Ryby berou pouze v noci

Dobrý den v pátek jsme odjeli na soukromi revír až do neděle e všechni ryby přišli kolem jedné v noci čím to je že se kapr neudělal přes den na echolotu to ryby ukazovalo ale prostě to nevzali newíte čím to je ????
Autor diskuse: Jacky10 - Profil , 21.9.2009 kaprařina - techniky lovu

kaňka - Profil | Čt 15.4.2010 20:56:41

Tomčaaa >> Zdarec no nevím jak v 15 m ale v 10m , čisté vodě je ještě celkem slušně vidět , teda co sem tak viděl na různých záběrech a co mi říkal jeden potapěč, pokud nekecal .
Víc by nám k tomu řekl určitě Hofi , možná se pletu.

Slaughter Maniak - Profil | Čt 15.4.2010 20:47:39

čím to je že se kapr neudělal přes den???..... to nevim, ale třeba měl rodiné nebo pracovní potíže....

Kocháč - Profil | Čt 15.4.2010 20:43:56

Není možný, ryby v noci spí, říkal to Ing. Habán

Tomčaaa - Profil | Čt 15.4.2010 20:37:52

Jäger >> Jeger - 28.9.2009 10:38:20 >> fluorokarbon se bude asi používat třeba v čisté vodě nebo do hlounky 2m když máš nástrahu v 15m tak tam toho světla moc není ???????????

Jeger - Profil | Po 28.9.2009 10:38:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

milhouse91 >> To je sice hézké co tu píšeš,ale plně stebou nesouhlasím;-) ryba má zrak velmi dobrý(přesvědčit se o tom můžeš třeba na řece, pstruzi tě vídí na 20m jako nic, stačí se pohnout a je vymalováno, a to není tím že dupeš;-) prostě vidí pohyb a neškrtneš si.) Taky proč myslíš že různý kaprařský špičky se snaží, aby jejich olovo nebylo vidět a různě ho maskují?Taky proč se používá (nejspíš to špatně napíšu )fluorokarbon?a podobně? A pokud jde o ten hluk tak s tím se dá vést dlouhá debata,protože každý chytá na jiné vodě a každá voda je jiná. Někde kde jezdí vlak, tak jsou na ten hluk ryby zvyklé,ale když ty ryby na ten hluk nejsou zvyklé máš na rybách ticho,klid a najednou ti tam projede náklaďák tak prakticky končíš. Tohle jsem ti chtěl zdělit;-) už pár roků se kaprařině věnuju a objel jsem už hodně různých revírů,taky jsem spoustu věcí pochytil, od mnohem skušenějších rybářů z různých druhů rybolovného odvětví, a především z mé oblíbené kaprařiny

milhouse91 - Profil | Ne 27.9.2009 20:58:09

Jäger >> Jeger >> ryby zrak prakticky nepotřebují vidí cca na 1 m v čisté vodě je to pak o metr více,ryby maj hlavně vyvyinutý čich,hmat a postranní čáru který jasou pro noční dobu hlavní pomocník,zrak nemá žádný vliv na to že ryby berou v noci,pravda je ta že maj ten klid ale i ten nemusí být ryba ti zabere i třeba s projíždějícím vlakem autem nebo traktorem i kdyby ti hralo techno na břehu

Rytíř - Profil | Ne 27.9.2009 20:30:40

ahoj >> jasně souhlas ale když prostě berou největši v noci,tak to nepředělaš a tak to na orliku,je.

ahoj - Profil | Ne 27.9.2009 17:37:15

Rytíř >>
si myslím, že řešit je to potřeba, ať víš, kdy a jak na ně, o tom je celá rybařina :)

Jeger - Profil | So 26.9.2009 14:29:53

Nečetl jsem si zápisy kolegů, tak ti odpovím takto;-). Nenapadlo tě že v noci je klid a ticho?Ty ryby ti zaberou spíše v noci, když je ticho a klid, než přes den když tam nad nima plašíš z echolotem. A ke všemu v noci vypadává rybám jeden důležitý smysl;-) zrak.

Machino - Profil | Čt 24.9.2009 21:54:24

Taky musím souhlasit v noci neházím moc daleko ale přes den dál.Ryby přes den se drží dál protože tam mají klid ale přes noc ,když je i klid kolem vody tak plavou kolem břehu protože tam mají víc potravy.asi 2m od břehu sem chytl 12,5kg kapra.Ale taky znám revír kde při západu slunce je lepší to zabalit a jít do hospody:)Ůhoře taky chytám v noci asi 3 metry od břehu a splete se mi na rousnici i sumec

Rytíř - Profil | Čt 24.9.2009 21:31:21

Naprosto běžne,na orliku se největši kapři chytnou v noci mezi 2 a 4 hodinou na boili ale nějak to neřešim proč,když je budu chtit chytat tak se přizpusobim na tu hodinu.

ahoj - Profil | Čt 24.9.2009 20:33:27

Jarmil Koloušek >>
jj, dělávám něco podobného, přikrmím si místo cca 15 - 20 m podél břehu od místa v noci sedím (pokud tam není rybářú nahusto) a pak tam nahodím (spíš pohodím) asi tak 1 - 3 m od břehu a udici si odnesu zpátky na pípáky. Naučili mě to chlapi v Jestřabicích, jeseteři se takhle chytají nejlíp. Super to funguje na cejny (hajzlíci otravný), ale díky tomuto způsobu můžu potvrdit, že když je klid, tak kapr velice rád sbírá úplně u břehu. Zkuste, uvidíte.

ESOXBOY - Profil | Čt 24.9.2009 14:39:45

c@rpmaniak >> múžu s tebou jen souhlasit já házim tak dvacet 25 metrú v noci a ryby taky dou přes den házim od 60 do 100 m

Jarmil Koloušek - Profil | Čt 24.9.2009 12:33:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

olympush >> Aha tak to se omlouvám.

Nelze jednoznačně tvrdit, v jaké hloubce se kapři v noci zdržují. Je to lokalita od lokality. Nicméně berme v úvahu skutečnost, že v této fázi dne jsou nejaktivnější, tudíž "šmejdí" po více místech. Velice rádi se stahují z hloubek ke břehům. Je zajímavé, že se pohybují stejně jako ve dne u vodních překážek (například spadlých stromů) nicméně tentokrát ne kvůli pocitu bezpečí, nýbrž z důvodu hledání potravy. Pokud ale nevíte, kde jsou ve vodě překážky, zbývá vám už jen ten břeh. Jen tak pro zajímavost zkuste si vzít plechovku kukuřice a dejme tomu ve tři ráno jí prohoďte kousek od břehu ( dva tři metry) Ve čtyry ráno se opatrně a potichu k tomuto místu přibližte a jen tak se splávkem a kukuřicí na háčku do těchto míst nahoďte. Uvidíte, že za okamžik přijde záběr od kapra. Toho byste se na stejném místě ten samý den v odpoledních hodinách nedočkal.

s pozdravem Jarmil Koloušek

olympush - Profil | Čt 24.9.2009 12:13:35

Jarmil Koloušek >> ja myslel kde v noci sbírají potravu myšleno v noci v jaké hloubce.díky moc

Jarmil Koloušek - Profil | Čt 24.9.2009 11:57:08

olympush >> Teď nevím, co přesně máte na mysli. Pokud se jedná o teplý letní den, tak ryby se většinou ve své fázi odpočívání líně plujou ve sloupci, popřípadě se zdržují u nějakých překážek, kde cítí bezpečí

s pozdravem Jarmil Koloušek

olympush - Profil | Čt 24.9.2009 11:44:27

Jarmil Koloušek >> moc pěkné příspěvky jen bych se rád zeptal jak jste psal o tom letním dnu do jakých hloubek se ryby vydávají?

Gregor - Profil | Čt 24.9.2009 11:42:05

ahoj >> Tvoje časy jsem zaregistroval, a souhlas, nějak jsem vypozoroval něco podobnýho. Dokonce jsem na řeku chodil pozorovat kapry přesně ve stejnej čas jak se pasou, za slunečnýho dne přijeli vždy ve 13:15 +- 5min. a zmizly kolem půl třetí :D

Jarmil Koloušek - Profil | Čt 24.9.2009 11:28:36

sidneyv >> v zimních měsících je to přesně tak jak píšete. S přibývajícím teplem ryby pookřejí a vydávají se vyhledávat potravu. Nutno říci, že ne každý zimní den jsou ryby v poledne aktivní. Záleži hlavně na teple, než na denní fázi.

s pozdravem Jarmil Koloušek

ahoj - Profil | Čt 24.9.2009 11:10:16

Gregor >>
jo, o kousek níž jsem v příspěvku psal, včetně "ustálených" časů. V létě.

sidneyv - Profil | Čt 24.9.2009 8:11:00

Jarmil Koloušek >> dobrý deň, naprostý súhlas, aj som to písal nižšie vo svojom príspevku.
Ešte podotknem, že v chladných mesiacoch, v neskorú jeseň napríklad, je ten proces opačný - ryby sú aktívne v najteplejší čas dňa - t.j. okolo obeda

Gregor - Profil | St 23.9.2009 23:37:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jarmil Koloušek >> Tak samozřejmě že s tou teplotou vody a slunečnímu záření přes den souvisí jejich vyhřívání, tudíž jaksi nemůžou žrát ze dna, když u toho dna zrovna nejsou. To souhlas. S klidem u vody bych ale taky počítal, už jsem toho vypozoroval dost, a zatimco přes den se ryba vyhřejvá někde opodál ruchu, nebo si hoví ve sloupci, přes noc si klidně troufne blíž ke břehu, ničím nerušená.

A teď mi ještě napadá jedna otázka, která trochu souvisí s diskusí: Potřebujou ryby z nějakýho důvodu suneční světlo?? Je jasný, ře jsou ryby zbarvený podle prostředí (třeba i podle nedostatku světla v hloubkách - candát atd). Člověk sluneční záření potřebuje kvůli nějakýmu vitamínu. Je možný, že u ryb existuje něco podobnýho??

Jarmil Koloušek - Profil | St 23.9.2009 23:27:56

Gregor >> Dobrý den vážený kolego

s větrem a prokysličováním máte pravdu. Nicméně teplota vody za hranicí pěti metrů se nemění nikdy a zůstává stejná po celý rok (respektive změny teploty jsou v řádech desetinách stupňů). Nicméně zpět k vašemu postřehu. Ryby potřebují pro svou aktivitu přísun živin, které samozřejmě probíhá prostřednictvím potravin. Potřebují tedy přijímat potravu každý den (vyjma některých druhů v zimním období). Abych to lépe upřesnil, tak uvedu příklad. Vezměte si jeden obyčejný dejme tomu letní den. Ráno 10 stupňů, dopoledne 20 stupňů, odpoledne 30 stupňů, navečír 25 stupňů a večír 15 stupňů. S postupující nocí se teplota přehoupne opět na 10 stupňů (berte tyto teploty opravdu pouze jako příklad) Tedy brzy ráno při teplotě 10 stupňů vyvíjejí ryby velkou aktivitu. Ač je voda jen o pár stupňů chladnější, než dejme tomu před 12 hodinami (samozřejmě na povrchu) V tuto dobu nemají ryby důvod nečinně plavat u hladiny a zahřívat si těla (jak je známo ryby jsou studenokrevní živočichové) s přibývajícím časem a rostoucí teplotou ryba vyjíždí ze dna do sloupce směrem k hladině a přestává jevit zájem o potravu. V tento okamžik nastává doba odpočinku. Nemůžete brát ryby jako například lidi, kteří v noci spí a přes den jsou aktivní. V teplých dnech v roce je to u ryb právě naopak. Přes noc ryby "spí" a v noci vyvíjejí aktivitu. Jejich "spánek" respektive vyhřívání se, či abych to nazval pravým jménem "lenošení" opět s přibývajícím časem klesá a oni se "probouzí" a opět se vydávají hledat potravu. Samozřejmě, že je možné chytit rybu i přes den, ale v noci jsou prostě z výše uvedených důvodů aktivnější.
Pakliže byste měl k tomuto tématu další názory, mile rád si je poslechnu, jelikož nikdo není neomylný a člověk se učí celý život.

s pozdravem Jarmil Koloušek

Gregor - Profil | St 23.9.2009 23:12:55

Jarmil Koloušek >> No při nižších teplotách se voda snáz prokysličuje, to by mohlo mít nějaký význam, jenže zas přes den většinou foukne nějakej větřík, takže k tomu prokysličování taky dochází. ALe co se týče teploty, voda se v noci ochlazuje pomaleji a navíc, na spodní vodu, někde 4+ metrů má změna počasí vliv jen z dlouhodobýho hlediska, určitě u dna nedojde přes jednu noc k ochlazení. Takže to v létě taky nebude až takhle :D

Jarmil Koloušek - Profil | St 23.9.2009 23:02:57

Dobrý den vážený kolego,
domnívám se, že hlavní příčinou bude teplota vody. Tedy i přes to, že je září, tak přes den je stále takříkajíc letní počasí, sluníčko pere do vody a ryby mají tendenci jen tak líně plout, vyhřívat se a občas letargicky něco slupnout. Jsem stoprocentně přesvědčen, že to není tím, že by v noci měli větší klid. V noci se ochladí a tím jejich aktivita propuká. Nechci se zde nikoho dotknout v jeho verzi ohledně toho, že v noci je klid, ale aktivita ryb ve večerních hodinách díky ochlazení je vědecky dokázána a tudíž to berte jako skutečnost a ne pouze za další nepodložený názor. Samozřejmě se zde nebavíme o extrémech, kdy například na pláži, která je v létě plná koupajících se osob přicházejí záběry pouze večer. V tomto případě se zde opravdu skloubí skutečnost noční rybí aktivity a nočního klidu.

s pozdravem Jarmil Koloušek

Locarp - Profil | St 23.9.2009 22:17:26

Programátor >> Bylo myšleno nepřístupných ze břehu, ne po vodě.

Gregor - Profil | St 23.9.2009 20:34:51

ahoj >> Kapři sice neví, že se mění čas a ani neví, kolik je hodin, ale co se týče času, jsou přesný jak švýcarský. Pokud je ustálený počasí, tak se většinou vyjíždí krmit na určitý místa vždy ve stejnou dobu. Pokud na to na nějaký vodě přijdeš a "načapeš" je, jsi král lovu, tedy do tý doby, než se změní počasí. Pak můžeš zkoumat znovu :D

c@rpmaniak - Profil | St 23.9.2009 20:13:47

Jacky10 >> Ahoj zkusil bych změnit místo,,, Taky jsem nad touto úvahou dst laboroval a tuto sezónu se to snažím tak trochu i řešit. jediné k čemu jsem dospěl je měnit místa lovo, kdesi jsem četl článek z denních a nočních místech lovu. popravdě nelepší je to zkusit, tak jen pro příklad..... Byl jsem na jedné menší pískovně a lovil jsem ne hlubší vodě kdy pod slovem hloubka si můžeš představit cc 3-5m(v tomto případě). přes den mi odtud chodily záběru vcelku bezproblémů, jenže opuha v noci mrtvo,,, max. 1 záběr. tak mi to nedalo a zkusil jsem změnit druhou noc místo. Zvolil jsem příbřežní partie v těsné blízkosti rákosu a druhý prut jsem nechal na hloubce. Výsledek mě až překvapil a dobře jsem si ne prut umístěný u rákusu (v hloubce cca do 1m) zachytal. Abych se trchu přesvědčil, tak mi to nedalo a opět jsem, na totu vodu vyrazil se stejnou taktikou, vše se opakovalo bez chybičky a tak už prakticky na této vodě pravidelně chytám tímto způsobem a nemá to chybu. Trošku mě vlétla myšlenka do hlavy že by to šlo praktikovat i na velké vodní ploše za předpokladu že kapři vyjíždí do příbřežních partií v nočních hodinách. inspirací mi v tom případě byl článek Petra Šimoniče(Šunése). Mohu s ním jen souhlasit.. Ale nemyslím že by to fungovalo všude, ovšem bylo by to dobré vyzkoušet, tudíž měnit místa v závislosti na době lovu ;o)Nevím jestli jsem ti nějak pomohl, ale je to tip a za zkoušku nic nedáš;o) PS:foto táta v noci od zmiňovaného rákosu,,, měj se ahoj;o)

Sampus - Profil | St 23.9.2009 19:41:58

Trochu statistiky,posledna vyprava od 15.9 do 22.9, v dvojici 25 kaprov z toho 21 kaprov chytenych medzi 24-04,30 podotykam ze na zvezovej vode vsetky kapre chytene cez den boli pod 50 cm

rey - Profil | St 23.9.2009 18:40:42

Souhasím s tím že že nám taky berou kapři převážně jen v noci a vždy větší než přes den.A to i když krmíme stejně přes den i v noci.

Moravadream - Profil | St 23.9.2009 18:05:52

ryba není blbá pozná kdy je klid, kdy není voda bombardovaná krmítky a všim možnym

Nedby - Profil | St 23.9.2009 18:01:32

možná to bude vtom že si myslime že ryby známe ale ouha ona příroda nás překvapí ano pár dní v p....... ale to k rybařině patří nikdo ti to nemůže vysvětlit a to je to krásné na rybařině petru zdar

mpmaik - Profil | St 23.9.2009 17:34:15

Mafi >> Naprosto souhlasím, a možná že by se dalo najít ještě 100 dalších faktorů proč , ale určitě mezi nima nebude to že by se ryby naučili čas povoléné doby rybolovu jak to tu už níže padlo :-))))

Programátor - Profil | St 23.9.2009 17:32:26

Moravadream >> a co mi zbejvá? :-) to na ryby nemusim chodit vubec... když berou převážně v noci. Jen bych chtěl říct,, že patřím k těm, kteří nedelají u vody nepořádek, ba naopak ho uklízí a k chyceným rybám se chovám jako v rukavičkách.

Moravadream - Profil | St 23.9.2009 17:28:14

Programátor >> to tak riskuješ na svazácich?

Programátor - Profil | St 23.9.2009 15:35:22

Locarp >> z člověku nepřístupných míst? a ty jsi ještěrka? :-)

Programátor - Profil | St 23.9.2009 15:33:34

to je uplně normální já 99 procent kaprů nad 70 mam mezi 0-4h... příště se ho zeptam, proč nežere přez den...

ahoj - Profil | St 23.9.2009 12:47:43

jo, a nezapomeňte, že kapři si neposouvají hodinky na letní a zimní čas !