Femudsmarka - vaše zkušenosti, fotky a zážitky

Lovil někdo v této oblasti na hranicích Norska a Švédska? Je jedno jakým způsobem nebo zda na řekách či jezerech. Podle fotek, které jsem dohledal, je to tu asi hlavně pstruzích a krásné přírodě. Možná ale tato oblast nabízí i šanci ulovit kapitální štiky a siveny v největších jezerech (např. Femund)?
Autor diskuse: Alabalik - Profil , 15.2.2017 dravci - revíry, cestování

Alabalik - Profil | Út 19.3.2019 13:59:14

jackass >> Není to určitě z Femunsmarky (Norsko) ani přilehlé oblasti Rogen ve Švédsku. Ale kde to přesně je, netuším. Na štiky nepochybně zajímavá lokalita. Údajně jde o jezero (ve švédském Laponsku), kde je možné chytat jen na zvláštní povolení (tvrdí na netu tvůrci videa) a běžně se tam nerybaří.

jackass - Profil | Ne 11.11.2018 15:54:16

Alabalik >> treba ti to pomuze pokud umis anglicky

nitram salhyv - Profil | Čt 16.2.2017 17:44:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Alabalik >> Byl jsem tam v půlce července a s komáry problém moc nebyl, docela to šlo. Jinak liduprázdná oblast to úplně není potkávali jsme každý den lidi, co sjížděli řeku. Loď bych viděl jako nutnost, bud si ji půjčit či donést svoji ( mi měli Halibuta a ještě jednu lod od gumotexu). Jinak je tam poměrně málo stezek pro pěší, takže přesuny byly občas náročnější. Povolenku zařizoval kámoš, tak ani nevím odkud kam platila, cena myslím něco kolem 1500,-.
Co se týče ryb, tak to tam bude zajímavé, ale...... štiky se nám vyhejbaly, nějak jsme je nenašly a to samé se siveny. Když jsi natefil na okouny tak se daly nachytat. Nejvíc jsme pochytaly lipanů od malých na řece po monstra na jezeře. Většinou na mouchu ( chrostík vel 8) a na rotačky, nebáli se ani velikosti 3 a 4 a dokonce se mi jeden pověsil na plandu tak 10 cm. Pstruhy jsme chytal mezi 25 - 50 cm spíš na vláčku.
Jinak voda krásná, místy dost hluboká křišťálově čistá. Kdyby tě ještě něco zajímalo napiš SZ.
Jednou bych se tam klidně zaase podíval, pač za těch 12 dnů se toho tolik nestihlo, protože oblast je plná krásných míst i ryb.
Doporučuji, krásná oblast.

Alabalik - Profil | St 15.2.2017 20:26:35

nitram salhyv >> Díky! To zní dobře! Tahle skoro liduprázdná divočina mne moc láká. Podle fotek, které jsem v minulosti viděl, je to tam fakt nádhera - tedy když se vydaří počasí. Ale moc info o rybaření jsem nikde nenašel (jen fotky pstruhů, ale zato kapitálních...), přestože voda je tam skoro všude. V jakou roční dobu jste tam byli? Podle mých info se na tekoucích vodách smí vláčet jen do konce září. Rád bych to spojil s menší či větší túrou, tábořením atd. A asi by stálo zato i zapůjčení kánoe nebo jiného plavidla přímo na místě. Jak je to tam s komáry? Na všechny vody tam platí jen jedna povolenka?

nitram salhyv - Profil | St 15.2.2017 12:06:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Alabalik - >> Ahoj, loni jsem v této oblasti chytal a coural 12 dní. Bylo to v oblasti mezi Femundem a Rogenen na horním toku řeky Roa a jejich jezerech. Chytali jsme hlavně lipany a pstruhy, sem tam se povedla štika, okoun a pár sivenů. Dost záleží na počasí a době kdy tam pojedeš a kde v tu dobu ryby budou, pač jezera jsou rozlehlá a i s lodí není úplně jednoduché ryby lokalizovat. Ale je to krásná rozlehlá oblast s minimem rybářů.