Jakou značku vlasce použít- pamět vlasce ?

Při chytání bílé ryby na plavanou se mi po chyceném 20-25 kusu začíná u kroutit vlasec,že se nedá ani nahodit.Jakou značku vlasce je dobré použít aby k výše uvedenému problému nedocházelo.
Děkuji za odpověď.
Autor diskuse: Schleie - Profil , 5.7.2022 plavaná - náčiní, doplňky

Petr64 - Profil | So 9.7.2022 22:14:34

Calex >> Nevím kde chytá,ale pokud 3x do minuty nahazuješ z dúvodu prochytávání dvoumetrové ( na délku) jamky za šutrem,pin je ti ku hounu.

Calex - Profil | So 9.7.2022 21:54:26

Petr64 >> Slabej vlasec a lehoučká sestava s nefunkční rolnou to taky může dělat. S centrpinem je klid a žádný kroucení..Občas se zkroutí jen ten forpas při špatným napíchnutí červů.......

Petr64 - Profil | So 9.7.2022 21:47:53

Calex >> Kroutí se mu vlasec,to znamená,absenci obratlíku a nebo jeho nestíhání eliminovar rotaci forpasu.

Calex - Profil | So 9.7.2022 21:45:27

Petr64 >> Zdarec, je potřeba červy jednou napíchnout levotočivě a po nějakým vytažení pravotočivě...Von vlastně nenapsal ani jestli mu to dělají červi anebo i jiný nástrahy...Nenapsal vůbec jestli se mu motá jen forpas nebo se mu to kroutí po splávek, nedej bože až do navijáku..........

Petr64 - Profil | So 9.7.2022 21:35:27

Schleie - >> Nauč se s tím žít,protože ulovený ryby s tím nemají (pokud je netaháš s povolenou brzdou) nic společnýho. Motá se mi to taky. Dám na malej háček jednoho masňáka nebo zrnko kuku a je to v pohodě. Dám 2+ masňáky a začne se to motat i když používám 2až3 dílný obratlíky. To při stahování funguje jako vláčkařskej dewon a s tím nic neudělàš.

dada11 - Profil | Út 5.7.2022 12:52:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Schleie - >> Mě se to děje u feederu u jakéhokoliv vlasce 0,18. Jediný na co jsem přišel, tak vlasec 0,21 , 0,22 ty mi to už nedělají. Nebo jak se začne kroutit, omotávat kolem špičky. Tak cca 10 metrů dát pryč. Čím používám těžší krmítka a hážu dál. Tím dřív se začne kroutit.

Martin M. - Profil | Út 5.7.2022 12:17:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

"Prekrouceni" vlasce muze nastat jen tehdy, kdyz jeden z koncu vlasce (hacek nebo civka) rotuje, na coz rolnicka nema vliv. Rolnicka muze udelat jakesi falesne prekrouceni, kdy na civku posila vlasec staceny jednim smerem a pred rolnickou vznika opacne krouceni, ktere se nam zde na vlasci "hromadi" a dela neplechu. Po nahozeni se vse zase srovna a pri namotavani zase opakuje stejny problem. Nektere vlasce k tomuto maji vetsi tendenci, napr. nejsou tak hladke nebo kulate ale zrejme staci i spina na vlasci (protazeni mokrym hadrikem neskutecne vlasec ozivi, delam to posledni dobou cim dal casteji, i kdyz s kroucenim nemam problemy, vlasec mene vrze v ockach a chova se vice jako novy vlasec).

Jelikoz ale pises, ze chytas na plavacku a asi chytas na kratkou vzdalenost, tak bych si na rolnicku nevsadil a spise bude vlasec poskozeny, bude delat spiralu a ochotneji se motat o spicku prutu. Vlasec je bud stary, nebo nekvalitni, nebo staci jen poslednich par metru odstrihnout a posunout se na neposkozenou cast. Pomohlo by zjistit, jestli se ti pri volnem viseni sestavy pod spickou prutu opravdu vlasec snazi otacet a srovnat zkrouceni, nebo je to opravdu jen to spiralou, ktera neni zpusobena zkroucenim, ale deformaci a tvarovou pameti vlasce.

doporuceni znacky necham na ostatnich :)

Tomas Krlin - Profil | Út 5.7.2022 9:36:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Schleie - >> Ahok, jaky vlasec znacka/model/prumer mas ted?
Tohle krouceni casto dela taky rolnicka navijaku.
Navijaky s rolnickou s loziskem vetsinou krouti silon mene, nez ty bez loziska.
Pokud mas rolnicku bez loziska a dlouho jsi ji necistil/nepromazaval, tak urcite zacni timhle, byvaji na to citlivejsi a obvzlast pri pouziti s tenkymi vlasci.