Výběr feederu - Začátečník

Ahoj, více jak týden jsem se probíral různými diskuzemi, ale musím přiznat, že z toho zrovna moudrý nejsem. Chtěl bych vás poprosit o váš názor při výběru prvního feederu. Chci s ním lovit převážně na stojatých či mírně tekoucích vodách, max. 40-50 metrů a spíše menší ryby - do 50cm, pro zábavu, z toho mi vyplynulo medium....rozhoduji se mezi následujícími....

Shimano Nexave i s navijákem
http://www.nasoutokushop.cz/shimano-nexave-bx-feeder-medium-3-66m-shimano-nexave-rb-d3848

Sema Cartel
http://www.fishop.cz/produkt/cartel-feeder-medium-330m_3330/

Sema Z-Force
http://www.fishop.cz/produkt/z-force-feeder_3902/

Díky, za názory...
Autor diskuse: XMASSS - Profil , 19.3.2010 feeder - náčiní, doplňky

T-Mc - Profil | Út 4.5.2010 19:22:32

Tak mnoho zdaru,jsem zvědavej co na svůj první proutek budeš povídat:)

XMASSS - Profil | Út 4.5.2010 19:16:35

T-Mc >> Díky za vyčerpávající info, nakonec jsem si pořídil SEMA Therapy, o vikendu to jdu prubnout...

T-Mc - Profil | Út 4.5.2010 18:34:44

Takže vezmu to postupně-Shimano Nexave mám ve výbavě a povím ti že jako feeder nic moc,ovšem dá se použít jako proutek na ultra jemnou přívlač!
Od firmy Sema je Z force naprosto úžasnej,stejně jako X force-tyto proutky rozhodně nesklamou a potěší-co se týče akce sice nic moc,ale výborná signalizace záběru a skutečně něco vydrží!
No a pokud chceš k feeder technice pouze přičichnout a koupit si proutek vyloženě do začátku-o který se vskutku nemusíš bát tak bys mohl zkusit toto:
http://www.rybarskepotreby-obchod.cz/ID01048/pruty​/feeder/pluto_feeder_345
Rozhodně to není prut pro feedraře,který již něco zažil,ale pokud začínáš tak se dá!
Pokud by sis totiš pořídil Nexave od Shimana,tak originál špičky jsou předražený a náhradní špičky na to Z-force jsou taky těžko k sehnání(Protože originál nejjemnější špička je velice jemná a náchilná k poškození)
Tedy jak říkám jako úplně prvního otloukánka bych klidně vzal i to pluto!

Fenri - Profil | Čt 1.4.2010 11:43:02

Já osobně jsem měl feedrů a pickrů asi patnáct, teď testuju 2 nové kousky. Koupil jsem levnější colmic progressive a za tu cenu 1000, Kč je to slušný prut s dobrou akcí ani měkký ani tvrdý a má i pěkné zpracování, pak testuju TFG max power a to už je trochu tužší klacek,ale pracuje pěkně od půlky a má krásné zpracování a seženeš ho kolem 2000, Kč oba jsou ve 3,60 m.

Macan - Profil | Čt 1.4.2010 11:17:33

Chtěl bych jen poopravit Salamantera ohledně stránek www.fishing-feeder.cz. Nejsou to stránky M.Tychlera ale Vládi Hrabala, který je asi nejlepším feederařem v ČR. Stačí se jen podívat na jeho umístění na závodech za poslední roky. A protože i prodává rybářské potřeby, podívej se na www.lastia.cz. Osobně tam nakupuji už pár let a lepší prodejnu jsem zatím neviděl(a ani ji nehledám :-)

RomanBA - Profil | Čt 1.4.2010 0:05:42

Nazdar chlapi.Mozete mi poradit?ryby chytam uz dlho-predlho,ale na feder len zacinam.na stojatu vodu som si kupil medium federku.a na rieku Dunaj,som si kupil mikado ultraviolet heavy feder 120g,no a chcem sa vas opytat,ci to uvedene mikado heavy 120g by mohlo byt na rieku dobre.mam v plane chytat s nou na dunaji v bratislave,priamo v prúdoch hlavneho toku.lovena ryba by mala byt mrena,pleskac,podustva,nosal.tak reku,ci mi poradite,ci ta horespomínaná heavy s vrhac.zatazou do 120g postacuje.dakujem vsetkym za vase nazory:-)

Salamanterus - Profil | St 31.3.2010 18:47:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj poradím ti do začátku ještě pár rybářských e - shopů, kde mají pruty, věci na koncové montáže navijáky a však sám uvidíš. Výběr všeho druhu.
http://www.rybarsky-katalog.cz/timar.html - tot je dobré maďarské krmení, lepší je použít ho na řeku než na stoják ale 10 z 10
http://www.bohemiafishing.cz/ - kompletní rybářský prodejní server, krabičky pruty a navijáky.
http://www.feeder-shop.cz/ celkový feederový obchod
http://www.tropicliberec.cz/pruty-feederove-spicky​/ stránka kde se prodávají dobré pruty sensas a je tu široká škála špiček.

MarxKarl - Profil | St 31.3.2010 18:37:39

Boloň >> zdar - dnes jsem si byl doplnit naky drobnosti v prodejne a neodolal jsem a ten COLMIC VIRTUAL FEEDER jsem si jen tak cvicne vyzkousel a muzu rict ze v ruce mi sedl paradne - pekna akce, povrchova uprava a i celkovej vzhled me docela nadchl...kazdopadne mam o cem premejslet..

pavel68 - Profil | Ne 28.3.2010 16:07:09

sramas >> V takovým proudu házet kolmo nejde ani s hevíčkem,to je nechytatelný.Prostě musíš postavení rákosky přizpůsobit a pak jde chytat i v pořádným proudu.
Jo - princezna se povedla a doufám že brzy přibude její starší ségra 70+,jsem skromný o)))

sramas - Profil | Ne 28.3.2010 15:59:00

pavel68 >> Většinou potřebuju házet kolmo. Takže mi ten proud dělá pytel a ještě to lomcuje s prutem. Možná se kouknu po nějakym hevíčku.
PS: Ta parma je parádní.

pavel68 - Profil | Ne 28.3.2010 15:23:56

sramas >> U Z.ka u špičky půl a jedna oz záběr detekuje vyloženě tak osm centimetrů špičky a zbytek prutu je v rezervě,tedy víc se neohýbá - tím mám na mysli spíše pickerové chování.Mikado se jaksi mrcasí v mnohem větší délce.
V tom proudu co vidíš běžně chytám s mediem a půl uncovou špícou,jen musíš vůči proudu změnit postavení rákosky,tedy v žádném případě "na kolmo" k proudu,jak je vidět všude,ale šikmo s proudem.Přizvednout tak na 40° a jde to,stačí jenom trošku o těch sílách zapřemýšlet.Ještě jsem nikdy silnější špícu než 1 oz nepoužil...

sramas - Profil | Ne 28.3.2010 14:36:41

pavel68 >> Co je prosím fídrové a co pickerové chování?
Viděl jsem dole tu fotku proudu, kde chytáš. Tam bych se s mojí medium rákoskou nechytal. Vždycky mi to mele s celim prutem. Tam chytáš s tim Zetkem? Dík

Rytíř - Profil | Ne 28.3.2010 14:18:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pavel68 >>Mikado je v pohodě,taky si budu asi ještě kupovat ke Cartelu asi ještě jeden feeder a asi Zrovna Mikado.Vidim to na ultrawioleta,to je libovej proutek a 5 špic je taky super.Ještě okouknu ty novy Cartely až přijdou na kram a pak se rozhodnu.Zetko neni špatny,to vůbec netvrdim,ja chtěl jenom neco tvrdšiho,proto jsem po Zetku zvolil Cartel.Za chvili přijdeš Mikadu na chut,to se dostavi samo to mi věř,jsou to přijemne pruty a podobne akci prutům od Semy.Celkově kdybych to měl shrnout,tak dob ry poměr cena=vykon.Ješte k Šimu,to co bych ja chtěl a mě se moc libilo,je Antares AX medium,to je zatim nejlepši feeder co jsem měl v ruce ale je to ranec za prut,jinak Beast a Speed,to neni nic pro mě,to si radši koupim Semu,nebo Mikado.Ale Antik,to je opravdu perla,to s čim jsem zatim měl možnost srovnat,to už neni žadna guma.

pavel68 - Profil | So 27.3.2010 22:42:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rytíř >> Jo - to Mikado se chová na první pohled žvejkoidně,ale jenom na první pochování.Něco mi říká že má rezervy dost,ale to bez prověření šupinou můžu jen hádat - až proběhne křest pořádnou silou,budu chytřejší.Chtěl jsem vyloženě levnou variantu k selektivní nástraze mimo hlavní loviště a přiznám se,že taktiku jsem odkoukal od Knapíka co pořídil k Šímu taky levnou heavynu za pár šlupek.Potažmo jeho Šímo jsem měl v ruce několikrát a nepřesvědčilo mne ani náhodou,mnohem víc se mi líbí jeho starej a invalidní /po zlomenině opravenej/ picker Byron,bejt alespoň v 3.30 sháněl bych ho tuze,detekuje i list a výstavně.

Možná jsem se špatně vyjádřil,ale jde o to,že u Z-ka jsem zvyklej na jinou detekci "dění tam dole",než u Mikada.To se chová skutečně víc "fídrově",asi jako rákosky na videích MM,tedy pro mne moc pracuje první čtvrtina prutu,vlastně příliš.Vím,jsem zmlsanej Z-kem a jeho chováním a vůbec - je to vyjímečná rákoska ať si říká kdo chce co chce.

Mikado jsem si protekcí mohl vybrat libovolný - dostal bych ho jako tohle od kamaráda na dobrý slovo,ale chtěl jsem cíleně tohle.Pravda je že u něj vidím tu samou práci,co u Knapíkova Šíma a to mne trošku vadí,neřkuli serre.Z-ko je v detekci vyjímečná rákoska právě tím pickerovým chováním a blbě se mi zvyká na jinou rákosku.Ale problém není v Mikadu,ale ve mně...

Rytíř - Profil | So 27.3.2010 22:09:25

pavel68 >> Špice by se měli sehnat i v kramech s rybařinou co Semu nevšedou.Za pět let co chytam feeder,tak jsem špici zlomil akorat jednou a to ja makovec si ji přibouch v autě dveřma,jinak při samotnym lovu zatim ne,když už ale teda kontaktů s větmi bylo nepočitaně.Vždycky je nějaka možnost a vyzkoušeni špice do prutu a zakoupeni co tě bude vyhovovat.Nechceš snad řict že to Mikado co uvadiš,je měkči prut než Zetko?Nebo sem to blbě pochopil?Koukal jsem letos na zboži v kramu a maloktere Mikado by bylo měkči než Zetko.

pavel68 - Profil | So 27.3.2010 22:01:31

Rytíř >> Kamaráde k tomu ti můžu říct jenom jedno - nelámej.Já vlastní vemenoidností zlomil jak bílou,tak fialovou origo špíci.U 1 oz to byl úprk před bouřkou do auta a ledabylé sbalení rákosky,u půl oz to byl vítr co přehodil silon okolo oček.
Je faktem že špíci na Z-ku se chovají spíše pickerově a bral jsem ten fakt za bernou minci - jsem pořád z fídraře pára ned jeho trusem.Ale Z-ko je moje srdcová rákoska a nedám na ni dopustit - ten klacík snese opravdu hodně na svou subtilnost..

Díky kamarádovi co má kvelb s cajkem jsem pořídil ségru,abych v proudu nechytal jen na jeden klacík.Vede krásný Mikada a ačkoli jsem měl tu možnost si vybrat cokoli a jakkoli drahý,šel jsem záměrně do levný heavyny v kompozitu za šest stováků.Na selektivní nástrahu typu rousna hozenou bokem,tedy bez krmelce a velké frekvence záběrů to musí stačit.
Je to Mikado Golden Lion 360 up 100g a na recenzi je ještě brzy,ještě jsem jí nepokřtil fiškou.
Faktem je že se chová více "fídrově",tedy ohyb je markantnější než u Z-ka,ale detekce funguje spolehlivě i v trošku větším proudu.Pro představu foto proudu přikládám.

Salamanterus - Profil | So 27.3.2010 21:35:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj. Začínáš li s feederem je to určitě dobře. Zkus se podívat na tyto stránky : http://feeder-shop.cz/feederove-pruty1/?filtr[]=154&filtr[]=190 nebo na tuto stránku, kde jsou oblíbené feederové kvalitní a značkové pruty SHIMANO http://www.bohemiafishing.cz/shimano/pruty/ hledáš - li však profesionální pomoc a názor dám ti tuto adresu, která je zaměřená na začátky feederu, vede to tam Milan Tychler, už napsal řadu knih, vyhrál řadu závodů a máš tam kompletní návod... JAK ZAČÍT. Skutečně je to dobrá stránka :-)
http://www.fishing-feeder.cz/cs/clanky-naucne

Rytíř - Profil | So 27.3.2010 21:33:13

XMASSS >> tak to je na ho...((:-Až to přijde k nam tak to oklepnu.

XMASSS - Profil | So 27.3.2010 21:29:18

Rytíř >> Nějak jim udělali čínani špatný špičky, přiznala to i SEMA, je to všechno o dost posunutý nahoru...

Rytíř - Profil | So 27.3.2010 21:29:11

pavel68 >> tak to o Cartelu prohlasiš,že je rahno,když řikaš zetku utahovak:-)))Chytal jsem oba a Cartel chytam tet aktualně ale ja feedry hodně měnim,prostě mě to bavi.U Zetka jsem měl akorat problem s nejměkči špici,na to sem špatně trefoval ryby ale po vyměně za středni bylo vše OK.Nevim co tu všichni magoři s těma špicema,nevim vůbec vo co GO.U nas v kramě ještě novy zboži nema tak to nemůžu porovnat(((:-

XMASSS - Profil | So 27.3.2010 21:27:59

Lálos >> an-old-fuddy-duddy - 27.3.2010 21:10:35 >> Ten byl taky ve výběru, ale na to abych si to ošahal možná i při počáteční neopatrnosti zlomil špičku je to asi luxus :o)

pavel68 - Profil | So 27.3.2010 21:24:19

Rytíř >> Cartel neznám,takže kušuju.Ale když se do Z-ka opřu přijde mi,jako slušnej utahovák....