Stojí pruty Dragon stále za to?

Zdravím, projížděl jsem starší diskuse, ve kterých jsou vláčecí pruty značky Dragon vychvalovány skoro do nebe (nemalým množstvím lidí) jakožto jedna z nejlepších nabídek cena/výkon i v levnější řadě. Je to stále platné či už upadli, jak to u mnoha značek s úspěchem bývá, či je někdo předběhl nebo mají různorodost v sortimentu-některé řady jsou za cenu skvělé jiné nikoliv? Děkuji za odpověď a sdílení zkušenosti.
Autor diskuse: arkto - Profil , 31.12.2022 dravci - náčiní, doplňky

Igor - Profil | Pá 13.1.2023 8:33:06

Od Dragonu mám 2 pruty - historický Team Dragon na bolenovláčku - dlouhý prut s dovažováním, za mě super. Pak jsem předloni pořídil ProGuide a jsem z něj trochu rozpačitý. Blank super, ale nechápu, proč horní polovina prutu vypadá jak feedrová špička - tak mini očka nalepená přímo na blanku jsem neviděl. Jak teploty padnou k 0, je díky tomu prut absolutně nepoužitelný. A pak jeho nevyváženost - ve 275 cm nepomůže ani 4000 naviják - prut padá na hubu. Nevím, proč neposunuli sedlo dál od konce (zbytečně krátká ručka) nebo podobně jako u TD neinstalovali dovažovací kroužky....

RAJA - Profil | Čt 5.1.2023 12:11:12

karlak >> jasné, myslel to o obrazne. Tiež som túžil mat pruty nóbl, ale časom som prišiel na to, že je to úplne zbytočné. A tých kolách máš úplnú pravdu. Sám jazdím tak cestu aj mtb a to mám bike v cenách rádovo nie 10000korun ale 100000korun :-)

rybomil - Profil | Čt 5.1.2023 0:07:47

RAJA >> že do toho vstupuju.
hmm, to jako nachytá ale ... catanu jsem měl ( asi 2 týdny ) a žádná pohoda vánoc to u mě tedy nebyla. velice rád až s odfouknutím jsem ji přenechal rychle jinýmu.
je to jako s ženskou, na některou si i zvykneš , na jinou nikdy. :)
jinak éra drakoušománie mě nějak úplně minula. možná právě kvůli tomu, že Pája ho zlomil hned 1. vycházku s ním. nějak mě po té epizodě přestaly udivovat. Ale jinej kolega jich měl dost, slušně mu sloužily dlouho a no problém, samá chvála, dokud nepřešel na stavěnky ( CTS, Haryk ).
je to taky o vkusu každého soudruha, dost o jeho šrajtofli a hlavně jestli dražší a pohodovější klacky vůbec využiješ.

karlak - Profil | St 4.1.2023 23:39:57

RAJA >> ses mimo nejde o pocet ryb ale o skvely pocit z lovu to je stejny jako koleckarum rikat ze jim staci kolo za 5000kc nebo proc si kupuji elektrokola za 50000kc kdyz tam dojdou pesky

RAJA - Profil | St 4.1.2023 12:50:38

osprey >> ..teraz ale bez srandy. Kto nemá v rukách nasrané, nachytá aj na catanu a nepotrebuje k tomu dráhé a zbytočné CST, sportex a pod pitchoviny :-)

osprey - Profil | Út 3.1.2023 20:27:08

RAJA >> Než jsem to naťukal, tak jsi mě předběhl. Je to tu. Catana nemůže chybět. :-)

Na druhou stranu někdy kolem roku 98 jsem si koupil Catanu z úplně první série, co přišla na trh a odchytala toho hromadu. Mám ji dodnes, ale pravda je, že dál už jsem si kupoval o chlup lepší pruty a tahle legenda už se dnes k vodě prakticky nepodívá.

osprey - Profil | Út 3.1.2023 20:22:08

kaprus >> Rozdíl je, že na síti ti někdo něco tvrdí, na živo si děláš názor sám.

Ale jasně, cest je řada a tenhle server je od toho, aby se tu o rybařině kecalo. Proto jsem taky přispěl.
Realita je ale taková, že dobrých prutů je plno napříč značkami. Ale v každé době jsou některé módní a jiné opomíjené.
A pak je tu subjektivní faktor - každý chce od toho klacku něco jiného. My jsme se před těmi cca 12 - 14 lety hádali nad těmi Dragony jako psi. Někdo je miloval, jiný nenáviděl a nějakému začátečníkovi musela z těch diskuzí jít hlava kolem.
Tenkrát se Dragon prosadil mimo jiné i proto, že mezi zastánci značky byli argumentačně hodně zdatní jedinci.

Mimochodem - kvalitní recenzi cajku může napsat jen zkušený rybář. A málokdo z takových má reálné zkušenosti s pruty v kategorii, které zajímají začátečníka. Protože už léta chytají úplně jinou ligu. Jasně, doporučí mu něco rozumného, ale sám nový prut v téhle cenové relaci třeba už léta neměl v ruce a nemá co a s čím by srovnával.
Já vláčím 32 let, rukama mi prošly stovky prutů, rybařina mě živila a kdybych měl dnes doporučit začátečníkovi jeden konkrétní prut, tak nevím. Ale kdykoli zajdu do slušnějšího krámu nebo třeba na výstavu, tak vidím, že dobrých a levných prutů je mrak a stačí si vybrat. A to neřeším bazar. Tam se občas dají za pár korun koupit skvělé kousky.

Na závěr zmínim zdejší fenomén Shimano Catana. Mraky lidí si z toho klacku (mimochem v průběhu let několikrát zcela obměněného - jde tím pádem o několik různých řad) dělají akorát srandu. Ale některé konkrétní délky a gramáže jsou pro začátečníka celkem dobře použitelné - než si ujasní, co opravdu chce a v čem přesně se chce posunout dál. Ale zkus tady někomu Catanu doporučit. To bude jekot! :-))

RAJA - Profil | Út 3.1.2023 19:54:41

najlepší prut je Catana EX, spolu s navi Catana vytvoria kombo, ktoré nemá vo svete odbody. Tak nerozmýľlaj, lebo sa rýchlo míňajú....

kaprus - Profil | Út 3.1.2023 19:47:23

osprey >> no jo. Ale prut stejně vyzkoušíš až u vody, pár vycházek to může trvat. A jestli špatně vybereš na síti nebo v obchodě je celkem jedno.
Mám jenom na mysli, že k cíli může vést více cest. A jestli sis vybral tu správnou poznáš až projdeš všechny. A k tomu si ještě můžeš nechat poradit, na tom není nic špatného.👍

osprey - Profil | Út 3.1.2023 19:43:46

arkto >>
Tohle ale za tebe nikdo nerozlouskne. Ptej se, vyzvídej, přemýšlej, jen si nakonec vyber sám a nenech si vnutit něco, co sedí někomu jinému.
Ono to vybírání prutu je samo o sobě taky fajn. Nepospíchej, máš na to celou zimu. Jediný problém je, že se postupně bude všechno zdražovat - jen nikdo neví kdo, kdy a o kolik. Na druhou stranu, mnohé ze svých oblíbených prutů jsem koupil ve výprodeji za pár šupů, páč je nikdo nechtěl:-)

osprey - Profil | Út 3.1.2023 19:28:04

arkto >> Dragony nejsou pruty, jejichž vlastnosti lze paušalizovat. Je to snad dvacet řad ve spoustě délek a gramáží a osobně jsem přesvědčen, že se ani nevyrábějí v jedné fabrice.

Další věc je, že ty slavné legendární Dragony byly stavěné trošku jako japonská stíhačka Micubiši A6M známá jak Zero. Extrémně lehké s rychlými tenkostěnnými blanky. Byli lidé, co je lámali jak na běžícím pásu. Někteří pak tu značku zavrhli, jiní přerazili prut a okamžitě si běželi koupit ten samý.
No a já jich mám několik, všechny víc než 10 let a pořád jsou celé. Technologicky jsou už překonané, ale chytá se mi s nimi pořád dobře. A proč mi vydržely? Mimo jiné proto, že na humpolácké věci mám jiné pruty. A klidně taky od Dragonu. Taková řada Pro Guide ve srovná třeba s Team Dragon jsou naprosto odlišně koncipované klacky (bavím se o starých řadách, co mám, ty nové neznám).

Zkráceně - snažím se ti tu vysvětlit, že otázka, zda Dragon ano či ne, není tak důležitá jako to, jaký prut opravdu potřebuješ a na co, do jaké míry jsi schopen jeho vlastnosti vnímat a jak ti bude celkově sedět.
Já třeba nesnáším tlustá sedla navijáku a kdyby mi nějaký prut doporučovalo 9 rybářů z 10, tak pokud by měl příliš tlusté sedlo navijáku, tak u mě skončil.
Asi by se našel prut od Dragonu, který by ti naprosto sedl a byl by za super peníze a taky spousta takových, kde by to bylo naopak.

osprey - Profil | Út 3.1.2023 19:09:18

kaprus >> Pokud chytáš tam co oni a tak jako oni a vnímáš to tak jako oni, tak pravděpodobně budeš mít z prutu ten dojem, co oni. A ještě je otázka, kdo jsou ti "oni".

Vláčím přes třicet let a k některým prutům jsem za tu dobu zjevně nedorostl. Zato mám doma klacky za pár korun, se kterými jsem i po letech zcela spokojen. A to jsem povahou sběratel a mám toho doma až nechutně moc. Jen jednou jsem si nechal poradit (od opravdu dobrého vláčkaře) a pořídil prut, který jsem nikdy neměl v ruce. Pak jsem musel složitě vymýšlet, k čemu mi bude dobrý. Vymyslel jsem to, mám ho dodnes, ale na to, co měl dělat, jsem časem pořídil jiný prut.

kaprus - Profil | Po 2.1.2023 17:13:18

osprey >> když ale koupíš prut kteří všichni chválí, spíš se trefíš. A když ne, je ještě šance že si třeba nedospěl a prut necháš uležet.
Někteří to mají fest daleko i k vodě, natož do pořádného kšeftu.

kaprus - Profil | Po 2.1.2023 17:07:01

Abyss >> myslím že seaguide sou obecně lehčí, ale papírovější. Ale jenom o něco levnější než Fuji. Fuji ale mají lepší detail.
Ten Japan tam furt je.

siluri - Profil | Po 2.1.2023 10:20:40

arkto >> ja mam od dragonu len 2 rady udic. Jeden baitcast na vertikal - osvedcil sa aj na velkych rybach (vzhladom na gramaz) vyborne a bez uhony a 1 radu v spin verzii na klasicku privlac rovno v 3 gramazach + 1ks do nahrady keby sa zlomil a prestali vyrabat :) Po stovkach rybaciek a kope ryb mozem povedat ze nepocitujem nevyhodu absencie kvalitnejsich komponentov - sedlo stale drzi, ocka nepredrate, lieta to jak z praku, blank stale svizny a pevny, a ten srandakorok - nejaka zmes pomletych pneumatik a trocha kory stale bez chyby :)

arkto - Profil | Ne 1.1.2023 16:43:55

osprey >> Popravdě mi jde především o to si co nejlepší prut pro mé potřeby v rámci mého rozpočtu, což je důvod proč se zde ptám. Ano, je svatá pravda, že nejlepší je si prut zkusit v ruce, ale to nemusí odhalit věci, na které člověk přijde až později během užívání. Konkrétně na dragony se ptám proto, abych se přesvědčil, zda stále vynikají svým poměrem cena/výkon, jelikož prodejnu s těmito pruty v okolí nemám a nechci ztrácet den času cestou za něčím, co si už nedrží standard, který hledám.

karlak - Profil | Ne 1.1.2023 16:24:51

Abyss >> proto to pisi ze fuji oka jsou lepsi a zrejme i drazsi no a o tom ze je treba vyzkouset vice modelu a gramaze neni treba psat tim koncim debatu

osprey - Profil | Ne 1.1.2023 15:53:07

arkto >> Mám doma hodně Dragonů z té "slavné" éry.
Pořád jsou to dobré pruty.
A pořád platí, že některé řady jsou lepší, jiné horší a některé třeba mají i tu podhodnocenou gramáž.

Tady je spíš otázkou, o co jde tobě. Pokecat o starých časech? Vybrat si prut? Zbavit se při výběru prutu odpovědnosti za svou volbu tím, že si necháš na síti něco doporučit?

Existuje jediná opravdová cesta. Jdi do obchodů, osahej si nějaké pruty a vyber si cokoli, co se ti líbí bez ohledu na značku. Pak chytej a časem získáš představu, jaký prut bys opravdu chtěl anebo potřeboval. Viděl jsem lidi, kteří jsou navýsost spokojeni s klacky za pár korun, chytají ryby jako draci a všechny plky kolem jim jsou fuk. A pak lidi, co furt něco řeší a to podstatné jim uniká.

Jediné, co stojí za to probrat na síti, jsou zkušenosti se servisem, reklamacemi a podobně. Dragon si v tomto ohledu možná nestojí nejlíp, ale na druhou stranu, já od nich tyhle služby nikdy nepotřeboval.

kubas. - Profil | Ne 1.1.2023 15:08:57

Abyss >> Hezky napsáno o tom vymyvani mozku, o tom to dneska je především.

doktor multiplikator - Profil | Ne 1.1.2023 15:05:12

Abyss >> ja mam dragona len jedneho aj to len preto ze bol vo vyraznej "akcioooo" :))

Abyss - Profil | Ne 1.1.2023 13:45:17

karlak >> SG ma zväčša S guide. U SG som mal často problém s očkami. Hlavne prvé modely stali za prd. Fuji majú len v top radách cca 200€+

Abyss - Profil | Ne 1.1.2023 13:43:26

arkto - >> s dragonom som začínal a postavil svoj BC prerod privlaciara. Prvé dragony sa u mňa objavili okolo roku 2008. V tedy platilo, že boli niečo ako nájdenie privlacovych gralov v pomere cena/vykon/dostupnosť a hlavne ich bezproblemovost. Aj moje okolie v širokej škále využitia ich používalo roky. Dnes som si nechal len dva. Microspecial do 14g BC a prúty na vabnicku boat master sdr 400g. Dragon ani dnes nie je zla voľba, ale ma jednu veľkú slabosť v ČSFR, čo mu moc nepraje. Chýba mu masívne vše prítomné vymyvanie mozgov cez sociálne siete, či rôznych samozvanych hobby testerov a pod. Ak by mali podobný ťah na bránu a pár silných rybárskych mien v kádri, bolo to o inom. Inak si odkázaný na výber znaciek, kt sú na vlne. Polemizovať by sa dalo donekonečna, ale pravdou ostáva, že dnes predáva to, čo ti bije o hlavu, keď zapneš mobil.

u x a - Profil | Ne 1.1.2023 12:16:10

Podle mě ne

karlak - Profil | Ne 1.1.2023 12:12:22

jeste neco ty dragose v lepsich radach mivaji FUJI oci u savage si nejsem jisty a to prave u vsech prutu dela nekdy dost vyrazny cenovy rozdil

karlak - Profil | Ne 1.1.2023 12:06:48

pomer cena vykon

doktor multiplikator - Profil | Ne 1.1.2023 2:44:49

Iza >> novy rok novej model

Iza - Profil | Ne 1.1.2023 2:03:22

Já bych byl taky schopen z jejich nabídky vybrat. V současné době, ale chytam pruty od dragonu, které se už nevyrábí 🤷

yarda_1 - Profil | Ne 1.1.2023 1:23:21

Za mě zatím na takové to light říční chytání dobrý. Mám 2x delší 270+ (a jeden vykošťovák na sumčí vertikálku)

arkto - Profil | Ne 1.1.2023 0:07:44

karlak >> To přirovnání Savage Gear je myšleno v rámci skupiny vrhací zátěže nebo poměru cena/vykon?

karlak - Profil | So 31.12.2022 23:29:50

to se tezko hodnoti kazdy ma jine predstavy to musis osobne vyzkouset pripominka nektere pruty savage gear se jim docela blizi tak hodne zdaru

arkto - Profil | So 31.12.2022 21:24:06

karlak >> Jestli se mohu zeptat, stále platí, že mají obecně podhodnocenou gramáž?

karlak - Profil | So 31.12.2022 21:20:34

mam 2ks rady moderate a jsou fajnove ja tedy nizsi rady nikdy nekupuji pruty aspon kolem 5000kc vyhodou je ze delaji sirokou skalu delek i gramazi maji i dost slusne navijaky odkaz dragon,eu nebo rsp fishing mluvim tedy zasadne o privlaci cytam hodne i plavanou tam vitezi italove ahoj