Červ na břehu Norských fjordů

Mohu vás požádat o zkušenost lovu ryb na tzv. mořského červa, který se údajně vyskytuje v písčitých březích oblasti Norských fjordů a vytváří tam jakési "jamky". Chystám se do Norska za měsíc a rád bych tuto techniku vyzkoušel. Děkuji Lexa
Autor diskuse: Lexa - , 20.6.2004 dravci - ostatní

siro | St 23.6.2004 16:35:10

M-D:v Norlandu bacha na arktického červa,v Mongolsku na Olgoje chorchoje-radši se na to v... a pojedu na Berounku.

Lexa:v každé knize o mořském ryboluvu je článek o lovu m. červů.Nejprve udělej Učko otevřenými konci k moři(pro odvod vody) a pak si můžeš do libosti bahnit s rýčem.Hledej je podle nakupených hromádek písku.

hraji - Profil | Út 22.6.2004 12:53:49

Aleš p.t.d.: To je právě to kouzlo, ty rybky měly ulovené tresky v tlamě a v lodi je vyvrhovaly. Takze stačilo posbírat a nastražit.

Dumy - Profil | Út 22.6.2004 6:51:25

To M_D - dear brachu, kazdou odpovedou ma prekvapis, som nevedel ze mas take vedomosti o cervoch, inac vyzeraju strasidelne aj na fotke :-))), da sa to nejako naviazat v zveraciku :-))) ????

Miloš_diakritický | Po 21.6.2004 16:36:55

Pozor na červa arktického, napadá rybáře, kteří jsou ve vodě nebo do ní spadnou, a vyvíjí se jim ve vnitřnostech....

Aleš p.t.d. - Profil | Po 21.6.2004 15:34:39

hraji: A jak jsi nachytal ty rybky úhořovitého tvaru?

Robin - Profil | Po 21.6.2004 11:54:52

Jsou to buď nereidky nebo pískovníci. Nereidky vypadají jako velké stonožky a koušou, pískovníci jsou něco jako rousnice s provalenou kýlou a barvějí jako čerstvý vlašský ořechy. Nereidky jsem viděl v životě asi dvě, pískovníků je mraky a jejich lov už máš popsán níže.
Na pískovníky se chytá bezvadně, bohužel nevydrží moc na háčku. Vůbec nemá smysl nastražovat je s volnými konečky, ty se okamžitě stanou terčem zájmu menších rybek. Stačí jen několi kroužků na holé twisterové hlavičce a funguje to. Chytat na ně můžeš kdykoliv, ale největší tóčo zažiješ po nějaké bouřce, kdy je vlny vymyjí ze dna.

hraji - Profil | Po 21.6.2004 10:29:21

Oprava: ... větší neměly šanci ....

hraji - Profil | Po 21.6.2004 10:28:12

Byl jsem v Norsku několikrát a zkušenosti jsou dobré, lovili jsme ale jen menší ryby, pravděpodobně proto, že ty větší neměli šanci se k nástraze včas dostat. Ten pevný rýč je potřeba, jakákoliv slabina tohoto velmi namáhaného nářadí se okamžitě projeví, mořský písek umlácený příbojem je velmi hutný a těžký materiál. Nelze spoléhat na to, že v kempu budou mít rýč k dispozici. Letos jsme zkoušeli lovit na mrtvou rybku (rybka úhořovitého tvaru, dlouhá cca 15 cm) navlečenou na twisterové hlavičce a nic tak pekelně účinného jsme ještě nezažil. Pokud pod námi byly tresky, bylo to pro ně neodolatelné.
Písečníci se loví při odlivu na písečných pláních, vytváří hromádky z písku z chodbiček ve tvatu písmene U, kopat je potřeba mezi dvěma hromádkami, ale je velmi těžké najít ty dvě pravé a hlavně odhadnout hloubku, většinou nejméně na celý rýč a hlouběji. Rozhodně to je dobrá sportovní disciplína pro rozhýbání svalů ztuhlých sezením v loďce.

Robert(původní) - Profil | Po 21.6.2004 10:14:43

Jinak červ je skvělá nástraha na pyskouny. Montáž s koncovým olovem se spouští podél skal nebo stěny mola až na dno. Po záběru hned rybu zvednout a zdolávat mimo vázky.

Robert(původní) - Profil | Po 21.6.2004 10:10:21

Lovit pískovníky je samostatný sport. Přivez si velký rýč, budeš hrabat velmi hluboko.

Abboa | Ne 20.6.2004 14:41:33

na ty červi se dobře loví hlavně menší ryby,ale když nic jiného nejde, tak je to super. Lovili jsem je na takovejch hodně jílovo-bahnitej březích při odlivu. Sice někde jsou od nich dirky,ale většinu už zahladí odliv. Prostě jsme ryli všude kde to šlo byli jsme zabahněji až za ušima,ale měli jsme jich hromadu. Pak když jsem chytli nějakou menší rybku tak už jsme ale chytali jen na její vnitřnosti a tělo a dobře jsem si zachytali...