trojháčky, ale zamačkal jsem jim protihroty = lepší zásek, snadné uvolnění a ryba se případně wobleru snáž zbaví. Taky už jsem párkrát chytil rybu, která měla "montáž vytlačenou z těla" - nevím jak jinak to popsat - prostě jí někde z těla "vyrůstal" vlasec s háčkem a v břišní dutině byl zbytek nebo naopak z boku koukal chumel vlasce a něco bylo v těle, ... Myslím, že největším problémem by mohly být háčky s mořskou úpravou, ty se hned tak nerozloží, jinak věřím, že i pouhé tělesné tekutiny v hubě jsou dost agresivní na likvidaci háčku - párkrát jsem vyndaval z dravce twistera, ... a i když byl háček celý téměř jako nový, tak v místě vpichu byl silně zoxidovaný a snadno se zlomil a pokud šel vytáhnout, tak i to co bylo v mase bylo "sežráno" výrazně víc než to co bylo venku.

šeptal - Profil | St 31.8.2005 7:44:58

Tááák, kolikrát jsem tu opakoval, že cíleně na štiku bez lanka je hazard. Myslím, že než trojhák v jícnu, nebo čelisti zrezne do tý míry, že se rozpadne, tak ta štika bude rozpadlá už dávno. Nemluvím o těle wobleru, který je dost možná z plastu. Pokud se ale háček dostane štice do žaludku, tak tam tolik paseky nenadělá. Nebrání ji v lovu potravy a působením žaludečních šťáv se rozloží poměrně brzy. Konkrétně jak brzy, to ovšem nevím.

MrKos - Profil | St 31.8.2005 7:38:58

Zajímavá otázka. Mám pocit že s nástupem stále kvalitnějších materiálů je bohužel větší pravděpodobnost že dravec se nástrahy jen tak nezbaví. Především u nástrah opatřených trojháčky hrozí zapíchnutí háčků do obou čelistí a tím nemožnost dalšího přijímání potravy. Doba než zháček zrezaví je tak dlouhá že se stává pro dravce smrtelnou. Ale záleží samosebou na způsobu zapíchnutí, druhu nástrahy, velikosti háčků apod. Něco jiného je případ kdy se háček ( jednoháček ) dostane do trávícího traktu. Kyseliny už se o něj postarají a pokud je dostatečně malý tak je to otázka několika dnů a zmizí beze stopy. Problém bývá ve zbytku silonu, pletenky ( pokud je dlouhý ) na které štávy nepůsobí. Ale je to zanedbatelné ve srovnání s trojhákem...