Hlubinná přívlač a lov z lodě

Nevíte někdo jestli existuje nějaká mapa nebo přehled revírů, kde je dovolená hlubinná přívlač a lov z lodě?
Autor diskuse: Zdene - Profil , 30.7.2020 dravci - revíry, cestování

pepa-č - Profil | Út 4.8.2020 16:43:19

Predy >> hlubinka je v črs uvedena mezi způsoby lovu, takže je to prostě povolený způsob lovu, je k tomu tedy potřeba ta loď, která je zakázana, kromě tam, kde je povolena, a tedy, kde je povolena lod, tam se s přihlédnutím k místním případným omezením, smí v črs hlubinná přívlač provozovat v povolené části sezony. :-)

Knapík - Profil | Út 4.8.2020 16:28:16

Predy >> ok a dík za příspěvek.

Predy - Profil | Út 4.8.2020 14:11:20

Knapík >> V ČRS ano, pokud není v bližších podmínkách daného revíru zákaz. To že je to někde ještě jmenovitě povoleno v BP je navíc, není to třeba. Asi jako u nás v BP je, že je přívlač povolena od 16.6. :-)
P.S: stejné, jako se mě kdysi jeden místní snažil namluvit, že pokud v BP daného revíru není povolena přívlač, tak se tam na přívlač chytat nesmí. Na otázku, zda je tam tedy povolen lov na položenou, když v BP není už odpovědět neuměl.

P!F - Profil | Út 4.8.2020 12:29:26

kakr >> ja som písal moj uhol pohľadu práve preto, že keď tam chodíš relatívne často, postupné zmeny si až tak neuvedomíš. Nedávno sa mi presne toto stalo u mňa, navšteva bola úplne paf z toho čo vidí, práve preto, že tam nebola x rokov. Ja som to bral ako samozrejmosť a ani som si to neuvedomil.

Knapík - Profil | Út 4.8.2020 12:28:58

A jak to tedy je, smí se provozovat Hlubinka všude, kde je povolen lov z plavidel nebo jen tam, kde je výslovně uvedeno, že je povolena, když už jsme to natukli ...

kakr - Profil | Út 4.8.2020 10:21:00

P!F >>
Na rozdíl od tebe jsem na Dyji 15 jezdíval hodně často. Měl jsem chalupu kousek od přehrady, ale jezdil jsem na začátek přehrady na řeku do Podhradí. Tak moc dobře vím, čeho jsou rybáři schopní. Přímo v Podhradí je rekreační středisko policajtů z nichž jsou mnozí rybáři. Co si dovolovali je na román. Měl jsem už tehdy placku RS a pár povolenek jsem na Vranclu zadržel.
Ve svém příspěvku jsem reagoval na blábol, že hlubinou přívlač si prosadili nějací bafuňáři, nic jiného za tím nehledej. Nikdo z diskutujících ale nedokázal ani jednoho z nich jmenovat.
Ještě ti napíši jak se v MRS schvalují BPVRP. Návrh změn schvaluje Svazový výbor, který má 102 členů. Návrh musí být schválen nadpoloviční většinou aby byl platný. Přeber si to jak chceš, ale že by více jak 50 čilimníků mělo chaty na Vranclu a prosazovali hlubinnou přívlač se mi zdá za vlasy přitažené.
Co se týče nepřítomnosti u prutů, máš naprostou pravdu. Stalo se mi na Penkýřáku po příjezdu k vodě, že u vody bylo nahozených šest hůlek a nikde nikdo. Až jsem je začal stahovat přiběhl chatař, že si odskočil na záchod a bylo to tak akutní, že nestačil hůlky sbalit. To byly dvě a další 4 přebývaly. Nakonec z něho vylezlo, že další 4 pruty patří kolegů, kteří si odjeli na nákup do Vranova a on jim je hlídá.
Jezdíval jsem tam na Pinckovi a když jej chataři uslyšeli, následoval velký úprk k vodě.
Nikoho a ničeho se nezastávám a zaslepený fakt nejsem, jen mám rád, když se na MRK dávají věci ověřené a ne získané z agentury JPP či radia Jerevan.

mascha - Profil | Út 4.8.2020 8:59:18

P!F >> Děkuji, skvělý zápis!

P!F - Profil | Po 3.8.2020 23:42:19

kakr >> bol som na Vranove 2 krát v živote. Raz, keď som mal cca 13 rokov, v tej dobe neskutočná rybačka, potom neskôr, cca po 20tich rokoch. Neskutočná anarchia. Necháp ma zle, nemám nič proti povoleniu trollingu na veľkej priehrade, ono to totiž vyžaduje sakra veľa know how, aby tým bol človek nejak úspešný ( zakotviť sa a hádzať je síce namáhavejšie, ale násobne úspešnejšie, vertikál atď už ani spomínať nebudem, jednoducho to obmedzenie trollingu v mrs je sposobené tým, že zväz riadia ľudia, ktorý o realite na vode nemajú páru ( tým určite nenaznačujem, že u nás je to lepšie, naopak, u nás je to zásadne horšie, na dalšiu sezónu snáď povolia dynamit....)

Vrancl ako si ho pamätám z pred pár rokov, je realita od každej chaty silony do vody, kludne cez pol vody, nikde nikdo, udice prakticky nemajú majiteľa, kontrola, či sa niečo nechytilo, raz za deň. Som si úplne istý, že to nie je fakt, ktorý by sa tebe páčil. Ale je divné, že si schopný prižmúriť oči, len aby si súhlasil s vrchnostou. Divné, dúfam, že nie smutné. Furt mám tendenciu si myslieť, že si iba neinformovaný a niečo podobné by si neschválil. Nemyslím si, že tvoje zaslepené zastávanie sa mrs v hocičom, je kvôli tomu, že si jeden z tých, čo niečo podobné podporujú, či ignorujú. Ale nevsádzaš na správneho koňa...

kubas. - Profil | Po 3.8.2020 22:59:11

Zdene >> Ještě to tak, lov z lodě na některých úsecích stačí až až...

Zdene - Profil | Po 3.8.2020 21:43:03

Klid chlapi :) Každý prudí něco, mě třeba že není povolena hlubinná přívlač např. na řece Moravě....

kakr - Profil | Po 3.8.2020 16:57:17

MrKos >>
Pravidlo které ti tak vadí se dá jednoduše definovat. Je to obyčejná slušnost. Nic jiného za tím nehledej.
Sumarizaci Vranclu za posledních pár let dohledat lze na webu P.S. Znojmo, není to nic utajeného.
O cejnech 23cm píšeš ty, ne já. I když jsi na Vranclu hafo let nebyl.

MrKos - Profil | Po 3.8.2020 16:45:31

kakr >> členi přece nemohou instruovat RS, jak má postupovat. To jsi hodně odbočil. A vy jako svaz necháváte RS pracovat podle vlastního uvážení? To je neobvyklý přístup a možná docela jedinečný. No když vám to takto vyhovuje.
Když už ste si napsali takové obecně a nevymahatelne pravidlo do BP, tak bych očekával, že si za ním stojíte a víte jak postupovat. Pletl jsem se.

K sumarizaci by možná nebyl špatný graficek vývoje počtu prisvojenych candatů za posledních 20 let. Ono totiž 1338 kusů na ten počet nonstop nahozenych prutů a na tu rozlohu asi nebude nic moc. 10ks candata denně. To je spíš nic, než moc. A dvě stiky denně bych asi radeji nerozebiral.

kakr - Profil | Po 3.8.2020 16:34:10

MrKos - 3.8.2020 15:58:04 >>
Zase si pleteš pojmy a dojmy. Už jen výraz "vy jako svaz" je úsměvný, svaz jsi i ty (zatím) a cca 70 000 dalších členů. RS jsou osoby svéprávné a na místě musí rozhodnou, zda se jedná o přestupek který lze vyřešit upozorněním, nebo je nutné zadržet povolenku.
K motivaci jet na Vrancl , pár čísel ze sumarizace roku 2019.
O kapru a cejnovi psát nebudu, ti dominují.
štika 572ks - candát 1338ks - sumec 246ks - úhoř 229ks.
V roce 2018 si rybáři přisvojili 2047 candátů váha přes 3tuny.
Tak neváhej, není to jen o cejnech 23cm...

MrKos - Profil | Po 3.8.2020 15:58:04

kakr >> tedy to zkusme jinak: jak konkrétně ste vy jako svaz poučili vaše členy RS, aby postupovali v případě vymáhání bodu 11? Urcite RS metodicky vedete a máte i pro bod 11 patřična pravidla. Bych to rád věděl, protože si to moc nedovedu představit.

Sumarizaci za 10 let neotevirej, však jsem psal přesně kdy jsem jezdil na Vranov a poslední roky uz není nic, co by bylo motivaci tam jet na ryby. Svazokapr s cejnem 23cm to opravdu motivace není.

kakr - Profil | Po 3.8.2020 15:50:50

MrKos >>
Bohužel, zase jen kecy nyní o Kornovi.
Pokud bereš počet zadržených povolenek jako bernou minci dodržování pravidel, tak máš asi pravdu. Je jich zoufale málo

Získat řidičský průkaz je mnohem složitější než RL. Přesto mnoho řidičů nedodržuje nastavená pravidla. Přitom mají proti sobě placený aparát s mnohem většími pravomocemi než amatéři kteří většinově tvoří RS. Na silnicích na rozdíl od rybolovu umírají při nehodách zaviněných porušením předpisů lidé a není jich málo.
K tvé angažovanosti na Vranclu jen tolik. Mám k dispozici údaje ze sumarizací za posledních 12 let, v noťasu ještě víc. Raději jsem sumarizaci neotvíral, nepovažuji to za nutné, přesto konstatuji, že za posledních X let se počet tvých prutohodin na Vranclu rovná, nebo velmi blíží nule. Poslední slůvka jsem obšlehl z tvého příspěvku.

MrKos - Profil | Po 3.8.2020 15:14:21

kakr >> budu s dovolením diskutovat stále slušně . Byl jsem tak vychován .
O pohlavarech zde psali jiní kolegové a příspěvek s beckou byl především nadsázkou. Možná tam s pohlaváry MRS jezdil laskat ňadra svazaček i sám Jirka Kornů a domluvili tam s cilimniky po šesté rundě Jeepa. Co my víme, Karle.
Počet odebranych povolenek za vaše nevymahatelné pravidlo je jediný hmatatelny argument. Asi bych se takovým pravidlem neohanel když bych věděl, že je k nicemu. A odhaduju, že ten počet zabavených povolenek za omezování se rovná a nebo velmi blíží nule.

Na Vranove jsem travil mnoho dovolených a byly to dovolené rybářské. Pravda, mohlo to být v letech cca 1990 - 1995. A pak jsem tam byl ještě párkrát vláčet. Letopočty toho vlaceni už si přesně nepamatuju. Za to se omlouvám. Hlava děravá.

kakr - Profil | Po 3.8.2020 14:46:33

MrKos >>
Zase jen žgryndáš, jak je u tebe poslední dobou zvykem, bohužel jsem nucen použít nehezký výraz, ale žádný vhodnější jsem ve svém omezeném slovníku nenašel.
Dobře víš, že jsem (zatím) hospodářem P.S. a informace které po mně chceš neznám.
Zato ty píšeš o pohlavárech, kteří si narazili bečku.
Kontrolní otázka, kolikrát v životě jsi lovil na Vranclu a kdy naposledy?

MrKos - Profil | Po 3.8.2020 14:38:52

kakr >> jakožto zaloužilý čilimník a kovaný oborník v této věci bys mohl zveřejnit statistiku, kolik bylo za posledních 20 let odebráno povolenek za přestupek dle bodu 11 - omezování ostatních uživatelů. Zaokrouhleně na desítky. A to bude odpověď na tvoji otázku. Zde je totiž irelevantní, kolik kdo viděl pohlavárů :-)

Toto vaše pravidlo z BP, které v praxi nemáte jak kontrolovat ani jak vymáhat, ani nechcete, totiž tradičně patří k pravidlům, která lovce nijak neomezují. Je to jen hra na pravidla, ale jinak nic.

kakr - Profil | Po 3.8.2020 14:28:54

BP MRS strana 5 bod 11. OBECNÁ PRAVIDLA LOVU.
Všechny způsoby lovu musí být prováděny tak, aby neohrožovaly nebo neomezovaly ostatní uživatele vodního toku, vodní nádrže.

MrKos - kolik bývalých pohlavárů jsi viděl provozovat to o čem tak zasvěceně píšeš??

Martin M. - Profil | Po 3.8.2020 13:41:25

kakr >> ale cinky na sumce tam byly kazde leto. Mezi tim na kajaku slalom bez dotyku proste neproplaves, ani kdyby rybari dodrzovaly barevne kody jestli ta branku projet po vode nebo proti vode.

MrKos - Profil | Po 3.8.2020 13:37:13

Hlubinná přívlač v podání vod MRS je náhodou fajnový samosek. Pár bývalých pohlavárů svazu ponasedalo do lodiček, nastavili rychlost, vypustili tam toho voblera, narazili bečku a ve volném čase mohli laskat pohlavárky a jiné svazačky po ňadrech. Hezky si to na tom Vranově zařídili :-)

kakr - Profil | Po 3.8.2020 12:24:38

boyscout >>
Logiku bych v tom nehledal. Na Vranclu má chatu kde kdo. Náš soused tam měl srub už v roce1938 a byl to rybář od Pána Boha.
Zapoměl jsi napsat, kdy se hlubinná přívlač na Vranclu v BP objevila. Tak věz, poprvé v roce 2006. Jsi také pamětník tak víš, že v té době žádná lodní offis doprava na Vranclu neexistovala.
Nevím kolik rybářů se hlubinné přívlači věnuje, na Vrancl nejezdím. Myslím, že jich moc nebude.

boyscout - Profil | Po 3.8.2020 11:51:03

kakr >> máš nějaké jiné logické zdůvodnění, proč se to povolilo na té nejméně vhodné vodě na JM, kde každých 20m je na břehu chata a průměrná šířka úseku kde je to povolené je tak 150m (+ hustá lodní doprava atd...) ?

kakr - Profil | Po 3.8.2020 11:49:03

Zdene >>
Myslel jsem od kterého roku, špatně jsem svůj dotaz definoval.

kakr - Profil | Po 3.8.2020 11:31:45

boyscout >>
Mohl by jsi pár bývalých pohlavárů svazu, kteří mají chatu na Vranclu jmenovat?
Od kdy je hlubinná přívlač na Vranclu povolena?

boyscout - Profil | Po 3.8.2020 10:42:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdene >> ale je. Jenom překvapivě na té nejméně vhodné vodě na JM ze všech - na Vranovské přehradě. Vlastně ne překvapivě, nejvíc bývalých pohlaváru svazu tam mělo chaty tak asi proto :)

Zdene - Profil | Po 3.8.2020 10:25:39

Tak to vypadá že v rámci MRS není nikde hlubinná přívlač povolená...

Bulda 64 - Profil | Ne 2.8.2020 22:43:17

MRyb >> Jo a pořádně to všechno zamotat, aby se v tom nikdo nevyznal...
Co tam sedí za paka, když to znění smolí dohromady je mi záhadou...

MRyb - Profil | Ne 2.8.2020 21:57:52

Esox >> No tak o tom je snad polovina celých BP. Neustálé opakování a duplikování už jednou zmíněných podmínek - např jak zapsat ponechanou rybu, proškrtnutí, po druhé ponechané ušlechtilé ukončit apod. Je to ukázka fungování celé organizace.

Knapík - Profil | Ne 2.8.2020 21:12:14

Predy >> já to vždycky bral tak, že je-li povolená hlubinná přívlač, která je možná pouze z plavidla, je jasné, že lov z plavidla je povolen. A to, jestli je na revíru povolena hlubinná přívlač, je to uvedeno samostatně. Ale co není obcanu zakázáno, mělo by být povoleno. Na druhou stranu je lov z lodě povolen leckde i tam, kde hlubinnou přívlač reálné provozovat nejde. Nicméně jsem se v tomhle směru nikdy necítil omezen.

Esox - Profil | Ne 2.8.2020 21:05:37

Predy >> a proč je tedy u některých revírů hlubinná přívlač extra povolena? To je pak zavádějící,ne?

Predy - Profil | Ne 2.8.2020 20:46:02

Knapík >> výcházej z RŘ. Hlubiná přívlač je povolena od 16.6., jeden prut. Žádné jiné omezení není, takže pokud není v bližších podmínkách u konkrétního zakákázáno, je povolena, jen musí být povolen lov z lodě, samozřejmně. Platí pro ČRS, jak je to na JM nevím, ale vše by mělo být v RŘ.

Knapík - Profil | Pá 31.7.2020 14:19:13

pepa-č >> tím si nejsem úplně jistej, to, že je hlubinná přívlač povolena bývá u konkrétních revírů jednoznačně uvedeno, zatímco u jiných je napsáno pouze lov z plavidel povolen. Možná si to celá léta vysvětluju špatně ...
Mže 4 - Hlubinná přívlač je povolena.
Berounka 7 - lov z plavidel povolen
Radbuza 1B -Lov z plavidel je povolen

pepa-č - Profil | Pá 31.7.2020 13:14:53

Zdene >> v črs: kde smíš z lodě, smíš hlubinou přívlač, není-li uvedeno jinak.
někde jsou omezení (např Orlík - jenom pohon vlastní silou) nebo od do kam se nesmí, ale to je v popisu revíru.
samozřejmě platí omezení do 16.6 jako u jiné přívlače. prostě hlubinná přívlač je jeden z povolených způsobů lovu - viz BP.

zubáč18 - Profil | Pá 31.7.2020 13:06:27

chytaj u dna z brehu a nemusíš z lode

Zdene - Profil | Čt 30.7.2020 22:59:29

Predy >> a ještě v rámci MRS je hlubiní přívlač plošně zakázaná krom revírů, kde je výslovně povolena.... u ČRS je to obráceně?

Zdene - Profil | Čt 30.7.2020 22:53:10

Predy >> Díky, je něco i pro jihomoravský?

Predy - Profil | Čt 30.7.2020 13:22:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/reviry/previr​y - dole na stránce Lov ryb z plavidla
O zákazu hlubinné přívlače musíš hledat v popisu.