Malé nástrahy na štiky?

Cau má smysl dávat malé gumy na štikyy, když to nebere? Tady chytali na řece na velký i fakt prďoly a velký ryby.
https://www.youtube.com/watch?v=RVOMZjfDHSA&t=

Pedro1 - Profil | Út 5.12.2023 10:39:12

Že to vůbec pouštím:-(((

Jinak takhle podebírat můj podebírač, tak ho nechám u vody a odjedu bez něj.

Danda05 - Profil | Po 4.12.2023 21:08:57

Hmm tak ta tam dlouho nevydrží.. nerozumím co má tohle za smysl, ukázat kde chytis stíku. To si ji měl rovnou sežrat sám.

Dannyfishing1 - Profil | Po 4.12.2023 18:13:53

No mne sa malé nástrahy nevyplatili, skôr tie väčšie akolo 10cm sa mi oplatili.

já 2 - Profil | Čt 13.7.2023 10:37:46

Knapík >> Protože kritika je vnímána až pejorativně. Přitom je to jen zhodnocení toho co vidíš a pokud někdo vytváří veřejná díla měl by s ní počítat a nejen být na ní připraven, ale brát jí i jako možnost posunout se dál. Ale to se nenosí, každý jsme mistr světa a ředitel zeměkoule :))

Knapík - Profil | Čt 13.7.2023 10:28:39

já 2 >> to víš, dneska už se kritika nenosí, jen samá pozitiva, lajky a palce nahoru a kdo by jen slovem pohanil, je hned řazen do skupiny "hejtr".

milanpindryc - Profil | Čt 13.7.2023 10:21:35

Knapík >> tak vzdycky to jde delat jeste hur :-)

Knapík - Profil | Čt 13.7.2023 10:20:20

milanpindryc >> zajímavý, je to nějak opačně přes ruku, než by jeden čekal, ale chybí mi tam otočení prutu navijákem vzhůru, jak to dělávají někteří přeborníci.

já 2 - Profil | Čt 13.7.2023 10:19:16

milanpindryc >> Jediná jak je proti tomu možné bojovat je nedívat se, určující je počet shlédnutí, nikoli lajky a pod. Ale to je vedlejší, video sem neviděl, nehodnotím. Vedu rybářský kroužek, už poměrně dlouhou dobu a rok od roku je těžší dětem z hlav vymlátit blbosti nabrané na YT apod. Letos jsem na konci roku měl poprvé pocit, že jsem neuspěl. Není to úplné selhání, ale úspěch to také není. Každý ať si chytá jak chce, ale každý by měl znát ryby a mít základní povědomí o fungování vodního ekosystému, rybářského svazu a dělat zkoušky na zbytky zdravého rozumu :)))

milanpindryc - Profil | Čt 13.7.2023 10:06:16

tak to je des :-)
pokud se na to nechcete divat na cely tak doporucuju aspon cas 8:10 kde je opravdu zajimavej styl nahozu. To sem cekal ze tam hodi celej prut

roman - Profil | Čt 13.7.2023 0:20:58

kralicek >> u nás v království MRS je povolený dál.....

u x a - Profil | St 12.7.2023 22:48:02

díky takovým borcům chodím na ryby méně a méně:-((

Polčis - Profil | St 12.7.2023 18:36:35

Rookie >> Pěkný pes pane Hellas 😉

Rookie - Profil | St 12.7.2023 18:16:25

Nils >> o hák mi nikdy nešlo, vždy o rybu
já mám ryby a i jiné živé tvory rád
i jsem jich dost choval, dnes mám jen psa, abych byl nucený chodit s ním ven, to není pes na dvůr...

kralicek - Profil | St 12.7.2023 17:53:43

Rookie >> Moje vyjádření bylo směřováno všem, kdo v těch kleštích vidí spásný prostředek k vylovení štiky. Nebylo adresováno Tobě, i když jsem Tvůj příspěvek pro toto použil. Prostě ruka nebo podběrák jsou nejlepší a nejšetrnější způsoby, jak vylovit (nejen) štiku. Kleště by měly být zakázány, stejně jako je konečně zakázaný gaf (a že to trvalo!).

Nils - Profil | St 12.7.2023 17:53:04

Rookie >> kleště v tomto případě co jsem popsal nic neřeší... bude to zdolávání na dlouho a to právě i tak odolná štika nedá, pokud je léto a problém s kyslíkem. Jinak nějakou dobu tato kokotina byla zakázaná a měli by to zakázat znovu... nechápu, že to někdo používá. a výmluva zamotání háčků to sítě mi přijde hrozná... z každé pogumované síťky to vymotá člověk raz dva a když ne, tak postě ten trojhák štípnu kleštěma a dám novej.

Rookie - Profil | St 12.7.2023 16:29:05

kralicek >>pokud jsi četl s porozuměním, já nepsal, že se něčeho bojím a vůbec nehájím žádné násilí na rybě, mám dost roků (82+) a jsem už povznesený nad mnohé snahy mít rybí maso vlastnoručně ulovené, také jsem zmínil úchop rukou, jen jsem se možná nesprávně vyjádřil
na druhou stranu jsem většinu štik ulovil, když jsem byl sám a většinou na velké řece, kde je přístup k vodě často téměř nemožný, brodění, které ještě provozuji při mušce je tam prakticky vyloučené (těžké dno, zbytky mostu vyhozeného do luftu za války, ostnaté dráty a tak... a občas už je dost zima, lovím štiky i v prosinci, kdy mi zabere často štika při pokuse o Hucho), takže úchop rukou nepřicházi v úvahu.
Používám extra pevný vercajk, abych štiku i wobem v těžkých podmínkách neutrhl a nezanechal ji umírat na zbytku vorfachu namotaném kdesi na kořenech
já už moc ryb trápit nebudu...

kralicek - Profil | St 12.7.2023 16:18:22

Rookie >> Ty kleště jsou dost prasárna, i když se snažíš je používat správně. Plastový jsou o dost šetrnější v některých ohledech, ale i to je prasárna. Já jakékoliv kleště tohoto typu přestal používat, když jsem metrovce ulomil spodní čelist a musel ji kuli tomu zabít.
Třeba ve Švédsku každým rokem přibývá revírů, kde je použití jakéhokoliv typu lipgripu zakázáno (a vědí proč).
Nejšetrnější je skřelový hmat. Ověřeno minimálně na tisícovce štik od malých po velké, použitelný podběrák k vodě nenosim vůbec už mnoho let...
Ale pokud se bojíš, tak velký pogumovaný podběrák je rozhodně lepší varianta, než ty kleště.

scjsci - Profil | St 12.7.2023 16:12:59

Rookie >> tak jasně já neříkám že zrovna ty. Ale expertů co s tím do ryby procvaknou díru jako vrata běhá kolem vody hafo. A vůbec jim nedělá problém ji vzít za horní patro. Čelist (spodní) si zlomí když visí na kleštích ve vzduchu a začne se mrskat nebo hůř, rotovat.
Jasně, štika vydrží strašný věci, ale musí to být už větší kus a nesmí být přehřátá voda, jako je teď.
Ale to už jsme hodně mimo téma :)

Rookie - Profil | St 12.7.2023 15:50:17

scjsci >> Vážně? Já užívám starý model od Rapaly možná 20 let a ještě jsem s tím problém neměl a ani jsem nezachytil. Pokud jsem se dostal k rybě a ta nebyla velká, tak jsem ji často chytal za hlavou rukou. Nemá rád, když se mi do podběráku zamotá wobler s trojháky.
Dtto v případě mušek.
Dnes má podběráky s poplastovanými síťkami a je to odolnější.
Kdysi jsme používali jiné zvěrstvo, gaf. Ještě mám odložené dva. Jeden malý Rapala, druhý velký, vlastní výroby na teleskopické tyčce, hák z anticoro elektrody snad průměr 6 nebo až 8 mm, do ztracena vybroušená extra dlouhá a ostrá špice, na ní navléknutá z bezpečnostních důvodů tlustostěnná plastová hadice, naposledy jsem to před pá lety používal při česání ovoce jako hák na přitáhnutí větve. Na rybu jsem to nikdy nepoužil, ten malý jsem s sebou nosil na opasku, abych vyhověl předpisu podběrák, nebo gaf či kleště. Ani nevím, zda předpisy české nebo slovenské, atd., ještě užití gafu dovolují. Faktem je, že se tvrdilo, že při správném použití to štika přežije. Viděl jsem několik štik, které měly zahojené stopy po zranění gafem. Jer to ale dávno.

Ona se štika vylíže ze zranění, je to odolná ryba. Kdysi jsem pitval ulovenou velkou štiku a ta měla ve stěně žaludky zarostlou velkou plandavku (myslím že to bylo 12 cm) v nerez upravě. Kroužky a háky byly pryč, ty asi rychle rozežraly žaludeční šťávy, ale velká planda nešla vyvrhnout, ani se neposunula dál. Štika byla pěkná vyžraná, planda ji evidentně dlouho neškodila.

scjsci - Profil | St 12.7.2023 15:11:25

Rookie >>99% lidí je neumí používat a štice roztrhnou hubu nebo dolámou čelist.

Rookie - Profil | St 12.7.2023 14:40:02

Nils >> radši kleště, jsou skladnější, Rapala je spolehlivá marka, ale jsou i jiné

Deawon - Profil | St 12.7.2023 14:07:50

Video jsem ještě neviděl, ale jsou období a revíry, kde mám odzkoušeno, že záběry přijdou až na menší nástrahy a na 10cm+ prostě záběr neudělám i když použiji stejný typ nástrahy.

Občas je fajn mít na slabém vybavení větší rybu. Třeba na 10g prutu 60-70cm štiku, ale cíleně třeba na štiku 60+ to chce silnější vercajk ať tu rybu vytáhnu rychle.

osprey - Profil | Út 11.7.2023 18:39:45

Ještě štěstí, že jsem jako rybářské ucho nemusel vyrůstat na něčem, jako je tohle.

A pro zadavatele otázky: Ano, někdy mají malé nástrahy smysl. A někdy nemají a stejně můžou chytit slušnou rybu.

Nils - Profil | Út 11.7.2023 12:22:48

no hlavně bych si pořídil pořádný podběrák, pokud jde člověk cíleně na štiky, kor sám. A ne síťku na pstruhy... Člověk by se měl řídit pohodlým pro rybu a včasným zdoláním, s pořádným podběrákem je to raz dva.... být tam sám, tak se tam jebe ještě o x minut déle.....
A neřídit se pohodlím pro sebe, jakože si pudu lážo plážo a kesírek mám jen abych splnil povinnou výbavu.

A právě lidi, co natáčí tyhle videa, "maj asi vliv na další lidi", by si to měli brát k srdci a zamyslet se nad vším, co natočí.

já 2 - Profil | Út 11.7.2023 7:27:50

Resco009 >> Na návnadu nechytíš nikdy nic :)

Resco009 - Profil | Út 11.7.2023 6:49:43

nofish >> Já je nechci hájit i když jejich videa jsou docela fajn. Ale viděl jsi ten bordel, který tam byl? Tam opravdu sebrání jedné krabičky nemělo smysl. Vždyť kvůli bordelu neměli tu štiku ani kam položit. Nehledě na to, že nevíš, zda tam pak něco nevysbírali.
Na Ohři jsem docela často ( ne na ryby, ale na vodu) a co je za bordel kolem řeky a v řece ve městech, je neskutečné.

A k otázce autora....vždyť je to jedno. Někdy chytneš malou rybu na velkou návnadu, někdy chytneš velkou ryby na malou návnadu. Ano, dá se tomu zkusit předejít, ale stejně je to vždy o rozhodnutí toho dravce.

nofish - Profil | Út 11.7.2023 1:03:22

Bonitác_rotten - >> je nejlepší najít plastovou krabičku a odhodit ji, místo sebrat a vyhodit do popelnice. A a no jen kritizuji. Ale tohle dělám běžně a normální rybář, ne rybolovec, by to udělal od takových lidí se nic neuč.
Nebo jsem špatně viděl a v tom případě se omlouvám.

nofish - Profil | Út 11.7.2023 0:50:27

Nils >> já čekal, co tu z toho vyleze a je to docela sranda. Souhlasím s tebou na 99% jen jsem držel hubu aby zase někdo nekritizoval.
To jedno chybějící je, že dravci jsou občas blbci a jednou přijde na to že velká nástraha má velký hák a malá ryba do ní stejně občas jde a pěkně jí to ublíží.... Je to spíš o vodě.
Smutné je, že i já mám dost velkých ryb na malé nástrahy. Je to o podmínkách kde chytáš. Ale uznám, že to nebyl úmysl. Jen prostě pokud je ve vodě dravec občas ani nechce žrát, ale tu malou nástrahu z nějakého důvodu vezme.

Nils - Profil | Po 10.7.2023 23:27:37

Bonitác_rotten >> pokud nechceš chytat malý, chytej jen na velký věci.

já 2 - Profil | Po 10.7.2023 22:55:42

Bonitác_rotten >> Já bych se Tě rád zeptal, kolik je Ti let a ta otázka je ve vší úctě.

Bonitác_rotten - Profil | Po 10.7.2023 22:48:13

kluci jsou moji idolove a aspoň děkujju yarda-1 za normalni odpověd. Mam to ted zkouset teda s malyma nebo mam chytat tu rapalu yointed jako Jonáš?

rybomil - Profil | Po 10.7.2023 22:20:45

Bulda 64 >> pepač nenapsal že obří štiky jsou ty těsně nad 80, má u těch hrdinů mínus. dyť to je slávy, že bučeji krávy :D

Bulda 64 - Profil | Po 10.7.2023 20:34:12

pepa-č >>
Přesně jsi to nazval ;"))

pepa-č - Profil | Po 10.7.2023 18:42:08

tohle není otázka, to je jen tlačenka a sebepropagace dalšího propalovacího všechno ukážeme, abychom měli 3 lajky a byli slavní hell-yeah rovný kšilty video kanáloše.

yarda_1 - Profil | Po 10.7.2023 18:10:40

Záleží na roční době a následnému výskytu drobných rybek v revíru, pak klidně můžeš na 5 čísel gumu chytit metrovku...