co přidat do směsi

Co mám přidat do standartně prodávané krmítkové směsi aby došlo k rychlejšímu uvolňování jednotlivých složek. Prováděl jsem labolatorní pokusy ve sklenici, v proudící vodě umyvadla atd., ale zatím jsem neuspěl, zdá se mi to příliš lepivé. Zatím jsem přidával v nejrůznějších kombinacích poměrnou část strouhanky, instantní kukuřičnou kaši, ovesné vločky, drcené músli, pop corn, sušené mléko a vše ostatní, co jsem postupně sehnal podle rad na MRKu, prakticky nic se nezměnilo. Poraďte mi, vždyť už se dá jít ven!!!

Mirek - Profil | Po 23.2.2004 8:58:51

Někdy koupím hotovou směs u nás v rabářství( dělají ji sami a mají to celekm vyvážené), podle rozboru kukuřice,ječmen,pšenice,řepla a ČOS. Převážně si ale kupuji šrot. Pšenice,kukuřice,ječmen v poměru 2+2+1. Přidávám řepku ČOSku a někdy podrcený předvařený hrášek. Když se mi chce experimentovat tak různé další aroma. Drceným hráškem a řepkou si upravíš pohodlně dobu rozpadu.

Boris - Profil | Ne 22.2.2004 9:24:22

Máš dve možnosti- ako písali nižšie buď tam dáš hrubší partikel, ktorý ti to "rozpoji"- napr. ja používam varený vtáči zob
- ak chceš primiešavať "sypké", tak musíš použiť niečo, čo neobsahuje lepek- gluten t.j. nič z pšenice, raže, jačmeňa ani ovsa. Kľudne použi napr. kukuričný šrot. Prídavky, ktoré obsahujú viac bielkovín- napr. mliečne zmesy napodobujú lepivosť, ale nie je zďaleka taka silná ako u lepku

JiriH - Profil | So 21.2.2004 11:16:50

Pokud kupuješ směs, jejíž částí je ječný šrot (a bývá ve většině pro svou "levnost"), tak s tím už moc neuděláš.

olsavan | Pá 20.2.2004 19:10:28

Osobně se mi osvěčilo přidat do kupované směsi šrot,namočenou řepku ale pokud namícháš hodně vlhkou směs bude to lepit i tak. Raděj suchší a u vody když je potřeba přivlhčit.

Lupen | Pá 20.2.2004 9:00:29

Souhlasím se Šlehym ten chleba dokáže opravdu divy i když se převlhčí tak se stejně koule rozpadne a suprově kalí. Pokud nebudeš ten chleba dávat do krmení tak nech směs troch sušší a při mačkání na krmítko si namoč ruce. Na povrchu se nechá dobře utáhnout, ale vevnitř zůstane stejná a pracuje tak jak má.Při používání strouhanky a šrotu je dobré je upražit, lépe to pracuje a hlavně krásně voní.

zubáč | Pá 20.2.2004 7:07:04

Osobně používám z těchto i jiných duvodu do směsi anglické vločky, kolega zase radí např. kokosovou moučku - drcený kokos, v každém případě nesmíš směs převlhčit, raději méně vody, pokud používáš strouhanku měla by být chlebová, ne klasická rohlíková, jako partikl mužeš přidat tak 1 hodinu namočené mleté konopí to také pomáhá k rychlejšímu rozpadu ... Vlhči jen tak dlouho až bude při stlačení držet tvar ...

Martin M. - Profil | Čt 19.2.2004 22:38:14

franta> vsechny prisady, ktere uvadis, jsou hodne lepive (hlavne inst. kase, vlocky, mleko). Chce to uz dost zkusenosti takovou smes namichat aby to nebyla lepiva pasta. Zkus si sam udelat suche krmeni z hladke psenicne mouky - asi se ti to nepovede. (I to lze, ale jen treba s elektrickou vrtackou s metlou z mixeru a jen pomalym pridavanim studene vody) Podle mne bys to mel zkouset na strouhance a kukuricnem srotu, s tim se da hodne kouzlit, pripadne pridavat hlinu. Az zjistis, jak to ma nakonec vypadat, jakou soudrznost a vlhkost, tak prejdi i na dalsi prisady.

mario gochet - Profil | Čt 19.2.2004 22:05:50

osvědčilo se mi přidávat malé množství jemného písku, navíc se nechá shrábnout skoro u každé vody.
chce to ale s citem aby směs neztratila na kvalitě, případně dokrmit.

Šlehy | Čt 19.2.2004 21:21:27

Když potřebuju hodně rozpadavou směs,používám jako základ rozmočenej tvrdej chleba párkrát protřenej přes síto.
Jinak je vše o pomalém a rovnoměrném vlhčení směsi.Sušší směs se lépe rozpadá.

kozel | Čt 19.2.2004 14:10:01

oprava: se nechova

kozel | Čt 19.2.2004 14:08:00

Zalezi taky na tom, jak moc je srot pomlety. Kdyz mas srot namlety na hrubo, tak semnechova jako lepidlo a lip se rozpada

HrubecT - Profil | Čt 19.2.2004 12:03:44

Pavel: Já přidávám ovesné vločky tak jak je koupím - suché,bez jakyhokoliv namáčení a naopak nasajou přebytečnou vlhkost a krmení se stane víc rozpadavy.Někdy až tak,že musím ještě přivlhčovat aby to drželo u sebe...

mirmen - Profil | Čt 19.2.2004 10:27:27

Véna S. díky, František Bezděk : promiň

Pavel | Čt 19.2.2004 9:07:17

Pšeničné klíčky. Vločky to slepí na kámen, lze přidat jedině těsně před lovem.

Véna S. - Profil | Čt 19.2.2004 9:04:41

mirmen: Psal jsi to na mě, ale asi to mělo být na zadavatele otázky - Frantu Bezděka :-))). Já dole jen psal svůj názor.

burjar | Čt 19.2.2004 8:50:15

Pokud dáš do směsi strouhanku nebo sušené mléko tak ti to slepí, já si dělám krmítkovou směs z pšeničného a kukuřičného šrotu asi tak půl na půl plus nějaké pčísady. Pokud chci aby to víc drželo pohromadě tak dám víc pšeničného šrotu, pokud chci aby se to víc rozpadalo dám víc kukuřičného šrotu.

mirmen - Profil | Čt 19.2.2004 8:48:45

Véna S.
MRKni např. na ICE , články od J.Kaliny. Suché části smíchat samostatně a provlhčovat pomalu. + síto + hlídej ,kolik potřebuješ lepidel. Osvědčilo se mi nevlhčit najednou.Nechat poté, co se směs jakžtakž dá zmáčknout do koule, ještě asi 20 minut odpočinout a pak teprve dovlhčovat na koncovou vlhkost.
Přidáváš prosátý písek nebo hlínu?
Na jarní vodu už můžeš přidávat i nějaký partikl jako zarážku pro hejno větších ryb, např. kroupy nebo rýži aj., to také ovlivní načechrannost, zmáčknutelnost a rozpad koule krmení.
( pokud jsi měl na mysli krmení na plochu, do krmítka partikl nedávám, i když ...)
Podle toho, co píšeš za ingredience, tak tam máš moc velký podíl drobných částic.

Véna S. - Profil | Čt 19.2.2004 8:34:22

Nemám s feederem zatím moc zkušeností, ale možna směs moc vlhčíš, musí být dost suchá, aby se dobře rozpadávala. Nebo přidat nějakou hrubší složku, která tolik neváže a spíše podpoří rozpad.