Založení klubu rybářů a chytání na vlasní vodě

Neustálé rozpory mezi svazovou a soukromou vodou mě již v několika případech donutily k myšlence založení klubu rybářů a následné koupě soukromého revíru, kde by byl dodržován smluvený režim. Nejde i ani tak o ten režim, ale o to, jestli si myslíte, že je taková myšleka v našich podmínkách realizovatelná a taky kolik by jste do takové organizace nainvestovali. Z vlastní kapsy nemám tolik peněz, abych mohl koupit vhodný rybník a ještě ho dal do dobrého technického stavu a vybudoval potřebné zázemí. V tomto roce byl k mání rybník 16 ha v dobrém technickém stavu a v zajímavé lokalitě za 4,5 mil. Kč. Co vy na to? Předpokládám, že je pro takovouto myšlenku brzo, ale do budoucna by jsme se mohli dostat do situace, kdy už bude pozdě, nic totiž není hned.
Autor diskuse: Moravák - Profil , 31.12.2004 všeobecné - revíry, cestování

Skywalker - Profil | Čt 6.1.2005 17:35:46

ještě zpět k vlastní otázce: pokud byste tedy někdo měl neutuchající touhu po založení klubu rybářů, případně po koupi rybníka či jiné vodní plochy, dejte mi vědět (třeba na mail). stejně tak všechny poprosím o případné tipy na vodní plochy ke koupi (nebo pronájmu). díky.

Skywalker - Profil | Čt 6.1.2005 17:35:00

ještě zpět k vlastní otázce: pokud byste tedy někdo měl neutuchající touhu po založení klubu rybářů, případně po koupi rybníka či jiné vodní plochy, dejte mi vědět (třeba na mail). stejně tak všechny poprosím o případné tipy na vodní plochy ke koupi (nebo pronájmu). díky.

Moravák - Profil | Út 4.1.2005 9:34:28

Mnozí z vás jistě potvrdí, že současné požadavky na vodní díla splňuje pouze malá část rybníků a jinak než do nich něco nainvestovat, je z tohoto stavu nevymaní. Požadavky splňují asi především obtočné rybníky, kde nejsou kladeny požadavky na převedení stoleté vody. Dřív se tím tak asi nezabývyli a krajina měla větší schopnost zadržovat vodu. To, že jsou rybníky zabahněné, má na svědomí zintenzivňování zemědělské výroby jak na okolních polnostech, tak na rybnících samotných a taky způsob, jakým byly v minulosti užívány. Je to tedy břemeno minulosti a pokud budeme chtít udržet rybníkářství v současném rozsahu a nebo ho ještě rozšiřovat, budeme pro to muset něco udělat a počítat s tím, že se naše počáteční vklady budou vracet po desetiletí, nebo se nevrátí vůbec. Proto tu jsou státní instituce, které se "snaží" toto riziko snížit tím, že přispěje na část realizace, protože rybník není pouze místem, kde se chovají ryby, ale je také krajinotvorným prvkem a jsou na něj vázány životy mnoha živočichů a rostlin, kterých si možná ani nevšimnete.

Frk - Profil | Po 3.1.2005 23:16:11

Moravák/ Aby ti rybník nevyrostl z vody hned po pár letech se něco dělat dá. Zbrzdí to průběh o pár let.Lepší to dělají novodobí podnikatelé. Česky řečeno, vošustit a vopustit. Rybník se pronajme na pár let, a až vydělá, tak se vrátí majiteli. To docela jde, ne? Majitel pak už může nechat jen zvednuté stavidlo a na jaře na pole zasít.
Otázka. Co ten rybník za cenu, kterou jsi inzeroval má?
Tedy myslím povinné tech. vybavení.
Mimochodem souhlas se šeptalem. Dneska už je to o něčem jiném. Pravidla sice platí ale je to už někde uplně jinde.
A to prokazování hospodaření. Od letoška je to i u chovatelských organizací ČRS. Dřív to bylo pouze vnitrosvazově.

šeptal - Profil | Po 3.1.2005 17:06:14

rick: Klííd. Tohle je v pohodě. Zásadní je, aby to hospodaření bylo prokázané na tom konkrétním rybníku. Jestli hospodařil Petr, nebo Pavel, to není podstatné. Nakonec je nutné opravit i rybníky, které jsou od povodní na suchu. Pak stačí zdůvodnění, že rybářsky se na rybníku, který má v hrázi díru jako prase hospodařit nedá z důvodu toho a toho. Tohle je skutečně jen formalita. Ostatní podmínky jsou ale podstatně tvrdší a obejít se to nedá. Nemá cenu to tu pitvat, podrobnosti můžu poslat e-mailem.

Moravák - Profil | Po 3.1.2005 16:28:49

To bych vůbec neřešil, protože pro splnění podmínek musí člověk zaměstnant někoho, kdo se tomu věnuje a má na to potřebné znalosti, zkušenosti a čas. Nakonec stejně jako laikovi nemusí být cokoli přiznáno z důvodu nesplnění toho či onoho.

rick - Profil | Po 3.1.2005 15:49:22

šeptal, no príma, zvlást že musiš vykazovat 3 roky zpátky vysledky hospodařeníl.

šeptal - Profil | Po 3.1.2005 14:48:55

Mrkni sem: http://web.mvcr.cz/rs_atlantic/ftp/sbirka/2004/sb230-04.pdf. Na straně 12145 dole část 2C. Tam začínají rybníky. A vezmi si k tomu kořalku. ;o)

šeptal - Profil | Po 3.1.2005 14:39:44

Moravák: Já taky. Když budeš mít zájem, ozvi se mi, a jak budu moc ty pravidla zveřejnit, tak je hodím na naše stránky a pošlu ti na ně odkaz.

Moravák - Profil | Po 3.1.2005 14:33:27

Šeptal: jsem si takřka jist, že by uváděný záměr nesplnil požadavky MZE.

šeptal - Profil | Po 3.1.2005 14:16:34

Moravák: O nákladech na rekonstrukci a odbahnění rybníka mi vykládat nemusíš. Náhodou dělám do dotací právě na tyhle věci. Těch projektů mi prošli rukama asi už 4 stovky.A s tou dotací bych být na tvém místě byl spíš pesimista. Obzvlášť, co se týká dotací od státu. (Pro ilustraci ti v týdnu můžu poslat "Závazná pravidla", kterým musíš vyhovět, aby vůbec mělo smysl žádost podávat). Z Unie by to možná bylo schůdnější, ale pokud jsem si to dobře vyložil, tak ti proplácejí 50% nákladů, a to ještě zpětně. Takže bys to nejdřív musel zaplatit ze svýho, nebo z nějakýho úvěru, a pak se modlit, že ti ta dotace dopadne. A co se týká doby zabahnění, na to není jednoduchá odpověď. Záleží na rozloze povodí a úrovni hospodaření v povodí. Když ti bude sedlák orat až k vodě, tak stačí přívalový déšť a máš tam hned pár tisíc kubíků blátíčka a on jalové pole. Jinak to ale odhaduju tak na desetiletí. I tak je to ale dobrá házená. V republice je v rybníkách 200 milionů (čtete dobře) kubíků bahna, co by tam být nemělo. A kde na to vzít??? Vytěžení každého z nich vyjde v průměru tak na 200,- Kč.

Moravák - Profil | Po 3.1.2005 13:46:46

Děkuji všem za to, že se tu zrodila rozumná diskuze na téma.
Šeptal: odbahnění a protipovodňová optření jsou mnohem nákladnější, než pořízení rybníka. Na druhou stranu lze na takovou akci čerpat část prostředků ze státních zdrojů. Technický stav rybníka je pravděpodobně společně s polohou a velikostí nejpodstatnější vlastností. Celkem by mě zajímalo, za jak dlouho se takový rybník zabahní na neúnosnou úroveň.
Strejka: Nikdo nerozprodá fungující soukromák, musel by to být blázen. Někdy je potřeba zariskovat. Kdyby to šlo tak jak si přeješ, tak by to udělal každý. Kdo se nebojí a dovede ododlat počátečním obtížím a dovede je překonat, bude mít vždycky víc než ten, kdo sedí v koutku a čeká, až za ním někdo přijde a řekne mu: Hele Franto, dám za tebe 60 tis. Kč a jesli to půjde, tak ti ten podíl za 10 let prodám za to, co jsem do toho vrazil, jseš pro? O tom to určitě není.

rick - Profil | Po 3.1.2005 13:10:39

Kdy by bylo více lidy ktery za to chtějí dát 60 litru na ráz tak jsem s tím, to už dáme nečo dohromady. Nezapomenete ze max výnos pro chov je 500 kg/rok *40kč to je 20.000 kč za hektar při 10 let návratnost je to max 200.000 za hektar, reality bude mezi 20-40 kč/m2. Ale i tak se dá nečo pořidit. S bežící náklady bych se nelámal hlavu, násadu bude jen málo mimo první rok a dále jsou uhraditelní z poplatku návstěvníky ktery nemají vlasteničky podíl.

strejka - Profil | Po 3.1.2005 13:07:37

napadu fandim, ale ja bych dopredu na sebelip na papire vypadajici projekt penize nedal, vstup do neceho fungujiciho je uz neco jineho, hlavni problem ale je, ze rybnik, byt 16 ha je uz docela dost, bude porad jenom takovym siditkem, bohuzel tekouci prirodni vody nejsou k mani...

šeptal - Profil | Po 3.1.2005 11:44:08

Moravák: Nechci tě děsit, ale mám dojem, že aby ten rybník vypadal skutečně k světu a fungoval tak jak má, tak ty náklady budou o trochu výš, než jsi tu naznačil. Nedej bože, aby jsi někdy v dohledný době potřeboval odbahnit. To pak co hektar, to milion. A to jsou ještě střízlivé náklady. A počítej s pořánou papírovou válkou na všelijakých úřadech.

Moravák - Profil | Po 3.1.2005 11:30:10

Paolo: co se týče ceny, není to moc. Nezapomeň na to, že koupě rybníku je teprve začátek a než začne všechno fungovat, stijí to ještě spoustu peněz a úsilí. Obsádka, opravy rybníka a jeho zařízení, vybudování zázemí, vykoupení pozemků kolem něj a případné osázení zelení a stromy, placení správce... Předpokládám, že by se muselo jednat asi o 100 spolumajitelů a účast každého by byla asi do 60-ti tis. Kč. Záleží na tom, jak je kdo náročný a hned na začátku by muselo být stanoveno, kolik to bude se vší parádou stát. Nevím, proč neustále upřednostňujete loklaitu kolem Prahy. Na MRKu je sposta lidí i z jiných částí republiky a jestli jedu na ryby 30 minn, nebo 2 hod. mi je jedno. Pochopitelně nejezdím na každodení chytčku 2 hod, ale 5 min. Vždycky to bude mít někdo dál a někdo blíž.

Skywalker - Profil | Po 3.1.2005 11:14:33

to paolo: cena je sice vysoká, nicméně odpovídající realitě. letos jsem sledoval nabídku rybníků, a u rybníků o rozloze cca 2 - 3 ha se pohybovala cena kolem 1 - 1,5 mil. kč. jinou otázkou je prodejnost takových vod, což je myslím dost špatné.
jinak si nemyslím, že založení klubu je nějaký problém a nerealizovatelný nesmysl. sám jsem uvažoval o koupi rybníka, nebo ještě raději pískovny. takže bych se toho nebál i ve skupině více lidí, i když nejraději bych koupil nebo si pronajal tekoucí vodu na lipany........anebo třeba okouny. takže určitě žádný kaprodrom. taky bych preferoval loklaitu v rozumné vzdálenosti od Prahy.

Moravák - Profil | Po 3.1.2005 10:14:24

BUBA: to není rybník, který bych chtěl rozprodat, nicméně pokud se budeš chtít stavit, tak napiš na e-mail a domluvíme se. Jinak s raky se lecos plánuje a jak jsem již dříve uvedl, raci signální neujdou svému osudu. Ve spolupráci s výzkumným ústavem rybářským a hydrobiologickým se taky pomalu něco líhne. Jinak pořád největší problém jsou okouni, kteří hodují na na malých ráčích. Nic není hned, takže to chce trpělivost.

Pavel | Po 3.1.2005 0:14:43

Já žádné rozpory mezi svazovými a soukromými vodami nevidím. Rozpory vidím pouze v chování ČRS. Rozumnější je si revír pronajmout a stát se uživatelem, ale i tak je to pro toho, kdo chce jen chytat, velké sousto. Ještě před 2 lety šlo za slušný peníz s dotací vlastní rybník postavit, ale bylo velmi obtížné ryby v něm uhlídat. Osobně bych se hlásil do spolku rozumně hospodařícího na tekoucí vodě. Slušně zarybněných svazových rybníků kapry je poměrně dost.

XAXAP - Profil | Ne 2.1.2005 14:02:53

Drzim palce vsem podobnym aktivitam! Ale do rybnika bych nesel, muj smer je jiny :-)

jettys - Profil | So 1.1.2005 17:39:32

Petrus-A kde ten sraz je a vkolik (pokud to můžeš zveřejnit)

Petrus | So 1.1.2005 10:00:42

Rick : Poslední čtvrtek v lednu je pražský sraz MRKu tam můžeme pokročit- ať mluví každý sám za sebe .Mně osobně směr Kolín vyhovuje a až zakládám prasátko !

paolo | So 1.1.2005 2:04:57

Ta cena je silne prehnana.280 000 za hektar vody da jen blazen :-) Navratnosti investice se nedoziji ani tvoji pravnuci...ale pokud je mas zbytecne,proc ne.Ale sam za sebe,kolektivne to tezko bude fungovat.Jeden je malo,ale dva uz jsou moc :-))

KUBA - Profil | Pá 31.12.2004 16:15:00

moravák> co ten tvůj rybník plnej raků?

libec - Profil | Pá 31.12.2004 15:26:58

Klubové vody jsou určitě dobrá alternativa k stavajícím podmínkám v rybářských svazech a při jasných pravidlech, která všichni respektují by to určitě fungovalo (jak napsal Aleš V)

Šlehy | Pá 31.12.2004 15:08:08

Já znám jeden takovej spolek kousek od Plzně.Příští rok tam opět budu pořádat (s jejich svolením) malej neoficiální sraz MRKu.Ti to mají pouze od Rybářského svazu pronajaté a funguje to již několik let.

Ales V. - Profil | Pá 31.12.2004 15:05:22

Rick to napsal rychleji.Klubová voda samozřejmě není utopie ale musí mít jasná pravidla,která všichni respektují.Porušíš.........tak čau ahoj a už se nevracej.
Lojza:Jak jsem trošku poznal ricka,tak kaprodromu bych se nebál.

Lojza - Profil | Pá 31.12.2004 13:34:05

rick: jen ne kaprodrom, prosim.

rick - Profil | Pá 31.12.2004 12:44:00

Petrus, hod mně na mail kolik jste a kolik jste ochotní dát dohromady, tady kousek na Kolin je podobna konstelace

Petrus | Pá 31.12.2004 12:38:28

ražský MRK je pro takový plán všemi deseti i za cenu značné finanční oběti ale v dosahu Prahy nic vhodného zatím nám o klobouček nezavadilo !

rick - Profil | Pá 31.12.2004 11:48:04

Syndíkaty fungoujou všude. Začalo to v Anglie ale i ted v Holandsku, Francie, nemecku a i v Maďarsku jsem narazil na takovej spolek. Bohužel první musí ty penize mít. Nikdo tě neda na podíl prahy když nemáš co nabidnout, tehdy já se to takhle myslim. Já a pár další blázní určite by do toho šly když je jístota že revír ziskáme. A to je ten problém. Pokud nemáš prahy takřka na ruku tak se k tomu nedostaneš. Jínak co se tyče dodržování pravidla atd. to nevidim jako problém. Stanoví se výbor s právem vyhodít člena, všechny členu musej být proveření atd atd, neni problém z moje hlediska

Zdenda - Profil | Pá 31.12.2004 10:28:41

Mohlo by to fungovat, ale ………. Asi spousta lidí nebude souhlasit, ale sytém svazu je pro nás chudé nejlepší řešení. Jak to funguje v reálu je jiná věc.

honza | Pá 31.12.2004 7:53:02

Ty nemáš kam chodit na ryby? To tě tedy lituju.... Jinak budto finance máš a nebo je nemáš. Pokud je máš tak to koupíš jako TVOJI vodu a budeš tomu velet a bude to mít smysl. Pokud je nemáš, tak vás to koupí více lidí dohromady,uděláte si svoje pravidla a stejně se najdou jedinci kteří toto dodržovat nebudou. Ve světě je toto běžné ale český člověk myslí a koná jinak nežli je obvyklé. Toto není zde nic nového stačí se podívat na některé samostatně hospodařící organizace. Třeba takový revír jako je Jizera 10. Vzal jsem si tam hostovačku a po 10 letech jejich hospodaření jsem si od toho sliboval že budu chytat lipany jako " nohy" a ono ejhle, je tam sežráno jako jinde......