Daiwa Airity "23" vs Shimano Vanquish "23"

Ahoj, jak se Vám líbí tyhle dvě novinky pro letošní rok?
Už nějaký týden ostře sleduji tyhle dva navijáky, protože jsem si chtěl pořídit letos něco pěkného na pstruhy.
Zajímají mě konkrétně modely 2500s u obou firem, kde se Daiwa chlubí svým nejlehčím navijákem v historii.
Daiwa Airity LT 2500s má pouhých 150g což na jemný proutek do 2m délky na tahání mikrojigů a malých gumiček považuji momentálně za top naviják.
Nový Vanquish ve 2500s by měl vážit 165g, což je proti Airity téměř zanedbatelný rozdíl.
Každopádně si nejsem jistý zda jde tyhle dva navijáky úplně srovnávat, protože u Airity bude cena o pár tisícovek vyšší, ale zase za to dostane člověk kompletně tělo v hořčíku včetně rotoru a krásně profrézované kliky z nerezu.
U Vanquishe vidím + v ceně, tuším, že už bude mít také větší hnací kolo a pomalý zdvih cívky jako nová Stella FK?
Asi nemá smysl řešit, který z nich vydrží víc nebo nevydrží.
Osobně bych chtěl takový lehký naviják pouze na malé gumičky, kde mám strop 5cm nástrahu a 3g jig a říkám, že na takové nástraze nejde zničit snad žádný a ani ten nejlevnější naviják.
Vlastně tohle není dotaz, který z nich vybrat, ale spíše mě zajímá, kdo by který preferoval a proč(já vybráno mám:)).
Nejsem zdaleka žádný odborník co by se vyznal v každém šroubku a podložce v navijáku, takže mě zajímají názory jiných, zkušenějších, kteří se třeba rozhodují nebo rozhodli pro jeden z nich.
Díky za Vaše příspěvky, Tomáš.
Autor diskuse: Breakdown - Profil , 11.4.2023 dravci - náčiní, doplňky

murphyy - Profil | Po 24.7.2023 21:37:19

Breakdown >> presne tak, keby sme vedeli co tie navi od stradica/sustaina hore dokazu, by sme boli prekvapeni..jasne ze sa po rokoch trochu zhorsi chod resp je hlucnejsi a uz to nie je ako za nova, ale ten navi bude makat navijat a brzdit dalsich 10 rokov..
mam to odskusane na sustain 4000 FI, kupoval som ho okolo asi r 2013, potom posunul kamosovi, on na to chyta doteraz v tazkych podmienkach..a velke ryby..shimano vydrzi..len uz sme rozmazleni

Breakdown - Profil | Po 24.7.2023 21:26:08

milanpindryc >> Nemám bohužel takovou dlouhodobější zkušenost, ale asi bych to s ním stejně tahat nechtěl.. :)
Ale ne že bych nevěřil, že by to neměl vydržet.
Shimana co mám doma na mě působí robustnějším dojmem než Daiwa.

milanpindryc - Profil | Po 24.7.2023 21:08:27

Breakdown >> 3000 vanq ma strop upne jinde, pri obcasnem servisu s nim muzes klidne 5let tahat jigy na mori :-) pak pomenis par lozisek vymezis vule a jede dalsich 5let :-)

Breakdown - Profil | So 22.7.2023 10:40:19

Tak včera už do toho šli ti správní tečkovaní. :)

Breakdown - Profil | Čt 20.7.2023 11:35:05

aleš vavřina >> Ahaaa, tak to je nemám problém s těma malýma navijákama co se týče velikosti cívky ale spíš mi vadí malý kličky.
Už i teď u toho Airity je to tak na hraně u mě, když na to dám menšího Horneta.
Delší klika přidá za mě hodně na síle, ale pokud ti to sedí, tak ti vlastně závidím.. :)

aleš vavřina - Profil | Čt 20.7.2023 9:58:44

Breakdown >> Ten Vanq c2000SFB na "těžší" pstruhovou UL (prut na 0,8-4g) a ten Twin c2000SFD na pstruhovou UL-L a na mimopstruhovou UL. Jinak z těch malých navijáků mám ještě Cardiff 1000 a ten je na největší UL (prut 0,3-2,5g) a ten Fireblood 1000FApoužívám na mimopstruhovou UL na menší toky. Jinak na větší toky mám na UL ty Vanquishe 2500SFA a c3000FA, na L pak Exsence c3000MHG, na ML toho Vanquishe c3000F.

Breakdown - Profil | Čt 20.7.2023 9:25:47

aleš vavřina >> Ano, přesně jak píšeš, prostě se chovám k navijáku tak aby mi vydržel, proto mám na pstruhy defakto 3 sestavy a navijáky, aby mi vydržely jet pořád stejně hezky i po dvou sezónách.
Prostě nechci Vanq trápit woblerama, zvládl by to, ale není to ono a třeba by to i vydržel dvě sezóny bez újmy.
To je jako někdo srovnává Exist a Stellu, to že to je naviják z podobné cenové z nich nedělá navijáky co by měly vydržet stejně.
Už váha jasně říká na co je který určený a to, že je exist o 60g lehčí z něj nedělá lepší naviják, protože toho Stella vydrží rozhodně víc při těžší práci.
K tomu Micromodule nemám co říct, protože mám shimano navijáky až teď poslední dva roky, na začátku jsem měl většinu Čína Daiwy okolo ballisticu.
Samozřejmě ta přidaná hodnota se nezvedá už tolik jako cena u těch top řad a to že by 4x Stradic FL vydržel asi víc jako 1x Stella asi bude též fakt.. :)
K jakému lovu používáš tak malé navijáky? :)

aleš vavřina - Profil | Čt 20.7.2023 8:52:00

Breakdown >> Ona možnost využití těch navijáků je velmi široká, lovit lze i s 3000 Vanquem větší ryby, ale nikdo se ve videích nechlubí jak dlouho naviják takto používá a v jakém je stavu. Z tvých řádků vnímám "cítění" s navijáky, takže je užíváš spíše citlivěji s vizí dlouhodobějšího užívání.
Osobně mám Vanq FB i Twin FD ve vel. c2000S a mám z nich podobné pocity jako ty, nicméně u Vanquishů mám i řady FA a F, takže mohu trochu meziřadově porovnávat. Ne moc pozitivně vnímám převodovku Micromodule II., osobně mi opravdu moc nevyhovuje a preferuji navijáky bez ní, Micromodule I. mi nevadí. To mám trochu "problém" s těmi současnými TOP řadami...

Breakdown - Profil | St 19.7.2023 21:07:05

aleš vavřina >> Ahoj, no tak upřímně nejsem žádný odborník co se týče vnitřností, technologií co dané navijáky mají a kde se jaký šroubek nachází.
Takže budeme mluvit jedině o těch pocitových zkušenostech co mám na pstruhovce.
Pokud tě zajímá konkrétně Vanquish c3000 Fb a Twin Power c3000 FD.
Tak tam je to u mě jasné, Vanquish bych vzal fakt spíše na pstruhovku nebo lehkou okounovačku s štíhlejšíma gumama do 7cm s 5g jigem, protože tam opravdu vyniká ten super lehký rozběh navijáku díky tomu lehkému rotoru si fakt člověk užije ten lehoučký chod a že se naviják dokáže lehce točit sám pomale jedním prstem.
Těžšími věcmi podle mě člověk zabije tu jemnost a hladkost na kterou je ten naviják stavěný.
Zkrátka s ním chytám třeba gumy s proudem, kde nástraze pomáhá dolů sám proud a já jen lehce pomale jedním prstem mohu domotávat vlasec abych byl pořád v kontaktu s nástrahou.
Pokud bych tahal rotacky, woblery proti proudu, tak už je mi úplně jedno, že mám nějaký lehký MGL rotor, tam je naviják pod non-stop náporem a řeknu, že takový Salmo Hornet 3cm nebo Kenart 5,5cm v silném proudu už tomu Vanquishi fakt nechutná.
Ne že by to nezvládl, ale prostě je cítit, že už je to zkrátka strop.
Na stojáku by to ale určitě v pohodě zvládl, ale bavím se fakt o říčním chytání kde mě Vanq fakt v tomhle neuspokojil a tak jsem začal koukat po Twin poweru, který se mi podařilo sehnat za hezkou cenu.
No když jsem došel na stejné místo, se stejnou nástrahou s Twin Powerem a nahodil, tak jsem si fakt řekl "kur** co to?"
S tím TP jsem se cítil jako bych na konci vlasce neměl nástrahu.
Zkrátka žádné vibrace, zvuky, praní se s woblerem v proudu, prostě to točilo samo.
Stejná velikost navijáků, stejná "T" knobka, ale ten rozdíl je opravdu velký..
Samozřejmě TP nemá tak hladký chod na sucho, tak lehký rozběh, dalších 35g navíc, což na nějakém UL prutu co váží 80,90g je sakra poznat po půl dní házení, že ten Vanquish se 175g byl prostě příjemnější.
No kvůli tomu bych si jej já zase nevzal na chytání s gumama jak jsem popisoval, "těžký" naviják, těžší rozběh a na tu gumu co plave s proudem je to zkrátka zbytečné..
Brzda mi u obou přijde hodně podobná, ne nějak extra rychlá ale taková necitlivá, v obou jsem měl hodně vazelíny po koupi, když jsem jí dal kus pryč, tak se to zlepšilo, ale stejně mi ta od Daiwy sedí nějak víc.
Paradoxně kde mám rád brzdu od Shimana tak je u Vanfordu a Stradicu co mám ve 4000 oba dva.
Taky by u toho TP a Vanquishe možná stačilo brzdu nějak poladit, ale v tom já se vrtat neumím a myslím, že kluci z Japonska to snad udělali nejlíp jak mohli.. 😁
No takže asi takhle, nevím jestli ti to k něčemu bude, protože to chytání co popisuji já, tak by na mě kluci od moře asi koukali jako na blázna, protože tam jsou schopni tahat s Vanquishem ve 3000 tuňáky..😁
Přeháním, ale když vidím jaké malé navijáky používají na moři na velké nástrahy, divoké ryby a já tady s tím chodím na pstruhy, tak si říkám jestli jsem divnej já nebo oni.. 😁
Je to strašně individuální, někdo TP ve 3000 používá na candáty, já ho zkoušel dávat na Jigger 2.4m do 28g, prostě za mě ne.
Když chytám někde kde je 10,15m hloubka, nebaví mě točit navijákem jako magor abych to vytáhnul.
Velká klika, 4000 naviják je prostě příjemnější. :)

aleš vavřina - Profil | St 19.7.2023 20:03:43

Breakdown >> napsal jsi to moc hezky a "ze sebe", 👍, ještě by jsi mohl více porovnat toho Vanquishe a Twina...dik

Breakdown - Profil | St 19.7.2023 18:57:53

A vidím, že mám v zápisu chybu kde zmiňuji, že 2500s bych použil na chytání se šňůrou a 2500 PC s vlascem jsem již nedopsal, bohužel už nejde zápis opravit, takže se omlouvám za nedodatek. :)

Breakdown - Profil | St 19.7.2023 18:52:52

Pindˇa >> Díky moc, jsou to ale jen mobilovky, které mají dost chyb, když se člověk lépe zaměří na detaily. :)
Jinak píšu jak cítím, mám navijáky od obou firem a na každé mi trošku něco vadí nebo naopak je v něčem lepší.
Záleží na každém jaký strojek mu více a v jistých věcech vyhovuje.
Ale můžu říct, že chybu člověk neudělá žádným pokud zvolí správný naviják k tomu jaký styl přívlače provozuje.

Pindˇa - Profil | St 19.7.2023 17:44:35

Breakdown >> Krásné nářadí, krásné fotky, krásná nezávislá recenze.

Breakdown - Profil | St 19.7.2023 16:44:45

Ahoj,
Vím, že tady na mrku převládá spíše Shimano Fanclub, ale přece jen přispěji ke svoji otázce konečně osobní zkušeností.
Včera mi dorazil nový Daiwa Airity 2023 PC LT 2500 ( PC = Power Custom) model s větším tělem než je třeba u modelu 2500s.
Variantu PC a velikost jsem osobně zvolil vzhledem k tomu, že na pstruhovce chytám výhradně zatím vlasec o průměru +- 0,13 mm.
Na tento model jsem dostal reálně, tak jak je vidět na fotce 200m vlasce 0,14mm Stroft Fluor, papírově má psáno 150m 0,20mm, tím si nejsem úplně jistý jestli by tam šlo tolik vlasce reálně o takovém průměru natlačit.
Model 2500s má papírově psáno 150m 0,16mm, takže mi to přijde trošku mimo co je na krabici psáno.
Za sebe bych volil model 2500s asi vážně pouze pro chytání se šňůrou a 2500 PC.
Možná se někomu může zdát zbytečné 200m vlasce na pstruhovku, což skutečně je, ale za sebe nemám rád menší návin než 150m, protože často převazuji nástrahy, občas odmotam klidně 2m vlasce, protože je všelijak pokroucený nebo odřený od kamenů a když bych měl návin 100m, tak po náhozu vidím za chvilku podmot nebo spodek cívky (čistě osobní diagnóza).
K samotnému navijáku, mohu srovnat pouze s Shimano Vanquish c3000 FB a Shimano Twin Power c3000 FD.
Proti Vanquishi má určitě těžší rozběh, Vanquish jde na začátku opravdu jako pírko a takřka není cítit žádný odpor rotoru.
Situace se zde ale mění u nástrahy které mají větší odpor v proudu jako wobler, rotačka.
Tam se do vedení v mých očích dostává Airity kdy si jde pořád svým tichým chodem a s nástrahou v proudu jde pořád stejně beze změny.
Zkoušel jsem stejný wobler na Vanquishi a tomu už to v proudu tolik nechutná.
Bohužel nemám srovnání s letošním Vanquishem 23, třeba tam by to bylo jinde.
Co mi osobně sedí více u Daiwy je nějak více citlivá, plynulá brzda než u Shimana.
Kdybych si měl vybrat jeden z nich,upřímně nevím, když pominu cenu, servis a budu se rozhodovat funkčně, tak za sebe bych vzal Vanquish čistě na gumičkovaní nebo pro někoho kdo rád Trout Area a na říční lov s menšími woblery do 4cm, rotačkami Airity.
To že samozřejmě na sílu Twin Poweru který používám na větší Woblery kolem 6cm s delší lopatkou nebo větší rotačky nemá ani jeden z nich asi říkat nemusím. :)
Myslím, že dneska není problém v tom, že by navijáky nevydržely nebo byly špatné, ale myslím, že často někteří přeceňují jejich schopnosti a to na co jsou určené.
Jak říkám, naviják mi dorazil včera a dneska mi ho prověřili dva duháci, sice to nebyla cílová ryba, ale na zkoušku brzdy to byla ideální ryba v proudu. :)
Takže snad jen tak k letošní novince a srovnání s tím co mám doma.
Každý chytáme trošku jinak, jiné nástrahy, jinou vodu, jiné ryby, takže zkrátka nemusí všem sedět všechno a každý má trošku jiné nároky na svoje vybavení.
A jestli Airity stojí za ty peníze?
Pro mě je to jeden z nejhezčích navijáků co Daiwa vyrobila, takže to byl upřímně jeden z hlavních faktorů čím mě tak okouzlil, že jsem jej po dlouhém přemlouvání sám sebe koupil.
Ale to, že je to obzvlášť na pstruhovku pro běžné smrtelníky zbytečnost asi říkat nemusím.
Kdyby stál o třetinu méně, tak řeknu OK super naviják za super peníze, ale takhle je to jen super naviják za hrozný peníze. :D
Tolik asi vše, chtěl jsem se jen podělit o zkušenost, radost a případně někomu pomoci při rozhodování, kdo by měl podobné dilema.
A myslím, že mě nemine ani koupě Vanquishe 23 právě v modelu 2500s jako doplnění na gumičky a duhákodromy přes zimu.. 😁

kubah - Profil | St 21.6.2023 21:39:23

Ramon1 >> :-)))))))))

no jistě, celej žhavej

A vůbec, účet se .... no nic.

Ramon1 - Profil | St 21.6.2023 21:35:39

Osobne by som zvážil taktiež Abu Garcia Zenon . Mám ich 3 ks , 2 Daiwa Luvias airity a 4 SH Vanquish. Ak hľadáte najnižšiu vahu a cenu tak Zenon je víťaz . Je to ako Pagani Zonda v superšportoch . Extrémny výkon , najnižšia váha a všade karbón .

murphyy - Profil | Čt 13.4.2023 16:49:42

Esox >> jj mame podobny nazor, myslim za aj autor diskuse, exist sa mi az tak nepaci ale tento by som uzivil..ono je fajn chytat z casu na cas aj s niecim inym ale kvalitnym 👍 ;)

Esox - Profil | Čt 13.4.2023 14:18:47

Pokud bych neřešil cenu koupil bych Airity a to teď mám jen Shimana ;-)

Diamond - Profil | Čt 13.4.2023 11:39:33

murphyy >> ako nehovorim ze nemakaju ale tie funkcne prvky inovacii su menej zretelne ...

murphyy - Profil | Čt 13.4.2023 11:35:23

Diamond >> za mna-oni makaju tiez na vyvoji, to ako samozrejme..
aj WS samozrejme pouzivaju pri vacsich typoch navi, ale u mensich privlacovych nie..
asi razia cestu ze touto sme sa vydali tak uz na furt..no neviem neviem..doba ziada zmenu..napr taka vyska cievky pre navin dost rozhoduje o vzdialenosti hodu, mozno-urcite o par percent k tomu prida aj oscilacia..
urcite sa tym zaoberaju..ale nevidime do ich hlav..cize uvidime jj.. :)

inak, predvcerom som bol na biku po burke domov..tam keby mi presmykol prevod-som vlavo na ceste medzi autami..vtedy som si uvedomil co vsetko okrem rybolovu pre nas shimano vytvorilo a vytvara uz desatrocia..;)
(inak viem ze su aj ine dobre firmy na cyklo prevody ;)

kto tomu moze rozumiet viac? necham na kazdeho :)