Kapri na pevny splavek

Ahojte priatelia, podelil by sa niekto o foto svoji montaže pro lov kapra na stojate vode cca do 5 hektarov, hloubka do 2 m? Videl jsem uz více montaží a každa byla jina, proto by mne zaujimala ta vaše. Prípadne můžete psat i veci okolo. Jak meríte hloubku (ci k hačku nebo k poslednímu olůvku). Jakou partiklovou zmesí vnadíte. Nebo dokonce vlasova metoda na splavku ?
Autor diskuse: triball - Profil , 28.6.2011 plavaná - techniky lovu

karel.datel - Profil | Čt 24.5.2012 22:29:11

mico >> To co jsi vyvěsil, je na plotice a oukleje, když to nechají propadnout na dno, i cejna, ale jít na kapra s forpasem 0,06 až 0,08, je holý nesmysl.

xxlrybář - Profil | Čt 24.5.2012 22:10:10

Znáte lov bičem?? nemyslím ten vysouvací ale to jak se šoupne splávek skoro až k prutu a je nastavená hloubka třeba 3 metry. No možná to někdo zná ale kdo ne tak takle se to nevysvětlí ale tak se kapři chytat dají..

kapr1298 - Profil | St 13.7.2011 9:11:11

Já použivám středně velký splávek lovim v hloubce tak do 130 cm před lovem si misto !! MÍRNĚ !! přikrmím krmením smíchaným s červy, moje montež je vcelku klasická -- splávek , potom bročky a pak háček ten davám menší, k přesnému zjištění hloubky použivám olověnou " žabičku " kterou ale nacvakno na poslední broček nad háčkem tak budu mít jistout že nástraha leží opravdu na dně, jako nástrahu davam rohlik, červy ,žížaly,

Frake - Profil | Út 12.7.2011 18:37:52

triball - >> Ahoj. Kapr žere vetsinou u dna, takže montáž, jednoduše dovážit tak, aby vyčnívala jen anténka. Nejlepší je dovažovat brokama.. Zjistit si hloubku. Stále zvětšovat a zvětšovat, dokud se splávek trošku nahne na bok. Tím to trošku přehloubíš a montáž máš téměř stále na stejném místě. Nebo taky můžeš chytat kousek nad dnem, kapr si pro návnadu vyjede kamkoliv. To ti splávek bude trochu jezdit. Vnadit podle mě stačí trochu aromatické směsy, ale víc partilku, např. kukuřice, aby nenajeli ryby, které cíleně nechceš lovit. Tak ať se daří :)

ondiktt - Profil | St 29.6.2011 22:45:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Fotku nemám, ale montáž je veľmi jednoduchá. Veľmi rád používam, hovorím tomu ´´brká´´, na konci mám uviazaný malý kovaný háčik a dovažujem brokmi. Hĺbku meriam tak, že nastavím si nejakú hĺbku a zväčšujem až kým nieje na dne ( to zistím, keď plavák je naklonený, alebo leží). Vnadenie najčastejšie rukou, alebo keď chytám ďalej, tak prakom- veľmi obľúbená varená kukurica, bonduellka... nech sa darí

triball - Profil | St 29.6.2011 19:05:20

Šinic >> dekuji moc za foto...prajem vela uspechov

Šinic - Profil | St 29.6.2011 18:28:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dneska jsem vydržel na tom pařáku u vody na poledne dvě hodiny. Jenom dva záběry od kapra, z toho se jeden vyvlíknul a druhej byl pinďa slabých 40cm. Ale montáž jsem vyfotil. Je to zhruba to nejjemnější co používám na kapra. Speciální spláveček do stulíků s vlascem vedeným středem anténky o nosnosti 0,2g, hloubka lovu cca 1,5m ve vzdálenosti asi 6m od břehu. 9kg mikroobratlík o hmotnosti cca 0,06g, 50 cm návazec 0.20 mm a na něm 3 bročky č. 10, první asi 5cm od háčku, další dva o 5cm dál. Háček s nástrahou a prvním bročkem ležely na dně, zbylé dva broky těsně nad ním. Háček bez protihrotu velikost 6. Vařená kukuřice se volně přesouvá po háčku mezi očkem a zarážkou v jeho obloučku na vlasu připevněném na kroužku z bužírky. Tohle nechají čudly na pokoji. Kdybych tam dal plechovkovou kuku, tak se na ní okamžitě vrhne všechno od necelých 10 cm, ty skrčkové jsou tu všude. Přeju hodně úspěchů.

triball - Profil | St 29.6.2011 17:17:24

Mojo >> dekuji za dobre rady. Nech se dari i tobe. V patek jedu vyskoušet...uvidime

Mojo - Profil | St 29.6.2011 11:13:28

triball >> Přesně tak, někdy návazec ani na dně ležet nemusí. Kreslíř jsi zdatnej, tak ať Ti taky berou pořádně ty ryby! Zdar

Hora - Profil | St 29.6.2011 11:12:58

Také tak chytám kapříky a mám skoro stejnou montáž jakou zde dal triball.Mám pevný splávek 1 až 4 g,dle hloubky,vzdálenosti a místa lovu,jednu torpilku u těžších splávků,nebo několik broků u 1g splávku,vlasec od 0,16 do 0,20 mm,ve spoji malý obratlík a na návazci cca 10 cm od obratlíku malý broček.Nástraha vařená kukuřice.Záběry se projeví většinou jako popojíždění splávku,povyjetí splávku z vody,nebo zběsilá jízda.Toto je pro mně taková universální montáž a na místě lovu ji dle místních podmínek upravuji.

Bernard - Profil | St 29.6.2011 11:06:29

triball >> Akorát špičku prutu pod vodu a zaříznout vlasec pod hladinu, aby se ti netvořil "pytel". Délku návazce zkoušet, to může být revír od revíru i den ode dne jiný. Někdy je lepší kratší jindy delší.

triball - Profil | St 29.6.2011 10:56:45

Šinic >> taky pozri obrazek zda je to ok

triball - Profil | St 29.6.2011 10:56:29

Mojo >> pozri obrazek

triball - Profil | St 29.6.2011 10:55:13

Ahoj, dekuji vsem hodne inšpirujíci. Jenom si chci potvrdit zda Vaše montáže chapu spravne na priloženom obrazku...Sorry za kvalitu :D snad pochopíte

HP - Profil | St 29.6.2011 10:54:55

Podle mého nazoru se da napsat všeobecná montáž, ale ne vždy a včude jeto optimální. Zaleží na aktivitě, na počasí. Vzdalenosti kde lovíš, podmínkách okolí. Někdy je lepší lehčí splavek s boky ruzně. Jindy splávek těžší a torpilkou dole. Ono jeto fakt růžené. Na delší vzdálenosti pak doporučuji spíš splávek anglický.

Šinic - Profil | St 29.6.2011 10:22:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ještě k zátěži. Torpily jsou pro chytání na řece, takže na stojáku nepoužívat. Lepší je několik menších bročků v řetízku 5mm od sebe než jeden větší brok. Nepoužívat smyčky, jejich uzel má malou pevnost, ale malý obratlík. Protože obvykle chytám ve stulíkách, nebo v jejich blízkosti, tak používám návazec 0,2mm (5,5kg) a kmen 0,22mm (6,5kg). Háčky s očkem a nástahu na vlas. Vázku utrnu většinou v uzlu návazce na obratlíku. Na tento návazec jde ještě relativně bez problémů nacvaknout broček č. 10 ( O,O56g). Těch mám na návazci podle jemnosti antánky splávku obvykle 3 - 7. Posouvám je jednotlivě či ve skupinkách podle momentální potřeby, minimálně jeden leží na dně (s nástrahou nade dnem se loví prakticky jen oukleje a plotice, nebo na hnojáčka okouni).

Mojo - Profil | St 29.6.2011 9:55:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj, chytám na splávek do jednoho gramu, dolu dám jeden brok a háček. návazec nepoužívám. Většinou chytám tak metr nebo dva od břehu, v místech, kde se svažuje rychle dno a je hloubka 1 - 1,5 metru. Vlastně podobně, jako to má teď Matrin M. v tom svém videu "S plechovkou na kapry", jen s tím rozdáílem, že on používá wagler, a já nemám waglery vůbec rád. Vnadím ale většinou i sypkou směsí, přičemž teď se mi celkem osvědčil method mix od RS Brno, příchuť scopex - konopí. Do toho narvu plechovku kukuřice, rozkrmím si a počkám, až ryby najedou. Dobré je používat také pšenici. Mám takovou zkušenost, že krásné ryby se většinou pohybují buď hodně daleko od břehu, a nebo přímo pod ním, tam, kde žádní rybáři nechytají. naučil jsem se to od jednoho domorodce důchodce, který rozhodně není žáddný masař, a v rybařině se vyzná jako málokdo. Ten chyttá na bič s koncovým očkem, a naviják má jen jako zásobárnu vlasce v případě, že je kapr moc velkej. Ten člověk mě touhle technikou vždycky přechytal. Broček dávám tak deset centimetrů od háčku. Jak píšou lidé dola, více broků se třeba ve větru rádo zamotává. Navíc si myslim, že předimenzované systémy jsou někdy kontraproduktivní. Jo a ještě k měření hloubky - když přijdu na flek, vyvážim si splávek tak, aby koukala jen anténka, a pak tam zavěším pětigramové olůvko s očkem (ha háček) a prohážu si sektor, kde budu lovit. Většinou pak už hloubku neměřím, protože mám přehled o tom, jak tam přibližně je hluboko a nástraha nemusí vždycky ležet na dně. Z nástrah samotných na tuto metodu používám buď kukuřici, nebo kostňáky - když leží na dně, nevšimnou si jich ani všudypřítomní perlínci - a nebo kolínko obalený ve strouhance. Minulý týden mi kapr sebral i takto nastaženou lesní jahodu, kterou jsem utrhnul kousek ode mě na břehu, a dal jí tam jen z hecu.

Bernard - Profil | St 29.6.2011 9:42:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Doporučuju použití předváženého angličáku, dá se s ním slušně dohodit(pokud je řeba) a na vyvážení stačí brok či dva o velikosti 0,1 nebo 0,2 gramu. Zbytečně bych nevymejšlel jak rozmístit broky po vlasci, protože to mívá sklony k motání, hlavně když fouká vítr. Spousty kaprů jsem nachytal i na propad, kdy nedáš vůbec žádnou zátěž na vlasec a na háček jen zrníčko či dvě a necháš to volně padat sloupcem. Když si myslíš, že už to spadlo zase přehodíš. Přitom přihazuješ pár zrnek kukuřice. Metoda velmi účiná v letních dnech, kdy kapři plavou ve sloupci. Angličani dělají na svých kaprodromech to samé, akorát s peletama.

Šinic - Profil | Út 28.6.2011 22:43:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kapři obvykle sbírají potravu na dně a proto by tam nástraha měla klidně ležet. Násaďáci jsou hladoví a hloupí, ty se vrhnou na všechno, ale v létě jsou už opatrnější. Staří matadoři jsou pak jiná třída. Ti jdou na nakrmená místa hlavně v noci, když je klid. Opatrnější kapři potravu obvykle nesbírají, ale prsními ploutvemi a foukáním zvíří nános a nasávají a opět vyfukují vznášející se kousky. I kukuřice přitom lítá kolem jejich hlavy, proto musí být návazec dostatečně dlouhý aby to umožňoval. Je ale dobré mít na něm pár centimetrů od háčku malý broček, který pomáhá zachycení ostrého háčku v tlamě. Svou vahou jakoby z ní vytahuje háček a ten se pak snadněji lehce zapíchne. Proto jsou tolik úspěšné D háčky při chytání na vlas kdy si ryby při vyfukování nástrahy háček sami zapíchnou. Takže první malý brok doporučuji umístit tak 5 cm od háčku. Pokud jsou splávek a jeho anténka velmi jemné (v případě lovu na krátkou vzdálenost), nemusí být návazec příliš dlouhý protože sestava je pro rybu dostatečně důvěryhodná, takže další bročky držící splávek na místě mohou být ve skupině klidně i méně jak 10 cm od prvního (kupodivu velmi úspěšný je i malinký konduktérek přehloubený o metr úpně bez zátěže. Vítr napne vlasec mezi háčkem s nástrahou ležícími na dně a splávečkem a záběr signalizuje jeho popojetí po hladině. Ryba ale často ujede i značně daleko než záběr zaregistrujeme). Poslední skupina broků už jenom dovažuje splávek a je lepší, když je splávek dostatečně předvážený aby tam nemusely být. Jejich vzdálenost může být libovolná, ale je lepší když nejsou příliš daleko aby se to při náhozu nemotalo. Při chytání na větší vzdálenost musí být splávek těžší aby někam doletěl a ryba by už poznala zradu. Proto musí být návazec delší, broky na dně proto musí být dál, klidně i 30 - 50 cm od prvního bročku. Ještě ke splávku na stoják: musí být co nejlehčí a nejštíhlejší, nejlépe anglán s insert anténkou typu tužka, ale kapři jsou velké a těžké ryby, tak tu jemnost nepřehánět. Nejjemnější splávky jsou na chytání čudel a ne kaprů. Také vítr má vliv na velikost zátěže na dně. Čím je větší, tím víc zátěže aby splávek necestoval a tedy i tím větší délka návazce.

triball - Profil | Út 28.6.2011 21:42:10

Šinic >> dekuji...mne to celkem de ale chcel bych se zdokonalit. Skor mi slo o to jak umistujete bročky. Jeden ich dava (tak jako ja) do prvej tretiny nejtehší a potom po nejmenší. Druhej má od splavku 2m prazdny silon a potom zvezok broku atd atd.

Šinic - Profil | Út 28.6.2011 21:30:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdravím. Podrobnější rada na tvojí otázku by zabrala mnoho stránek textu, protože pravidelně úspěšný lov kaprů na splávek je minimálně závislý jen na použité montáži, nebo druhu vnadícího partiklu. Rozhodující je celý komplex faktorů, který se mění aktuálními podmínkami (to platí pro úplně všechny lovné techniky). Jen ten rybář, který umí správně vyhodnotit momentální situaci a přizpůsobit se jí, je pravidelně úspěšný. Z toho vyplývá, že není žádná univerzální nejlepší montáž, ani krmení. V podstatě je potřeba hlavně neporušovat základní zásady pro tuhle techniku a ono to bude fungovat. Takže pár rad pro chytání běžných kaprů pro nevelkou, svazovou vodu v létě: Najít, nebo dopředu vytvořit horké místo (kde ryby nejsou, tam nic nechytneme). Vybrat nejlepší dobu lovu. Použít správný, jemný splávek pro lov na stojáku. Eliminovat vliv bílé ryby (takovou nástrahou a návnadou kterou nemohou pozřít). Nepřekrmovat. Na přírodním horkém místě vnadit minimálně. Zátěž použít co nejmenší, ale takovou, která udrží nástrahu na jednom místě na dně (pominu-li plovoucí). Při velmi jemném splávku nepospíchat se zásekem (záběrem je téměř vždy pomalé rozjetí se splávku bez ťukání). Mít sladěn prut a návazec. Nepoužívat pletenku. Vlasec co nejtenší a sinking. Používat velmi ostré a přiměřeně tenké a malé háčky. Ničím kapry neplašit. Někdy jsou to jatka a jindy ryby prostě neberou, je to normální a je potřeba se s tím smířit. I profíci někdy nic nechytnou. Přeji hodně zdaru. Lov se splávkem je moje krevní skupina.

triball - Profil | Út 28.6.2011 21:25:16

Arsenal >> pouzivam 0,18 a 0,14 kaprik 55 krasny boj a no problem aj otočit od prekazky

mico - Profil | Út 28.6.2011 21:16:41

Ked je voda bez prekazok tak nieje problem kapriky do 64 cm bez problemov:-)

Arsenal - Profil | Út 28.6.2011 21:05:59

mico >> Ahoj kamaráde.Kmenová 0,18 a návazcová 0,12 nie je slabá na kapre?Nemám skůsenosti s tak tenkými vlascami.

mico - Profil | Út 28.6.2011 20:57:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pozri sa tuna mas tam vsetko.http://www.mrk.cz/montaze.php?id=286

jasommato - Profil | Út 28.6.2011 20:49:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

triball >> tak potom ta prva moznost ale brocky tak abi bola hlavna zataz rozlozena v hornej tretine zatazenej casti vlasca a ta bimala mat aspon meter ponor tak abi bol prvi brok nad hacikom 10-15cm ak je to mozne dakych 5cm nad dnom ale kludne moze aj lezat na dne zaberi su take ze sa plavak ponara a trosku uteka do strany
alebo jednoduchsie anglicak jeden brocek 10-15cm od hacika a na druhom o 20cm visie torpilka nastavit ties abi bol prvi brocek nad dnom ale kludne moze aj lezat zaber je taky ze sa plavak najprv vinori a potom klesa a ide kusok do strany alebo pri prudkejsom zabere sa proste ponori

Flying trout - Profil | Út 28.6.2011 20:39:57

chytil jsem kapra na pevnej splávek na zahájení, zakrmili jsme na kapry a když se začali ukazovat na hladině, tak jsme jim to hodilli do 1,5 metrový hloubky na rohlíček a každej jsme si jednoho chytili, byl to zážitek, já nemám plavačkový pruty, tak chytám na vláčáky ... hezký to bylo :) Hloubka tam byla 20 metrů, byli jsme tam za sumci a kapry jsme jen tak okrajove zkusili zakrmit pro zábavu! Musíš číst vodu, o hloubku vždycky nejde .. záleží kde jsou ryby, hodně štěstí ... stojí to za to

mico - Profil | Út 28.6.2011 20:31:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vase zprava

mico - Profil | Út 28.6.2011 20:28:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Cauko.Ja pouzivam plavaciky aj priebezne aj napevno.Na pevno pouzivam od 2 gramov do 4 gramov,kmenovy vlasec 0,18 a navazcovy 0,12.Vodu si najdes tak ze si na hacik zavesis tazsie olovko a posuvas len plavacik tak aby trcala len antenka.Toto ked mas uz hotove tak len nakrmis das navnadu a hoj sa na lov:-)Hodne zdaru...

triball - Profil | Út 28.6.2011 20:23:00

jasommato >> mne zaujma metoda halvne na dne

jasommato - Profil | Út 28.6.2011 20:11:22

triball >> ked rozlozim brocky tak plavak pri zabere ide pekne pod vodu a do strany len ked ryba plava hore a do strany cize malokedy
stupa len ked nastrahu a brocky ozobavaju male rybky
ked dam torpilku tak pohib plavaku pekne kopiruje rybu cize zaber je do vsetkych smerov :-)
ide o to ci necham nastrahu lezat na dne alebo tesne nad dnom alebo aj v stlpci

triball - Profil | Út 28.6.2011 19:35:51

jasommato >> a zabery sa ti prejavuju potom ako ? ako stupak? klesak? popojedenie do smeru?

jasommato - Profil | Út 28.6.2011 19:03:22

triball - >> ja to navezujem vpodstate zakazdym inak ale aksom na stojaku davam jeden par cm nad hacik 5-10cm a povise neho asi v dlzke 60cm tak ze kazdy visi davam o kusok blisie k spodnejsiemu a na vrchu dovazim par kuskami na jednej kope
niekedy davam brocek 10cm nad hacik dalsich 10 druhi a nad tento zavesim torpilku ale to pouzivam skorej na tecucich a na stojaku to navezujem len ked mi chibaju brocky alebo chcem dat vecsiu hlbku a anglicak

triball - Profil | Út 28.6.2011 18:26:42

doteraz som pouzival za bezvetria pevny splavek 0,75 g. Bročky od najvacšieho po najmenší smerom dolu a celkom to slo. Ale v poslednej dobe som sa vratil 3 x bez zaberu a tom som celkom slusne krmil. Od kolegu rybarů som vypozoroval ruzne umístení bročku. Napr. jeden mel bročky od spalvku cca 2 m jenom dolu a celu kopu.

triball - Profil | Út 28.6.2011 18:24:38

dekuji za každou radu a foto