Vaše začátky s lovem štik!

Vzpomeňte na Vaše začátky s lovem štik. Tato úžasná ryba mě uchvátila a zajímaly by mě vážení rybáři a rybářky Vaše začátky a vše, co s tím souvisí!
Autor diskuse: noční ryba - Profil , 3.10.2009 dravci - příhody, kuriozity

mascha - Profil | Čt 29.4.2010 13:40:12

A první štiku jsem chytil na Tiché Orlici, když mi bylo sedmnáct. Byla to první sezóna, kdy jsem chodil na ryby sám. Courával jsem se s brčkem podél meandrů a pokoušel se se střídavými úspěchy o plotice a malé kapříky. V jednom zákrutu mi pod nohama zalovila štika. Nevěnoval jsem tomu pozornost, ale pak jsem vytáhl červenku dlaňové velikosti a znovu koukal na velký závar. Prohrábl jsem batoh a našel korkovou kačenku, rezavý trojhák a kudrnaté lanko, obojí z vyřazených tátových krámů. Chudák červenka šla na trojhák a s trojhákem do vody. Záběr přišel okamžitě, jenže já o lovu štik naprosto nic nevěděl. Tak jsem zasekl a... štika i s červenkou byly fuč. Sakra sakra, zabrala mi štika a já ji nesekl! Třásli se mi ruce, že jsem skoro nebyl schopnej z teleskopu odmontovat kačenu s lankem a znovu nasadit brčko. Za čtvrt hodinky jsem měl druhou plotičku a scénář se opakoval. Naprosto shodně. Záběr hned po dopadu rybky do vody, okamžitý zásek a ryba i s nástrahou fuč. Ten den už jsem na to neměl nervy a šel jsem domů. Druhý den jsem nastoupil ve stejný čas na stejné místo, v kyblíčku jedinou plotičku, odhodlaný nezazmatkovat a nechat štiku zažrat. Nához, okamžitý záběr, dlouhé vteřiny čekání a když už už jsem se chystal zaseknout, tak se kačena vynořila z vody a klidně na ní spočinula. Co to? Pomalu zkouším tah, ale vlasec je prázdný. Štika obratně sundala rybku z háčku a záběr byl znovu promarněný. Zdrceně jsem si sednul na trávu a po chvilce deprese se začal hrabat v batohu, abych našel brčko pro lov další ploťky. Do ruky se mi ale připletla jiná pixlička s výbavou "vypůjčenou" od táty. A v ní plandavka. Vyměnil jsem kačenu s lankem za třpytku (tehdy jsem si ještě myslel, že lanka jsou jen pro lov na živou) a nahodil stříbřitou nástrahu do řeky. Jakmile třpytka vplula do míst předchozích závarů a záběrů, tak prut ztěžknul a v zápětí štika vystřelila do velkého skoku nad hladinu. Tak zaskočen tím, že skutečně zabrala, jsem ani nebyl schopen seknout. Zubatka ale zabrala tak razantně, že se napíchla sama. Přetahovaná byla kraťoučká a já měl svojí první ulovenou štiku v ruce. Neuvěřitelných pětapadesát centimetrů délky překonalo všechny moje dosavadní rekordy v délce ulovených ryb :-)

mascha - Profil | Čt 29.4.2010 13:20:35

Plně první setkání se štikou jsem měl na Orlíku. Bylo mi asi sedm, táta se strejdou stáli po pás ve vodě a na malé rotajdy tahali jednoho okouna za druhým. Kousky nad pětadvacet čísel jsem od nich bral a dával do vezírku, se kterým jsem vodou coural od jednoho k druhému. Když hejno odplulo, chlapi se taky přesunuli. Coural jsem se při břehu za nima, vezírek s pruhatcema táhnul za sebou. Voda byla tak akorát teplá, ale pokud jsem viděl před sebou chuchvalec řas, věděl jsem, že v nich je voda o hodně teplejší. Brouzdal jsem vodou od jednoho chomáče řas ke druhému, až jsem v jednom z nich šlápl na štiku. Leknutí bylo oboustrané a příšerné. Zařval jsem, upustil vezírek a upadnul do vody. Brečícího a obalenýho zelenou řasou mně smějící se táta vylovil z vody. Přísahal bych, že ten krokodýl měl aspoň metr, ale dneska si myslím, že byl sotva poloviční :-)

RuHa - Profil | Čt 29.4.2010 11:51:28

Pozdě, ale přece: První slušnou štiku jsem ulovil pod jezem na Jizeře, který už prošel rekonstrukcí. S kamarády jsme se pokoušeli prolovit tišinu na přilehlé straně propusti. Nástrahou byla malá rotačka. Protože jsme do té doby ulovili ve splek něco štíhlat do 45 cm, bylo pro nás velkým překvapením, že se dostavil záběr a že dokonce ryba bojovala. Tedy bojovala. Rozjela se proti břehu, na náš dohled otevřela u hladiny tlamu a zatřepala jí. Vypla se. Kamarád, co byl u vody nejblíže a rybu viděl zblízka, měl vykulené oči a ruce mu pro vykreslení její velikosti nestačili. Ačkoliv v šoku, nevzdali jsme se a já vyměnil malou rotačku za jedinou "štikovou" nástrahu, co jsem měl (kromě dvou Rapal, které jsem pro jejich cenu nosil k vodě spíše jen jako talismany): Stříbrnou rotačku KAJ s modrou gumovou rybkou. Na několikátý nához štika zabrala znovu, snad "ocenila" naši výdrž. Kupodivu celkem bez chyb jsme ji odlovili, změřili, vyfotili a k jistému údivu starších rybářů i pustily nad jez. Bylo to kolem roku 1996. Se svými 82 cm to byla moje zatím největší štika.
Fotku, pořízenou na kinofilm, dnes už nemám.

Anýzový dědek - Profil | St 25.11.2009 18:38:43

noční ryba : Moje zacatky byly z dnesniho pohledu nesmirne surove k nastraznim rybkam i stikam. Nebudu popisovat, ze jsem zivou rybku nastrazil tzv. na ostro na kacu a stice ji nechal zazrat buhvi kam, takze jsem zabijel stihlata kolem 50cm. Pak me poucil jeden dedula a dal mi do ruky klasickou knihu 1000+1Rada ...atd. Pak jsem teprve prohledl. Sice na rybky chytam dal, ale nastrazuju je jinak bez prositi!

helmiska - Profil | St 25.11.2009 18:21:46

Toncek <*))))>< >> Toncek < >> nebo spis kdo ji sned prtoze dneska jak ma ryba miru ty cesky ''radoby'' rybari ji sezerou!

Toncek <*))))>< - Profil | Út 24.11.2009 22:31:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Je to tak 5 let zpátky... Byl jsem s dědou na rybách. Původně jsme šli na kapry. Napíchl jsem na háček rousnici a nahodil jsem (ne moc daleko). Hned po náhozu jsem došponoval vlasec a dal jsem na něj policajta. Jakmile jsem toho policajta pustil z ruky, okamžitě vyskočil až pod prut. Následoval bleskurychlý zásek ...ryba byla na prutu. Jaké bylo ale naše překvapení, když se po chvíli přetahování na místo kapra objevila v podběráku štika! Měřila krásných 61 cm a po vyfocení putovala zpátky do vody. Zajímalo by mě, kolik už dneska měří.

Frake - Profil | Út 24.11.2009 21:45:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Když mě bylo tak 10, vyrazili jsme s tatkem na přehradu. Nic nám nebralo, tak jsem si vzal svůj ani né 2 metrový proutek rohlík a šel jsem obcházet přehradu. Po několika náhozech se můj splávek ani nepohl, tak si říkám asi to zabalím a náhle vidím štiku se slunit metr od břehu. Poprvé splávek dopadne 5 cm od ní a vyplaším jí. Začnu se vztekat málem brečet a ejhle je zpátky. Muj druhý nához směřoval o metr dál a pomaličku jsem přitahoval rohlík. Najednou bzzzt muj malinkej navíjáček začal bzičet. Tatka přiběhl s podběrákem a po 15 minutovém boji podebral moji první 50cm štičku na 12 silon.

mirmen - Profil | Út 24.11.2009 21:26:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

- asi v 11-12 letech jsme byli pytlačit na lesním jezírku .. kus vlasce, splávek ze špuntu, háček, žížala... slupla to "štika " pro klukovské oči neuvěřitelná, vždyť kdo kdy chytil rybu větší než dlaň.. měla skoro půl metru !!!! .. tak dostala za uši a z hrdostí jsem ji donesl domů ...

- o pár let později jsem už chytal legálně .. tehdejší klasiku ( okolo let 1975 a později běžné ) , tj. rybku prošitou jehlou na hřbetě, na lanku dvojháček, lanko 30 cm , splávek "kačena" .. úlovky štik většinou "zelených", tj. dvouletých, sem tam něco mezi 60-80 cm

- starší rybáři vědí, o čem je řeč .. a kouzlo splávku s rybkou, který mizí pod hladinou a někde sedne ( občas přímo pod nohama, jindy po pár desítkách metrů, které štika uplave než se dostane na místo, kde si dřepne a začne polykat ) .. to patří k zážitkům Oty Pavla a generací, které považovaly tenhle druh štikolovu ze normální

Křemen - Profil | Út 24.11.2009 21:08:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

TAk vzpomenout mi nedalo zas takový problém, i když to už bude nějakých 14. nebo 15. let.
Jezdíval jsem tehdy s rodiči na na dovolenou pod stan na řeku Otavu. Byl to takový kemp s pár chatičkama a a kioskem téměř vedle jezu. Tehdy má výbava obsahovala pár rotaček a teleskop(značku si nevybavuji). Stan jsme mívali u řeky asi 100metrů pod jezem, abych to měl k vodě co nejblíže. A to bylo moje vláčecí teritorium, ve kterém se mi bohužel dařili nachytat jen okouni. A tak jsem se jednoho dne rozhodl vzít žížali a chytit nějakého hrouzka a vyzkoušet klidnější řeku nad jezem, a to byl právě můj osudový okamžik při lovu štiky. seděl jsem asi tři hodiny a přehazoval mrtvého hrouzka stále proti proudu, když se kačena rozjela pod hladinu. Díky zkušenostem, které jsem měl z chytání štik od svého otce, jsem štiku nechal patřičně zažrat a na to přišel zásek. Hned jsem věděl, že sedí a začal můj první životní souboj s touto zubatou krasavicí. Tentokrát vyhrál nelítostný souboj lovec a z úlovek tehdy měřil pro mě uctihodných 76 cm. Jelikož jsem se tehdy chtěl vytáhnout nad rybáři sedícími u již zmiňovaného kiosku, tak jsem zubatici dal do vezírku a upaloval se pochlubit rodičům. (tehdy by mě ani v nejmenším nenapadlo rybu pustit- bohužel).
Od tohoto večera uplynulo v této nádherné řece hodně vody a mě se podařilo ulovit hodně překrásných štik, ale tato byla moje první a na takovou se nezapomíná.

helmiska - Profil | Út 24.11.2009 20:18:51

moje asi 6 štika protože do té doby jsem jsi dycky rek tak dneska asi nic nechytim ten fotak tady necham a vzdycky sem neco chyt :D

1sedyvlk - Profil | Pá 20.11.2009 22:10:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj.Já mám také jeden zážitek z lovu štik na který nikdy nezapomenu.Bylo mě 15 a byla to má první vláčecí sezona.Do toho dne který budu popisovat,se mě podařilo ulovit jen pár štiček kolem 40cm a nějaký ten tloušť a okoun.Bylo málo peněz a tak v mé výbavě bylo jen pár levných třpytek typu cyankáli a jedna mepska č.3, kterou jsem dostal k vánocům.Tehdy jsem měl na karabince připlou právě tuto mepsku a procházel jsem úsek řeky od splavu dolů.Asi 300 m pod splavem se mi podařilo třpytku dostat do vázky a tak jsem chtě nechtě musel do vody.Mepsku se mi podařilo z vázky uvolnit a já se rozhodl,že zkusím chvíli vláčet z prostředka řeky.První hod směřoval k břehu pod strom,jehož větve šahaly až do 1/3 řeky.Otočil jsem snad jen dvakrát kličkou navijáku a s mepskou jsem opět nehnul.Pokoušel jsem se tahem prutu mepsku uvolnit,když náhle se údajná vázka dala do pohybu,velmi pomalu k protějšímu břehu (myslel jsem si,že je to nějaký velký klacek,který se uvolnil),po dosažení druhého břehu jsem to namáhavě přitahoval směrem k sobě do středu řeky.Najednou se přede mnou na hladině objevila ohromná štika, určitě okolo metru,měla široce roztažené skřele a rozevřenou tlamu a v ní má malá mepska.Byla ode mě na natáhnutí ruky,už jsem myslel,že je má,že jsem vyhrál a natahoval jsem po ní ruku chtíc jí uchopit za hlavou za skřele.Náhle sebou silně škubla,třpytka mi proletěla kolem hlavy,já ještě rukou máchnul do prázdna a pak už se jen díval jak má možná životní štika mizí pod hladinou.Byl to můj nejsilnější rybářský zážitek a ještě stále se mi ani vzdáleně podobná štika nepodařila ulovit.

matty18 - Profil | Pá 20.11.2009 18:50:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj, tak na svoji první štiku si pamatuju velmi dobře a snad vždycky budu. Neni to nijak davno jsou to tak 2 roky, kdy jsem si koupil rybičky u nás v rybářství a že zkusím tenkrát poprvé lov na kačenu, navázal jsem to podle sebe a vyrazil na rybník o kterém jsem nevěděl vůbec nic ani jestli tam vůbec nějaké štiky jsou. Přijel jsem tam a nahodil kačenu pod takové křoví kde to vypadalo nadějně, rybička mi s tim zajela do toho křoví, a tak jsem to přehodil, a asi po 15 minutách lovu najednou kačena nikde tak jsem znervózněl a vzal prut do ruky a zasekl, cítil jsem škubance, a za chvilku byla venku měla ani nevim tak kolem 40cm a hned jsem ji pustil a ani jsem si neuvědomil v tu chvíli že existuje něco jako foťák, to mě občas mrzelo. A teďko je štika u nás na rybníku více než běžný úlovek.

Tuber - Profil | Pá 20.11.2009 18:20:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jednou jsme se vydali s tátou do Vojkovic na pískovnu, šli jsme k vodě , párkrát to tam prohazuju a najednou mi to ztěžkne tak odklopim cívku a čekám. Nic se nedělo a tak jsem pro jistotu zasekl a byla tam. Sotva jsme ji s tatou podebrali tak nasledovalo zmereni a kdyz jsem sem sechtel vyfotit se stikou tak rikam "tati drz a on jo!" tak vezmu fotak a stika sebou mrskla a bac na zem. Tak jsme ji hned pustili aby se netrapila . Mela 50 cm.

Batour - Profil | St 11.11.2009 17:50:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

já jsi vspomínam na svoji první vláčku bylo leto a ja vlačel jako blazen obešel jsem snad 2x celej bybník a všude kde skočila nějaka ryba tam jsem hnet letel jako blazen když jsem se zastavil pod jednim starym stromem a chvili to prohazoval neco jsem u dna chytil tak jsem to pomalu pritahoval a ejhle byl to vezírek nejakeho rybáře co mu uplaval a vněm krasná štika 52cm měl jsem takovou radost že jsem si šlapnul na prut (orava) a bylo po něm ale i přes tento problem jsem byl těškej machr dal jsem jí na zahradě do bazenu a když jsem se chtel druhej den pochlubyt kamapadum byla uš mrtva tak to byla má první štika

Jovánek - Profil | St 11.11.2009 17:35:18

noční ryba >> No vyloženě na řece ne,ale asi 120 metrů od ní.

Programátor - Profil | St 11.11.2009 16:25:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nikdy nezapomenu když jsem jako malej začal vláčet. Měl jsem nejakej detskej kratkej teleskop ozdobenej nejakym navijakem se zadni brzdou a jako nastrahu používal novej dárek rapalu husky jerk. nic nešlo a tak jsem začal delat kravinky a tak jsem zkoušel tu rapalu tahnout co to jde, najednou vázka! ale ta se po chvilce rozjela směrem k hladině, nad hladinu vyskočila metrovka udělala salto a zlomila teleskop a vyhakla se, čuměl jsem jak jelito a rybáři okolo mě to taky nepobrali... zkratka zazitek na celý život

seredan - Profil | St 11.11.2009 16:25:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

mal som asi 11 rokov a bol som u babky na prazdninach. Chytil som ju na malom jazírku tak 15x20m,na staru plandavku. mala 53cm. Ani nevim jaka bola vtedy míra,ale ani ma to v tom okamihu nezaujimalo.do vody sa nevrátila

noční ryba - Profil | St 11.11.2009 16:13:11

Jovánek >> tož to je zajímavé, takže bydlíš na řece?..))))

Cerebro - Profil | Út 10.11.2009 16:13:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak svoji první štiku jsem vytáhl na obecním rybníčku když mi bylo asi 12 max.14let. Zrovna jsem se vrátil z dětských závodů a zbyli mi červi a trocha krmení. No měla sice asi 20cm :-) ale měl jsem z ní obrovskou radost. Od té doby už jsem jich nachytal víc než dost minimálně polovinu už si snad ani nepamatuju. Ale tuhle první ano a vždycky budu!
Btv. O týden později jsem vytáhl do čeřínku další co měla asi 30 :-D

Fugas - Profil | Út 10.11.2009 15:33:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tenkrát jsem přijel na kole k vodě s jedním teleskopem, do čeřenu chytil 5 cm okounka, na něj pak okouna 15cm, toho jsem pověsil pod kačenu a ejhle byla tam! Měla rovnej metr. Tenkrát jsem jí zmasil a hrdě jsem šel přes celou náves aby to všichni viděli. Byla jiná doba, byl jsem lovec, CaR jsem neznal. Dnes už chytám jen přívlačí, ale tak kačenka v ranní mlze měla taky něco do sebe, rád na to vzpomínám.

Pextr - Profil | Út 10.11.2009 14:59:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

noční ryba >> Moje první štika byla chycena na přívlač pod jezem na Lužnici. Měřila asi 50 cm. Byla to vlastně moje druhá ryba. První byla plotice.

Jovánek - Profil | Út 10.11.2009 14:57:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Svojí první štiku jsem chytil v deseti letech(neoprávněně) na řece a lov štik a i ostatních ryb mně tak zaujal,že jsem se dokonce na to místo mých prvních náhozů odstěhoval.

Zolta - Profil | Út 10.11.2009 14:44:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já sem si na svojí první štiku musel počkat celkem dlouho, chodil jsem vláčet něco kolem roku na vody kde bylo štik plno ale nikdy se mi ji nepodařilo chytit, furt jsem chytal jen okouny a boleny a jiný dravce až jednoho dne sem házel do vody ručně dělanýho woblera od ryfize a přišel krásnej záběr a zdolal jsem štiku něco kolem 50 cm, předvedla mi i krásný výskoky no prostě paráda , no a jak je zvykem tak jsem ji pustil a od tý doby už to šlo samo, štiku už nebyl problém ulovit. :)

helmiska - Profil | Po 9.11.2009 18:16:12

No pamatuju si,že sem šel s tátou na ryby a vzal Abu Garcia Terminator 10cm a táta říkal,že musíme chytit nějakou velkou tak sem vláčel no a zachvíli mě to vzala 43cm štika pěkny souboj nic hezčího sem předtím nezažil musím přiznat,že i dnes štika trochu mín bojuje tamta dováděla jako blázen a gejzíry byly ohromné.

kukkYn_ - Profil | So 31.10.2009 9:35:47

Best Carp >> diky ale mohli by byt lepsi :o)))

Best Carp - Profil | So 31.10.2009 1:01:40

kukkYn_ >> dík taky máš pěkné kousky

sven - Profil | So 31.10.2009 0:00:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Svou největší štiku jsem upytlačil jako voják na plavbách OT64 na Mělníku. Měla něco lehce přes 1 metr a tak smrděla fenolem, že ani hladoví vojáci ji nebyli schopni zkonzumovat. Druhou největší štiku 85cm jsem ulovil na kostku chleba při lovu kaprů na mlaskačku. Mezi tím i potom jsem ulovil řadu štik různých velikostí. Drtivá většina z nich dostala svobodu. Za svůj úspěch považuji to, že ani jedna z nich nebyla ulovena na živou rybku ale buď na mrtvou nebo na přívlač.

Káceč - Profil | Pá 30.10.2009 23:25:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak moje první štika byla chycena na woblera za dvacku.Tuším v roce 1989.Měla 80cm.Přiznávám,že jsem jí dal babičce.