"Na vlas" při FEEDRU?

Zajímá mě nastražování tímto způsobem při lovu feedrem například kuku nebo hrách. Způsob navázání, délka návazce, tipy, triky, zkušenosti, rady, nápady, nářadí a vše kolem této podle mě opravdu skvělé metody. Díky xxx
Autor diskuse: domimino - Profil , 29.4.2005 feeder - nástrahy, návnady

palorybar | Út 17.5.2005 18:58:56

S touto metódou som sa zaoberal minulú sezónu. Pretože som v podstate ťahal kapríka za kapríkom( spočiatku nejaké odtrhnuté a.p.) môžem pri správnom krmení, dĺžke a hrúbke vlasca a náväzca vrele doporučiť.Njväčší problém bol nájsť správnu dĺžku a hrúbku náväzca pretože pri dlhom sa ťažko pozorovali zábery a pri krátkom zase bol záber razantný ale náväzec nevydržal- vyriešil som to šnúrou.Ďalší problém bol s pripevnením vlasu na háčik, dosť ťažko sa viaže na háčik a prito dosť rezal mäkké nástrahy. Toto vyriešila za mňa f. Awa-Shima ktorá vyrába priesvitné silikónové krúžky aj šnúrky na ktoré môžete upevniť a natiahnúť akúkoľvek nástrahu,ktorú potom len zavesíte mimo háčik.

mirmen - Profil | St 11.5.2005 9:00:35

.

mirmen - Profil | St 11.5.2005 9:00:20

.

mirmen - Profil | St 11.5.2005 9:00:08

Aladin : možná jsi měl na mysli spirálku na vlasové nastražení těsta????

frank - Profil | St 11.5.2005 7:06:20

zubáč : Pro boha ne !!! Já to vůbec jako navážení neberu. Vždyť si tady vyměňujeme své zkušenosti a názory, ne? A to co jsem psal, je moje zkušenost. Připomínám, že 90% času stráveného u vody je na břehu řeky. A záběry tam jsou většinou jen od kaprů nad 45cm. Nevím jak je to možné, ale menší v těch místech opravdu nejsou. Možná se nastěhují do některého z ramen, nebo táhnou po proudu do míst, kde je řeka širší a mělčí. Na jaře a na podzim se mi podaří i 10 kaprů za 3 - 4 hodiny. A to opravdu nevnadím dlouhodobě ! Jen v době lovu. V létě, a to i přes pravidelné krmení, je to horší. V řece bývá tak o cca 0,5m méně vody ( normální stav +3,5; mám místo v takovém táhlém dolíku ) a skoro stoják. A jak už jsem psal, na kapry se nijak nespecializuji. Chytám převážně bílou rybu, chodím přece k vodě proto, abych si zachytal a ne plnil mrazák. samozřejmě občas nějakého kapra vezmu, ale stanovil jsem si míru od 55, tak jich moc za rok není.

zubáč | Út 10.5.2005 7:43:11

frank: neber to tak, že se do tebe navážím, pokud to tak bereš omlouvám se, ale skutečně v sezóně mám zkušenost s velmi razantními záběry od kapru, ať už na stojácích, nebo i na Váhu, samozřejmě že i mně stává, že kapři berou jemně a opatrně, hlavně na podzim, v zimě a na jaře, někdy i v sezóně, na Váhu dokonce i malá parma dokáže ohnout prut pořádně... záleží vždy na konkrétních rybách a podmínkách.... Jízdy však nemusí zpusobit jen malý divoch, občas i velký kapr zabere dost divoce, vloni nic a najednou ohyb celého prut , zásek a na konci byl 7,5 kilový krasaveček...i když přiznám, že takovéto záběry velkých kapru jsou na řece dost ojedinělé, ale na stojácích dost časté ...

Přema*/ - Profil | Čt 5.5.2005 8:08:10

Ještě doplním, že nepoužívám pro vlas vlasec, ale tenkou pletenku přivázanou uzlem k háčku. Na konci pletenky je smyčka do které se dá po navlečení nástrahy zarážka - ta samá sestava se používá při kapraření.

frank - Profil | Čt 5.5.2005 7:02:52

Kutil : Na Labe skoro vůbec nechodím, několikrát jsem byl v místech kolem " Starého Labe ", ale nic moc. Z 90% chodím na Orlici mezi Svinary a Malšovice.

domimino - Profil | St 4.5.2005 22:37:35

Použil jsem tuto metodu tento víkend a můžu potvrdit že je to super. Navnadil jsem kuku s makra společně s Lastia K1 cca 20 m od břehu a na vlas jsem dal KUKU příchuť mušle a na háček dva červy. Záběry byly opravdu opatrné, špička se ohnula tak o 2-3 cm, víc se ohnula jen když zabral menší kapr!!! Nej byl 6kg a to se špička jen chvěja!!! Takže hystorky o tom že v sezonu kapr bere prut do vody nemusí být až tak pravda. Myslím že větší kapři berou opatrně.

Kutil | St 4.5.2005 21:49:09

Frank - díky, myslel jsem to jako poklonu - nicméně to co píšeš se mi velmi líbí. Je to jeden z mála popisů lovu kdy mám dojem že chytáš i ryby bez samoseku.Taky uvažuju o tom že když už mám ten Matrix 366 - 140gr. tak k němu dokoupím nějakou jemnější špici.Má 3 špice - hádám 3, 3,5, a 4.OZ.
Na vlas to také určitě vyzkouším.
Jo- co takhle Labe nad Opatovickým jezem, byl jsi tam někdy?Řekl bych typická voda na cejny, láká mě to.

frank - Profil | Út 3.5.2005 8:40:36

Kutil : Chrudim i Pardubice jsou pro mě trochu z ruky. Přes týde jezdí na ryby většinou na kole. Ale můžeme se domluvit na Rozkoš. Chystáme se tam zajet někdy koncem květne a začátkem června.

frank - Profil | Út 3.5.2005 8:36:56

zubáč : Používám samozřejmě i na heavy také nejjemnější špičku ( pokud to povětrnostní podmínky a nebo proud dovolí ) - není však označena. K těm záběrům - na řece, kde chytám nejčastěji, jsem touto technikou chytil vždy kapra nejméně tak 48 a více. Menší nikdy, asi náhoda. Mám zkušenost, že ty zběsilé jízdy a padání prutů do vody, způsobují spíše ti menší divoši. Ty se ale v úseku kde chytám nevyskytují, nebo je větší mezi sebe nepustí ? Možná, že je to i v přípravě vnadícího místa – na řece se specializuji ( alespoň bych chtěl ) na bílou rybu. Takže, směs na cejny ( LORPIO ) smíchám se spařeným kuku šrotem, (někdy, hlavně v létě, přidám chlebovou strouhanku ) a hlavně partikl – vařenou pšenici a vařenou směs pro kanáry, trochu mražené kukuřice. Na tomto místě chytám plotice, cejny, podoustve, občas i nějaký menší kapřík – prut medium. Potom, asi tak 20m po proudu navnadím samotnou kukuřicí a jednorázově malou dávkou krmení na kapry ( ale opravdu malou ). Montáž používám průběžnou, do krmítka dám trošičku krmení , nasypu tak 20 zrnek kukuřice a uzavřu zase krmením. Na vlasový přívěs dávám 3 zrnka kukuřice, na podzim kostičku lanšmítu. Ten pak samozřejmě i do krmení. Na dva pruty nechytám ovšem pravidelně ! Většinou jen na jeden, medium a někdy chytám pouze na heavy. Krmení pak přizpůsobím. Záběry od větších kaprů vypadají takto - špička se několikrát zachvěje, jednou, dvakrát se ohne opravdu jen málo, tak max. 30-40mm a musí následovat zásek. V případě, že to nestihnu, další záběr většinou už nepřijde, dokud opět nepřehodím. Podobnou zkušenost mám i z Rozkoše ( vloni říjen, listopad ).
Je to, prosím, jen má zkušenost z jedné konkrétní lokality. Místa moc nestřídám, a když už si nějaké vyberu, a věřte že nachodím kolem řeky hodně kilometrů, tak to na něm zkouším pokud možno co nejdéle, abych si ověřil teorie o vlivu krmení, počasí, denní a roční doby, atd……

zubáč | Út 3.5.2005 7:15:58

Boris: Rád ťa čítam, aj ja som videl zabrať kapra veľmi jemne, iba pomrvenie špičky, ale to najmä na jeseň alebo v zime, ale v lete sú zábery dosť razantné, veďsi videl na VD i malý kaprík to Rastičovi poriadne prihol ....

Boris - Profil | Po 2.5.2005 22:38:25

Zubáč: ..ale pred tebou maju tie ryby rešpekt :-), musim však potvrdiť frankove slová- ja som už tiež videl aj kapra brať veľmi veľmi jemne- a to bola konkretne 1,5oz spicka november Vah pred VNK, takisto november prihrada VN Dolne Dubove pri TT (v tom sa zhodneme, ze v novembri je to skor pravidlo), ale aj augustové horká VN Suchá nad Parnou pri TT (cca 0,75-1oz- nemam ju oznacenu).

Přema*/ - Profil | Po 2.5.2005 20:38:13

Používám chytání na vlas často. Zásek většinou spolehlivě sedí.
Odpadá tak potřeba více zasekávat při použití tvrdších nástrah, což je při použití tenkých návazců trošku problém.
Jde to ale také, jak už zmiňujou příspěvky níže, nastražit kukuřici za okraj.

zubáč | Po 2.5.2005 12:32:12

Občas, kdyžchytám na dva feedry používám vlasovou metodu taky, klasicky bezuzlové vázání háčku s očkem, přívěs 3-4 zrnka kukuřice, zarážka, boillies jehla, s jedním feedre s paternosterem a klasickým vázáním se bavím a na druhý chytám kapry.

Frank.pokud myslíš, že v sezóně ti kapr ohne špičku jen několik milimetru, nedá mi abych se nezeptal, jakou špičku používáš, protože mně už i teď i meší kapřík ohne nejen špičku, ale celý prut od místa podepření ( vidličky ) a to mám také heavy.... dokonce i pěkná parma nebo podoustev se s nějakým ocucáváním v sezóně příliš nezatěžují, ale berou poměrně razantně....

petr78 | Po 2.5.2005 9:20:02

domimino : Já na feeder vlasovku nepoužívám .Při používání kuk. nebo hrachu mám háček asi tak velikosti toho zrníčka a nástrahu napichuji jenom za kůžičku aby zustal háček celý volný, ono je to rychlejší při nastražování, když to hodně bere, tak líčit vlasovku trvá o dost delší dobu, než jen napíchnout a záběry jsou stejné jako s vlasovkou. Chtám dost najemno vlasec tak do 0,14 a 10g kuličku olovo a je to paráda.

Kutil | Pá 29.4.2005 17:15:46

Frank - dík, hodně jsi mi pomohl v úvahách o feederu.V podstatě je to - alespoň pro mne - s feederem začínám, podstata toho na co feeder vlastně je.Jo kdybys tak byl na rybách někde na Crudimsku nebo Pardubicku tak bych tě tajně šmíroval.ha ha.

karelc - Profil | Pá 29.4.2005 15:15:13

Kato, zvlášť tření cejnů ti udělá krásný jemný a pomalý záběry na vlasovku :-))) Jinak, pokud máš na těžko na vlas a bavíš se drobotinou na feeder, tak bych to tak nechal. Já to mám fakt jako doplněk k plavané. I když, někdy plavačku schovám, protože povětrnostní podmínky jsou nepříznivé (brutální vítr, či déšť) pak lapu na feeder. Bere mě ale čím dál míň. Už aby se začalo vláčet! Pak na feeder prdnu nejtvrdší špicu a sbiro a hurá na ně :-)))

Kato | Pá 29.4.2005 15:08:16

karelc: já vlasovou montáž nepoužívám na feeder. Většinou když mám nahozeno mimo hák (na klasice), tak je to snad vždy razantní záběr. Právě proto jsem dumal, na jsou na feederu takové razantní záběry, když je právě stavěn na mírné záběry. Když ale máte na montáž mimo háček i jemné záběry, tak to beru. Budu to muset zkusit.

karelc - Profil | Pá 29.4.2005 14:00:07

Kato: Rozhodně nemusí být vlasová montáž samozásek. Pak by jím byl i paternoster. :-))) Nestalo se ti nikdy, že by na vlasové montáži ryba jen lehce třepala špičkou? Jakej je rozdíl mezi vlasovkou a kuku napíchlou tak, že vylézá špička? To razantní braní není způsobeno ani tak vlasovou montáží, jako spíš tím, že tato montáž, resp. nástraha vyselektuje ryby a berou hlavně kapři. A ti by zahrčeli i na hnojku nebo rohlík, jenže takovou nástrahu dřív sežere bílá.

Kato | Pá 29.4.2005 13:41:00

frank: Tak to jo. Mě se to stává dost často, že udice padá do vody, nebo ryba jede přes brzdu, ale berou to tak jen kapříci a na to potřeba feeder není, stačí jen zjemnit systém na klasické udici a je to to stejné. Já jsem právě nechápal, proč chytat s feederem na montáž, ketrá je v podstatě dělaná na samozásek a na prudkou jízdu (pro kapraře, kteří nesledují každý záběr). Když ale máš i na tuhle montáž jemné záběry, tak není co řešit.

frank - Profil | Pá 29.4.2005 12:58:14

Kato: Nestalo se mi ještě snad ani jednou, že by mi ryba "ukradla" prut. Já v poslední době nechytám jinou technikou, jen na feeder a můžu tě ujistit, že třeba vloni na Rozkoši při podzimním chytání ( prut heavy + vlasový přívěs )jsem spolehlivě přechytal všechny klasické bobkaře. Špička se opravdu ohnula vždy jen o několik milimetrů, když jsi včas nezareagoval, ryba byla v čudu !
Konkuroval mi jen kolega se srkačkou.

Kato | Pá 29.4.2005 12:21:29

karelc: já se většinou věnuji feederu a klasiku mám hozenou s kuku. mimo hák, bokem. Jinak stejně jak ty.
frank: zkušený kapr - velký kapr a na ty nějak moc feeder stavěný není (krom Heavy a neříkám, že na medium, nebo light nejde vytáhnout, ale není to cílená ryba). No a stejně: ryba nasaje, vyplivne, háček se zachytí a kapr začne jančit a ujíždět. Většinou to je záběr u feederu, že se ohne z ničeho nic půl udice a u klasické udice to je "věšák". Na obou je to ale vidět jako velký záběr a k tomu se feeder nepotřebuje, tam jsou jemné špičky na jemné braní a né na jízdy...

frank - Profil | Pá 29.4.2005 12:05:23

Kato : Myslím si, že "síla" vlasového přívěsu, i u feederu, spočívá v tom, že při opatrném braní ( třeba zkušených kaprů ) ryba nasaje nástrahu, ochtná a při zpětném "vyplivnutí" se háček zachytí v tlamě.

karelc - Profil | Pá 29.4.2005 10:25:42

Kato: pokud mám feeder hozenej bokem jako druhej prut a věnuju se plavačce, tak to má opodstatnění. Taky pokud chceš vyselektovat opravdu malý ryby, tak to funguje spolehlivě. Já ale většinou vlasovou montáž nepoužívám, velký zrnko kuku píchnu za tu špičku (fakt jenom za krajíček, drží to dobře) a nemusím se drbat s vlasovkou.

Aladin - Profil | Pá 29.4.2005 10:05:37

V jednom krámě jsem si prohlížel speciální návazce, který měli pod háčkem spirálku pro navlečení nástrahy. Bylo to něco od anglánů extra na feeder, ale zdálo se mi to dost drahý...........

Kato | Pá 29.4.2005 9:38:42

Není to na feeder zbytečné, nejsou ty záběry jen jízdy, kdy se ryba sekne sama? Já používám feeder jen, když jsou jemné záběry a ryba spíš tu nástrahu ochutnává a né, že ji nasaje a jede pryč, na to pak stačí jemná klasika, ne?

Bob - Profil | Pá 29.4.2005 8:30:15

Někdy to používám taky. Ale nevážu to jako frank.Nasadím na vlasec 3-5 bonduelek normální boilísovou jehlou, z každé strany udělám očko. Na jedno dám zarážku a druhé nasadím na háček. Je to ovšem piplačka jako hrom. V kombinaci fídr, návazec ze silonu,háček 8 - 10, je to velmi silná zbraň. :-))))

frank - Profil | Pá 29.4.2005 7:43:09

Tento způsob používám občas na řece, když chytám na dva fídry. Prut heavy, návazec z pletenky 0,04 nebo 0,05, háček č. 8 i 6, někdy s očkem, Při navazování "bezuzlovým" způsobem udělám na spodním konci návazce malé očko.Při vázání háčků s lopatkou, se udělá očko na spodním konci návazce ( samozřejmě po uvázání háčku - je to piplačka, ale jde to ). Jako nástrahu požívám většinou 3 zrnka kukuřice, nebo kostičku lanšmítu ( 1,5X1,5cm ). Při nastražování používám klasicky jehlu a plastové zarážky. Při nastražení malých zrnek kukuříc, se mi osvědčila jehla, která se používala při látání dámských punčoch - je stejná jako originál boilí jehla, ale mnohem menší.