Jak ulovit sumce na poměrně malém revíru?

Dobrý den, chtěl bych si nechat poradit jak se zbavit sumců (lov). Na našem místním malém rybníku cca 2ha s hloubkou max 2,5m se vyskytují sumečci. Letos už byli odchyceni 2 kolem 1m délky. Předpokládá se, že těch menších je celkem dost a budou v rybníce pravděpodobně i nějaké větší kusy. Nelovím dravce (jsem kaprař) a uvítal bych nějakou radu, jak se loví sumci na takových malých a stojatých vodách (kdy lovit, na jakou nástrahu, jakým způsobem, popř.jakou montáž...atd.). Děkuji za rady. :-)
Autor diskuse: Sob22 - Profil , 28.5.2013 dravci - techniky lovu

lada78 - Profil | Út 15.7.2014 18:40:29

candát 820 >> já bych na tu plavanou dal raději 5ks,jistota je jistota

pan JAN - Profil | Út 15.7.2014 17:32:05

šmudla007 >> ..jo přesně tuhle montáž jsem vytáhl při hlubinné přívlači o víkendu na Orlíku,70 metrů šnůry a po 5 metrech trojháček na návazci,viseli na na ní dva sumci a bolen,prasata pytlácký..zřejmě z místních chat...

candát 820 - Profil | Út 25.6.2013 8:37:09

Sob22 - >> v noci dej jeden prut na tezko na 2 rousnice a jeden na plavanou na 4 rousnice urcite neco chytnes

Pstruh27 - Profil | Út 28.5.2013 12:47:31

Sob22 >> Aha - tak v podstate ide o "sumčiu genocidu" ale chápem to - ak prevádzkuješ súkromný rybník, máš ho za drahé peniaze zarybnený a sumce Ti to vyžierajú - musíš to riešiť. Kolegovia Ti tu napísali myslím si dobré rady ako na sumca - napríklad ten "kombajn" ukotvený pozdĺž brehu bójkami podľa mňa zaberie. Pokiaľ tam máš aj Šťuky, Zubáče tak by som možno skôr nastražil nočné červy (rousnice) aby si si zbytočne neurobil škodu - tiež môžeš tie sumce k brehu trošku stiahnuť napríklad nejakými nasekanými rybami ktoré nahádžeš do vody.

RSA - Profil | Út 28.5.2013 12:34:56

nebylo by lepší vypustit a slovit?

Hrdobec - Profil | Út 28.5.2013 12:29:27

Na takovym rybníčku to mužeš plácnout kamkoli a když budou sumci aktivní potom je ulovíš...budou šmejdit uplně všude..i v hloubkách pod pul metru. Zkusil bych klidně chvilku krmit třeba olihní nebo kouskama makrely a potom jen v klídku nahodil na těžko..pokud je bahno potom kus ryby něčím nadlehči..žádná věda. Případně kombinace metod nebude taky na škodu

MAXXSKATER - Profil | Út 28.5.2013 12:19:44

Sob22 - >> Čau, moc bych nevymejšlel. Dal bych tam nějakou káču (větší splávek), silnější vlasec a k tomu odpovídající vybavení v podobě háčku, prutu a navijáku, kdyby se tam náhodou objevil nějaký větší, co by mohl potencionálně zabrat. Jako nástrahu bych zvolil chomáč rousnic nebo nějakou rybičku. Jelikož je tam menší hloubka, tak bych zvolil nějakou, která nezajíždí do vázek - třeba karas, cejn, plotice atd. Zvolil bych místo přechodu hloubky s mělčinou a dal bych to kousek na tu hloubku nebo někde poblíž vodních překážek či si zjistit třeba v noci, kde loví podle ran. A jako čas bych Ti doporučoval určitě večer a to hlavně v hodinách před půlnocí.

šmudla007 - Profil | Út 28.5.2013 12:12:48

Sob22 >> Ten uzel ... návazce s háčkama si nachystej se smyčkou na konci. Smyčku obtočíš 2x-3x kolem hlavní šnůry a provlékneš očkem háček .. a máš ukotvený návazec. Pletenku tam nedávej, opravdu tlustej špagát ..třeba 1.5mm tlustý splétaný provázek nebo něco takového co ti neutrhne ani metr padesát sumec jestli se pověsí.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Prus%C3%ADk%C5%AFv_uze​l
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/28/​Prus%C3%ADk%C5%AFv_uzel.jpg
Lze tu šnůru doplnit o menší kanystry s velkou rybičkou na trhačku nachystané podél břehu. Sumec se zasekne o trhačku a o kanystr se unaví a utahá sám. Na dva hektary rybníku nemají kam zdrhnout nebo se zamotat tak si pak akorát posbíráš. Lín je blbost, sumec vezme jakoukoliv živou rybku cejna plotici atd.
Ale všecky tyhle metody sou fakt těžce pytlácký, jinde než na soukromáku za svolení majitele to nezkoušej. Stejně je nevytlučeš všechny, nějakej tam dicky zůstane zvlášť jestli se vytřely.

Sob22 - Profil | Út 28.5.2013 11:14:04

šmudla007 - dík za rady.
Pravděpodobně ve čtvrtek nakoupím šňůry, háčky a nějaké návnady..popř. vyrazím na rousnice a o víkendu bude proveden první pokus lovu sumců - pokud bude počasí :-)

Na smyčku přidělaný krátký návazec - nevíš, kde bych našel tento detail..jak na prádelní šňůru navázat návezec z pletenky? Krátký návazec je myšleno 0,5 - 1m?

Jako nástrahu použít menší línky?

V případě, že bych chtěl mít nahozen i prut ...mám třídilné děličky s odhozem 100g s novým 0,25mm silonem - asi by bylo lepší na další cívku nechat natočit nějaký tlustější a únosnější silon s pletenkovým návazce, že? A způsob lovu spíš na rousnice zavěšené pod kaču nebo třeba lína těsně pod hladinu na trhací silon k protějšímu břehu?

Otázky jsou možná pro vás sumcaře nepochopitelné, ale budu rád za nějaké dobré rady :-) :-)

Hlubočepy - Profil | Út 28.5.2013 10:09:24

šmudla007 >> to je tzv. Ministerskej,chytá se takto stále a i tady :-) Bohužel

šmudla007 - Profil | Út 28.5.2013 9:50:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sob22 >> Chytá se takhle komerčně na moři .. dlouhá silná šnůra(prádelní)ukotvená na obouch koncích na bojku .. natažená kolem břehu ...no a co kus je na smyčku přidělaný krátký návazec ze sliného vlasce/šnůry) s velkým háčkem(tak 5cm v obloučku). Na ty háčky se připíchne půlka/čtvrtka rybky. Oni jak jezdí sumečci kolem břehů tak ten hák shltnou a ráno tam budou oběšení. Jednou za den se to obejde, sundají se úlovky, dají se nový nástrahy kde bude stržená ..no a během chvilky máš rybník odsumcovaný. Těch háčků bývá tak 50- 100 na jednu šnůru. Normálně se neboj dát tčeba 2mm šnůru prádelní. On ten sumec to neukroutí pokud to bude pružit.
Tohle dobou by měli být sumci kolem břehů ve tření tak to zkuste zatáhnout kolem břehů sítí ať odlovíte ty velký kteří se třou a hlídají jikry.
Je docela možný že na ty šnůry si zlikvidujete aji osádku candátů spolu se sumcema a sem tam nějakou štičku(když se kácí les tak lítají třísky).

Sob22 - Profil | Út 28.5.2013 9:37:45

šmudla007 - ten rybník je soukromý
Bojky se silnou šnůrou a co 2 metry silný návazec 1 m s velkým hákem a kus rybky s rousnicí .. - nejsem sumcař, takže se dovolím zeptat - co tímto bylo myšleno? ( prostě jsem nepochopil jakým způsobem je toto proveditelné? )

Starc55 - Profil | Út 28.5.2013 9:23:10

Snadná práce na malém revíru. Pokud se to proflákne kde to je, tak vám to tam sumcaří vybílí do poslední rybky včetně kaprů a jiných ryb , pokud tam jsou v zajímavých velikostech.

Siven Polní - Profil | Út 28.5.2013 9:09:57

Ano ano, jak ti radí kolegové. A protože cílová ryba je sumec, tak se jistě chytne sumec. Jen by to raději měl někdo opatrně říct štikám, aby náhodou neotravovaly :)

šmudla007 - Profil | Út 28.5.2013 9:04:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zkus pozvat Jakuba, ten ti pomůže. Kdyby nepřijel, tak normálně nahodíš deset až dvacet prutů, sedneš a čekáš. nástrahy svazky rousnic, kusy rybek, rybky celé živé. Bojky se silnou šnůrou a co 2 metry silný návazec 1 m s velkým hákem a kus rybky s rousnicí .. takhle zasítuješ rybník a dicky ráno jdeš sbírat úlovky.
Co sem viděl ruské a americké rybáře, tak ti chytají sumečky tak že na Pet flašku mají cca metr vlasce tam kus rybky a ty flašky rozhazují po jezeru rybníku ..no a s lodičkou pak sbírají ty Petky které se hejbou .i s rybou. Docela pohodlné nenáročné a efektivní.
Ten rybník je váš soukromej nebo svazovka?
Pokud svazovka tak stačí říct co to je za rybník kde sou přemnožený a je to vyřešeno.

lump85 - Profil | Út 28.5.2013 8:53:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj.Zkus to brzo ráno nebo večer.Místo např. blízko keřů nebo kořenů stromů jestli tam nějaký jsou.Montáž - káča (třeba 12g),olovo,návazec(cca 50cm),větší háček,rousnice/rybička. Kdyby se ti nedařilo napiš mi do SZ kde to je a já tam moc rád zajedu :-)