Poraďte jak vyrobit vlastní suchou směs.

Chtěl bych zkusit vyrábět si vlastní suchou směs a mám pár dotazů. Na čem melete třeba řepku, jak ji pražíte, jak ji sušíte (aby nezplesnivěla), jak dlouho různé složky vydrží kvalitní, jaké aroma přidáváte(firmu), jaké množství různých složek dáváte, jak tuhle směs skladujete, jaké komponenty přidáváte??? Uff, toho je co? Díky za vše
Autor diskuse: Kato - , 19.10.2004 feeder - nástrahy, návnady

richtřík - Profil | Ne 31.10.2004 17:35:46

kato:nejhorší je,že to je běh na dlouhé tratě,můžeš namíchat dobrou směs,ale ryby nebudou mít svůj den a příště ji nepoužiješ,nebo se do nich trefíš a zachytáš si,příště sedneš někde jinde a budeš jen čučet.Chce to taky statisticky vyhodnocovat,včetně počasí,stavu vody,množství záběrů,atd.Nejlepší je dát na jeden prut něco osvědčeného,chytat ve stejném místě a srovnávat,zkoušet a znovu a znovu a znovu............... .Upřímnou soustrast a lovu zdar

miki | Ne 31.10.2004 9:56:54

Kopřivy jsou skvělý, hlavně hluchavky-ty fialový. Mají sladké květy a jsou barevné, což ryby dráždí.

Kato | Ne 31.10.2004 0:03:51

richtřík: tak teď jsem se přistihl, že mi fakt spodní čelist při čtení tvých ingrediencí, klesla dolů :) Některé ty věci mě taky zaujaly. Ta má další směs bude dobrý kíč, bude dokonale přeplácana ... :)

richtřík - Profil | So 30.10.2004 22:03:06

kato:zapoměl jsem na sušené kopřivy,které jsem pak zpařil,nasekal a přidal do krmiva.V létě to fungovalo velice dobře spolu s přidáním kyšky při chytání na řece.

Mirek - Profil | So 30.10.2004 10:37:20

ríchtřík: vidím zpětně že jsi prozradil .Dík .přečetl jsem to až po napsání otázky.

Mirek - Profil | So 30.10.2004 10:34:12

richtřík: prozradíš nebo neprozradíš?

richtřík - Profil | Pá 29.10.2004 22:03:17

Kato:já jsem už i přidával vlaštovčí trus,sušený česnek,kompoty,vařil jsem do směsi různé polívky,dokonce kandované ovoce,sunar-ten byl dobrej,sušené ovoce(papáju),pražený kokos,piliny,chipsy,příchutě z čínských polévek,podravku,oleje ze sardinek-taky dobré a už nevím,co.Jo,pivo víno,kyšku-super,také strouhanou mrkev.Ovšem magi dám skoro pokaždé.Zˇena mne svého času prohlašovala za blázna.Poslední tři roky se ale držím stejné směsi.

Kato | Po 25.10.2004 21:05:20

miki: to fakt člověka musí bavit. Já se taky snažím pokusovat, ale většinou mě přemůže ta lenost a jen sedím, čučím na přírodu a tupě se usmívám :) --ale jsem TAK spokojenej :)
Ty knížky má kamoš, tak mi je zítra donese, už se na ně těším.

miki | Ne 24.10.2004 17:36:50

Kato: Kdybys ty tušil, co já jsem už vyzkoušel za věci. Nedělám to proto, abych našel recept, na "zázračnou" návnadu, ale protože mě to baví. Kdybych ti měl napsat to, co funguje a co ne,nebo jaké dělám krmení a z čeho, musel bych ti poslat asi hodně dlouhej mejl.
Máš knížky od Kolendowicze a Zalewského-Lov na položenou I. a II.? Je v nich 80% o plavačce a najdeš tam spousty vyřešených otázek.

Kato | So 23.10.2004 19:01:02

miki: kam na ty nápady chodíš, nikdy by mě to nenapadlo, ale už teď vím, že to bude super :)

miki | So 23.10.2004 17:26:26

Kato: Víš co ještě zkus? Chleba rozmoč ve studený vodě, bude se ti krásně drobit. Jako aroma do krmení přidej nápoj v prášku Tang. Nejlepší je lesní směs. Na 1Kg suchého krmení dávám 1 pytlík. Voní to jako Fraisix od Sensasu.

Kato | So 23.10.2004 11:57:47

Tak jsem byl včera na rybech a udělal jsem to, jak tady píšete, tedy: rozmočil tvrdý chleba v teplé vodě (asi 10 minut a hotovo) vyždímal jsem ho a protlačil 2x přes síto. Přidal tam směs pro drůbež (asi 3 druhy šrotu + něco), ovesné vločky, 2 x vanilkový puding, strouhanku, nastrouhané psí suchary. To jsem dal na jemné síto usušit. U vody jsem to zmixoval a navlhčil a slavil jsem větší úspěchy, než s Lorpiem. Tak tedy díky.
Teď jdu mixovat Karelc mixy :), vypadají dobře, díky

karelc - Profil | Pá 22.10.2004 19:31:37

Kato: já jsem myslel hlavně to, že rozemleté buráky se kazí - žluknou. Rozemletá řepka, upražená a suchá se až tak kazit nebude, ale to už pak není partikl. A sušený partikl? Kdybys usušil kuku a dal ji do futra, tak by to asi nebylo to pravý ořechový. A řepka by ti uplavala.

richtřík - Profil | Čt 21.10.2004 21:48:13

rozmočený tvrdý chleba je vždy lepší,nepatlá se

richtřík - Profil | Čt 21.10.2004 21:40:35

k výrobě směsi používám po jednom dílu praženého konopí,řepky,lnu,vše pražím tak,že to dám na plech asi 1 cm a pražím na maximu v troubě až začnou semínka pukat,nechám vychládnout a nahrubo to pomelu v kafemlejnku.Přidám jeden díl rybí moučky a tolik kuku šrotu,kolik mám pomletých semínek a potom stejné množství strouhanky,kolik mám šrotu a semínek dohromady.Občas přidám i mleté psí suchary,dost často přidám i ovesné vločky,a to dost.Udělám toho vždy cca 30 kg a do toho dám cca 10 sáčků.Nezplesnivělo mi to ani po roce.

Kato | Út 19.10.2004 19:33:37

Taky si většinou krmení připravuji těsně před lovem, ale někdy se rozhodnu, že jdu na chvilku a než bych to vše namíchal...... a taky když jdu třeba na 3 dny, tak kdyby byl ten partikl sušený, tak aspoň by se hned nekazil.
karelc: když si myslíš, že by se rozemletý partikl skazil, tak jak si myslíš, že to dělají v komerčních směsích? Ten chleba rozmáčíš čerstvý, nebo tvrdý, nebo je to jedno?

miki | Út 19.10.2004 17:22:42

Řepku nemelu buď vůbec(pouze ji 24 hod. máčím), nebo v mixéru, stejně jako konopí. Můžeš ji umlet i na mlýnku na mák. Uchováš ji nejlépe v mrazáku a to doporučuji pro všechny olejniny. Pražení, sušení atp. to jsem ještě neslyšel a myslím, že je to blbost.
Jinak dělám standartní základovou směs z 50%kukuř. šrotu, 25%strouhanky, nebo rozmočeného chleba a 25%ovesných vloček. Do toho přidávám např. strouhaný perník-15-20%, nebo konopí či řepku-10-15%.Vynikající je i slunečnicové semínko, které jen prostě umelu na mlýnku na maso. Často používám místo olejnin a perníku i posilovače od Sensasu-Carpix, Bremix, Fraisix.
Základní bázi mám připravenou po 10Kg třeba měsíc a olejniny či posilovače přidávám těsně před lovem.

karelc - Profil | Út 19.10.2004 14:21:11

Moje oblíbené recepty:
1) sladký - Vánoce
30% strouhanka - chleba+rohlík
20% kuku šrot
30% ovesné vločky
10% nahrubo namleté buráky (bacha, při delším uchování směsi se kazí)
10% kokosová moučka
+ koření do perníku

2) pstruží granule - Smrad
30% granulí (můžou být pstruží nebo i suchý pro psy)
30% ovesné vločky
30% strouhanky
10% šrot
+ nadrobno nakrájený čerstvý rohlík pro nakypření směsi

3) zimní směs
50% lehce opražené strouhanky - rohlíkové
25% hlína z krtinca
25% jemný šrot s medovou příchutí (obyč)
+ vanilkový pudink

Do suché směsi nedávám žádný partikl (kromě vloček), protože by se to kazilo, usušená řepka je naprd, protože ti většina uplave(ve vodě plave). Nekupuku žádné komerční směsi, hledám co nejlevnější věci. Ale pravda je, že většinou suchou směs nedělám, před lovem udělám podobný krmení jak jsem popsal nahoře, ale jako základ propasírovanej vymačkanej chleba (hodně propasírovat, jinak je to jak kameň)