co na candaty

Aká nastraha sa vám osvedčila na candáta pri nočnom vláčení? Minulý týždeň som natrafil na večer, kedˇ ich na plytčine lovili stovky, ale neragovali ani na rotačky, ani twistre, ani rippre, ani woblery(aj zvukove), ani perie. Málokedy som sa cítil tak bezmocný.
Autor diskuse: ddt - Profil , 7.7.2004 dravci - nástrahy, návnady

rybomil | Út 13.7.2004 15:19:43

Už jsem dostkrát viděl candoše a okase " vyzobávat "za úplné tmy z kamenných záhozů drobné rybky. Pracujou jak vysavače. Dáš tam světlou nástrahu a nic.Na černou, červenou nebo černočervenou ryba za rybou.Optimum bývá něco jako black fury a pod.Na tmavýho až černýho voblera i 2 okase naráz.Taháš normálně -nic.Taháš rychle - nic. Zastavíš a je tam, už víš proč?

zander - Profil | Ne 11.7.2004 2:19:58

Při nočním vláčení na mělčině,se mi osvědčily turbo twistery s co nejlehčí hlavičkou.A co se týče barvy-měl jsem jen žlutou a bílou perleť a 90% záběrů,bylo právě na ty perleťové.

Petr - Profil | Pá 9.7.2004 13:08:58

Asi bych šel do nějakého hladinového wobleru...nebo twister a k němu polystyrenová plovoucí hlavička....všechno do hodně tmavé barvy...aby viděl siluetu, jinak přímo že by viděl podle barvy zda jde po okounech, nebo ploticích asi nehrozí ani u candoše....prostě vidí pohybující se tvar rybky...a jde po ní...mnoho úspěchů...a hlavně zkoušet....

hraji - Profil | Pá 9.7.2004 8:41:01

rybomil: To je právě otázka, uvědom si, že např. candátí oko je mnohonásobně citlivější na zachycení světla a absolutní tma není nikdy. Když si odmyslíme světelný šum (veřejné osvětlení atd.) tak vždy je vidět, někdy víc a někdy míň a my vůbec nevíme, jak tu trochu světla vnímá candát. přisuzujeme mu lidské vnímání, já vidím h...o, stejně je na tom candát, ale to je asi omyl.

ddt - Profil | Čt 8.7.2004 16:01:05

Rybku som neskúšal, nie z etických dôvodov, ale nechcelo sa mi ich naháňať. Je to hnedˇ pri moste na ktorom je silné verejné osvetlenie, takže s tou viditelnosťou je to tam zaujímavé. Inek cez deň nie je problém chytiť v priebehu dvoch hodín 5 zubáčov na twister alebo ripper. Ale akonáhle sa zotmie a tie potvory začnú byť aktívne pri hladine a agresívne loviť, tak je koniec so zábermi.

rybomil | Čt 8.7.2004 12:49:26

hraji:Mám to někde doma jak ryba vidí, má to posunuté.Dost se podle toho řídím,takže nad některými vzory používanými kolegy se jen tiše směju.Bavíme se o noční přívlači, myslím tudíž tmu, nebo téměř tmu.Tam ryba snad vidí siluetu,ne?

hraji - Profil | Čt 8.7.2004 9:31:47

rybomil: je to zvláštní, ale s tou barvou to není tak úplně pravda. Hlavně proto, že to co je pro nás jako tma, je pro candáta na mělčině slušná viditelnost, žije přece v hloubce a loví převážně za šera (neberu výjimky). Proto ten vliv barvy, taky jsem někde četl, že ryby vidí v jiném spektru než lidé, takže také barvy vnímají jinak. A žlutá se na candáty dost doporučuje, mě ale funguje lépe na okouny.

rybomil | Čt 8.7.2004 8:59:55

Tak já blbec si do teďka myslel, že na barvě v noci nezáleží, jenom na tom jaká nástraha zrovna candošovi vyhovuje a vono je to asi jinak. Holt se pořád učím....
Stejně mě nepřesvědčíte, když jsou ruce na nic, je v noci úplně jedno, jestli twistr nebo něco jinýho, hlavně aby to dobře chodilo. K tomu mi dopomáhej Bůh a hlavně fabrika Nils Master.

carrot - Profil | St 7.7.2004 22:14:31

>>>ddt
divne, ja mam zkusenost, ze kdyz v noci lovi na melcine a hodim tam rotacky, tak jsou hned fuč, ale pomaha lehoucky wobler s neagresivnim chodem tesne pod hladinou nejlepe asi zlute barvy

karelc - Profil | St 7.7.2004 11:32:58

Já jsem je v noci nejčastěji chytl na twistera cca 8cm, bílé barvy s červenou hlavou. A mrtvou rybku jsi vláčet nezkoušel? Vím, že se na to dost lidí dívá krz prsty, ale v dané situaci by to možná mohlo mít úspěch. Jo zubáč, to je prevít opatrnej.