Návazce a jejich chování.

Docela by mě zajímalo,jestli se vůbec někdo zabýváte chováním návazcového materiálu na montáži či šokové šňůře???Kolik z vás se někdy potápělo jen tak se šnorchlem a brýlemi,abyste se podívali třeba do 1,5m hloubky,jak tam na dně vypadá vaše montáž,jak se chová šňůrka - vznáší se,leží,je hodně viditelná,může plašit kapry?To samo platí o šoku.Znám člověka,který zkusil x různých materiálů,ať již jako samotný návazec nebo materiál na šokovku.Jeho výzkum mě dost překvapil.85% šňůrek musí kapr zjevně vidět,ať již na montáži či šokovce.Ani ty materiály,které jsou popsány jako "sinking",tedy potápivé,ve skutečnocti plavou.Je nemnoho šňůrek,které jsou těžko odhalitelné.Dokonce hodně vidět je prý i šňůrka s olověným jádrem,pokud ji nezamaskujete např. hrstí bahna.Tyto informace mě docela znepokojili.Jelikož je ten člověk velmi úspěšným kaprařem,jsem přesvědčen,že na tom asi hodně bude.A tak by mě zajímalo,jestli Vy tohle nějak řešíte nebo chytáte na pass blind.Koupíte špagát,navážete a letí to do vody bez rozmyslu?Nepřipravujeme se takhle o spoustu záběrů?Vyzkoušejte si schválně váš oblíbený materiál za slunečného dne na dně alespoň v metrové hloubce a možná budete překvapeni.Jelikož tento výzkum stál tohoto borce nemálo úsilí,rozhodně nemíním cokoliv prozrazovat.
Autor diskuse: milda - , 1.6.2005 kaprařina - techniky lovu

Milda | So 4.6.2005 21:23:06

milda:Díky.Ahoj.

milda | So 4.6.2005 20:27:41

Milda: o.k., není problém.Omlouvám se za neznalost zdejších nickname.Slibuji nápravu.

Milda | So 4.6.2005 19:49:15

milda:pouŽívej prosím tě jiný knick,přezdívku milda pouŽívám na mrku já a nerad bych,aby si nás pletli!!!!!děkuji.

Pavel P. | So 4.6.2005 13:31:04

snobáček: dobrá rada s tím potopením pletenky.Jestli vůbec kapr umí zjistit, že se jedná o montáž, toť otázka.Na čistém dně asi ano.Jinak kolega dělal před 14-ti dny pod vodou dost důkladné testy, co jak je vidět /šokovka, návazec, montáž/ a tvrdí, že nejlepší maskování jsou hadičky od Kordy, barvená olova, šokovka Maxilon a návazec ze Silkwormu, před nahozením potřený mezi prsty bahnem.Naopak hodně vidět je prý šňůra s olov.jádrem.Stačí jakýkoliv kamínek nebo řasa,tráva a olověnka nedolehne ke dnu.Jedině prý zavést,položit a ještě zavířit bahnem.Docela mě ty jeho průzkumy překvapili.Zkoušel asi 20 různých materiálů.Nevím, jak moc tomu důvěřovat, ale fakt je, že to je pan rybář.

snobacek | Čt 2.6.2005 9:54:36

a jste si jisti ze kapr si to dokaze presne priradit k nebezpeci. kapr vzdy vi ze tam ta montaz je a presto se jich mnoho chyti. pres zimu jsme dlouho premysleli jak to co nejvic zamaskovat a asi se podarilo. mam vic a vetsi ryby nez loni. a sinking snurku musite namocit a protahnout mezi prsty aby se potopila jinak je v ni vzduch

labuznik - Profil | Čt 2.6.2005 7:20:20

zabudate, ze ludske oko a rybie oko su dve!
to je podla mna dost dolezity faktor....

Pavel P. | St 1.6.2005 18:31:27

Co tak fluocarbonovej vlasec?To by vidět být nemělo.Jestli se dělá třeba v 10kg nosnosti,dal by se možná použít i na šokovku.

Honza_T. | St 1.6.2005 17:05:56

Bohužel i spec.vlasce jako Byron Teflon Bottom Line-(hnědý),jsou dost dobře vidět

Cucák - Profil | St 1.6.2005 16:20:17

Milda : S montážema se potápím sám, a dělají to i mí kolegové, mám s tím nějaké zkušenosti. Ale tento výzkum mě stál mnoho úsilí a proto ti o něm nic nenapíšu :)

Bulk - Profil | St 1.6.2005 9:43:34

carlos: Poslal jsem Ti mail.

carlos - Profil | St 1.6.2005 9:38:35

tady jsou ty olova, už jsem je sem jednou dával

šeptal - Profil | St 1.6.2005 9:34:48

milda : Psal jsem v drtivé většině. Samozřejmě, že křišťálová pískovna je specifikum, kde i ta viditelnost, obzvlášť na mělčině, by mohla být problém. Ale myslím, že v nějakých 4, nebo 8 metrech už je stejně vidět prd. ;o)

milda | St 1.6.2005 9:16:18

šeptal: nevím,jak která voda,ale u nás na štěrkáči jsem to zkoušel včera odpoledne za slunečna zhruba v 180cm.Jen dvě šňůrky - Hemingway a Sufix Magician.Viděl sem obě.Samozřejmě,že jiné to bude na zarostlém dně,v travinách apod.Ideální prý je přípravek od Krystonu Drop Em.Každý návazec položí na dno.U nás jsem ho nesehnal.Je vyprodán.Jinak ty Carlosovi olova,to už mi leží v palici pěkně dlouho.Ty normální se fakt na dně bliští.To barvení je řešení.Ještě lepší asi ty zátěže ze šutrů.

šeptal - Profil | St 1.6.2005 8:50:38

Myslím, že v drtivé většině kaprových vod je viditelnost hodně a hodně mizerná, takže tohle netřeba řešit. Ovšem určitě by to chtělo, aby potápivá šňůrka rozhodně ležela na dně a ne aby dělala oblouk od zátěže k nástraze. Řešení bych směřoval sem.

milda | St 1.6.2005 8:25:10

carlos: ozvu se na maila.Sem to kecání moc nepatří.Zatím zdar.

carlos - Profil | St 1.6.2005 8:20:16

milda : možné to je, prodávám SPRO za trochu jiné ceny ale Tvoji adresu v Outlooku najít nemohu.

milda | St 1.6.2005 8:17:57

carlos: pletu si tě s někým nebo jsi nedávno nabízel pruty SPRO v dobrých cenách?

carlos - Profil | St 1.6.2005 8:12:04

Olova se snažím kupovat už barvená (hnědá a zelená kamufláž) nebo používám stará, která jsou už náležitě zašlá a neblýskají se. Teď budu zkoušet zátěže ve tvaru a barvě kamenů (na pískovny).
Návazce vyrábím ze šňůrek Sufix se svlékacím ochranným obalem, který stahuju podle potřeby několik cm u háčku i u obratlíku a střed zůstává tvrdý.
Háčky Nash, většinou Fang X Hook ve velikosti 4 - 6.

milda | St 1.6.2005 7:54:24

brach: nevšiml jsem si,že bych chtěl z někoho tahat rozumy.Tu otázku jsem položil spíše proto,abych některým i sobě samotnému otevřel oči,protože když jsem se dozvěděl o této studii od známého a úspěšného kapraře,tak jsem zjistil,že téměř všechno,co jsem dosud používal,je špatně.Šlo mě jen o to,aby si to uvědomilo více z nás.Mnohdy sedíme dny a týdny nad nepohyblivými swingry a nadáváme na všechno možný a jen málokdo se zamyslí,jestli něco nedělá špatně.Pokud se nemýlím,chtěl jsem spíš pomoci právě těm,kterým to většinou moc nejde,aby se zkusili zamyslet,jestli je na jejich montážích apod. vše v pořádku.Jelikož mi dotyčný prozradil dost na to,abych své montáže vylepšil, nemám důvod se ptát někoho druhého.Kdybych chtěl tahat rozumy,tak bych otázku položil úplně jinak.

Zdeněk - Profil | St 1.6.2005 7:49:35

Souhlasím z brachem: pokud nechceš dát info všem, tak bys tady neměl chtít cokoliv od kohokoliv...

brach - Profil | St 1.6.2005 7:28:38

Rozhodně nemíníš cokoliv prozrazovat a z ostatních rozumy taháš...:-(

Filous - Profil | St 1.6.2005 7:28:09

carlos: jak vypadá ztužená šňůra a jakou značku používáš

Petrson - Profil | St 1.6.2005 1:37:14

>> Carlos > ty olova si barvíš sám, nebo již barevné kupuješ? Chtěl bych vědět, jaká barva je vhodná. S háčky jsem to řešil tak, že používám menší tmavších odstínů, které se dají do nástrahy skrýt celé či lépe splynou se dnem. Můžeš napsat, které typy jsou vhodné? Díky.

carlos - Profil | St 1.6.2005 0:37:38

taky mi dlouho vrtalo hlavou, jak se chovají moje montáže na dně, tak jsem se na ně podíval. Nahazoval jsem na pískovně s čistou vodou tak na 50m vzdálenost souběžně s břehem do metrové hloubky a byl jsem docela překvapený. Boilie po nahození leželo skoro vždy hned vedle olova bez ohledu na délku návazce. Olovo svítilo na sluníčku jak baterka. Potáhnutím za vlasec sice dostanete olovo dál od háčku ale zase není již návazec volný a nástraha se nedá nasát bez znatelného odporu. Dovedlo mě to k tomu, že používám kombinované návazce ze ztužené šňůrky a barvená olova.
Pozorováním chování montáže při simulovaném nasátí kaprem jsem taky změnil názor na používané háčky (skoro všechny jsem vyhodil a používám pouze dva typy) a provedení vlasu na připevnění boilie.
Dá se říci, že po provedených úpravách se každý kapr, který zvedne boilie ze dna taky podívá, jak vypadá podběrák zevnitř.
Barvu návazců jsem neřešil, většinou není voda tak čistá, aby byl v hloubce vůbec vidět.