Anglický splávek (waggler) - ten nejlepší a nejpoužívanější model

Ahoj všem plavačkářům a plavačkářkám,
usilovným pátráním na tomto fóru jsem zjistil, že se tu vůbec ještě neprobírala kvalita zpracování, oblíbenost a četnost použití jednotlivých anglických splávků.
Přiznejme si to, chytání na odhoz je nádherná disciplína, ale ne vždy se člověk dostane do kontaktu se závodníky, kteří by mu dokázali fundovaně poradit, který waggler ano a který ne. Obchody jsou plné různých typů splávků a spousta z nich stojí za h...o, ale prodávají se za stejné peníze jako ty opravdu dobré. Jak se v tom má člověk, který se chce této disciplíně věnovat, vůbec vyznat?
V pokecu o plavané většina dotazů na splávek skončí strašně rychle v propadlišti dějin a za hradbou jiných dotazů a člověk pak musí projet několik stránek balastu, než se dostane k tomu, co chtěl vědět.
Proto bych vás všechny, kteří máte zkušenosti s lovem na anglána a hlavně s tím, který model opravdu stojí za to, abyste se s námi o ně podělili prostřednictvím této diskuze.
Děkuji předem za všechny odpovědi a ať vám splávky jezdí a ryby koušou.
Martin
Autor diskuse: MarNus - Profil , 25.7.2019 plavaná - náčiní, doplňky

cechura09 - Profil | St 7.8.2019 22:31:08

Kurňa chlapi, může být vůbec anglickej splávek italskej??
Parmská šunka taky nejde dělat podle Unie v Brně...:)

hraji - Profil | St 7.8.2019 20:46:59

já 2 >> právě kvůli trvanlivosti bych jim doporučil Cralusso. Moje dlouholetá zkušenost mi říká, že 95 % vybavení zničí děti během transportu, skladování a manipulace s vybavením, která nesouvisí přímo s rybolovem. Co já už viděl zlomených, promáčklých a jinak poškozených splávků, které se "to samo v batohu" poškodily. Rodiče klidně koupí pytlík kukuřice za stovku v rybářských potřebách, místo plechovky za 20 v supermarketu, ale krabičku na splávky nekoupí, protože je moc drahá.

já 2 - Profil | St 7.8.2019 17:27:50

hraji >> A pokud bys měl doporučit levnou, ale slušnou variantu právě pro děti, co by to bylo?

Mira Kolínek - Profil | St 7.8.2019 13:25:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Používám takřka výhradně angličáky Cralusso Arrow a Black Eagle. Odchytal jsem s nima už desítky závodů v první a druhé lize. Aktuálně jich mám cca. 40 kousků. Zároveň mi rukama prošla spousta jiných angličáků, takže mám i srovnání. Myslím, že co se týče trvanlivosti, určité uživatelské přívětivosti, a hlavně ekonomické výhodnosti lepší splávek nenajdete... To že prý nelítají, tomu se můžu jen smát. Běžně na závodech chytám ve vzdálenosti 45 metrů, např. Jirka Matej a Aleš Flanderka ještě dál. Myslíte, že bych takhle chytal se splávkem, který nelítá?
Běžné angličáky jsem neustále opravoval, hodně jsem jich zničil, hůře se vyvažují, atd.
Cralussa jsem vyhodil čtyři. V jednom případě se v horkém počasí doslova roztrhlo tělíčko splávku, v jednom případě jsem strhl závit v tělíčku a ve dvou případech jsem zničil anténu.
Když to srovnám s ostatní produkcí, tak např. u Exner Blue Match se mi u všech pokroutily a popraskaly antény, antény se vytrhávají z plastových redukcí, atd. U Exner Carbofram mi ulítly u všech splávků obratlíky, vytahují se plastové díly z uhlíkové antény, atd. Nemluvím o tom, že se po každém ťuknutí musí přelakovávat tělíčka...
Crazy Boys jsou sice odolnější, ale všechny splávky z poslední série jsem prodal, protože strašně sály vodu...
Pokud má člověk pár angličáků, tak to asi moc neřeší. Ale pokud máte 10 stejných splávků od každé gramáže a po sezoně je jich půlka KO, tak už to řešit musíte...

IGI 080 - Profil | St 7.8.2019 9:40:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Podla mna pre takeho plavackara, ktory v otazke anglicakov nema svojho favorita, by Cralusso mala byt prva volba. Su nerozbitne, maximalne univerzalne, prinasaju pouzivatelsky komfort pocas pripravy systemu a zaroven pekne funguju. Najlepsie je, ze urobili koniec malinkym dovazovacim brokom ktore tak radi zo silona padaju a tiez nevyhnutnym upravam systemu pri vymene typu antenky...

Oproti standardnym plavakom podobnej alebo vyssej cenovej urovne maju z titulu pouziteho riesenia dovazovania a materialu tazisko posunute o nieco viac smerom ku antenke - co ale podla mna nemoze menej skusenemu (alebo viac pohodlnemu :D ) lovcovi sposobovat problemy.

Za mna Cralusso jednoznacne ak ide o lov rekreacny, alebo s teckom “na pevno”, alebo v tazsich podmienkach (vodne rastliny, stromy, krive ruky :D ). Ja pouzivam model UFO a pouzivam vacsie plavaky ako by som pouzival standardne plavaky typu balsa-pavie pero-srubovacia zataz. Vyvaroval by som sa ostatnych modelov okrem Arrow - hlavne Rocket, Dart a roznych inych hybridov...

hraji - Profil | St 7.8.2019 7:13:50

já 2 >> albastar není plavačkářská značka, to bude tím, je to prostě nejlevnější komerce.

já 2 - Profil | Út 6.8.2019 22:37:02

hraji >> No, třeba albastar dobrý není, dostal jsem několik kousků pro kroužek a gramáže nejenže nesedí, ale vyměníš úplně stejné splávky a musíš dovážit i třeba 3g... u splávku 2+2 to není příjemné

brajen - Profil | Út 6.8.2019 22:32:51

hraji >> to si napsal moc trefně👍Žádný splavek není špatný je to jenom hodně o trpělivosti😉

RK - Profil | Út 6.8.2019 20:07:14

MarNus >> říká se, že všichni se sejdeme v jedné posteli a u Cralussa 😀
Jak člověk zmoudří, tak zjistí, že nějaké jemné nuance a rozdíly, které se snažíme hledat, jsou vlastně nepodstatné. No a pak je volba jasná. Ale jsou někteří pintlich a ti , byť jim to víc nepřinese, budou hledat a hledat a spekulovat, což máme všichni v povaze😀

MarNus - Profil | Po 5.8.2019 14:49:31

Schmeichel >>
Začínal jsem s Exner Carboframe Evolution, byl jsem s nimi maximálně spokojený, zdálo se mi, že výborně lítají, spousta náhradních dílů k dokoupení, takže paráda.
Pak jsem dal na radu kluků na zdejší prodejně a zkusil jsem Cralusso. Nejdříve Helio, říkal jsem si, že to bude bomba a šel po dvou chytáních z tubusu pryč. Od té doby jsem na něj nesáhnul, někde se mi válí. Pak jsem vzal Arrow a to je pravý opak, hází se s ním výborně, má dlouhý dřík, takže je přesný, prostě Šíp. Takže teď střídám splávky podle nálady, Arrow je možná ještě lepší na daleké náhozy, jak Exner.
Tuhle diskuzi jsem vyvolal hlavně kvůli tomu, že bych si chtěl případně vyzkoušet na odhoz i něco jiného, třeba i lepšího, než ty dvě značky, co mám a taky aby tu našly případní začátečníci a zelenáči, jako jsem já, inspiraci.

Schmeichel - Profil | Po 5.8.2019 10:53:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pridam svoju skusenost. Roky pouzivam anglicaky Exner, zacinal som typom Blue Match, vyskusal som aj Bream Dream (tieto vsak velmi praskali, tak som s nimi prestal) a nakoniec skoncil u Carbofram Evolution, ktore pouzivam teraz ci uz na prepad, alebo (po vasom) na klouzak. Co sa tyka plavakov Cralusso, vyskusal som asi vsetky typy, podla mna lietaju horsie ako Exnery (pri porovnatelnej gramazi), vyhodu vidim v ich trvacnosti. Ale je to hlavne o tom, ako sa tu uz pisalo, ze kazdemu sadne "do ruky" nieco ine. Vela mojich kolegov chyta na Cralussa a neda na ne dopustit.

hraji - Profil | Po 5.8.2019 8:40:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

MarNus >> když to je tak, je řada zkušených plavačkářů, kteří například chytají první ligu a reprezentují ČR na MS, a oni používají splávky Cralusso naprosto běžně.
Osobně si myslím, že žádný výrobce nedělá splávky vyloženě špatné. Největší problém vidím v tom, že si rybář koupí nějaký splávek, navržený na nějaký způsob lovu, a on jej použije na něco jiného, "dotuní" jej jinou anténkou, sundá zátěž a pak se diví, že splávek nefunguje tak, jak by si představoval. Ono těch skutečných výrobců splávků není zase tolik a žádný z nich nechce vyrábět splávky nefunkční, aby si kazil jméno.

MarNus - Profil | Po 5.8.2019 8:32:17

To už opravdu na MRK nechodí nikdo ze zkušených plavačkářů, kdo by dokázal poradit nebo doporučit kvalitního anglána a ne jen napsat, že Cralusso stojí za stařenčinu?
Tak nějak jsem v hloubi duše doufal, že se to tu rozjede, protože co člověk to jiný názor a splavků a výrobců je habakuk a zatím to tu umírá na úbytě.
Ať vám koušou.

Dimmu - Profil | Po 29.7.2019 12:00:48

MarNus >> Aha, doteď jsem ani nevěděl, že nějaká verze visi 3 existuje. Upřímně bych asi nenašel důvod je kupovat, jelikož mám visi 1 a 2 a s těmi si na to minimum plytkých stojáků v mém okolí vystačím.

MarNus - Profil | Po 29.7.2019 10:46:20

Dimmu >>
O víkendu jsem z AD objednal novinku od Drennanu, Visi Wag 3, vzal jsem 1-4g, tak jsem zvědav. Měly by mít štíhlejší a o něco delší tělo než Visi 1 a navíc byla sleva 10%, tak to nekup. 😉😁😋

MarNus - Profil | Pá 26.7.2019 12:46:42

Dimmu >>
Jo, jo, Crazy Boys už jsem s někým řešil v pokecu o plavané, dělá to pro ně Exner, oni si zadají pouze své parametry. Ale splávky mají hezké, ne že ne. 😁😋
A Visi Wag 2 je moc pěkný, ale na mě už příliš jemný. Blbě vidím, potřebuji silnější anténku, jako má verze 1.😁😁😂

Dimmu - Profil | Pá 26.7.2019 12:23:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

MarNus >> Hoj, ty Drennany jsou fajné, taky je mám z Anglie. Mám oba dva typy a trošku raději mám ty tenčí. Jinak kromě nich mám ještě Crazy Boys a ty jsou taky super. Zato Cralusa co jsem měl jsem musel dát pryč, šlo mi to s nimi podstatně hůř.

Schnicla - Profil | Pá 26.7.2019 12:00:56

MarNus >> preboha, že "zkušeností jako ty" to mi radšej nehovor, lebo budem chodiť s nosom hore :D

MarNus - Profil | Pá 26.7.2019 11:45:12

Schnicla >>
To je dobré vědět, proto jsem i tuto diskuzi zakládal, doufám, že se ozve více lidí, kteří mají tolik zkušeností jako ty.

Schnicla - Profil | Pá 26.7.2019 11:39:05

MarNus >> ten pavý brk je dosť krehký, to je pravda, ale ja osobne som s tým nejaký zásadný problém nemal. Mám ich aj kadetade po krabiciach a nie nejako pekne uložené a pri chytaní sa mi myslím nepoškodil žiadny. Jedine tak, že som na neho stúpil, alebo ho niekde privrel :)
Ja som k tým cralusom nejako neprilnum možno aj preto, že som od jedného pretekára poskupoval práve tie exnery aj nejaké sensasy, tak som mal plavákov dosť a nepotreboval ďaľšie, keď prišli tie cralussá. Kolega si pokupoval tie cralussá a chválil ich do nebies. Potom si raz zabudol krabicu s plavákmi, tak som mu požičal exnera a len čučal ako pekne lieta... Čo sa týka tých pretekárov, tak u nás na SR ich veľa používalo, keď sa začali vyrábať, tie prvé roky. Postupne to, ale upadá.
A ten posuvný driek, ja som tomu celkom nepochopil. Pridať, alebo odobrať brok viem rovnako rýchlo ako posunúť anténku. Pre mňa zbytočnosť. Naviac už som ich niekoľko krát podberákom vylovoval susedovi, čo mu odletel :)

MarNus - Profil | Pá 26.7.2019 10:59:49

Schnicla >>
Cralusso jsem začal kupovat až poté, co jsem při závodech na Bečvě viděl, že na ně chytá spousta závodníků. Do té doby jsem používal pouze Exner Attila, Bream Dream a Carbofram Evolution Match. Teď je prohazuji podle nálady, tomu Cralussu se musí přiznat, že je blbuvzdorné a díky tomu posuvnému dříku se i rychleji vyvažuje.
A z pavího brku mám trochu strach, kdysi jsem si chtěl jeden koupit a až před prodejnou jsem zjistil, že je dřík celý pomačkaný. Tak jsem ho šel vyměnit a nakonec taková byla celá várka, asi na ně někdo šlápl.

Schnicla - Profil | Pá 26.7.2019 10:32:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

MarNus - >> ja mám najradšej anlgičáky s balzovým telom a driekom z pavieho brka a šrobovací spodok so závitom M3. Čo sa značky týka, tak som nemal vyložene zlý pokiaľ to bolo od nejakej tradičnej plavačkovej značky. Cralusá ma nejako nezaujali. Mám asi dva a použil som ich asi raz. Nie sú zlé, ale balza s pávom sa mi zdá, že lieta lepšie.
Mám ich za tie roky viacero typov, ale exner blue match alebo super match je klasika. Osobne si ich modifikujem a dávam preč tú plastovú vsuvku na driek a lepím to epoxidom a ako som už písal v plavanej, tak to telíčko dávam do zmršťovacej bužírky. Je to potom prakticky nezničiteľný plavák.
Minule ma zaujal plavák od Mivardi nejaký multicolor, má to normálne skrutkovacie podložky ako pretekársky angličák a stál myslím 2,5 €. Tú hroznú multicolor anténu som zatrel čiernou a parádny priebežák sa z toho vykľul :)

medvěd - Profil | Čt 25.7.2019 15:18:10

děkuji

hraji - Profil | Čt 25.7.2019 15:05:51

medvěd >> Angling Direct, anglický e-shop s rybářským vybavením

MarNus - Profil | Čt 25.7.2019 15:05:41

medvěd >>
AD znamená Anglig Direct, e-shop v Anglii.
https://www.anglingdirect.co.uk

medvěd - Profil | Čt 25.7.2019 15:03:04

MarNus >> díky.Co je to AD?Našel jsem je v LK Baits

MarNus - Profil | Čt 25.7.2019 14:56:53

medvěd >>
Objednávám si je z AD, pokud tam něco beru, tak si k tomu vždy přihodím nějakou drobnost, krmítko, splávek...
Jako první jsem vzal 3g, protože 4g nebyly skladem, dnes mám několik 4g a k tomu pár menších. Na chytání na kratší vzdálenost jsou boží, všechny se vyvažují stejným počtem bročků, takže si nachystáš jeden na přesno a pak už jen přehazuješ splávky.

medvěd - Profil | Čt 25.7.2019 14:49:48

MarNus >> Ty Drennany jsi prosím koupil kde?

cechura09 - Profil | Čt 25.7.2019 14:45:26

MarNus >> ty Exnery bych měl asi rád...

drvoštěp - Profil | Čt 25.7.2019 14:06:05

MarNus >> 👍

MarNus - Profil | Čt 25.7.2019 13:33:34

drvoštěp >>
Myslíš jako takhle?
1. Drennan Visi Wag 1. 2- 4g
2. Cralusso Arrow. 8- 14g
3. Exner Carbofram. 8- 12g

drvoštěp - Profil | Čt 25.7.2019 13:23:31

MarNus >> Pár fotek by bodlo👍

MarNus - Profil | Čt 25.7.2019 12:19:30

Abych nebyl jen zakladatel diskuze, tak já používám nejraději Exner Carbofram Evolution Match nebo Cralusso Arrow, pokud chci chytat víc na blízko tak Drennan Visi Wag 1.

Borek-kerob - Profil | Čt 25.7.2019 11:45:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nejraději používám anglány od výrobce Exner, typ Super Match, naopak fakt nemám rád splávky od Cralusso.

marmyš - Profil | Čt 25.7.2019 11:31:42

Maryl >> https://www.mrk.cz/plavana
Tady to máš,stačí kouknout. :-)

Maryl - Profil | Čt 25.7.2019 11:12:36

Zdravím, já jsem taky zvědavá. Jak ho navázat atd.