Dyje 5

Nazdar všichni rybáři,chtěl jsem se zeptat jaké háčky a systémy používáte na Mušově(Dyje 5).Dále jaké boilie(příchuť), kolik zkrmíte za den(a čím krmíte), jak nahazujete daleko,síla vlasce atd..Dík předem za odpovědi
Autor diskuse: mosaz - , 5.7.2005 kaprařina - náčiní, doplňky

Martin M. - Profil | St 24.3.2010 21:07:57

hanz.333 >> vime http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=608342
zamykam...

hanz.333 - Profil | St 24.3.2010 20:53:49

čaute nevite někdo kde je nejměne vazek na novych mlynech v jakych mistech

vectif - Profil | St 13.7.2005 13:04:21

MB : ale o tom tady celou dobu mluvíme. bavíme se o změn potravních návyků ve spojení s pocitem bezpečí, které stgarší a zkušenější ryba vyhledává. správný příspěvek má milda, když hovoří o utrhaných vlascích. to jsou 1000 m. sám se o tom přesvědčíš, když na vodách jako jsou NM nebo Rozkoš před vlastním chytáním projedeš svůj úsek kotvičkou. to jsou tisíce m vlasců. V případě NM je potřeba vzít v úvahu další věc, kterou je úživnost té vody, která např. zmiňovanou Rozkoš značně převyšuje. Trofejní kapr řekněme okolo 15 kg je na NM stále poměrně mladá ryba, která roste velmi rychle, tudíž nemusí mít tolik negativních zkušeností. V případě rozkoše, kde je jednak těchto trofejních ryb mnohem méně a přírustek je minimální, dokonce jsem viděl fotografie kaprů okolo 12-13 kg, kteří byli chyceni o rok později a jejich váha byla nižší, než rok předcházející, navíc se jednalo o viditelně staré jedince. Tyto ryby se opravdu nebezpečných partií straní a stahují se do klidu.

Milan b. (MB) | Út 12.7.2005 19:30:18

To Milda: Ne, ne, v tomhle mas asi pravdu, ty zkusene ryby se budou asi urcite vyhybat takovym mistum. A budou radeji zalezle uprostred pole vazek ( potopene lesy), kde jsou v bezpeci a maji dostatek prirozene potravy.

Milda | Út 12.7.2005 19:24:57

MB:Je to samozřejmě můj názor.Některé druhy ryb dokonce využívají chuchvalce silonů při tření k uchycení jiker,ale kapři(aspoň ti zkušení)se podle mě těmto místům vyhýbají(možná se o to někteří zranili,tak si dávají pozor na takové místa).Ale jak jsem psal,je to jen můj názor.

Milan b. (MB) | Út 12.7.2005 19:15:38

To Milda: Je fakt ze v okoli koryta je silene moc urthanych silonu, to same na okrajich ''lesa''. Kdysi se mi dostal do takoveho mista kaprik, tek jsem se zul a sel jsem po silonu pro nej. Kaprik utekl, ale ja si donesl kybl olov. Tech silonu je tam opravdu moc, ale nevedel jsem ze se tem mistum ryby vyhybaji, i kdyz je to logicke.

Milda | Út 12.7.2005 18:48:39

MB:souhlasím s tebů,že se na NM zdržují ryby "v lese",ale ne tak v původním korytě(aspoň ne kolem dolních Věstonic.Sú tam totiž kilometry utržených silonů,někdy to tam zkus projet na loďce a protahni kotvů a uvidíš sám.Tady se tomu ryby vyhýbají.

Milan b. (MB) | Út 12.7.2005 18:39:04

To vectif :At si ted budu trochu odporovat, je mozne ze i trofejni ryby najizdeji do oblasti v odhodove vzdalenosti, ale jsem presvedcen ze jsou natolik zkusene ze ve vetsine pripadu v techto oblastech neprimaji potravu, nebo se specializuji na potravu prirozenou.

Kdysi jsem celt v nejakem clanku jednoho holandskeho kaprare ( L.van Hoogenjik), ze na vetsine velkych reviru, kde se vyskytuje puvodni obsadka ryb, se vyskytuji ryby ktere se rychle prizpusobuji nove potrave, tyto ryby si zvyknou na bobule a lze je pak ulovit, ale existuji i kapri, kteri nikdy neokusi chut boili, jsou proste vylozene specializovani na prirozenou potravu. Tito kapri se nikdy neulovi a prave oni maji tu nejvetsi sanci dorust trofejni velikosti. No ale to jsem uz docela utekl od tematu.

vectif - Profil | Út 12.7.2005 15:49:06

Mirek Saf: jsou období v roce např. před třením, kdy kapr tak opatrný není a je možné se k němu přiblížit i na loďce, pokud neděláte veliký kravál. V místech, kde jsem tyto ryby pozoroval mají opravdu klid a nejsou zdaleka tak plaché, jak by si někdo mohl myslet. další věcí je to, jak důveřivě by přijímaly nástrahu, protože jsem si jistý, že by se jí patrně ani nedotkly.
Martin M : kolega, který mi záběry z rogala poskytl je také kaprař a jednalo se jednoznačně o kapry. pokud jde o amury, minulý týden jsem se k jednomu hejnu téměř metrových ryb přiblížil jen tak vsedě na surfovém prkně bez plachty. jezdili asi 60 m od břehu, tedy ve vzdálenosti, kam pravidelně dopadaly desítky krmítek. O kapra zde nikdo ani nezvadil.

Martin M. - Profil | Út 12.7.2005 14:35:18

Nedavno jsem byl na NM s lodkou asi 1km od brehu a vsude kolem plavali a hlasite se projevovali fakt velci amuri, ktere jsem ze brehu pouhym zrakem a sluchem zaznamenal jen jednou za asi 5 let, co tam pravidelne chodim (shodou okolnosti to bylo po zaplavach, kdy bylo o 1m vice vody a tak zrejme zabloudili ;-)). Spise bych tedy cekal, ze z toho rogala videl amury a tolstolobiky.

Mirek Saf. - Profil | Út 12.7.2005 14:19:43

Hoši, máte skutečně pravdu. Ryby jdou za komfortní zonou tj. klid, potrava, teplota vody a kyslík. Na malých vodách kde po nájezdu dalekonosných kaprobijců to může být paradoxně u břehu pod vlasy, na štěrkáči třeba uprostřed, ale asi ne v létě u dna v 12 - 16 m hloubce. Včera byl na ČT 2 zajínmavý pořad o nevojenském snímkování z družic. Brzy se asi i podle infra záběrů dočkáme lokalizace obřích kaprů na NM... Zatím je přesnost 1m na pixel. S echolotem na NM jsem skeptik. Jestli je velký kapr opatrný a někde uprostřed je jen cca 4 m vody , tak i opatrný pohyb lodky ho vyplaší. Jedine, že by stál někde v úkrytu pařezů, stromů, koryta... To že jsou velké ryby i jinde je fakt. Potvrdil mi to jeden potápěč co opravoval hráz Těrlické přehrady. Prý se až zlekl těch obrů. Přitom nevím, že by někdo chytal na těrlicku nějaké macky.

vectif - Profil | Út 12.7.2005 12:33:28

Honzas : plně s tebou souhlasím, opět to porovnám s Rozkoší, odkud mám naprosto stejné zkušenosti, dokonce jsem viděl i ty záběry z rogala :-) velkých ryb je tam hodně, ale za ta léta rapidně změnily potravní návyky, navíc se do míst, kde se zdržují nedá s udicí prakticky dostat.

Honzas - Profil | Út 12.7.2005 12:15:57

Mirek Saf.: Už toho necháme, já s Tvou teorií souhlasím, ale jen za určitých podmínek. Pokud bych mohl chytat na svém oblíbeném revíru z protějšího břehu (lov z něj je zakázán), také bych chytal v jeho blízkosti. Také jsem byl kdysi zastáncem chytání u břehu, bez ohledu na podmínky, ale výsledky tenkrát a dnes se vůbec nedají srovnat, hlavně co se týká velikosti ryb. Ale musím přiznat, že jsem změnil více věcí než jen tu vzdálenost :-).
Milab b.: Při rozloze NM, charakteru dna a rybí obsádce je asi nemožné, aby se s háčkem setkalo víc než 90% velkých kaprů. Spíš si myslím, že to bude číslo o hodně nižší. Letos jsem se setkal dokonce s názorem, že velkých kaprů je tam stále mnoho a vydrancování, o kterém se často mluví je jen naším omylem. Źe se prostě tyto ryby stahují mimo dosah a preferují přirozenou potravu. Jeden rogalista s motorovým rogalem byl několikrát svědkem toho, jak jsou uprostřed nádrže ve tvaru řeky shromážděna obrovská hejna ryb včetně mnoha velkých kaprů. Že se ryby shlukují v období jejich minimální potravní aktivity do určitých míst jsem byl svědkem loni, kdy jsem skoro celý den jezdil po části nádrže echolotem.

Milan b. (MB) | Út 12.7.2005 5:45:50

Kdyz uz jsme u toho, docela by me zajimalo, kolik procent velkych kapru na NM bylo chyceno. Podle me je tam velke procento kapru (10-15%), kteri se nikdy nepotkali s hackem. A urcite bude hodne tech kreri dorostou obrovskych rozmeru a nikdy se nechyti. Co vy na to?

Milan b. (MB) | Po 11.7.2005 23:52:32

To Mirek Saf.: To co pises, opravdu funguje, ale spis na mensich vodach. Na MN je opravdu jen par mist kde lze s jistou pravidelnosti a opakovane lovit vetsi ryby na odhozovou vzdalenost.

Mirek Saf. - Profil | Po 11.7.2005 21:30:59

Honzo, asi tě nepřesvědčím já. Shodou okolnosti jsem dnes našel článek ze Sportovního rybáře 10-11/1999 který napsal Robert Braun - Obležené vody - Roda Hutchinsona vyzpovídal Tim Paisley . Článek ti vezmu na sraz. Proto jen krátký citát: .. Někteří rybáři si myslí, že chytat nedaleko břehu znamená vydálenost asi tak 30m. Ano mají pravdu, ale pouze u vod s pomalu klesajícím dnem. U vody, která má rychleji klesající dno, se může lovná oblast pohybovat klidně na délku prutu...
...
Když jsem zakrmoval, několik kuliček mi vypadlo z praku. Než jsem stačil nahodit, ryby mi začaly najíždět přímo pod pruty, asi tak půl metru přede mne. Tak jak jsem stál s prutem v ruce, potopil jsem návazec jen tak před sebe....zkrátim to , ... vážila tentokrát 29 liber. Něco podobného se mi stalo několikrát....


Honzo. Na výpravě s Denim v roce 2002 jsem byl tohoto ukazu také svědkem. Bylo to v 11 hodin dopoledne. Kapr měl přes 80 cm a pouze 10 kg.
Deni se stěhoval na nové místo. Postavil rod pod, donesl pruty a ty ani nenahodil. Jen spustil před sebe montáže. Jen tak ležérně je ponořil do vody , tak do půl metrové vody. a šel si pro ostatní věci. Když se vrátil ten kapr mu vytočil snad 80 m vlasce. Fotka je v jeho článku. Zamomenutý ráj.

Milan b. (MB) | Po 11.7.2005 21:26:55

JJ MN se ty nejvezsi ryby se zdrzuji v mistech stareho koryta, nebo v mistech kde puvodne byl les. Tyto mista jsou vetsinou ze brehu nedostupna (cca 300-400 metru). Ryby zde maji klid, a diky vazkam dostatek ukrytu. Navic MN jsou spis takove melke obrovske louze, takze ryby naleznou dostatek potravy prakticky vsude, nemaji ani potrebu putovat ke brehu. Ve vetsim mnozstvi vytahuji ke brehu jen s priznivym vetrem. Jinak vetsina velkych kapru chycenych u brehu je nahoda, i kdyz vim letos i o nekolika peknych kouscich ktere chytily v uplne blizkosti brehu.

luboš | Po 11.7.2005 20:36:37

Plně souhlasím s Honzas - ®.

Martin M. - Profil | Po 11.7.2005 18:21:57

Je ale pravda, ze na NM jsou useky, kde sedi rybari stovky metru od sebe. Tam verim, ze vetsi ryby u brehu budou.

karelc - Profil | Po 11.7.2005 14:16:04

Honzas: proto je třeba na srazu natrénovat nahazování do nějakých 300-400m :-)))))

Honzas - Profil | Po 11.7.2005 13:51:55

Nejsem žádný znalec NM, ale mám zkušenosti s tím, co udělá s kapry velký rybářský tlak na rozlehlejším úživném revíru, kde mají ryby možnost zdržovat ve vzdálenosti mimo dosah rybářských udic. U břehu se chytají jen malí kapři (do 70 cm) a kdo chce dostat trofejní velikost musí krmit a házet co nejdál od břehu a tak podobně vypadá situace na NM. Samozřejmě čas od času za určitých podmínek (např.silný a teplý vítr proti břehu zrovna, když jsou při chuti a pod.) se stane, že velké ryby najedou i do blízkosti břehu, ale to jsou jen vyjímky potvrzující pravidlo.

vectif - Profil | Po 11.7.2005 13:13:02

na NM jsem byl v květnu, minulý týden jsem byl na Rozkoši. myslím, že si jsou obě dvě vody dosti podobné, rozkoš je patrně ještě pod větším rybářským tlakem, v podstatě se tam nedalo najít kloudné místo. opomenu rozdíly terénu na dně atd., nicméně za ta léta, kdy jsou tam ryby doslova bombardovány krmítky a vším možným v odhozové vzdálenosti se už ty zkušenější naučily se ke břehu nepřibližovat. užívnost NM je obrovská, tudíž ryba daleko spíše zůstává v bezpečnějších a klidnějších vzdálenostech. na rozkoši jsem na první ryby narazil, až cca 200 m od břehu. za 3 dny jsem měl přes 70 záběrů, na odhoz se nevytáhlo prakticky vůbec nic. břeh byl přeplněn rybáři a tato situace trvá cca. od zač. května.

Martin M. - Profil | Po 11.7.2005 12:12:17

Mozna je na NM problem i v tom, ze kapri 500m daleko na vode vubec nemaji potrebu jezdit ke brehu a ti, co se tam nekdy zatoulali, se jiz nevratili.

Honzas - Profil | Po 11.7.2005 7:07:05

S těmi NM jsi stále vedle. Proč by mělo být více přirozené potravy u břehu ? Když si uvědomíš tu rozlohu a charakter dna, tak tuto myšlenku musíš přehodnotit :-). Jinak chápu Tvou teorii o chytání v blízkosti břehu. Dostatečným a vhodným krmením si je dokážeš stáhnout ke břehu i na těch NM, ale opět je to o tom, jakou velikost chceš chytat. Co platí pro hejna kaprů standartní velikosti málokdy platí pro ty největší. Když jsi vzpoměl ten loňský sraz, jaké myslíš že jsem chytal velikosti kaprů u břehu na feeder a jaké na 70 m u bójky ? A kde a jaké velikosti jsem chytal na srazu MRKu v Jestřabicích, vzpomínáš ? Vzpomeň si také jaké byly podmínky :-).

Mirek Saf. - Profil | So 9.7.2005 15:50:22

Honzo : Jasně je asi prioritní klid , ten u břehu nejen na NM není. Ale s množstvím přirozené potravy si tak jistý již nejsem. Myslím si, že je ji více při řehu. Tak si myslím, že kapři starci se zajíždějí ke břehu krmit v době 0- 4 hod. Mám jednu zkušenost ze Závady na Karvinsku. Te to poměrně velký rybník s malou hloubkou. Max 1,8m. Téměř všichni karvinští zde chytající rybáři jsou dalekonosní. Tj. 100-130m pokud nenahodíš , nejsi IN. Plavačka a feeder zde nemá šanci. Představ si co 3 m rybáře a na břehu rozruch jak na Matějské pouti. No a bylo ta asi před 5 mi roky trefila sobota na 1.5. tj lov od 4 hodin. Já přišel k vodě asi o pul 4 a těsně u břehu , v hloubce něco přes půl metru jezdili kolem trav hejna kaprů jak polena. No a jakmile začal rozruch neb přijíždějící důcudci neví nic o klidu u vody, bylo to již v čudu. Další víkend už tam nebyli. No a ještě jeden zážitek z tamní vody. To bylo v tuto dobu , tj. na začátku července. Já tehdy chytal také dalekonosně klasicky. Dopoledne tak kolem půl deváte začali projíždět tak 10-20m od břehu hejna kaprů. Sem tam výskok a to jak kdybys hosil granát. Myslel jsem, že dědky asi klepne pepka jak se lekli. Prostě to byla nádhera. Jeli usek tak asi 100m a co 15-20m výskok. Než je těmi 100g krmítky zaplašili. Samozřejmě to byla návětrná strana. Pozoroval jsem je dva dny a jezdili pravidelně . No a další ( trefil to zrovna na červencový svátek ) jsem už na ně měl políčeno v jejich trase. Nu a tu přišel opodál jeden taky rybář a ukázal druhému malorářkovou pistoli. Na keř si dali plechovku a začali palit.CCa v 8:15 No a od té doby jsem tam dlouho nebyl.

Honzas - Profil | So 9.7.2005 7:09:26

Mirek Saf. : Samozřejmě Mirku, že tam jsou kapři i u břehu, ale jde o to, jak velkou rybu chceš ulovit. Kolik myslíš, že těch kaprů nad 15 kg bylo letos na NM chyceno 30-50 m od břehu ? Možná 1% a nebo také žádný a není to tím, že by se tak blízko břehu nechytalo. A navíc tou poslední větou si v případě NM odporuješ. To co píšeš, že kapři potřebují, najdou na NM všude jinde, jen ne u břehu.

Mirek Saf. - Profil | Pá 8.7.2005 18:35:08

Pánové, proč ti kapři jsou 250-300m a ne třeba 30-50 m od břehu ? Loni na srazu jsem ráno asi ve 4 vylezl ze stanu a macci ožužlávali trávu přímo pod nohama. Já to měl nahozeno 30m v 7m hloubce...
Kapři potřebuji klid, žrádlo a nějaké úkryty.

ZN - Profil | Pá 8.7.2005 13:57:07

medvěd:
naprosto lehce. Silné paže, švih, rychlou loď a štěstí, aby tě nechytili.

medvěd - Profil | Pá 8.7.2005 13:33:55

honzas:vezmu si naten pocoďák pevný boty

Honzas - Profil | Pá 8.7.2005 13:31:58

Medvěd : Jasně na srazu Ti to ukážu, podmínky tam budou, tak to nebude žádný problém :-). Musíš se mnou ale na druhou stranu. Jsem vcelku pravdomluvný a upřímný, ale takovou věc, když se s ní nechci zrovna chlubit, přece jen na plnou hubu neříkám (nepíšu), zvláště na netu. Ale také nechci lhát, takže proto taková interpretace.

medvěd - Profil | Pá 8.7.2005 13:23:55

Martin M:hele,bobkaří běžte s tím do bulváru a ne na seriozní pokec.Končím,jdu mezi šlechtu,tak se lže míň a ne tak okatě

Martin M. - Profil | Pá 8.7.2005 13:21:17

medved> to se ale nereklo! Tech 300m se da hodit spodnim hodem, vsak uvidis...

medvěd - Profil | Pá 8.7.2005 13:13:41

MM:no nic až to uvidím,tak uvěřím(možná).Ale na tom břehu Tě uvážu a zabavím všechny dopravní prostředky

Martin M. - Profil | Pá 8.7.2005 13:12:21

medved> na srazu ti nahodim i 300m, tam se to muze.

medvěd - Profil | Pá 8.7.2005 13:11:14

Honzas:nedělej si ze mne strandu,nejsem Jepice.Na srazu mi to ukážeš.

Honzas - Profil | Pá 8.7.2005 10:40:13

Medvěd : Prostě se do toho musíš "opřít" a je to. Jinak to nejde :-( . Jak jsem psal byl jsem tam letos jen jednou, protože nerad riskuji.

honza_s5 - Profil | Pá 8.7.2005 9:10:16

med: jelikoz je zakazano navazeni, tak se tam nekdy zajed sam podivat, jak se "nahazuje" ;)

medvěd - Profil | Pá 8.7.2005 9:07:17

Honzas"nahazuji 250-350 metrů",?????.Kruci jak to dokážeš?

Honzas - Profil | Pá 8.7.2005 9:03:06

Tato Tvá otázka je k ničemu, protože kdyby Ti na ni odpovědělo třeba 20 lidí budeš mít 20 názorů. Jeden Ti řekně, že krmí 20 kg partiklu/den, jiný 5 kg boilie/den a další tam hodí jen pár kuliček. Co se týká druhu boilie je to to samý, kolik hlav tolik názorů. Ale když už reaguji, tak háčky používám Carp systém (Maruto) E vel.6., návazec z mat.Sufix Shealt skin 25 lb, vlasec Pelzer 30/00, "nahazuji" 250-350 m a k montáži rozhodím 15-20 kuliček boilie. Boilie používám na bázi rybích mouček v kombinaci s pt.zobem s esencemi Fr.klobása - SBS, Monster Crab - R.H., Nahnilý Krab - SBS, Oliheň - SBS. Letos jsem tam chytal ale jen 1x.