Kmenový a návazcový vlasec

Opět vás všechny zdravím.
Mohl bych vás poprosit o radu, jaký si vybrat vlasec na plavanou? Pročetl jsem si tu spousty témat k tomu, ale jsou staré třeba 15let, tak jestli se něco nezměnilo.
Co jsem se dočetl, tak na kmenový vlasec hodně lidí doporučilo Triana Red Sinking nebo Colmic.
Ale jelikož je pro mě všechno teď nové, tak v tom všem mám už celkem slušný bordel v hlavě ze všeho(pruty, háčky, navijáky, splávky, bročky, vázací uzly, prostě komplet všechno teď řeším).
Teď nemyslím ani tak velikost, kterou si vezmu kmenový buď 16 nebo 18, ale celkově když se podívám do nějakého obchodu na tu značku a chci vybrat, tak se mi nabízí třeba u značky Colmic Fendreel, Former, Power, Feeder Pro.
Je důležité to pro mě jako úplného začátečníka nutné řešit(jestli vzít Former, Power, Fendreel...) nebo je to jedno, můžu vzít z těchto jakýkoli, protože všechny jsou super?

A ještě by mě zajímalo: jako návazec mám vybrat přímo návazcový vlasec nebo mě napadlo použít úplně stejný jako kmenový, jen prostě bude slabší, to bych mohl udělat?

Za každou radu, tip nebo pomoc mnohokrát děkuji.
Autor diskuse: cajky - Profil , 16.11.2021 plavaná - náčiní, doplňky

karlak - Profil | Út 25.1.2022 19:32:03

pletenku jsem pred lety take zkousel ale vubec se mi toneosvedcilo spodek se motal a bolonka zkratka neni konstruovana na takove zatizeni je to fakt o zlomeni a kdyby to bylo tak dobre tak by uz zavodnici na ten zpusob chytaly ale zatim nic

Schnicla - Profil | St 19.1.2022 8:19:58

Laibros >> ja teda šnúru na plavanú nepoužívam vôbec a ani by mi to nejako nenapadlo, ale tuto napríklad chytá so šnúrou na boloňku.


Laibros - Profil | Pá 7.1.2022 15:17:33

stormandnature >> Pravda, ale myslim, ze na tom prutu jsou Seaguide Zirconia ocka a ty jsou mam dojem na pletenku cajk. Ohledne zarazky samo nevim. Uvidime.

stormandnature - Profil | Pá 7.1.2022 14:17:56

Laibros >> otázkou je, co na to řeknou očka plavačkovýho prutu. A taky, když budeš chytat na průběžnej anglán, jak půjde posunout zarážka.

Laibros - Profil | Pá 7.1.2022 13:31:02

hraji >> Diky za nazor. No je to tak. Pletenka a plavana jsem proste nikde neslysel (normalne ji pouzivam na vlacku), ale celkove mi neprislo, proc by to vlastne nemelo jit. Jinak proc jsem zminovat 0.08 pletenku bylo predevsim z duvodu, ze kdyz se pouziva monofil, tak se casto navazce delaji hodne tenke, tzn. <0.16, aby prezentace nastrahy byla co nejmene rusiva. V zasade bych u pletenky splnil vse dohromady. Tzn. nastraha by byla prezentovana na jemnem vlasci, vlasec nema zadnou prutaznost, nasobne vetsi nosnost a je potapivy (puvodne jsem si nebyl jisty, zda se vubec motaji pletenky z vlaken, co jdou ke dnu).

No nic pujdu proti proudu, zkusim pletenku.

hraji - Profil | Pá 7.1.2022 12:53:47

Laibros >> chytám plavanou s angličákem docela dlouho, ale použít pletenku mě nenapadlo. A to ji používám při chytání na feeder a přívlač. A po pravdě, nevím o nikom, u nás ani v zahraničí (mám na mysli hlavně závodníky, kteří natáčí výuková videa), kdo by na odhozovou sestavu s angličákem dal pletenku. Jako jeden z důvodů mě napadá skutečnost, že pletenka prostě klesne ke dnu a tam se může snadno zachytit ve vázce. Vlasce, dokonce i ty "potápivé" se tak moc potápět nebudou. Ale to je jen moje představa. Každopádně doporučuji to zkusit, vlastní zkušenost je nenahraditelná. Angličani na odhoz používají vlasce kolem 0,16 mm, na kapry 0,20 mm. Určitě by se dala najít pletenka se srovnatelnou pevností.

Laibros - Profil | Pá 7.1.2022 12:03:40

Zdravim, rad bych toto vlakno jeste rozvinul. Vsude se pise, ze na plavanou (anglicak) je nejlepsi pouzivat potapivy monofil + navazec. Je nejaky konkretni duvod proc nepouzivat potapivou pletenku (treba Matrix Submerge) bez navazce? U pletenky muzu pouzit klidne 0.08/5kg a tim padem prezentace rybe muze byt mene rusiva, nez bych dosahnul s monofilem, ktery samozrejme jeste navic unese daleko mene.

Je mi jasne, ze za pletenku zaplatim nasobne vice, ale jinak nevidim, proc by toto reseni melo byt mene vhodne. Na druhou stranu o plavacce mam jenom povrchni znalosti, takze je dost mozne, ze mi neco unika.

Predem diky za nazor.

cajky - Profil | St 17.11.2021 21:22:29

Myval >> Mne se strasne nelibi dlouhe pruty, i ty 3m v ruce se mi zdaji hodne a nemam z toho radost.
Po precteni spousty diskuzi tady jsem zvolil toto, protoze na moje zacatky a moje "pozadavky" se zda byt idealni.
Ja prozatim nemam zajem prijet treba na Rozkos a hazet 70m splavkem. Ja chci maly rybnicky, ricky, tunky, chytat ploticky a podobny prcky, chytat si v poklidu u brehu, obcas zkusit hodit dal a pohoda.
Je mozne, ze mi to bude stacit, budu spokojenej nebo taky ne a treba se casem dostanu k tomu, ze budu muset sehnat neco jineho a zkousnu i delsi prut.
Vsechno zjistim casem, ale dekuji za reakci.

Myval - Profil | St 17.11.2021 21:05:00

cajky >> Návazec mezi 20-30 cm bude O.K.
Fakt je, že Volžanka 300 je fajn proutek na malé říčky a na zarostlé břehy. Na běžný stoják s kapry je krátká, slabá a blbě se s ní hází kvůli malé vzdálenosti od paty prutu k navijáku. Ale jako kluk jsem začínal chytat s horším prutem (bambus s kolečkem) a taky to šlo.
Na stoják bych asi volil klasický match prut o délce 390 nebo 410 cm, s vyšší gramáží kvůli kaprům (cca 25g) nebo feeder 360-390 cm pro cca 60g. S nejtvrdší špičkou nahradí i plavačák.
Bude to pro začátečníka univerzál na řeku i stoják, zvládne na volné vodě i slušného kapra a bude se s ním dobře házet. Naviják nějaké Shimano nebo Daiva ve velikosti 2500, cena dle budgetu, vyhoví cokoliv.
A Volžanku využiješ, neboj. Časem se ti rozšíří rejstřík vod i stylů chytání. Kdybys měl vyplněnou kartu, nespíš se ti ozve někdo z okolí, kdo ti se začátky rád pomůže.

˘Ö˘ Krab - Profil | St 17.11.2021 20:48:09

Myslím že od začátku všechno špatně, 3m prut je prostě na plavanou krátkej pokud chceš chytat nějak seriózně, s pevným splávkem ani angličákem si na hlubší vodě neškrtneš, nemluvě o manipulaci s rybou u břehu, potápění vlasce a tak.

cajky - Profil | St 17.11.2021 20:19:03

Ještě se zeptám, jak dlouhý mám dělat návazce cca? 15-20cm stačí?

cajky - Profil | Út 16.11.2021 21:41:17

hraji >> Však jasný, já to beru. Já jsem moc rád za každý názor, radu, připomínku od vás.
S návazci určitě pracovat budu.
Nějaký čas zpátky jsem chytal u taťky na rybníčku malý kapříky jen a dal mi do ruky prut s vlascem - bohužel nevím jaký průměr, ale říkal, že je to opravdu hodně slabý, že to snad neutrhnu. No a neutrhnul.
Vyřeším to tak, že prostě koupím nějakou tu 16 s návazci 14 nebo 12, budu jezdit chytat a dál uvidím, jestli budu mít potřebu něco měnit.
Mentor by se mi určitě líbil, táta s bráchou, to jsou jen kapraři, takže to je škoda, ale třeba u vody na někoho časem narazím.

hraji - Profil | Út 16.11.2021 20:58:08

cajky >> Martin to myslí dobře, on se ti snaří tu volbu usnadnit. Já ti za sebe napíšu, že já považuji používání návazců za základ a učí to i malé děti v kroužcích. Když si zvolíš kmenový vlasec 0,16 a použiješ k tomu návazce 0,14, nemusíš se bát, že ti to větší ryba utrhne. Protože máš na navijáku takovou věc, které se říká brzda. A ta by měla být vždy nastavena tak, aby nedošlo k prasknutí v nejslabším místě sestavy, což by měl být ten návazec.
A ještě jedna rada, nevyžádaná, nedumej nad internetem a články. Jdi k vodě, klidně i teď na podzim. Protože jen když budeš kombinovat svoje praktické zkušenosti s těmi teoretickými znalostmi z internetu a knih, budou se ti spojovat a povedou k tomu, že budeš rozumět čím dál tím víc věcem z rybaření a dojde ti, co je podstatné a co není. Žádný prut, ani ten nejdražší, žádný naviják, ani ten s nejvíce ložisky, a žádný vlasec, ani ten nejpevnější a nejméně viditelný, ti žádnou rybu sám nechytí. Stále platí pravidlo: Pokud je udice ve vodě, záběr ryby nelze vyloučit. Hodně štěstí, a klidně se občas zeptej.
Možná by bylo fajn si najít ve svém okolí nějakého mentora, který by ti pomohl.

cajky - Profil | Út 16.11.2021 19:55:55

Martin M. >> S tím háčkem rovnou na kmenový vlasec mě to už napadlo, ale po přečtení článku, kde psali, že ty návazce jsou dobré jak pro moji peněženku, že mi neuplave ryba i se splávkem, tak pro rybu, že nebude jezdit s dlouhým vlascem a vším, co je na něm přidělané, tak jsem si říkal, že je určitě pro všechny lepší mít návazce.

cajky - Profil | Út 16.11.2021 19:49:56

Martin M. >> A to je to, co já nevím. Já nevím vlastně vůbec nic, já jen čtu spousty článků a diskuzí a samozřejmě jsem díky tomu o něco chytřejší, ale bohužel jen z hlediska jaké jsou možnosti, ale co bych měl zvolit už bohužel nevím.
Původně jsem myslel, že si prostě koupím něco a budu chytat, ale po všem, co už jsem se dozvěděl jsem si řekl, že by bylo fajn tomu chytání jít trošku naproti a pokud možno pořídit i do toho startu už něco vhodnějšího.
Prut jsem si vybral, naviják už skoro taky, háčky mám též vyřešené, tak mi zbývá ten vlasec.
A dneska až jsem se dozvěděl, že jsou právě potápivé a nepotápivé, což je docela rozdíl a místo, abych si vybral vlasec, jaký se mi líbí, tak řeším zase tohle.
Ale pokud říkáte, že potápivý vám k mému prutu nesedí a že už je to vysoká plavaná, tak to pro mě asi vhodné moc nebude, vezmu obyčejný, který leží na vodě a je to.

Martin M. - Profil | Út 16.11.2021 19:25:55

cajky >> u vlasce nerikame velikost, ale prumer ... treba prumer 0,18mm.
Na navijak treba 0,18 a navazec 0,14 a uvidis sam, jestli to nebudes trhat o ryby. Nebo 0.16 na navijak a navazec ani nedavat, hacek rovnou na navijakovy vlasec.

Martin M. - Profil | Út 16.11.2021 19:23:17

cajky >> no... mozna je lepsi otazka, jestli budes po nahozeni usilovat o potopeni vlasce mezi prutem a splavkem, coz je pri lovu s anglickym splavkem obvykle ... ale je to uz hodne vysoka plavana a k 3m prutu na nejake obycejnejsi chytani mi to nesedi, tak se radeji ptam.

Detaily jako jestli mam uplne nejvhodnejsi vlasec, bych si nechal, az kdyz umim chytat na 30m vzdalenost ve vetru nebo v proudu. Do te doby staci nejaka obycejna 0,18, klidne neco neznackoveho, kazdy tak zacinal.

cajky - Profil | Út 16.11.2021 19:13:21

No a když jsme u toho, jakou velikost bych si měl teda dát na naviják? Zde jsem si v článku "Abeceda mladého rybáře - výbava na plavanou" přečetl, že by se měla používat velikost 12-18 s tím, že návazce by měly být o 1-2 stupně menší.
Jelikož jsem začátečník, tak co je pro mě vhodnější, vzhledem k tomu že budu chytat všechno možné od malých až třeba snad se zadaří i něco většího, než plotička.
Takže pro mě bude vhodnější velikost 18 a návazce 16/14 nebo kmenový velikost 16 a návazce 14/12.
Osobně si myslím, že když budu chytat spíše menší, měl bych zvolit 16 a návazce 14/12, souhlasíte se mnou?

hraji - Profil | Út 16.11.2021 18:52:43

cajky >> Právě proto zbytečně nešpekuluj. Vyber si jednu značku, je jedno zda na doporučení kolegy nebo na základě recenzí z netu nebo z vlastního přesvědčení, že ti je sympatická, kup, vyzkoušej. U známých značek, které se věnují plavané, celkem nemůžeš šlápnout úplně vedle.

cajky - Profil | Út 16.11.2021 16:53:17

hraji >> To asi na obojí, co bude lepší zrovna u té jaké vody.
Ale v drtivé většině asi anglický splávek, přijde mi, že ho můžu použít všude vlastně, že je to hodně praktické.
To je hezká rada a rád bych se jí řídil, ale co vy všichni tady máte zkušenosti nasbírané za X let, já to teď vstřebávám všechno a je to prostě strašně moc věcí najednou a já se ve všem musím nějak rozhodnout.

hraji - Profil | Út 16.11.2021 16:38:48

cajky >> rybám je tvůj vlasec šumák. Takže budeš chytat s klasickým splávkem nebo se splávkem anglickým? Pokud s klasickým splávkem, pak ti stačí běžný vlasec, pokud s anglickým, pak by byl lepší vlasec potápivý. Nehledej v tom prosím žádnou vědu. Chytat se dá s každým vlascem přiměřené síly.

cajky - Profil | Út 16.11.2021 15:56:24

hraji >> Prut mám Volžanka mikro 3m, takže něco mezi boloňkou, telemačkou a klasickým prutem.
Chytat budu převážně na stojatých vodách ryby všeho druhu, prostě co se chytne.

hraji - Profil | Út 16.11.2021 15:11:12

Píšeš vlasec na plavanou. Je třeba říct, že pro plavanou s anglickým splávkem se používá jiný vlasec, než pro plavanou s boloňkou.
Vlasec na chytání s anglickým splávkem a match prutem se volí potápivý (sinking), pro chytání s boloňkou se volí vlasec nepotápivý. Třeba vlasec ERRE Due je potápivý vlasec od Tubertini. ERRE Uno je vlasec na boloňku nebo na sestavy obecně. A existuje i vlasec ERRE návazcový. Návazcové vlasce bývají obvykle přesně kalibrované na průměr. Je třeba nastudovat a vybrat a potom se řídit zkušenostmi.
Vycházej z informace, že na světě existuje jen několik výrobců vlasců, kteří vyrábějí pro různé značky. Třeba takový Toray.