Patentky-(Larva Pakomára)

Používáte někdo mražené patentky do krmení?Jak? Kolik?Prosím poraďte.Hodí se do jarního krmení?
Autor diskuse: Mates(původní) - , 12.1.2005 plavaná - nástrahy, návnady

miki | Po 17.1.2005 16:17:09

Orion: S tím Aromixem mám podobné zkušenosti, ale na plotice to není zase až tak od věci. Jsou ale vody i místa, kde si na to neškrtneš. Ten Fouillix jsem zatím neměl a než bych ho koupil, tak mě právě zajímal něčí názor. Co se týká hnojáků, to je pravda a v dobách kdy nebylo dostatek červů do krmení( na závody) jsme s Konopáskama objížděli po známejch "humusy" a hledali hnojáky. Efekt byl někdy i lepší, než s použitím červů.

Orion | Ne 16.1.2005 20:37:19

miki:Vyprdni se na sušené patentky .Jsou to vyhozené nekřestanské prachy a nakonec tím nakrmíš jen drobotinu.S tím patenkovým Aromixem jsem také nějaké velké úspěchy neslavil.Minulej rok jsem spotřeboval 10 lahví, kombinoval různá použití a nějak mne to neopřesvědčilo.Pouze jednou zabodoval.Nalil jsem zbytek asi 1/4 lahve do čisté hlíny uplácal koule a naházel do vody fungovalo to asi 5 minut.Nalil jsem to i do lahvičky s umělými patentkami a druhej den bylo po nich.Rozpadly se na sračky.Spíš to na mne působilo jako žíravina .do krmení bych to nedal a jako přídavek k živému už tím tuplem né.Možná má někdo lepší zážitky u mne to však nezabodovalo.Dokonce jsme lapali s kolegou 10 m od sebe on vnadil klasiku já klasiku s patenkovým aromixem.on si dobře zachtal ,já si ani neškrk.Za Daleko účinější považuji hodinu na hnojišti a litr hnojáků v krmení.To je potom tanec.

miki | So 15.1.2005 18:39:56

Pánové, vy kdož umíte hledat patenťáky a hlavně si s nimi dáváte tu práci, máte můj obdiv. Osobně jsem jich měl jen vyjmečně(na závody) tolik, abych jimi mohl vnadit a pro běžný rybolov je to pro mě a zřejmě ne jen pro mě luxus. Snažím se je tedy alespoń nahradit Aromixem-BloodWorm od Sensasu. Možná by byl účinější FOUILLIX od stejné firmy, což jsou vlastně sušené patentky. Nemáte s tím někdo zkušenost??

lukas - Profil | Čt 13.1.2005 16:28:49

petr- Zkoušel jsem je lovit kosou na patentky, kterou jsem si sam vyrobyl, ale ještě jsem nenašel ten správný grift jak na to. Kdyby měl někdo dobré zkušenosti mohl by to tu napsat. Ptal jsem se Rýši K. a poradil mi a stejně mě to nešlo. Lepší způsob byl přes síto. Nabírám asi 5 - 10cm vrstvu bahna. a pak ve vode přesívám. Patentky jsou skoro všude, ale jsou to jen malý velikosti, které se nadají napíchnout na háček. Jediný místo kde jsem našel jumba byly chovné rybníky. Nejsou po celé ploše rybníka, ale chce to hledat. Je to dost náročné nalovit množství, které by se dalo použít i do krmení. Chce to zkoušet a zkoušet. Letos se musím naučit s tou kosou, ale budou to hodiny a hodiny sekání bahna.

burjar - Profil | Čt 13.1.2005 11:46:03

Před několika lety jsem jsem četl v jednom polském rybářském časopisu o stejném systému lovu patentek jak píše kolega přede mnou. Používali tam pásek plechu připevněný na tyčce kterým projížděli bahnem a patentky se zachytávaly na hraně plechu.

Petr Havlíček - Profil | Čt 13.1.2005 9:40:26

Kdysi jsem četl článek od Pepy Konopáska - s kosou na patentky. Je to v podstatě opravdová kosa asi trochu ztupená a tou pomalu "sekáš" bahno s horní vrstvičce. Pak už jen stíráš z kosy úlovek. Nedělal jsem to ani neviděl, takže nemám vlastní zkušenost, ale mohlo byto fungovat

rybomil | Čt 13.1.2005 7:46:04

petr: Používám 2 síta s dřevěným rámem ( plavou). Horní " zednické" na štuk -oka cca 3x3mm na zachycení bordelu, spodní husté " akvarijní " 0,5 x0,5mm. Nabírám opatrně bahno takovou tou velkou lopatou s krátkou násadou, co se používá ke kotlům. Nejvíc jich je v nejhořejší vrstvě bahna, tedy opatně nechat odtéct vodu. Jinak než jimi krmit ryby je výhodnější a efektivnější je prodat akvaristům, nebo využít do akvária, pokud nějaká máš.
Jo a i v tom rybníku je musíš hledat, nejsou všude.Profesní lovci patentek je ponejvíce odsávájí čerpadlem.Jeden chodí v bahně a opatrně odsává vrchní vrstvu,druhý na konci hadice proplachuje na sítě.

siro | Čt 13.1.2005 7:03:10

Petr:třetí možnost a asi nejefektivnější-Kalové usazovací nádrže.Patentek tam bývá hodně,ale sbírat je ......mmmm chuťka.Jinak než s bahnem je přeci nesebereš.Pak je propláchneš přez rámeček a fertik.
Používal jsem živé na jednu bahnitou zátoku na Vltavě.Červama tam nešlo krmit protože se zavrtávaly a ze dna šly pak na ploše 2x2m gejzíry bublin a nebralo pak nic jinýho než malá mrmel.Se záběry to bylo hned lepší ale kvůli ceně,nebo pracnosti jejich sběru jsem přešel nejdřív na horkou vodou spařený kostáky a nakonec na kastlery a rozdíl nepozorovatelnej.Myslim že na běžný chytání stačí kostáci.

petr - Profil | St 12.1.2005 18:36:41

Lukas> Chtěl bych vědět, kde se vyskytujou -malej potůček, zahnívající tůň, nebo nánosy bahna někde na řece..... A jestli se to dá nějak poznat. Taky čím je lovit jestli vyrýpnout i s bahnem a pak prosít. Zkrátka vše :)

brach - Profil | St 12.1.2005 18:23:46

A zkoušeli jste vlákna masa z vepřového nebo hovězího?

knecht - Profil | St 12.1.2005 15:47:36

soudim, ze maso je proste maso - at zive nebo mrtve (zive samo neporovnatelne lepsi!), me osobne ale patentky i mrazene v krmeni celkem fungovaly podle toho, ze je ulovene plotice blily ve velkem. Ovsem znovu - ziva je ziva. Jinak mam zkusenost, ze mrazene musi zustat zmrazene az do chvile, ze jdou do krmeni a pak hned do vody.Jak je teplo a rozmrznou jsou za par minut cerne, smrdi a ryby spis odpuzuji.

lukas - Profil | St 12.1.2005 15:01:08

zkoušel jsem tekutý patentkový posilovač a jsem s ním velmy spokojen ikdyž mě párkrát zklamal( ale nevím jestli to byalo díky posilovači) používal jsem i mražený patentky do krmení. Bylo to dobrý na plotice. lepší je mít živý"))
petr- co chceš vědět? vloni jsem začal lovit patentky. tak něco o tom vím.

rybomil | St 12.1.2005 14:15:20

U mne podzim bylo stejné s patentkou i bez ní. Asi tam už téměř žádné nejsou, boje stačí bohatě vyžrat.

Jirka | St 12.1.2005 13:54:29

To že kapři milují patentky je jasné:-) ale nějak jsem nepochopil jak to bylo na podzim tj. fungovalo to nebo ne? Myslím přidat patentky.

rybomil | St 12.1.2005 13:34:12

Chodil jsem na 1 vodu místního významu.Nikomu se nedařilo chytit rybu, bylo to k uzoufání.Ráno jsem na místě v rákosí našel postřelenou divokou kačenu. Když jsem ji doma kuchal, byla plná patentek.Zkusil jsem tedy nějaké koupené v akvaristice přidat do krmení a kapři slušně zabrali. I oni byli přecpaní pouze patentkami.V plavkách jsem tam nějaké nalovil a pravidelně dával do krmení. Bylo pak vcelku jedno co bylo na háčku, ale na druhém prutu bez přídavku patentek bylo strašně málo záběrů. S podzimem už se to změnilo, bylo stejné s i bez patentek. V tom rybníku jich bývá opravdu hodně, chodím tam občas na ně dodnes,ale je to dost fuška. Živit se tím bych nechtěl.

Jirka | St 12.1.2005 13:20:12

Koupil jsme si patentkový posilovač od firmy SENSAS, ale moc to nezafungovalo:-(( Chytal jsem na podzim. Den předtím jsem chytal jako o život, den poté (bez posilovače) jsem opět chytal kapra za kaprem. Tak to ve mě vyvolalo pocit, že patentkový posilovač je spíš odpuzovač. Možná jsem dal moc velké množství. Tak se chci zeptat kolik se toho přidává do vnadicí směsy?

petr - Profil | St 12.1.2005 13:09:20

Mražené jsou nanic! Sbíráte si je někdo sám? Pokud ano, uvítal bych nějaké informace.

dantex - Profil | St 12.1.2005 9:38:51

Mražené nikdy, jen živé a jen na závodech, leze to do peněz. Zkus místo mražených patentek patentkový posilovač od sensasu.