Jak připojit jednoháček k lanku?

Jde o lov na rybičku. Používám tenká splétaná lanka a stále jsem nepřišel na způsob jak ten háček připevnit. U vázacích lanek se mi vázání neosvědčilo, není to 100%... Je pravda, že háček s lopatkou jsem nezkoušel, ale u háčků s očkem může tenké lanko projít, protože očko háčku může být lehce otevřené, a nebo se lanko o konec drátu háčku poškozuje. Zkusil jsem proto na lanko dát karabinku a na ni háček. Pak se mi ale stalo, že se, asi při záseku, karabinka otevřela. Takže jsem došel k tomu, že používám trubičku a na spoj a konec háčku navlékám takovou tu bužírku co se používá u splávků, aby lanko v očku háčku nejezdilo a drželo na jednom místě.
Jak to děláte vy?
Děkuji pěkně.
Autor diskuse: malinovka - Profil , 17.11.2021 dravci - náčiní, doplňky

Johnny001 - Profil | St 24.11.2021 10:43:20

Používám už pouze lanka Drennan soft strand nosnost 6,8kg a vážu je na dva obyčejné uzly. Chytám tak 5 let a nikdy se mi nestalo, že by lanko povolilo a nejsem rybář, co jde na dravce 3x do roka, mívám kolem 50ti vycházek jen s rybkou ročně a počty ulovených ryb jsou ročně cca kolem stovky.. Tolik moje zkušenosti s vázáním.

osprey - Profil | St 17.11.2021 19:21:39

Normálně navázat. Háček s očkem, lanko prostrčit, udělat na něm očko, dvakrát protáhnout a dotáhnout. Hotové. Dělám to hlavně s lanky od Drennanu a spíš se slabšími. Ale jsou i lanka na 20 kg, u kterých to jde v pohodě taky.

Do jisté míry záleží na druhu lanka a na průměru. Možná se najde lanko a nějaký větší průměr, kdy to bude povolovat. Takže první výtvor je třeba otestovat.

Kreja - Profil | St 17.11.2021 18:05:26

Dříve jsem na menší jednoháčky letoval wolframovoé lanka pájkou navíc jsem delší lanka cvakal na půlku.Na chytání s malou rybkou to bohatě stačilo.Občas to bylo trápení s cínem než jsem začal používat pájecí kapalinu a drží to hned.Ten ucvaknutý konec lanka jsem na háčku párkrát otočil tenkým měděným drátkem zakápnul kapalinou a zacínoval.A drží to perfektně.
Teď už jsem ale lenivější tak to dělám úplně jednoduše.Očko lanka navléknu na háček.Očkem háčku prostrčím tenký drátek (kdo má ještě dobré oči tak stačí třeba i nit) do toho navléknu druhý konec lanka prostrčím drátek očkem zpět a protáhnu celé lanko očkem a udělá se krásný pevný uzel a je to rychlovka.
Vlastně tak jak to má Sven akorát to nemusím vázat protože lanko jde zpátky přes očko háčku.
Zjednodušeně - protáhnu lanko očkem háčku provléknu přes špičku háčku a zatáhnu zpět.

ŠUKI - Profil | St 17.11.2021 17:21:21

Lanko, karabinka a háček .....jednoduché a zatím spolehlivé !

sven - Profil | St 17.11.2021 15:44:54

Já troj ani dvojháky nepoužívám a jednoháky vážu na lanko takto...

A je úplně jedno, jestli to je háček s očkem nebo s patkou..

boleráz - Profil | St 17.11.2021 10:55:15

Já jsem v minulosti si vyráběl lanka sám z dostupných ocelových lanek. Háčky byli tehdy jen s lopatkou. Byli i dvojháčky a trojháčky. Na velké jednoháčky s lopatkou jsem uvázal lanko tak, jako bych vázal vlasec na háček. Potom jsem pomocí trafo pájky nanesl cín ,prohřál,aby se lanko cínem upevnilo na háčk. U dvojháčku jsem používal zhotovené ocelové lanka se smyčkami spevněnýma cínem. Domnívám se,že by se dala nyní u háčku s očkem použít ta stejná metoda ,vázat lanko,jak na háček s lopatkou,neprovlékat očkem háčku a zajistit cínem. To z toho důvodu,že očko háčku je nedovřené a lanko se tam ničí.

roman - Profil | St 17.11.2021 9:41:02

milanpindryc >> očko u háčku pokud je otevřené se dá poléčit kombinačkama....

milanpindryc - Profil | St 17.11.2021 9:36:19

Zkus to navzat jako kaprovej hacek(bezuzloove vazani). Funguje to super a to vyvliknuti nehrozi.
Dalsi moznost je kvalitnejsi hacek co ma uzavreny ocko a krimpovaci trubicky.

Garys - Profil | St 17.11.2021 6:35:09

pokud jedeš microvire nebo jiné nepotažené lanko, tak osmičkový uzel je prostě jistota(drsný povrch brání povolení uzlíku). Vážu tak jigovky a no problem

_Karel_ - Profil | St 17.11.2021 6:04:08

Pokud to jde, protáhnu očko lanka očkem háčku, a to odzadu dopředu. Následně očkem lanka protáhnu i zbytek háčku od špičky dál. Hotovo.
Varianta dvě - dát na lanko "otevřený" dvojháček.https://www.tropicfishing.cz/dvojhacek-delphin-hkd-double-velikost-2/
Nejčastěji nahradím lanko nějakým monofilem o průměru 0,7 a víc. Pak můžu navázat i dva jednoháčky za sebou, případně 1+3.

jirisyky - Profil | St 17.11.2021 5:58:52

malinovka - >> Co zkusit použít malinké kroužky. Na větší dáváš klíče