lisování kuliček z rohlíku

Ahoj, pořídil jsem si lis na rohlíkové kuličky, po vylisování jsou kuličky nadherné, ale ve vodě se rychle rozpouští. Kuličky, ktré jsem si koupil v obchdě vydrží na háčku až hoďku. Poraďte mi prosim, jak tento problém odstranit. Díky, Petr
Autor diskuse: Q - Profil , 20.10.2012 kaprařina - nástrahy, návnady

Lee-Haney - Profil | Ne 6.1.2013 12:09:55

Q - >> Čau,pokud chceš aby ti kuličky vydržely delší dobu,musíš je mít pořádně vysušené a delší dobu odležené.Pokud chytáš na kuličky které jsi dělal třeba před týdnem tak se ti budou rychle rozpouštět.Nevím jestli má na to vliv i samotná výroba,ale já vždycky rohlík dám do sáčku, trochu navlhčím, ,šup do mikrovlnky a pak lisuju.

Bogi - Profil | Ne 6.1.2013 11:47:52

já je taky zkoušel dělat, ale ne lisem ale kleštičkama, tady podle toho videa

http://www.mrk.cz/rybarska-videa.php?id=12148

a vypadali pěkně, ale nevydrželi déle jak 20 minut a kupovanej vydržel hodinu
ale vůbec mi to nevadilo, protože ten domácí byl mnohem účinnější
hlavně na to jezdili amuři jeden za druhým, ale samej dorost :-)

coteda - Profil | Ne 6.1.2013 11:38:17

Zdar, já ne zcela tvrdý rohlík strčím na chvilku do mikrovlnky a ještě hoký ho dám do lisu a řádně ušatýma matičkama stáhnu.....kuličky jsou jedna báseň. Usuším je a před použitím je rozprašovačem lehce navlhčím a nadipuju třeba sušeným česnekem. Jakmile příjdu k vodě, všechny ryby se sjedou ke mě a vystrkují čumáčky ven z vody a čekají kdy nahodím....:-)))))

MOndo - Profil | Ne 6.1.2013 11:18:04

Q - >> ahoj.. buď rohlík víc napař nebo vem strouhanku, vypracuj z ní těsto a vylisuj.. Asi by mohl někdo namítnout, že to nebude tak atraktivní a nebudou se z toho tak ulovňovat částečky, ale mně to fungovalo stejně. Když jsem to dělával, tak jsem si mohl ještě do těsta přidávat různé "atraktanty" :))

NiCi - Profil | Ne 6.1.2013 11:09:52

Ahoj co ty kuličky po vylisování namočit do rozmíchaného solamilu v teplé vodě? Pak nechat schnout. Popř. pridat do té směsi solamilu a vody nějakej dip, barvivo ..... . Pak myslím, že podle koncentrace solamilu by se dala nastavit výdrž pod háčkem. Nechce to moc husté jinak to nerozmočíš ani za týden .-))

Petan600 - Profil | So 5.1.2013 19:45:52

Stim nic neuděláš,prostě to tak je,ale já chytam víc kaprů na kuličky z kleští než na rohlíkové boilies.

ActionCarp - Profil | So 5.1.2013 19:41:53

Musíš je udelat tvrdší.

pectak - Profil | So 20.10.2012 17:21:20

Q - >> Taky se mi to stává. Rohlíkové boilies, které si koupíš v obchodě , je většinou hodně vysušené, a nebo nadipovadé. To mu pomáhá, aby drželo bez problémů hodinu tvar. Když si ale uděláš kuličku z čerstvého rohlíku, začne ve vodě pracovat a rozmáčet se. Vůbec se toho neboj, ryby to mají rady:) Když s ním následně ve vodě nepopotahuješ a neotrhají ti ho drobné rybky, zůstane na háčku půl hodiny také :) Jinak, když si takhle uděláš kuličku, nebo utrhneš kus rohlíčku ( to nevydrží ale skoro nic ) , je to podle mě pro lov ( a to hlavně v zimě ) propastně lepší než rohlíkáč.... Sice jsem ti neporadil, jak prodloužit dobu ,, rozpadu,, ,ale myslím si ,že obyčejná střídka rohlíku je nejlákavější.... :)

nofish - Profil | So 20.10.2012 12:54:40

Q - >> nechce se mi to tu pročítat :-)
Já dělám rohlíkáče z napařeného, lisovaného rohlíku a mám klid. Po slisování to vykrájím, nauzlíkuju a nechám pomalu uschnout. Ryclé sušení v troubě se neosvědčilo. Vydrží pak dlouho. I když to nejsou pravidelné kuličky, ryby si zatím nestěžovaly.

Kovis - Profil | So 20.10.2012 12:50:32

Q - >> Ahoj, pokud nechceš vyloženě rohlíkové boilies tak normálně napař rohlík v paráčku na knedle (stačí 2 minuty) dokud neuvidíš, že na povrchu zvlhnul až trochu "zkrabatěl". To je podle mě jediná možnost jak prodloužit dobu kdy se ve vodě rozpadá. K pečivu patří časté přehazování, ale je to parádní chytačka, pokud nechceš lovit trofejní ryby a jen si jdeš k vodě trochu orazit.

Anýzový dědek - Profil | So 20.10.2012 12:09:00

Figos >> jj. Jen jsem občas línej to cvakat kleštěma, tak to jen nakrájím na kostičky a buď to rovnou píchnu na háček nebo .když se mi chce a mám čas, tak si s tím pohraju.....))

Figos - Profil | So 20.10.2012 12:06:17

Anýzový dědek >> Přesně tak a u sebe bych nic neměnil v postupu docela mi to funguje........

Anýzový dědek - Profil | So 20.10.2012 12:05:11

Figos >> taky to tak dělám. A pak je možnost ještě ve kvalitě rohlíku- v šude dělají jiné a v různé kvalitě. Tohle je třeba vyzkoušet dle místních podmínek.

Figos - Profil | So 20.10.2012 12:00:54

Anýzový dědek >> Taky je to jedná z možnosti,i když je pravda to co píšeš já to dávám mezi prkýnka a pořádně stahnu.....

Anýzový dědek - Profil | So 20.10.2012 11:58:55

Figos >> spíš bych řekl špatným slisováním po napaření. Jak je v tom moc vzduchu, tak se to při vycvakání špatně sevře a pak se to rychleji rozpadá..

Figos - Profil | So 20.10.2012 11:50:45

Lis nemám cvakám si to ručně a namáčím to do jednoho smáčedla a nechám to usušit a druhý den s tým můžu jít k vodě a vydrží mi kolem té hoďky ve vodě v pohodě........A jen to nacvakám nic víc takže nevím čím to je u tebe...Jedině tím napařováním jak dole se píše

FOUSATEJ HAT - Profil | So 20.10.2012 11:12:16

Q - >> A napařuješ to? myslim ten rohlík a nebo housku?

retrívr - Profil | So 20.10.2012 9:40:10

Q - >> Nevím, mám zcela jinou zkušenost. Tedy nekoupil jsem stroje, protože potřebuju tisíce kuliček.Já si prostě napařím trochu starší rohlík / neni z řetězce, kde jsou suchý/, tedy většinou dva, ve svěráku je mezi plovoučkou vylisuju, pak je naštípu kleštěma, prošiju nití . Vše je usušeno, dělám to v zimě. Jak dlouho vydrží. No tahám na jeden i několik kapříků, tedy, když je chytám. Rozhodně vydrží hodiny, za tím stojím. Ať to vymakáš.

mipa - Profil | So 20.10.2012 9:22:51

Q - >> k pečivu prostě "rychlé" rozpadání patří, časté přehazování a jeho použití na háčku se pohybuje v řádu minut, možná desítek ... vyjímku tvoří snad jen rohlíkové boilí, které vydrží nejdéle, ale jeho zpracování má své zákonitosti - nelze dost dobře použít každé pečivo, vlhčí se (paří), dipuje, barví, lisuje ... provléká "nit" ... suší ... :-)
pokud jen zalisuješ v kleštích, nebo i ve speciálním dvoudílném lisu libovolný rohlík, vypadá pěkně, ale jeho použitelnost protáhneš stále jen z minut na desítky minut - ale to je kouzlo pečiva a nezavrhoval bych tuto jeho vlastnost a snažil se jí využít ... a pokud s tím nebudeš stále spokojen, tak pak použi jinou nástrahu co tu hodinu a víc vydrží :-))))))

Dawemaster - Profil | So 20.10.2012 7:52:31

A jak jsi ty kuličky dělal? Nechal jsi je vyschnout? Rohlíkové boilies se musí nechat vyschnout aby na háčku drželo. Kuličky z čerstvých rohlíků se ti rozmočí mnohem rychleji...

F.T.M. - Profil | So 20.10.2012 5:27:02

Pročti si níže uvedenou diskusi a vyčteš tam odpověď na svůj dotaz. Vše je o postupu výroby a kvalitě pečiva, né každé se pro výrobu rohlíkáčů hodí. Čus ať se ti u vody daří :-)

http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=627952

Jarda Š. - Profil | So 20.10.2012 1:26:16

Q - >> Zkus je nadipovat např. melasou a nechat vyschnout. To, že se rychleji rozpouštějí, bych ale za takový problém nepovažoval, to by naopak mělo ryby lákat. Holt musíš častěji přehazovat.