Řeka a Matchový prut 3,6m?

Ahoj, rád bych lovil tímto prutem u Drnholce na řece (Dyje 7) a nebo u Iváně (Jihlava1), moc si ovšem nevěřím, když lovím na proudné vodě. Umím to nechávat splavávát třeba s třešní na tlouště, ale chtěl bych lovit cejny a kapry. Nevím, jsetli se dají chytat, když to nechám splavávat, aby se nástraha ploužila po dně. Bojím se, že to bude pořád váznout a nepoznám záběr. Nejradši bych opřel prut do vydličky, aby držel splávek v proudu, třeba i kousek od břehu, pak, ale zase splávek vibruje a bojím se, že se to přenáši na nástrahu. Napadá mě třeba trošku vetší splávek, s průběžnou zátěží, která ho udrží v proudu. Poradíte mi někdo, jak by jste tam s takovým náčiním chytali?
Autor diskuse: Cormac - Profil , 15.6.2009 plavaná - techniky lovu

ShimPaul - Profil | Čt 18.6.2009 22:45:33

Určitě jdi raději do boloňky nejlíp 6m,je mnohem lepší na řeku než krátká matchka.Máš tak lepší kontrolu nad splávkem a cítíš skoro každý dotyk ryby.Na cejny a plotice je supr.Kapra si na ní užiješ jako na ničem jinym.

Cormac - Profil | Čt 18.6.2009 22:41:41

splavek >> Aha, tak to příště zkusím tak, že to nechám splavávat, a když si přidržím silon, tak můžu čekat záběr. Já si říkal, že to přidržení bude té rybě připadat podezřelí... ale když je to láká, tak tomu dám šanci.

splavek - Profil | St 17.6.2009 8:47:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Cormac >> Kouzlo plavané na řece tkví v tom,že nástraha jemě proplavává lovným místem.Celá sestava se občas zadrží a část návazce se zhoupne do sloupce.Právě při tom nadržení splávku dochází nejčastěji k záběrům.Proto se používají delší pruty,aby jsi měl kontrolu nad celou sestavou.Takhle se dají chytnout i cejni i kapři.To ukotvení,jak popisuješ moc nefuguje,to je už lepší feedr.

Cormac - Profil | Út 16.6.2009 21:02:04

Děkuju a ten klasickej splávek, ukotvenej s průběžným olůvkem, to by asi uprostřed řeky dělalo psí kusy?
Zkusil bych si to sám, ale zkouším mít nějakej plán, než tam zas vyrazím. Boloňku do výbavy zatím neplánuji, to si radši budu věnovat přívlači. Delší prut zatím taky ne. Ten Cralluso surf jsem už tady čekoval, možná by to bylo vhodný, mělo by si to poradit s tím proudem.

splavek - Profil | Po 15.6.2009 8:03:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

3.60 je zoufale málo,jak píše Milhauz,tak matchku 4.50.Nebo a to by bylo najlepší 6-7m boloňka.Pro začátečníka,asi ta šestka.Pořípadě na tak krátkej prut zkusit splávek Cralluso surf.To by mohla být cesta jak na to.

Milhauz - Profil | Po 15.6.2009 3:01:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

V tvém případě bych asi spíše nechytal, prut 3,6m je na velkou řeku opravdu dost krátký, u matchky bych považoval minimum 4,2m ale vzal bych spíše 6m boloňku, když to necháš splavávat nemáš s tak krátkým prutem možnost kontrolovat splávek na větší vzdálenost.