Amortizer v rostlinách

Zdravím. Měl bych dotaz. Letos bych to chtěl zkusit na menším stojáku s se splávkem a 10m odkládačkou. Kolem břehu jsou stulíková pole do kterých mi budou větší ryby jistě zajíždět. Má někdo zkušenosti s tím co to udělá s 2,5 amortizerem, případně jak silný vlasec a návazec pouřívat?
Autor diskuse: Šinic - Profil , 28.2.2011 plavaná - techniky lovu

Woohooo - Profil | So 15.6.2013 14:48:17

Šinic >> Ne neboj :)¨neodradila ... to je chklapum podobne se dohadovat se priblbe o nicem :) v hospode to mam 2x do mesice jako divak :D tak sem zvyklej ...

Woohooo - Profil | So 15.6.2013 14:45:57

hraji >> Hele vy zavodnici :))) ze hoi nenechate bejt a Hraji ty ze se posmíváš tady nekomu to se ti vazne divim ... myslel sem si ze vselijakej ale slusnej a to me slusne neprijde :))) pavouka vůbec komentovat nebudu ... ste vsici tady banda dedulu v dobrme slova smyslu tak s smarja tady nedohadujte :)))) zavodnici jesli mate co rici k tématu i ja si to rad prectu ale jak se tu dohadujete ste jak spolek 25 letych holek u stolu v hospode :))

Šinic - Profil | So 15.6.2013 11:24:28

Woohooo >> Pokud se chceš ještě na něco zeptat, máš možnost. Doufám že tě nedradila ta včerejší následná nesmyslná přestřelka o ničem.

Šinic - Profil | So 15.6.2013 8:58:35

Pavouk‌ >> Pro mě za mě si dělej co chceš, mě je naprosto putna proč a jak závodíš a rybaříš, ale v momentě když do mě začneš vandrovat svým bezargumentním stylem, tak logicky narazíš.
Tvoje směšné vyjadřování typu všichni vědí že je to blbě na mě dojem nedělá, zvláště když bohužel vidím že ti všichni spíš znamená ve skutečnosti já a ještě jeden, dva další mě podobní.
Můj přeříznutej topset je sice o deset cenťáků kratší, ale na druhou stranu je i o trochu míň ohebný a nemusím ho skládat a proto mám kompletní děldu dál jen v jednom tubusu a to je pro mě nejdůležitější. To ještě nemusí znamenat, že jsem tím pádem blbý hovado, jak se tu snažíš naznačit.

Pavouk‌ - Profil | So 15.6.2013 7:14:44

Šinic >> ryby chytam pres 30 let, zas takovy junior asi nebudu .. Ale na zavody jsem zacal jezdit ne kvuli egu ale prave abych se neco noveho dozvedel a naucil. Sedet sam u vody neni nejlepsi zpusob jak postoupit na vyssi level. A overit si jak na tom jsem se da tak ze se potkam s kamarady a za jasne danych pravidel zavodim a je jedno jestli mezi stuliky nebo na Labi.


Obhajujes neobhajitelne a meles porad jen to svoje, vsichni vi ze je to blbe ale nechces to vzit na vedomi. Nepsal bych, ale chlubit se tim jak jsem jako zlepsovak prerizl topset je dost hruza

Šinic - Profil | Pá 14.6.2013 23:40:44

LudvaBrno >> Stulík žlutý je v Červeném seznamu zařazen mezi vzácnější druhy vyžadující pozornost (C4a). Zákonem chráněný je v Srbsku a Švýcarsku, u nás ne. Při chytání děličkou (na rozdíl od boloňky) se rostliny poškozují minimálně, protože vlasec na gumě pruží a listy neřeže. Na některých tůních máme u nás také úseky zvané rybí útulky, kde se chytat nesmí a tam jsou tím pádem ocháněny i stulíky proti vytrhávání, když si některá rybářská čuňata dělají své fleky.

LudvaBrno - Profil | Pá 14.6.2013 23:00:31

Divil bych se, kdyby to stulíkové pole nebylo nějak chráněno, například zákazem lovu jako je tomu u nás v Líšni. A taky pokud se Ti podaří nějakou rostlinu vytrhnout nebo nevratně poškodit, vystavuješ se nebezpečí pokuty.

Šinic - Profil | Pá 14.6.2013 22:48:23

hraji >> V žádném z mých příspěvků jsem závodníkům ani v nejmenším do jejich techniky nekecal, protože se závodní plavanou nemám žádné praktické zkušenosti. Pokud ale naopak někdo, kdo nemá dostatek prakse v chytání ve stulíkách, a ani jeho věk ho neopravňuje k nepodložené a nekonstruktivní kritice nějakého mnou navrženého řešení, tak nemůže čekat, ža ho budu hladit a říkat mu malá.
Netvrdím, že mé závěry jsou dokonalé, ale vychází z praxe a jsou zdůvodněné. Pokud někdo přijde s ověřeným lepším řešením, rád jeho názor přijmu. Ale pokud někdo jenom nepodloženě kritizuje a s ničím vlastně nepřichází, tak se s ním mazlit nehodlám závodník, nezávodník.
Pokud je nabídnutí něčeho druhým k řešení nebo posouzení , či vyjádření nějakého názoru vyvyšováním, tak máš pravdu. To já dělám.

hraji - Profil | Pá 14.6.2013 22:07:40

Šinic >> dojemné, jen mi k tomu nepasuje tvoje snaha útočit na pavouka28 kvůli jeho věku, nesedí mi tvoje snaha znevažovat závodníky.
Prostě příliš rozporů je v tvých větách.
Jak napsal splávkař, některým tvým závěrům se můžeme jen smát. A tvoje snaha se vyvyšovat, ta je bohužel dost patrná v mnoha tvých příspěvcích. Stačí si přečíst jen ty, co jsi stvořil dnes.

Šinic - Profil | Pá 14.6.2013 21:58:16

hraji >> Ryby chytám poměrně s úspěchem přes padesát let . Zkušenosti s běžnou rybařinou mám postačující. Nevím proč mě furt přirovnáváte a tlačíte k závodní plavané. Jsem starej, nemocnej, chudej a málo pohyblivej dědek kterýmu chytat s děličkou vyhovuje, protože je to jednoduchý, úspěšný a levný způsob lovu. Moje pohnutky určitě nejsou velikášské. Uvědom si, že já takhle chytám na domácích tůních, kde se s každým znám i v osobním životě. Pokud bych se nad ostatní začal nějak vyvyšovat, tak budu označen za čůr.ka a daj mi to sežrat. Oni vědí, že po kaprech nejdu a pouštím je a baví mě odjakživa chytat i čudly o které druzí nestojí. Mojí techniku považují za výstřednost. Třeba vypadám i jako šašek, ale zvykli si a nevadí jim to. Na fleky jim nelezu a oni ve stulíkách nechytají. Ale už se na mě obrací o radu a ptaj se co a jak. Já jim ukazuju jak to mám udělaný a proč a co mi přináší úspěch a co se neosvědčilo. Tu a tam už někdo takhle i chytá, ale je to opravdu jen pár výhradně mladších jedinců. To, že tady vyčnívám je způsobeno tím, že nás není dost abychom si mohli vyměňovat zkušenosti, vytvořit komunitu a vzájemně si radit. Názory závodníků, kteří vlastní ve větším množství děldy, jsou neslučitelné s mými, protože přirozeně máme odlišné zkušenosti ze zcela odlišného prostředí a odlišné možnosti apod.

marmyš - Profil | Pá 14.6.2013 20:46:15

Šinic >> Musíš to rafinovaně napsat-bělice,jikrnačka,syflorodka...:-)

hraji - Profil | Pá 14.6.2013 20:45:09

Šinic >> jedinou poznámku si dovolím. Člověk (to jako ty) by se měl vyjadřovat pokud možno k tomu, o čem má aspoň povšechné znalosti.
Ty sis vytvořil zcela falešnou představu o závodní plavané s děličkou, která ti vyhovuje, protože podle této představy jsi king. Ale king s toulcem topsetů na zádech vypadá z dálky spíš jako šašek.

Šinic - Profil | Pá 14.6.2013 20:27:26

marmyš >> Jó a najde to moje stará a budu v pr... Takový kraviny já nedělám.

marmyš - Profil | Pá 14.6.2013 20:10:49

Šinic >> Pokud by se ti tam na té svadbě podařilo lapnout nějakou opici,tak ji koukej zapsat do sumáře!

Šinic - Profil | Pá 14.6.2013 20:01:12

marmyš >> Zejtra na ryby nemůžu, jedu hrát na svatbu. Tam se budou usmívat hezký holky a to bude ještě příjemnější než blbnout na sluníčku u vody.

marmyš - Profil | Pá 14.6.2013 19:55:33

Šinic >> Tak vidíš,nebylo lepší to tu nezakládat tu diskuzi? Co ses dověděl? Místo lovu ve stulíkách budeš muset jezdit taky po závodech,aby jsi nebyl blb jako třeba já.Vykašli se na čudlaře z inkubátoru a chystej si raději vercajk na ráno jako já:-)

splávkař - Profil | Pá 14.6.2013 19:55:28

Šinic >> Tohle je věta která mi vše vysvětluje.............

Šinic - Profil | Pá 14.6.2013 19:50:31

splávkař >> Ale neboj se o mě, že nemám srovnání. Nebývám u vody sám a vidím a slyším jak se okolním rybářům daří. To je postačující. Mám i radost když to jde i ostatním. Alespoň se nestanu terčem závisti, což není nic dobrýho. Co si přejí, myslí a s čím se potýkají závodníci je mi ukradený. Já se jdu pobavit rybařinou a nepotřebuju se stresovat neúspěchem v případě že nic nechytím, ale to se nestává.

Šinic - Profil | Pá 14.6.2013 19:47:42

Pavouk‌ >> Nemysli si že jsi jedinej závodník. Dívat se chodím a s hodně lidma jsem si tam rozumně pokecal a některý i znám. Tvůj názor na mý "nesmyslý experimenty" jenom svědčí o tom, že jsi ještě nerozumný holátko.

splávkař - Profil | Pá 14.6.2013 19:45:47

Šinic >> Chceš to samý co závodník-lovit ryby který sis vzal do hledáčku,oproti závodníkovi,taky se nesnažíš jich hytat co nejvíc,co nejefektivněji, máš to jednodušší v tom,že si vše přizpůsobíš svým potřebám a vlastně se nemusíš vyrovnávat s 80% otázek jako rybář který jde právě závodit....,na konci taky nemáš srovnání jak sis vedl a tak asi odcházíš od vody daleko častěji spokojený a ani netušíš,jaký prd o tom celým víš...

Šinic - Profil | Pá 14.6.2013 19:28:57

splávkař >> Se závodní technikou mám málo společnýho. Chytám si kde a kdy chci. Ryby ze stulíků spíš bagruju, než tahám. Ke krmení mi stačí deci kukuřice, nechytám na červy, mám jiný návazec, silnější vlasec i háček, místo broků obratlíky a jiný splávek. Jenom ta dělička, podběrák a vyprošťovač háčků jsou totožný. Jo a ještě hýbu úspěšně s nástrahou. Nepotřebuju bednu, prak a další krámy, tak co bych mohl asi ještě okoukat.

Pavouk‌ - Profil | Pá 14.6.2013 19:27:04

Šinic >> bez se nekdy na zavody podivat, dve hodiny na brehu za nekym zkusenym ti dají vic odpovedi jak dva roky tvych nesmyslnych experimentu

splávkař - Profil | Pá 14.6.2013 19:24:34

Šinic >> tak nevím kdo to byl,možná jsem to nečet,ale já mnoho z čeho čerpám mám od člověka jenž je asi od malička nepřekonatelným rybářem,má za sebou závodní kariéru o který většina všech písálků bude vždy jen snít,vím,že když ho něco namotivuje tak je schopný si s náma všema lidově vytřít prdel a ten má jednoduchý princip-on nezávodí,on jen chytá ryby..... Mimochodem,o internetu ví ,že existuje,prý má i zřízený email ale sám o tom asi ani neví....

Šinic - Profil | Pá 14.6.2013 19:18:59

splávkař >> Co to tady meleš o odtržení od reality. Opakuji :
Já jsem obyčejnej rybář, kterej másto navijáku používá gumu a chytá tam, kde je to pro tuhle techniku nejvýhodnější.

splávkař - Profil | Pá 14.6.2013 19:15:08

Šinic >> To je právě ono,upnul ses na něco,co je naprosto odtržený od reality která sic není možná do detailu popsaná ale která se když ne dnes a denně tak skoro každý víkend někde odehrává...

Šinic - Profil | Pá 14.6.2013 19:12:28

splávkař >> To neberu. Tenhle názor už tady někde jiný tvůj kolega vyvrátil když popsal rozdíl mezi rekreační a závodní plavanou.

splávkař - Profil | Pá 14.6.2013 19:08:33

Šinic >> Závodník kterýho máš zřejmě na mysli loví ryby na váhu a byl by buď blb nebo blázen kdyby chytal čudly tam,kde může chytat big fish.

Šinic - Profil | Pá 14.6.2013 19:08:06

splávkař >> No nic ve zlým, ale já jsem si nikde nic o chytání ve stulíkách nepřečetl, a ani nemohl, protože to nikde publikovaný v mém dosahu není a všecho si musel systémem pokus - omyl sám vymyslet a vytvořit. Použil k tomu a přispůsobil i detaily od jinud a co? Hlavně že to funguje. Podobnost problémů se závodní praxí si dovolím tvrdit že je zcela rozdílná. Schodná je snad jenom ta dělda.

Šinic - Profil | Pá 14.6.2013 18:56:04

Pavouk‌ >> Já vám do vaší čudlový závodničiny nekecám a klidně přiznám, že ji ani neumím, k čemu by mi byla? Já jsem obyčejnej rybář, kterej másto navijáku používá gumu a chytá tam, kde je to pro tuhle techniku nejvýhodnější a vy se můžete pominout. Za vaše nepodložené virtuální hanění mých zkušeností, které nabízím druhým k vyzkoušení, by jste se měli spíš stydět.

splávkař - Profil | Pá 14.6.2013 18:52:08

Šinic >> Nic ve zlým,většina toho co jakoby objevuješ je dnes a denně běžná praxe,ze stulíků děláš modlu a asi díky tý tvý izolaci máš pocit jakési vyjímečnosti který ti co s děldou běžně loví prostě v tom tvým počínání nevidí..., i mě je spousta ,vlastně většina objevů tebou činěných docela ,docela dost,místy příšerně k smíchu:-) Závody nejsou o ničem jiným,že tam přijmeš daný podmínky,popasuješ se s nima a pak ve výsledkách vidíš jak sis v porovnání s jinejma vedl.Jeden závod s čistou hlavou na břehu by ti odpověděl na spoustu otázek ke kterým ses ještě vůbec nedostal....,ušetřil tolik,že bys už měl fajnovou bednu:-)

Pavouk‌ - Profil | Pá 14.6.2013 18:41:11

Šinic >> trpaslicku na zavodech muzes vsem ukazat jak uvedes v praxi ten svuj ucel svedci prostredky, chytat a zachytat bez konkurence umi i decko i ve stulicich..

Šinic - Profil | Pá 14.6.2013 18:32:53

Pavouk‌ >> Mýslíš si že jsi spolkul nějakou božskou moudrost tím že si jdeš zazávodit? Až budeš chytat tady u nás v Sedlčánkách tak dej vědět. Já se od tebe nechám poučit hned vedle na Hradech v praxi. Jenom se bojím aby nevyšlo na jevo jakej jsi se svou závodničinou ve stulíkách trpaslíček.

Pavouk‌ - Profil | Pá 14.6.2013 18:23:00

Šinic >> dojed nekdy na zavody kde se chyta dle pravidel F.I.P.S a predved se tam co umis, tim co tu pises ze sebe delas akorat saska.

Šinic - Profil | Pá 14.6.2013 18:20:47

Vy dvě čudličkářský ucha byste měli jenom koukat s otevřenými ústy a učit se řešit problémy. Z vás tady nikdy nic samostatnýho nevypadlo. Jenom to co váím někdo ukázal a naučil vás to. Skládejte si topsety dál a šoupejte bačkůrkama když mluví dospělí. Jedno starý příslový už odedávna říká, že účel světí prostředky, ale to ty vaše mozečky neberou. Nebudu ssebou kvůli vším klišé tahat trubku navíc.

Pavouk‌ - Profil | Pá 14.6.2013 17:28:08

splávkař >> opravdu jen nahodou :)

splávkař - Profil | Pá 14.6.2013 17:25:31

Pavouk‌ >> Náhodou,Šinic je profesor děličkové univerzity třetího věku.

Pavouk‌ - Profil | Pá 14.6.2013 17:15:49

Šinic >> kvuli tomu ze neumis slozit topset tak ho preriznes? no pane jo...

Šinic - Profil | Pá 14.6.2013 16:54:50

Woohooo >> Ještě jedna poznámka k topsetu. Kvůli skládání je pořeba mít poslední díl uložen teleskopicky. Původní špičku nepoužívám, je moc tenká. Proto další díl, který se už nasazuje z vnějšku, v půlce přeříznu a znovu do sebe teleskopicky zasunu.

Šinic - Profil | Pá 14.6.2013 16:45:08

Woohooo >> S amortizerem je to podobné jako se špičkou prutu. Sestava háček-vlasec-amortizer musí být sladěná. Utažená silná guma je tvrdá a malé tenké háčky se na ní budou z ryb vyřezávat. Na slabší povolené budou ryby sedět, ale zase budou ty větší odjíždět dál a jejich unavování bude mnohem složitější a pracnější.
Do stulíků proto používám plný amortizér 2,1mm a mám ho utažený jen tak, aby se vracel. Utáhnu ho pouze do opravdu hustých rostlin na větší kapry a amury a pak nasadím silnější háčky. Má to ovšem podstatné nevýhody. Záběrů velmi málo, zato časté vázky.
Délka topsetu a tím i gumy je daná lovnou hloubkou. Stulíky běžně rostou do hloubky necelé dva metry. Montáž je o asi půl metru delší, tedy topset by měl být dlouhý cca 2,5-3m. Tím je daná i délka gumy.