Lehčí, vyváženější, ale pevná bolonézka.

Zdravím Vás kolegové, vlastním bolonézku Milo Freedom 6m, která má 300g. Je pevná, snese i hrubší zacházení, jsem s ní spokojený, je perfektní na větší ryby, ale ruce dostávají zabrat. Najde se na trhu něco podobně stavěného, ale vyváženějšího? Zkoušel jsem i jiná bolo od Mila, Mivardi, ale přišlo mi to podobné. Byť i dražší model a lehčí nemusí být vyvážený, to je můj postřeh. Nebo mám být vděčný za to co mám a neřešit to? Díky za rady. Petr
Autor diskuse: Stablinho - Profil , 9.11.2019 plavaná - náčiní, doplňky

karlak - Profil | Po 19.9.2022 18:54:50

pres 50let chytam plavanou a vzdy mi stacila 5m spise mam jeste 4m telematch protoze kolikrat jsou nade mnou stromy a delsi prut je zcela vyloucen chytam pouze na pevne splavky a do hloubky max 4.5m a i v mych 70 letech prut udrzim 3 az 5hod ale vite jak to je kdyz se jim nechce tak boli ruka i za pul hodiny vercajk mam nejvyssi rady od trabucca tak at splavky litaj pod vodu ahoj

Arachnos - Profil | Po 19.9.2022 11:40:34

Díky za info.
Tu 6m bych musel zkusit. jakmile pustím splávek dolů s proudem, což je na opatrný ryby fajn, je mi těch 7 m tak akorát.
Přesně si vystihl mé dilema. Někdy chytám z ruky a někdy to položím do vidlí a čučim.

Asi bude fajn se zaměřit na lehkou boloňku do ruky a tu těžkou co už mám použít na Labe a vidličky.

Je pravda, že čím déle tu boloňku mám, tím více chytám jen z ruky, tak se asi zaměřím na tento styl. s Lehčím kouskem pak ještě více vychutnám menší ryby, které takto obvykle lovím.

hraji - Profil | Čt 1.9.2022 11:41:15

Arachnos >> mám jak sedmimetrové boloňky ( z kategorie za metr prutu cena víc jak 1000 korun), tak šestimetrové pruty ze stejné kategorie. A i na Labi raději chytám s těmi šestimetrovými. To zatížení zápěstí a ruky celkově je u šestimetrové bolo úplně jiné. Ale netvrdím, že to je jediná cesta. To určitě ne. K té odhozové zátěži a tím i pevnosti boloňky. Mám úspěšně zdolané parmy i sumce na šestimetrovou bolo s odhozovou zátěží 20 gramů, jen pro informaci byl kmenový vlasec 0,16 a návazcový vlasec 0,13. Samozřejmě nejde takovou rybu zastavit tímto prutem na místě a zdolávat ji nějak zásadně silově. Ale je možné ji úspěšně zdolat, jen to vezme svůj čas. Určitě není takový prut na chytání velkých ryb v blízkosti vázek. A ještě k té délce. Nepředpokládám, že bys s boloňkou chytal nějak zásadně dál, než do 40 metrů od břehu. A při této vzdálenosti je rozdíl mezi 6 a 7 metrovým prutem zanedbatelný. Největší rozdíl, a to přesně jeden metr, to bude v případě, když budeš chtít chytat přesně na délku boloňky od břehu. Tam ten metr může hrát roli.

Arachnos - Profil | Čt 1.9.2022 11:11:32

No tak po dalších třech chytačkách (cca tříhodinových) musím říct, že to vyvážení na konci je sakra znát. Prut se drží o mnoho lépe a nebolí mě zápěstí.

Na druhou stranu musím uznat, že lehčí prut by byl opravdu zásadním příspěvkem ke komfortu a už se poohlížím po něčem lepším.

Zde však Váhám nad odhozovkou. Nyní mám 30 g prut a to mi vyhovuje. Mám celkem těžké sestavy, abych vše dostal na dno a potřebuju něco, co mi udrží na uzdě kapra, či parmu a tak nevím, jestli snížit odhoz na 25, či 20 g, kde ty hmotnosti, jsou citelně nižší.
Všiml jsem si, že 6m verze jsou rovněž o dost lehčí, a navíc to nebude taková páka jak v 7 metrech, ale zkracovat se mi teda nechce.

Martin - Profil | Po 8.8.2022 13:21:37

To je trochu problém, čím je boloňka lehčí, tím je dražší a tím méně odpouští chyby. Moje top boloňka je stará trabucco HBX tournament, která má v 6 metrech pod 200 gr, tedy lehoučká a s Stradicem X 3000 skvěle vyvážená i pro několikahodinový lov. Na druhou stranu, neexistuje, že bych dal návazec silnějsí než 0,13, neexistuje vyklepávat prutem vázku a nepůjčím jej z ruky...A další věc, v době, kdy jsem jej kupoval, mne stál celou výplatu. Takže dost záleží, zda jsi "fajnšmekr", který je ochoten do boloňky investovat a pak se k ní náležitě chovat, nebo zda je pro Tebe plavačka s boloňkou jen občasná záliba; to je pak zbytečné investovat do špičkového prutu a pro občasné chytání se smířit s robustnější/odolnějším/levnějším, ale těžším a hůře vyváženým prutem.

Arachnos - Profil | Po 8.8.2022 12:39:15

hraji >> taky jsem ji měl opřenou o předloktí, aby to nebyl takový tah. ale mám dodrbaný zápěstí a hodně mě po lovu bolelo. Pro mě není problém únava svalů, ale ten tah na zápěstí. Je mi sice jasný, že ta výsledná hmotnost bude vysoká, ale jakmile jsem zkusil prut dovážit, ten výsledek byl úžasný. Jakmile jí budu mít zatíženou, dám Vám vědět, jak se mi dlouhodobě chytalo.

hraji - Profil | Po 8.8.2022 11:53:42

Arachnos >> dávat na boloňku závaží je samozřejmě jedna z cest. Ale pokud bolo váží 350 gramů a naviják dalších 350 gramů, je to dohromady téměř třičtvrtě kila. A když se přidá zátěž na vyvážení boloňky, budeme se blížit kilogramu hmotnosti. To má ale do příjemného lovu hodně daleko.
Já dávám přednost úchopu, kdy držím bolo tak, aby nebylo namáhané primárně zápěstí, boloňka je opřená o spodní stranu předloktí.

Arachnos - Profil | Po 8.8.2022 10:52:41

Nyní řeším podobný problém.
Mám 7 m bolonku a rve mi to zápěstí. stačí, když si jí chytím 40 cm vpřed a je to jak kdybych držel tužku.
Takže si ted odlévám olověný blok a budu ho dávat na konec bolonky.
když jsem zkusil ty olova pověsit na konec prutu v pytliku, byla to uplně jiná pohádka. Jako kdybych najednou držel v ruce 3m bič.

Došlo mi, že vůbec nejde o celkovou hmotnost prutu, ale o vyvážení. Všichni se předhánějí ve váze, místo aby na konci přidali nějaké zátěže, které by prut vyvážily

Stablinho - Profil | Út 19.11.2019 18:09:30

Bacha San >> San - 15.11.2019 21:26:03 >> ahoj, prý to Trabucco Comet je dobrý prut. Trochu jsem se na něj informoval a něco si o něm přečetl. Jestli ho máš na prodej, tak co za to ?Jo a mohl bys poslat fotku prutu. Díky Petr

Petr64 - Profil | So 16.11.2019 8:16:40

Stablinho - >> Je to o zvyku a držení. Mám Freedom 7m a nijak ruka nebolí. Jak píše Jirka,tak držím šestku. Delší už si při lovu opřu spodkem o kyčel a prut vlastně jen přidržuju a nedržím celou páku. Zásek to nijak neomezuje. Jediný mínus je to,že ze začátku budeš mít v místě opření vytlačenej monokl. Ten ale není přes trenky vidět.;-)

San - Profil | Pá 15.11.2019 21:26:03

Stablinho - >> Kdybys potřeboval, mámTrabucco Comet. 6m, 195g.

karlak - Profil | Pá 15.11.2019 20:54:37

no a prave proto nekolik desitek let pouzivam 5metr od trabucca v tech nejvyssich radach a verte stoji to za to a nejsem zadny zavodnik ale pouhy milovnik plavane od mala to jest asi 50let a i ted porad vydrzim prut klidne drzet nekolik hodin spis mi odejdou drive nohy nez ruce zkratka na kvalite se setrit nema

hraji - Profil | St 13.11.2019 9:56:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mám boloňky od MILO, včetně toho Freedomu, mám boloňku od Colmicu, mám boloňky od Shimano a od Tubertini. Vyvážit boloňku nejde, myslím úplně vyvážit, je třeba si uvědomit, že těch cca 5 metrů vpředu prostě bude ten prut převažovat na špičku vždy. Použití velkého těžkého navijáku nic moc nevyřeší, protože naviják je v místě, nebo poblíž místa, kde boloňku držíme v ruce. I já mám problém s rukou, naučil jsem se držet boloňku tak, že se opírá o spodní stranu předloktí. Trošku to odlehčí, ale ta páka, kterou bolo na paži působí, tam bude vždy. I u boloňky, která váží 230 gramů, to není jinak. A ta je cenově proti Freedomu úplně někde jinde, na trojnásobku ceny.

MarNus - Profil | St 13.11.2019 9:20:00

Nevím sice, kolik stálo tvé Milo, ale mám v 6-ti metrech Trabucco Energhia XR Allround, u které se udává váha 250 - 260g. U nás se prodává za kotel, pokud ji koupíš venku, nejlépe v akci, tak je cena příznivější. Ale ruku na srdce, stojí ti těch pár gramů navíc za to?
😉😋😉
Ať ti koušou.

splávkař - Profil | So 9.11.2019 11:19:41

Pres kopec mas Policku, tam je vyber a podpora jako nikde jinde.