Šrotování tvrdého chleba

Existuje malej šrotovník "do bytu" na chleba a rohlíky? Mívám tak 30 kg najednou. Rohlíky ještě ustrouhám, ale ten chleba.. Děkuju!!
Autor diskuse: Myšob - Profil , 28.1.2004 plavaná - náčiní, doplňky

sven - Profil | So 27.10.2018 18:38:18

Max007 >> Ahoj. Ano, na masovém mlýnku umeleš nejen chleba ale i obilí, což málokdo tuší. Podobně se na elektrickém tříštivém kávomlýnku, parádně umele mák a koření.
Osobně melu krajíce suchého chleba a suché pečivo, léta letoucí na starém, poctivém robotu Eta 0024. (foto z netu) ...tedy když mě s ním někdo občas obdaruje... tzv. včerejší se slevou, dnes už v obchodech ke koupi nejsou.
Podobně i housky. Ty si kupuji jedině na ryby., bo ty chemické z pekárny mají lepší gumoidní vlastnosti, než ty domácí, pečené jen ze základních surovin.
Do krmítka bych ale chleba nemlel, zbytečná práce.
Lepší je suchý chleba důkladně namočit a potom opatrně v ruce nebo lépe v utěrce vyždímat .
Aby z něj vyšla voda ale byl sypký a nikoli koule těsta.
Přimícháváním strouhanky nebo šrotu lze dosáhnout konzistenci vhodnou pro krmítko. Barvu nebo dip je třeba přidat do strouhanky nebo do šrotu, ještě před smíšením.

chatař 30 - Profil | So 27.10.2018 18:20:03

Max007 >> mas recht 😊

Max007 - Profil | So 27.10.2018 17:53:58

Zdravím všechny rybáře i příznivce tohoto sportu. Čtu tu články jak umlít tvrdý chléb. Měl jsem tento problém také, protože ho umletý používám do krmné směsi do feederových krmítek. Nejsem tak movitý, abych si kupoval hotové krmné směsi, tak je aspoň nastavuji rozemletým chlebem a kukuřičným šrotem. Ale k věci. Chléb nakrájím asi tak na 1-1,5 cm vysoké krajíce a nechám ztvrdnout (až na kost). Na mletí chleba používám klasický kovový mlýnek na maso, mám velikost 5. Vezmu krajíc, zlomím ho podélně na půlku a umelu ho nádherně na trochu hrubší strouhanku. Píši trochu hrubší protože není úplně hrubá.Když manželka viděla jak nádherně strojek mele chléb, tak ženě na něm někdy i melu tvrdé rohlíky na strouhanku.Vyzkoušejte a uvidíte.

zubáč | Út 3.2.2004 9:06:23

Používám kuchyňský robot, běžně sice takovéto kvanta nemelu najednou, aby se nepřehřál ... na etapy není ani 30 kg problém, podle toho jak chceš jemnou strouhanku si dáš disk strouhadla...

Ladys' | Pá 30.1.2004 6:45:36

Trochu to připomíná závěr jednoho filmu tuším že se menuje Fargo :-)

Martin M. - Profil | St 28.1.2004 20:22:41

pouzival jsem kuchynsky robot, ale pri 30kg by se pekne zahral :-)

Myšob - Profil | St 28.1.2004 15:10:37

Kluci, moc děkuju!!!!

MISO | St 28.1.2004 14:56:06

Tiez som riesil podobny problem. Nevyriesil...
Ale teraz to robim tak, ze chlieb a rohliky nemeliem, ale si spravim takyto polotovar do krmiva :
Chlieb aj rohliky v potrebnom mnozstve namocim do vody(moze sa pridat posilovac). Behom par minut je to komplet nasiaknute. Vymackam vodu rucne co to ide a dam to na utierku. Zabalim, zatocim a zmykam. Cielom je dostat z toho max. tej vody von. Potom to prezeniem cez sita podla potreby a vznikne super polotovar, ktory sa da pouzit aj len tak ako je, alebo ako sucast krmiva po pridani dalsich komponentov. Takze momentalne mam jediny problem s tym, ze nepomlety chlieb zabera viac miesta ako zomlety na struhanku. Ale v pivnici je to jedno...

Mário | St 28.1.2004 14:38:15

Ja som chlieb nakrájal na krajíčky a sušil. Ked toho bolo moc behol som za kamarátom do pekárne tam majú šrotovník na strúhanku. Tých 15 kg co som tam niesol bolo behom 1,5 minutky zomleté A dokonca na koniec som mal 25 kg strúhanky akosi mi tam ten kamarát nahádzal ešte starý chlieb neaké rohlíky a žemle :o)

mirmen - Profil | St 28.1.2004 14:32:46

30 kg chleba, to jsou 4 přepravky.S tím by mne z bytu vyrazili.Kdysi byl v časopise "UDĚLEJ DOMA"( či jak se jmenoval) návod na zhotovení šroťáku o rozměrech bubnu cca 40 cm v průměru a asi 30 cm na výšku. Stojan, na němž byl šroťák uchycen, byl smontovatelný,el.motorek na 240 V. Fungovalo to na obilniny,kukuřici. S chlebem by neměly být problémy.

Moravák - Profil | St 28.1.2004 14:25:06

Máme doma "mlýnek" na suché pečivo, tátův výtvor, ale je to na 380V a v bytě by tě asi vyhodili, je to taková nestvůra, že když chtěli kluci rozemlít antuku na prach, tak si to půjčili. Opavdu doporučuji optat se nějakého koumáka, který by ti takovou trochu semlel na šroťáku.

Jara | St 28.1.2004 12:16:32

trochu ho rozbi kladivem a pak ho naházej do šroťáku podle síta máš hrubost. odzkoušeno!!!

Predy - Profil | St 28.1.2004 12:04:02

Docela uspěšně jsme zkoušeli na chleba i rohlíky kuhyňský robot.

Ondrej - Profil | St 28.1.2004 8:59:21

Mysob: mohu ti doporucit, sehnat si nekoho, kdo ma na dedine srotovnik a ten ti to semele za par minut. Jinak si muzes koupit zazracny mini strojek z teleshopingu, ktry kazdy den predstavuje Helmut na CT:-)

Leos | St 28.1.2004 8:37:48

Mel jsem na chleba pujcenej doma delanej strojek. Melo to motor a vevnitr byla freza. Veci k semleti se hazeli vrchem a pritlacovalo se to na noze drevenym deklem. I chleba jako kamen se tim dal pomlit. Strouhanka byla spis hrubsi. Na rohliky opravdu dobre funguje masovej strojek.

mirmen - Profil | St 28.1.2004 8:25:25

Do bytu na 30 kg asi ne

Cyril | St 28.1.2004 7:25:17

Na mlýnku na maso to jde,ale 30 kg na něm umlít?Tak to by byla šichta.
Myšob - zkus navštívit nějakou prodejnu s chovatelskými potřebami.Určitě nějaký menší šrotovník seženeš.

jariss - Profil | St 28.1.2004 7:04:51

Nevím jak by to fungovalo s chlebem, ale rohlíky melu na starém mlejnku na maso. Melu to přes díry asi 5mm a funguje dobře. Možná, kdyby tvrdý chleba byl rozřezán tak, že se vejde do ústí mlejnku, tak by to mohlo šlapat???