Plavaná - přední nebo bojová brzda

Zdravím, která brzda je podle vás lepší na plavanou a jaké jsou vaše zkušenosti s nimi? Děkuji.
Autor diskuse: Mobobijec - Profil , 5.8.2020 plavaná - náčiní, doplňky

mzxy - Profil | Po 17.8.2020 22:59:59

zalezi na technice lovu, kdyz nedrzim prut v ruce ale chytam s dlouhymi pruty na polotezko nebo na houpacku na tvrde nastahy, je dobry i maly baitrunner, zabery kapra jsou prudke a ryba divoce ujizdi....

jinak je o kvalitu / rozsah , citlivost atd brzdy /, na dobrou brzdu si rybar zvykne bez ohledu zda je predni nebo zadni...

stormandnature - Profil | So 8.8.2020 23:07:31

Mobobijec - >> strašně jsem chtěl naviják s bojovkou, dvouklikou. Když jsem si ho pořídil, hned jsem ho osadil na prut a mazal s ním k vodě. A po příchodu domů jsem ho zas sundal a vrátil se k přední brzdě. Nějak mi to vůbec nesedlo. Zkusil jsem ho ještě párkrát,ale nakonec jsem jím obdaroval kámoše, co začínal chytat. Jak píše hraji, je to individuální záležitost, co komu sedne.

vlaboc - Profil | So 8.8.2020 22:27:22

Já mám starší naviják cormoran s extrémně širokou cívkou a přední brzdou. Takové se už dneska nedělají. Mám 60mm širokou hranu cívky. Vlasec se mi potom tolik nekroutí ve volném visu.

hraji - Profil | Čt 6.8.2020 7:57:45

Volba navijáku je individuální záležitost. Ano, doporučují se navijáky s rychlým převodem 6:1, ale ryby se dají chytat i bez něj. Doporučuje se přední brzda, ale ryby se chytají i na navijáky se zadní brzdou. Je to prostě otázka toho, na co jsi zvyklý a co ti vyhovuje. Používal jsem výhradně navijáky Shimano, ponejvíce Stradic, s bojovkou, nyní přecházímstále víc na anvijáky od Tubertini s přední brzdou a velkou cívkou. Oboje má svoje výhody

Mjaška - Profil | Čt 6.8.2020 7:36:35

Na plavanou mám bojovku, velikost navi 2500-3000. Dvojkličky jsem vyměnil za jednokličku, pro mě je s ní lepší manipulace, nezachytává se tolik vlasec např. při náhozu spodem. Pokud dám prut z ruky, uvolním bojovku a v případě záběru něčeho většího, mně minimálně neodjede prut do vody. Používám Shimana a mám je dost dlouhou dobu bez závady. Na odhoz možná lepší rychlost 6.2/1, ale není to podmínkou.

zeze - Profil | St 5.8.2020 22:13:51

Pouzivam oboje.Jak uz tady bylo rečeno,bojovka je klasika ktera mi sedi.Dvoukličku nemam a ani nechci.Pri chytani s boloňkou mam ale radši predni brzdu.Co rybař to jiny nazor.Zkratka to chce zkoušet a uvidiš,co ti bude nejlip vyhovovat.

splavek - Profil | St 5.8.2020 21:17:23

Mobobijec - >> Nejsem extra odborník, ale myslím si, že spíš jde o to co komu lépe padne do ruky. Osobně mám všechny navijáky s přední brzdou.
Jediné co mně vadí u navijáku je dvojklička , prostě mně tohle nesedlo do ruky, měl jsem jeden naviják na plavanou s dvojkličkou a šel pryč. Takže si pořiď to co ti lépe sedí v rukách.

skwor - Profil | St 5.8.2020 21:13:54

To není až tak o tom, co je lepší, jako o tom, co ti sedí a na co jsi zvyklý. Já bych šel do bojovkového Stradica, to je jistota a klasika.