Jak na ryby v travinách na dně řeky?

Chystám se na revír tvořený řekou a jezery. Voda je tam průhledná a čistá. Dno proudné řeky je štěrkové až písčité a porostlé travinami a podvodními kytkami, které mají dlouhé šlahouny vlající v proudu. Na jezerech, které mají mělčí okraje, roste množství leknínů a na dně opět spousta vodního kvítí do velikosti lopuchů. Můžete mi poradit, jakým způsobem chytat za těchto podmínek? Nejsem si vůbec jist, jak nalákat ryby a na co. O dravce mi tolik nejde, spíše kapr nebo amur. Chytat chci až večer a za tmy. Díky moc.
Autor diskuse: Jan Pokorný - Profil , 11.2.2005 kaprařina - domací dílna

Azbest - Profil | So 12.2.2005 18:24:21

mirmen-hezký.Pusť se do tý knihy.Takhle by to mělo vypadat.Tvoje články hltám(a já jsem hodně mlsnej a taky literát),protože jsou psány s lehkostí a mají náboj i když o nic nejde.Věř,že by to stálo za to.Knihy některých vychvalovaných autorů jsou upocené,upracované,vyumělkované a neříkají skoro nic.Ty jsi pravý opak.Hodně toho víš(nebo úplně všecko?:-)) a co napíšeš má sdělnost a spád.Ideální kombinace.Vím,že nejsem první,kdo Tě k tomu vyzývá a proto tak obšírně obhajuju nutnost Tvého počinu...:-).Já bych od Tebe chtěl knihu o feederu a o kaprařině,případně o chytání na řekách.Já vím,že jsem skromnej:-))

mirmen | So 12.2.2005 15:02:17

V mírném proudu poblíž břehů bývají koberce rostlin často jen v hloubkách 0,5-1,2 metru. Hlavní proud si razí cestu dál od trsů a porostů ( jinak by se tam ani nemohly rostliny uchytit). Na takovéhle "výspy" , kde jsou ryby víc "na ráně" se v průběhu dne odvažují spíš menší a relativně "zvědavé" ryby, jako jsou plotice, tloušti. Občas tam šmějdí menší dravci, kteří chtějí v kobercích rostlin načapat zejmena potěr, tj. okouni. Někdy má poblíž stanoviště menší štika, tak do 1-2 kg.
Koberce často navštěvují parmy ( pokud se jedná o typickou parmovou řeku), často za rozednění a v noci.
Kapry na parmové řece cíleně nechytám, i když se občas nějaký splete při nočním lovu úhořů na rousnici nebo při chytání parem na položenou na sýrové těsto.
Protože v noci počítám i s větší rybou, která vyplouvá na mělčí úseky a dovede o sebe bojovat, tak používám kmeny od 5,5-7 kg nosnosti výše a návazce minimálně na 4,5 kg.
Myslím si, že na lov do vzdálenosti nastražení 20-30 metrů by Ti měl postačovat kmen cca 7-8 kg, návazec 5-6 kg, zátěž pokud možno plochá zavěšená bočně ( 30-40 gramů). Nástraha podle cílové ryby. Chceš-li vyloučit záběry menších ryb, jdi do bojlin nebo kukuřice( na dno můžeš vnadit 10-20 kousků partiklu). Živočišnou nástrahu často odrbe nějaká drobotina, která se u travin drží. A častým zdoláváním okounů, ježdíků a kdovíčeho budeš větší ryby z mělčiny plašit.Proto bych nevolil ani pečivo či těsto, také lákají k oždibování malé ryby.Tolik k řece.
K chytání ve stulících.
Za plné vegetace jsou slabé kmeny k ničemu.
Buď pletenky od 15ti kg výše nebo monofily okolo 0,40 průměru.
Pokud budeš mít na prutu kapra 60 cm ve stulíkovém poli, tak připočítej několik kg tahu navíc přes "pytel", který Ti ryba jízdou do strany může ke své váze přidat.
U kapra můžeš odklopit řadič a čekat třebas 1/4 hodiny , že se vymotá, aniž by se odháčkoval.
U amura ale ztráta tahu často znamená, že se během pár vteřin odháčkuje. Nemám s amury moc zkušeností, ale prozatím platilo ( pro mne) , že když jsem ztratil kontakt mezi špičkou prutu a amurem, tak se to rovnalo ztrátě ryby ( a to i přesto, že jsem používal špičkové, chytlavé háčky Gamakatsu nebo Owner).

Jan Pokorný - Profil | Pá 11.2.2005 9:18:12

Četl jsem ho, vyšel v době, kdy má otázka čekala na zveřejnění. Bohužel se týká hlavně stojaté vody, ale určitou inspiraci přináší.

Jindra01 | Pá 11.2.2005 9:10:31

Přečti si zde na Mrku článek Kapři v leknínech, který tady nedávno vyšel. Tam to všechno máš.