Jak chytat na položenou s živou na candáty?

Když jdu chytat candáty na položenou, používám mrtvou rybku, protože živá se mi vždycky zamotá. Na plavanou nemůžu chytat kvůli vzdálenosti a hloubce. Poradíte někdo, jak na zubáče na položenou s živou?
Autor diskuse: karelc - Profil , 4.7.2004 dravci - techniky lovu

pif - Profil | Po 12.7.2004 8:32:39

Teď mě všichni "opravdoví rybáři" asi ukamenují,ale velmi dobře funguje napíchnout za ocásek 7 až 10 rybyček(potěru).Vytvoří to chumel a candoš neodolá

mirmen - Profil | So 10.7.2004 11:08:52

karelc.do vzdálenosti 30-40 metrů lze nahodit živou při použití delšího jemného prutu ( nad 4 metry). Zarážka, korálek,klouzavý jednobodový splávek- wagler,zátěž, gumový korálek,obratlík, kevlarový návazec, jednoháček.Lze tak prochytávat vzdálenosti do 50 metrů, někteří s odpovídajícím cajkem dokáží i o něco dále ( problémem signalizace, dalekohled nebo vynikající zrak a skvělé světelné podmínky).Lze prochytávat i hloubky okolo 10-12ti metrů.
Problém je s rybkou, stylem náhozu a dopadu. Nához švihem nedoporučuju.
Nástražní rybkou nejlépe okounek 6-8 cm.
Slyšel jsem i o driftingu, ale nemám se splávky na tento druh lovu nejmenší zkušenost ( hnány větrem od břehu do hloubek, prý vynikající na marénové štiky, které jsou jinak pro rybáře nedostupné). Zřejmě by se dalo použít i na lov na mrtvou či živou do několikaset metrových vzdáleností.

kajka | So 10.7.2004 10:52:55

nechytat

xycht | Čt 8.7.2004 9:09:35

rybomil: tak to byl teda pěknej dobytek :-)

rybomil | Čt 8.7.2004 8:20:32

karelc: Já bych tam dal pletenkový návazec pro strýčka příhodu a jemnost candoší nálady, mrtvou s polystyrenem a zasekával tak max. do 15 sec. Už jsme jich takhle chytli dost, i pěkný lipenský macky.Když bude zásek do prázdna tak se holt musí počkat na dalšího. PS: takhle jsem dostal i marény a nebyly malý.

karelc - Profil | St 7.7.2004 17:40:20

Rybomil: Všichni rybáři nejsou stejní, naštěstí. Podle mě to není o nástraze, ale o lidech. Bohužel musím konstatovat, že nejhorší zkušenosti mám s důchodcema, kteří co tak pozoruju jsou skalními voliči KSČM. Slušní dříve narození komunisté mi prominou, ale je to tak. Holt budeme muset počkat, až tahle generace odejde do ryb. důchodu a pak ještě jedna a ještě jedna... A bohužel to neplatí jen o rybářích, ale o celé zkažené společnosti. A od té si chodím odpočinout na ryby...

rybomil | St 7.7.2004 16:35:10

strejka:jo jo je to tak, jen mě nejvíc sere, že to vidím pomalu všude a pořád stejný,možná pro určitou averzi si těch rybičkářů víc všímám. Takže KarloviC poradíme nedávnými slovy kolegy: Vyser se na živou !! .......?? NE Necháme to na něm.

strejka - Profil | St 7.7.2004 15:59:56

rybomil: tak presne na tenhle flek hodne casto chodim a celkem pravidelne tam z tech rybickaru bliju, je to koneckoncu prave to misto a tamni pakaz, co zradikalizovalo moje postoje k lovu na zivou

rybomil | St 7.7.2004 15:36:25

Xycht:Příklad ze včera v 20,30 na Soukeníku u Plané/ Lužnicí.Káča jak pěst, pod ní rybka 7-8cm.Nechal jí to tak dobrých 2 min.Ani mu tu káču nepotopila, tak jak mohla být velká,pak jí vytah napůl lutfem, napůl po pešunku a nechal mlátit v trávě, než vyhrabal peán.Zahozená z výšky a ještě říká že se jí nice nestalo, když mu řeknu že si má laskavě namočit podběrák a že je dobytek.10let kluk se na to kouká, tak jakou dostane školu???

xycht | St 7.7.2004 12:00:28

rybomil: ono jde taky o to jak s tou rybičkou chytáš. Podle mě je důležitý sekat hned, já chytam candáty normálně na kaprový pruty, swinger, pípák...a samo na mrtvou, kterou píchnu mezi hřbet a ocásek (menší rybky) ...no a seknu jakmile to podruhý pípne a z 99 procent to má v koutku...jednou sem tu rybku dal za držku a hned to měl v jícnu i když sem seknul hned....candát jí bere asi od hlavy takže tomu bych přizpůsobil i chytání aby se nepoškozovali ty menší candátci. A odháčkování ve vodě

karelc - Profil | St 7.7.2004 11:49:21

rybomil: mě šlo taky o to, jekej je rozdíl mezi živou a mrtvou. pokud nebudu se zásekem čekat, než vykouřím cigáro, tak by to malej candoš rozchodit rozhodně měl, je jedno jestli tam mám mrtvou nebo živou. Jde mi o to, že jsem chtěl vyzkoušet, jestli na živou nepujdou líp, mrtvou mi tahají cejni a malincí úhoři. Jinak jak jsem už řekl, raději vláčím a chytnu tak taky mnohem víc, ale někdy prostě jdu s kámošama jen tak posedět k vodě.
PS: průser s těma hovádkama od vody je ten, že policajti na ně nepřijedou, RS je vidět málokdy a navíc jejich chování a hodnoty jsou velkou většinou rybářů považovány za normální, to ty jsi podle nich ten, co prudí, dělá u vody bordel a to je proti RŘ, takže by ti měli vzít papiry nebo aspoň dát přes hubu. Ale to jsme se dostali od candátů zas úplně jinam.

rybomil | St 7.7.2004 11:28:49

Já vedle těch co dělaj i to co by neměli chytám a klidně jim to co mě štve dojdu říct od plic, jen si někdy říkám, že mi daj po papuli.Jinak čekám až zbybou prachy na digifoto a pěkně jim to přehraju, aby se nedalo zatlouct.Kámoši už jim to dělaj.Navíc ty lidi už známe a choděj se setměním.
Když jdou candoši, jistě se daj nachytat i bez živý ryby a šetrným způsobem, záleží na přístupu k rybě jako rovnocennému soupeři.Chodím vláčet téměř denně třebas i na 7 hod., to asi moc lidí nemůže. Takže když se občas zadaří mám záběrů dost a můžu i vybírat nástrahy tak, abych moc nechytal dorostence a neměli to moc hluboko. Jo ještě ..... o přívlači pokecám rád a hodně, živá už je pro mě dost pasé.

karelc - Profil | St 7.7.2004 11:10:50

diky všem za rady, asi zkusím chytat jenom na tu mrtvou, bude to jednodušší. Stejně chodím častěji vláčet, i když letos je to s tím vláčením celkem slabý. ještě jednou dik a petruv zdar
rybomil: a ty asi nechceš chytat hafo, tobě asi stačí jeden záběr za týden a jseš spokojenej. Pokud můžeš, tak mi vysvětli, proč by se candoši na živou měli zku...t, a na mrtvou ne? Navíc já jsem se ptal proto, abych se něco novýho dověděl, aby mi třeba někdo poradil nějakou novou montáž, která by byla ještě šetrnější. To mě vždycky štve, že se někdo na něco zeptá a dostane odpovědi typu: ty si masař, nechytej na rybku, ale na gumy.... Nic ve zlém, na dovče TAKOVÉ potkáváš a jen je šmíruješ kukrem a do lidí, které neznáš se anonymě trefuješ. Tuto připomínku neber ve zlém, ale spíš než info o tom, že vlastně asi potřebuju hafo hafo, bych uvítal konkrétní radu. Až budeš s něčím chtít poradit ty, taky se budu snažit ti předat nějaké osvědčené zkušenosti, a o tom to je. Doufám, že se na mě teď nenaštveš, to bych nerad, ale toto jsem ti musel říct. hodně zdaru nejen na rybách

rybomil | St 7.7.2004 9:05:36

Dobře děláš že jen na mrtvou, ale asi nutně chceš hafo, moc hafo.Zrovna teď o dovče jsem takové potkával...... živá, jo to je ono! Co těch nasazenejch candošů skurvili! Nepřiznaj to, ale koukáme na ně dalekohledem, je to hnus.

zubáč | Út 6.7.2004 7:44:17

Já osobne chytám podobně jako popisuje Lachtan, ale paternoster mám obráceně, háček na návazci cca 70 cm a zátěž na bočním závěsu cca 30 cm, klasický feedrový paternoster a nemám problém, ani se to nemotá....

Jirkaz - Profil | Ne 4.7.2004 19:01:46

Je to dobrý akorát bych ještě dodal, že návazec by neměl být delší než vzdálenost o zarážky ke dnu. Jinak se nástraha maskuje ve dně. Rybičku napichuji za hřbetní ploutví , více vydrží.Další případná komplikace je material návazce , při předpokládaném útoku štiky.

xycht | Ne 4.7.2004 18:19:49

Lachtan: aha to je fakt...no tak to vyzkoušej co na to candáti :-)

Lachtan | Ne 4.7.2004 18:14:45

xycht: No,ale to olovo zůstane na místě,potáhne ten splávek. Jinak se chytá způsobem jako na těžko s policajtem. Psal jsem,že tak táta chytá štiky a že candáty jsem tak nezkoušel. Maximálně co jim může vadit je ten splávek,ale jeho zdvihový objem můžeš ovlivnit,ne?

xycht | Ne 4.7.2004 17:59:33

Lachtan: nevadil by candátům ten odpor toho olova?

Lachtan | Ne 4.7.2004 17:48:01

No můj táta používá úspěšně jeden systémek (viz obrázek) na štiky a možná,že by to fungovalo i na candáty. Je to takový lov na polotěžko s průběžnou montáží (princip jako helikoptéra). Na konci je olovo,nahoře splávek,který není na hladině,ale slouží k napínání vlasce od dna ke splávku. A mezi nimi je ta průběžná montáž (taková montáž se dělá pro kapraře) s rybičkou. Výhoda je,že rybička má přirozený pohyb v celém sloupci (velikost sloupce můžeš zvolit nějakou zarážkou) a nemusíš přehazovat jako u klasické plavané. Minulý podzim takto táta chytal (štiky-nej 88cm) bez problému zamotání a s trochu větším úspěchem než já na klasickou plavanou. Letos to také zkusím. Jako signalizátor používal klasického policajta pod prutem.

pier | Ne 4.7.2004 15:45:09

Osobně jsem se zamotáváním malé živé rybky neměl žádné problémy nepíšeš jak ji nastražuješ myslím že pokud ji napíchneš za tlamičku mělo by to být v klidu jinak chytávám na mrtvou rybku kterou vycpu tak aby vzplývala nade dnem efekt je naprosto stejný.

gaddy - Profil | Ne 4.7.2004 9:20:15

Na živou. či mrtvou nástrahu sice moc nechytá. Upřednostňuji lov na umělé nástrahy, ale na candoše na položenou bych volil určitě mrtvou rybičku menší velikosti a může jí být i třeba jen půlka - ocásek/hlavička. Mají to rádi