Jak na štiku?

Potřeboval bych poradit jak chytit štiku?Čas, nástraha,atd....?dík

Milda | Út 12.4.2005 19:51:30

4all,hlavně pro Mrkose:Je velmi lehké říct o něčem,že to nefunguje,když to nemá člověk ani zkušené!Tento způsob jsem tu popsal já a taky jsem na něj nedošel,kdysi mi to prozradil jeden starý rybář.Tato finta je určená na kor mazané a velké štiky ato si piš,že setsakramentsky funguje!Psal jsem to spíš jako zajímavost,ne aby se vydrancovali štiky!Já sám štiky jen vláčím,od lovu na živú či mrtvú rybku jsem upustil a bez rozdílu je všechny púšťám,protože je jich málo.Hlavně si Mrkosi přečti tuto rubriku od začátku,tam to popisuju.A ještě tímto na všechny apeluju-psal jsem to hlavně jako zajímavost,sám tento způsob nepovažuju za sportovní(žádný lov na rybku)a nepoužívám ho už,a hlavně-púštějte štiky,hodně jich ubylo!

Šomát - Profil | Út 12.4.2005 13:41:36

No, každý má jinou zkušenost, záleží na dané vodě (kolik má štika konkurence apod.). V každém případě chytneš štiku jak na živou, tak na mrtvou (s káčou i na dně). Určitě největší radost budeš mít ze štiky chycené na přívlač.
Pokud budeš chytat na živou, známý prohazuje kolem káči vnadící směs, sjedou se na ni malé ryby, za kterými se táhne štika, tak třeba budeš mít štěstí.
Použij určitě nějaký systémek, se kterým můžeš sekat okamžitě a ne po zažrání. Čas: od brzkého rána do dopoledne, pak před setměním. Hodně zdaru

Lubo - Profil | Út 12.4.2005 11:43:39

Pleskino nad 50 cm často na chvostik na Sĺňave. A mreny buď na toku pri love zubiho, alebo rozhraní ramien na Dunaji.Voda tu vlastne už stoji, ale mrena sem robí často výjazdy.

šeptal | Út 12.4.2005 11:22:19

Lubo: To tedy budú špecifické podmienky. Mreny na stojáku a pleskáče na rybku. ;o)

Bulk - Profil | Út 12.4.2005 11:18:38

Mno souhals se šeptalem na stojáku, jsem chytal na mrtvou candátky a štiky jsem tahal taky sice to byly jen kudly, ale i tak.

Lubo - Profil | Út 12.4.2005 11:17:30

Chytam už 37 rokov a na chvostik, selet,alebo celu mrtvu rybku pri chytaní na ťažko na stojatej vode, som chytil už kapra, mrenu,pleskáča ale nikdy nie štuku. Ine je, ked som ju nacpal polystyrenom,alebo pri vytahovani, tu je to časté aj na fúkanú kuku. Je to nad dnom a vznáša sa to!

šeptal | Út 12.4.2005 11:12:30

Lubo: Já lapal štiky na mrtvou na stojáku. Jediný pohyb jsem vykonával já, rybička se ani nehla. A přes to jsem zachytal. Pohyb bude jen jeden ze spouštěcích podnětů pro útok. Ale dávám ti za pravdu. Na pohyb útočí, mrtvou jen jednoduše sebere.

Lubo - Profil | Út 12.4.2005 11:07:06

Pani mam dojem,že si nerozumiete.To,že sa chytí na mrtvu nastrahu neznamená, že štuka je mrchožrut. Ak chytate na plavak, alebo ju nadlahčujete polystyrenom pro love na tažko, alebo chytate v prude na tažko, tak vlastne vdaka prudom, vlnam a pod. simulujete pohyb a vlastne potom to je simulácia živej rybky.Štuka útočí na pohyb!

Šomát - Profil | Út 12.4.2005 10:03:59

Myslím, že to je v instinktu štiky a množství dosažitelné potravy. Každá štika vezme raději mrtvou (samozřejmě ne již hnijící zapáchající torzo - od toho tu jsou jiní čističi) nebo polomrtvou rybku než živou, neb na "ulovení" mrtvé nevydá tolik energie. Samozřejmě je to hlavně dravec, kterého vydráždí pohyb, ale má-li hlad a "možnost výběru", vezme raději čestvě zabitou.

DeProfundis - Profil | Po 11.4.2005 11:32:30

Tak to je zajímavý (pěkně nechutný) téma. Vnadit rybkama, abych chytil štiku??? Kdo by snad chtěl tolik tu štiku dostat, asi by to měl jednodušší v rybárně. Taky chodím z 99% vláčet, už jen proto, co jsem u vody viděl. Jak někteří borci nechaj štiku tu rybku pomalu strávit a pak jí trojhák dolujou až kdoví odkud. Když ještě štiček bylo dost, tak si pak takhle "puštěný" štičky vyhřívaly někde u břehu bříška na sluníčku a to je smutnej pohled.
Taky jsem měl kdysi štičku v akvárku a přestože každej den dostávala živý rájovce (trochu se přemnožily), tak brala i mrtvolky. Dokonce i stejně velkýho úhoře, kterej to v akvárku nepřežil slupla bez ostychu. Škoda jen že jsem ji pustil do rybníka místo řeky, protože tam byla jediná, tak vím že je chycená a zmasená. A normálně u vody na mrtvou taky neni problém - ani u dna, ani u hladiny. Kolikrát místo úhoře. MRTVÝ RYBKY ŠTIKA NORMÁLNĚ PAPÁ a nezáleží na množství potravy.

MrKos - Profil | Po 11.4.2005 11:32:17

MIchal: já se nehádám. Jen jsem se domníval že Hannibal chce poradit jak na ni a toto bych nepovažoval za nejšťasnější způsob. Prostě štika od přírody není mršinožrout ale predátor. A tomu se musí každý co nejvíce nástrahou přiblížit ať chce nebo nechce. Na běžné vodě ( pokud se tak dá nějaká nazvat ) ta štika potřebuje aby rybář byl aktivní a nástraha taky. A to se myslím o rybce napěchované polišem a ukotvené olovem ke dnu říci nedá... :-)
Jo a když jsem byl malej já tak jsme chytali štiky a candáty v požární nádrži bez povolenek na mrtvý rybky celej den. Ale to je skoro 20 let a podmínky se neustále mění ... většinou díky přístupu lidí ( rybářů ) k horšímu :-(

Michal | Po 11.4.2005 11:16:56

MrKos: S tím, že štika nevezme mrtvou rybku nesouhlasím a souhlasit nemůžu. Když mi ještě nebylo 15 a chytal jsem jenom na mrtvou, tak jsem štik nachytal hodně, většinou do 50 čísel :-))) A dost štik jsem chytil i při lovu na položenou, kdy se rybka nacpaná polystyrénem vznášela nade dnem. A to jsem chytal převážně na Moravě 19, kde je malých ryb (místní by mohli potvrdit) docela dost, hlavně hrouzci, plotičky, malý tloušti apod. Takže tu mrtvou rybku určitě nebrali z hladu. Co jsem slyšel, tak právě mrtvá rybka na položenou je docela účinná na starší a již ochytané štiky, ale to nemám ověřeno.

MrKos - Profil | Po 11.4.2005 9:38:24

Rybomil: pod lodí je chytám na Daleškách celkem pravidelně (sice blízko u břehu ale přímo pod lodí).... velikost až na vyjímky asi stejná jako ty....
Barbel: jak již napsal Šomát tak i když chytám z 99% na rybku tak vzhledem k velikosti rybky následuje zásek hned po záběru a 99% štik to má " v koutku"... Možná taky proto si je můžu dovolit chytat na monofil bez návazce :-) potom už je to všechno pouze o zdolávání... a možnostech rybu opatrně povodit... a uvodit...

barbel - Profil | Po 11.4.2005 9:32:03

MrKos: já z 99 % chytám dravce na vláčku, takže mne podobné techniky nechávají chladným :-)

rybomil | Po 11.4.2005 9:31:43

No asi 10x jsem zkoušel chytat na půlku cca 25 cm makrely, na tutovým fleku, kde každoročně chytím několik štik různé velikosti. Výsledek total nula.

Zajímavý poznatek jsem zaznamenal jednou na Lipně. Na 6-8m hloubce při 30°C v pravé poledne braly štiky tak do 2m pod lodí. Žádný kusy 50-60tky , ale ve dvojici chyceno přívlačí asi 10ks.

Šomát - Profil | Po 11.4.2005 9:26:18

Štiky jsem ve své době chytal převážně na mrtvou (hrouzek) na podzim s prvními mrazy, popř. na přívlač (od zahájení do konce roku).
Ať už se rozhodneš pro jakýkoliv způsob polapení, nenechávej ji zažrat, po chycení buď k rybě šetrný a po vyfocení (pro případ chlubení se ;-) ) ji pusť.

MrKos - Profil | Po 11.4.2005 9:16:40

barbel: to je až důsledek.... Jsem zvědav jestli někdy po 16.6. napíšeš že právě to protahování stéblem přineslo ovoce :-)

barbel - Profil | Po 11.4.2005 9:12:09

Jo, jasně, žádný protahování stébel rybičkou. Lepší je rybu protáhnout udírnou ;-))))))) Ne, vážně. Podobné vnadění rybím masem nemůže být považováno za sportovní. Ale je to zajímavý poznatek. Proč se nezvědět víc o chování tohoto dravce???

MrKos - Profil | Po 11.4.2005 9:08:30

Rybomil: tebou popisované krmení jsem taky zažil ( kdysi někde na řece ) ale bylo to za účelem lovu spíše úhořů, candátů... nikdy jsem to nezkoušel takže výsledek můžu jen odhadovat...
Každopádně protahování rybky stéblem provozovat nebudu.. :-( štika se dá určitě chytit i jinak a daleko sportovnějším způsobem....

rybomil | Po 11.4.2005 9:02:36

Mrkos: To o zmrazákování jsem účelově nepsal. Ale chybí mi tam to překvápko při šoulačce, přívlači.
Krmit rybkama ( sekanými menšími cejny ) jsem fakt viděl vždy jen při mých sporadických výpravách na Vranově. Tam je asi běžné.

MrKos - Profil | Po 11.4.2005 8:43:37

Rybomil: souhlas :-( až je to nechutné.... nemluvě o tom že níže uvedené způsoby jsou pouze a pouze za ůčelem toho krásného predátora zmasit...

rybomil | Po 11.4.2005 7:46:31

To tedy zas čumím, co někteří pro " úspěch " dokážou vymyslet. Brrr...A to chytám jenom cca 40 let.

MrKos - Profil | Po 11.4.2005 6:36:28

Barbel, Jindra: Já jsem ji taky několikrát na mrtvou chytil ale rozhodně bych to nepovažoval za recept jak na ni. A v poslední době na vodách jako třeba Dalas apod. se dokonce ani na přívlač moc nedaří a natož na mrtvou rybku. Taky jezdím na vodu kousek od Brna která je po stránce rybek naprosto hladová a přesto ty štiky nechcou nic co jen trochu působí podezřele. A odhozené rybky se tam povalují na hladině naprosto bez povšimnutí. Ovšem vše je jak jsem již podotkl místní záležitost a na každé vodě ja to naprosto jiné.

jindra - Profil | Po 11.4.2005 1:13:42

MrKos- musím oponovat, nevím jak v akvárku, ale v přírodě se mi dost často stalo, že štika mrtvou rybku vzala( i bez stébla :-)) ).A to i na vodách, kde měla dostatek živé potravy.

barbel - Profil | Ne 10.4.2005 23:08:19

MrKos, Pogo: dovolím si oponovat. Mám zkušenosti, že po mírném zavnaděmí nám braly štiky na brčko dokonce i pouze na rybí ocásek. Někomu dokonce i bez vnadění a na položenou na kousky rybičky!! A nouze o potravu v té lokalitě určitě neměly...

Abe | Ne 10.4.2005 22:32:36

for all: už nevím, kdo sem dával tu hlášku o tom stéble, ale směje se ještě teď, jak mu na to něktěří hópli