Oprava laminátové lodi

prosím o tipy a rady s opravou laminátové lodi. Má děravý kýl, protože je parkovaná na jednom lomu a při najíždění na břeh, dostává dost zabrat. Napadlo mě na předek na dno nějak připevnit, našroubovat rozřízlou pneumatiku, ale vás možná napadne něco jiného. Pak bych ještě prosil o radu s výběrem dřeva na olemování lodi. Díky všem za přízpěvky.

GTdpcfix - Profil | Ne 3.2.2013 13:53:48

Zdravim.
Panove co se vyznate v laminatovani mel by jsem na vas malickou radu?dostal jsem darem od rybare laminatovou lod cca 4m dlouhou a 1,2m sirokou.lod byla nekolik let nepouzivana a vysela zavesena na nejaky se kulne s drevem neni v uplne uzasne stavu ale myslim ze to neni nic co by se nedalo dat do kupy....s laminatovanim nemam absolutne zadnou zkusenost.
ale zda se mi ze laminat na lodi je hodne slabej.premyslim jestli by se cely spodek nemel prelaminatovat...nemate s necim podobnym nekdo prosim zkusenost?beru kazdou radu...
kdyby neco tak SZ muzem se rozepsat i poslat fotky....diky

Forest 1 - Profil | So 20.11.2010 12:40:58

.

Forest 1 - Profil | So 20.11.2010 12:40:25

Najde se tu nejakej odbornik?? Jak to opravit?? Diky ...

jopa - Profil | Po 8.6.2009 20:48:19

Ahoj!Neviem z akeho to mas materialu,lebo su dve najviac pouzivane zivice a to polyester a epoxid,aspon fotky si mohol ukazat.Ale hlavne to treba poriadne vysusit,prebrusit/otazka je v akom je stave stary laminat,ak sa rozpada je to zle/,odmastit,aj acetonom,Namiesat zivicu v spravnom pomere,dobre je ak si k tomu kupis cabosil,alebo daco podobne,to zamiesas do zivice este predtym ako das platno,aby si zaplnil diery a praskliny a potom das platno,lenze tu je tiez problem,ci mas polyester abo epoxid,toto je na dlhsie,ak mas zaujem napis na mail jopa.lm@centrum.sk,A este k plechu-hlinik je dobry,lebo sa dobre formuje,ale obrusit a potom acetonom odmastit a mozes zalaminovat,drevo je najlepsie pruzne,a tiez su spec,latky na vodu.Aspon tolko,dufam,ze ti to pomohlo.

hubeck - Profil | Út 19.5.2009 19:45:24

Ahoj, dostal jsem skořepinu pramice a chystám se na opravu. Nemá žádnou díru a podlaha je dvouvrstvá se vzduchem. Jesti jsem to dobře pochopil tak musím vše obrousit, odmastit. Dole na špici kouká nějaký plech asi ochrana před prodřením a místo kýlu je ais 0,5cm dřeva. Stačí si vyřezat kýl a ten jen přiložit a olaminovat? oplech vpředu to samé? Bude to držet? A jak velký kýl? Největším problémem ve okraj lodi. Je tam velmi slabý lem z laminátu a s díry po sroubech asi tam byl dřevěný okraj, jak se dělá nový? Šel by také olaminovat? Děkuji.

SwingrUl - Profil | St 15.4.2009 21:34:34

Na díry se dá použít laminátové plátno a nějaká pryskyřice. Jako na trabanta.

Boule - Profil | St 15.4.2009 21:15:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jinak dřevo může být klidně smrkové, dá se docela tvarovat, ted právě také dělám lod je to docela sraní :-))

Boule - Profil | St 15.4.2009 21:13:27

Ahoj, jestli budeš hodně laminovat tak ti dám dobrý odkaz na pryskyřici a plátno, mají to tam za pár peněz a dá se snima dobře domluvit, kupoval jsem 20kg pryskyřice a 5kg plátna 1kg pryskyřice v normálním obchodě stojí min. 110kč tady 50kč a o plátnu ani nemluvím ,pošlou ti kolik budeš potřebovat třeba i jedno kg.
http://www.havel-composites.com/clanky/1-Aktuality.html

Křemen - Profil | St 15.4.2009 18:24:55

smradzjzd >> jestli plete, nebo ne, už je teď fuk. Hlavně, že se našla nějaká dobrá rada, která pomůže!!!! A nemyslím si, že by dal na můj názor s plechnou. :-) Vždyť má net a může vybírat. Já jsem se jen snažil................ :-)

Křemen - Profil | St 15.4.2009 18:18:10

smradzjzd >> v tomhle případě ne, protože se toho chyt aspoň někdo kdo o tom má šajn:-)

smradzjzd - Profil | St 15.4.2009 18:15:19

Křemen >> nic ve zlým, ale i dobře míněná rada, pokud je špatná, je horší než žádná.
Tobě se asi plete dřevěná a laminátová, tam je to jinak.

Křemen - Profil | St 15.4.2009 18:12:00

smradzjzd >> nezlob se na mě, ale já nic nedoporučoval!!!!!! jen mi bylo líto toho, že mu nikdo neporadil tak jsem se snažil aspoň já. No tak promiň příště už se do toho srát nebudu. s lam. lodí zkušenosti nemám, ale táta postavil dvě slušný a já tam byl jako čumil sem tam. V podstatě jsem jenom napsal svůj náívrh, jeho loď jsem neviděl........tzn. nemůžu radfit, ale snažím se pomoc!!! To však není nic proti Tobě, jsem rád, že jsem vyprovokoval debatu, která mu možná pomůže.

smradzjzd - Profil | St 15.4.2009 18:07:27

Materiál na opravu se dá koupit třeba zde
http://www.lodniobchod.cz/lode-cluny/laminovaci-soupravy.html
cena pryskyřice byla i s iniciátorem, urychlovač se u této nepoužívá.
Je prakticky stejná jako MTB
http://www.sindat-plzen.cz/cd/TAL_ostatni/TAL_Polyester%20MTB.pdf

JKL - Profil | St 15.4.2009 17:53:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Programátor >> A jaká je to loď ? Foto nemáš? Obecně platí že laminát opravujeme laminátem - vyvaruj se cizorodých materiálů. Pokud je loď dvouplášťová opravuj oba pláště. Pokud je poškozená kýlová lišta musíš ji nahradit nebo opravit. V praxi to znamená loď vytáhnout, očistit, vysučit, zničená místa odstranit, poškozená srovnat, obrousit povrch včetně barev, vložit kýlovou lištu. Pak už jen střihat tkaninu - skelná tkanina pro laminování - natírat pryskyřicí, pokládat tkaninu a zase natírat. Na kýl položit několik vrstev. A po vytvrzení obrousit a natřít. Pak můžeš nalepit pruh silné gumy jako chránič. Pozor na poměr při míchání pryskyřice - přidává se tužidlo a urychlovač. Pokud to nedodržíš máš problém. Materiál se pokus koupit někde ve výrobě bazénů nebo lodí - běžné drogerie jsou hodně drahé. Tkaninu stejně tak.

smradzjzd - Profil | St 15.4.2009 17:52:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Programátor >> každopádně nedělej nic z těch hovadin, co doporučuje Křemen.
Oprava klasika, polyesterová pryskyřice + skelná tkanina. To vyztužení kýlu je trochu problematické, já bych volil spíš "naplácat" tam hodně vrstev laminátu a po čase to znovu opravit.
Kovová lyžina je také řešení, ale spíš bych to asi přidělával na už opravenou loď šrouby a pak ještě zalaminoval.
Z normálně u nás dostupných dřevin je co se tvrdosti a výdrže v mokru týká, nejlepší dub. Rozhodně nepoužívat buk.

chebák - Profil | St 15.4.2009 17:42:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

http://www.zbozi.cz/?r=hint&q=laminovac%C3%AD+souprava+Lamit
tohle je souprava na opravu lodě,nic jiného použít asi nejde.Barva je speciální na laminát (stojí okolo 280,- ),můžeš použít barvu na beton,většinou se oloupe a cena je stejná , jako odmašťovadlo jde použít čpavková voda ředěná vodou(cca 17,-).Dřevo můžeš použít jakýkoliv, záleží jakou zvolíš povrchovou úpravu,ale běžně se používá jasan.

Pápalín - Profil | St 15.4.2009 17:17:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

na kyl vytvaruj hlinikovy plech a az budes mit pozadovany tvar tak to cele zalaminuj a mas to

Křemen - Profil | St 15.4.2009 16:49:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kokám, že se na tebe všichni "vyprdli":-( . Opravení bych volil pytlovinou a příslušnými komponenty na laminování. A co se ochrany týče bych zvolil nějaký nátěr v podobě asfaltu či nátěr na beton, který je ovšem celkem drahý. Já jej použil na loď plechovou se kterou chytám na Orlíku, převážně zajíždím na skály a drží popř. se nechá snadno doopravit nátěrem. Zkus se zeptat nějakého zedníka jestli by ti drobet nepošetřil v práci:-)

Programátor - Profil | St 15.4.2009 15:15:21

stále tu není nikdo, kdo by mi mohl poradit?